Itt a Darktable 3.8.1-es verziója

kami911 képe

Megjelent a Darktable 3.8.1 első hibajavító frissítése és a Darktable 3.8 sorozat első pont kiadása a GNU/Linux, macOS és Windows platformokra készült, nyílt forráskódú, ingyenes és platformok közötti támogatást biztosító RAW képszerkesztőhöz.

A másfél hónappal a Darktable 3.8 után érkező kiadás a jobb párhuzamosítás révén felgyorsítja a retusáló eszközt, zajprofilokat tesz elérhetővé a Canon EOS D60 és a Samsung NX1000 digitális fényképezőgépekhez, valamint hibajavításokat is tartalmaz. A nyelvi támogatás is bővült a spanyol és a holland nyelvi támogatással.

A Darktable 3.8.1 emellett adott esetben egy nagy piros üzenetet is megjelenít, amely felszólítja a felhasználókat, ha digitális fényképezőgépükről kevés ismerettel rendelkezik a program, akkor a hozzá kapcsolódó mintákat a https://raw.pixls.us/ oldalon tölthetik fel. Ez a kiadás újra támogatja a 3.8-as verzióban eltávolított digitális fényképezőgépeket, de a további támogatáshoz a felhasználók segítségére is szükség van:

Ha ilyen üzenetet lát, az azt jelenti, hogy a fényképezőgépéből hiányoznak a minták. Ha nem teszel semmit, a támogatás a következő nagyobb Darktable kiadásban végleg megszűnik.

- magyarázták a fejlesztők.

Ezen kívül a Darktable 3.8.1 javítja az ismeretlen DNG fényprofilok kezelését, a megjelenített listában hiányzó változókat helyettesítőkkel egészíti ki, visszaállítja a billentyűparancsot a alapértelmezett duplikátum létrehozásához a Lighttable nézetben, és lehetőséget ad az új modulpéldány nevének automatikus megadására egy preset duplikálásakor.

Megújult az előzményelemek másolási, illetve beillesztési műveleteinek felhasználói felülete, valamint az előzményelemek a miniatűrök eszköztárában.

Mint már említettük, rengeteg hibát javítottunk a Darktable általános működésének javítása érdekében, beleértve a gvfs segítségével csatlakoztatott SMB megosztásokról történő importálást, az XMP metaadatok AVIF formátumban történő írását, a demosaicer támogatást az AMD OpenCL meghajtókkal, a kör, és ellipszis források kezelését a retusáló modulban, és még sok mást. A Darktable 3.8.1-ban bevezetett változásokról a teljes kiadási jegyzetben olvashat további részleteket, amelyet már most letölthet a hivatalos weboldalról az összes támogatott platformra, vagy telepítheti Flatpak alkalmazáscsomagként a Flathub-ról. A Darktable 3.8 újdonságairól ez a hír szól.

(forrás)

Hozzászólások

Hmmm

Lassan megszokom, hogy ha megjelenik egy cikk a 9to5linux-on, azt hamarosan viszontlátom itt surprise

De, a változatosság kedvéért nem lehetne néha egy-egy linuxtoday-ost is beiktatni? angel

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Hmmm

#1 mint ahogy vannak, Mozilla, AMD, Wine, Phoronix, Linux Mint Blog, Linux Mint, Linux kernel és egyéb hírek is. Ha van kedved, Te is hozzál híreket, cikkeket, érdekességeket, akár szemelvényeket a napi hírekből. Mindre lenne igény.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ajánlás

#1.1 Ez az éppen áttérőket foglalkoztathatja, és -esetleg- bővíthető:
Linux vs. Windows: What's the difference in 2022?

A UNIX (pl. FreeBSD), a Solaris, a macOS és egyéb különbözőség talán nem is érdekel senkit, de röviden, pár mondatban lehetne írni itt is, a fenti bejegyzés végére.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ajánlás Ajánlás

#1.1.1 Nekem meg van egy ilyen "projektem" is, és gondolkodtam is ezen, mert van csomó anyagom amit kuncsaftok kapcsán szedtem össze, pontosabban amilyen kérdések felmerültek az évek során, azokból anyag van, csak éppen össze kellene szedni, rendszerezni, mert nagyon kókány módon vannak meg egyelőre. Az idézet cikkhez sokkal bővebbet képzelek....

Szerk: az idézett cikkben vannak ám pontatlanságok is

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ajánlás Ajánlás

#1.1.1.1 Az idézet cikkhez sokkal bővebbet képzelek....

Ha Könyvlap (Súgó) lenne, bátran bővíteni bárki - megbeszélés után. ... a megbeszélésekre a Wikipédián a vitalap szolgál, nálunk nem tudom, mi..

Szerk: az idézett cikkben vannak ám pontatlanságok is

Nem olvastam el még, ebben az időszakban voltak egyéb gondjaim, dolgaim. Igazság szerint, a téma nem igazán érdekel, persze, valamennyire igen. Most sem fogom azonnal elolvasni. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ajánlás

#1.1.1.1.1 Nem hiszem, hogy elférne-e könyvlapon, akár külön könyvet is be tudna tölteni, amikre én gondolok. Én folytatásos regényként tudom elképzelni, vagyis több fejezetes blog, vagy ilyesmi. Képekkel is illusztrálva.

u.i. a fenti hivatkozott cikk kb. 20 éve volt igaz, az XP megjelenésekor. És megkockáztatom, hogy ma már az sem igaz, hogy a Linux kiadások a régi gépeken gyorsabbak mint a Windows. Csak az az állítás igaz, hogy a Windows a használata során folyamatosan lassul, míg a Linux kiadás az életciklusa végén pont ugyanolyan gyors, mint telepítéskor volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Hmmm

#1 Sok mindent lehet. A Linuxos hírek már csak ilyenek, a linux-al foglalkozó csatornákon terjednek ;)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Hmmm

#1.1 #1.2 Félre ne értsetek, fentebbi nem kritika, csak amolyan sopánkodás. Nem akárkinek, hanem csak úgy általánosságban. (kb. olyasmi, hogy mikor lesz az, hogy odaát olyan cikk jelenik meg, amit innen vettek át)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Hmmm

#1.2.1 A nyelvi korlátok miatt ennek kicsi az esélye, ha csak nem voltunk angol nyelvre itt. Ha több ember írna hírt több időm lenne egyedi, vagy nagyobb cikkek írására.

Például ezzel is szívesen foglalkoznék,

https://github.com/linuxmint/cinnamon/pull/10499

De így sok időm nem marad, ha ezt az oldalt is pörgetni szeretném.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve