Itt a Darktable 3.8!

kami911 képe

Pascal Obry bejelentette a Darktable 3.8-as verzióját, amely a nyílt forráskódú, ingyenes és keresztplatformos RAW képszerkesztő program újabb frissítése.

A Darktable egy nyílt forráskódú fotográfiai munkafolyamat-alkalmazás és nyers képformátum kezelő. Virtuális fényasztal és sötétkamra fotósoknak. Egy adatbázisban kezeli a digitális negatívokat, lehetővé teszi azok megtekintését egy zoomolható fényasztalon keresztül, és lehetővé teszi a nyers képek feljavítását.

A Darktable 3.8 olyan jelentős változtatásokat tartalmaz, mint a teljesen megújult billentyűparancs-rendszer, amely támogatja az alkalmazás más eszközökkel, például játékvezérlőkkel vagy MIDI-eszközökkel történő vezérlését is, egy új diffúz vagy élesítő modul, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a diffúziós folyamatok szimulálását vagy visszaállítását a képek rekonstruálásához, valamint egy új, jelenetre vonatkozó elmosódások modul, amely lehetővé teszi a mozgás és a lencse elmosódásainak pontos szintetizálását.

További jelentős változások közé tartozik a több kép támogatása a nyomtatási nézetben, Aa új LMMSE demozaik algoritmus, a Canon CR3 RAW képformátum támogatása, valamint a vágási modul kompozíciós útmutatóinak globális elérhetősége az egész alkalmazásban.

Ebben a kiadásban át lett alakítva a Perspektívakorrekció modul Forgatás és perspektíva modulra, annak érdekében, hogy a képen vonalak vagy téglalapok rajzolásával manuálisan határozhassa meg a korrekciós beállításokat, Továbbá normalizálja a színellenőrző profilkészítő eszközt foltonként az expozícióban, hogy elkerülhesse az egyenetlen megvilágítás hatásait.

A Darktable 3.8 emellett támogatja a HEIF és HEIC fájlformátumok olvasását, bevezeti az ARM64 és Apple M1 architektúrák támogatását, az időbélyeg támogatását a Kameraimport párbeszédablakban, egy új függőleges hullámforma hatókör opciót, a PNG fájlok támogatását a vízjel modulban, egy új beállítást a megjelenítendő legutóbbi gyűjtemények számának kiválasztására, valamint egy új opciót, amellyel a felhasználók kiválaszthatják, hogy mikor kezdjék el írni a változásokat az XMP kiegészítő-fájlokba.

A felvétel, az importálás, a módosítás, az utolsó exportálás és az utolsó nyomtatás időpontja alapján történő új rendezési lehetőségek szintén jelen vannak ebben a kiadásban, valamint a DNG-fájlok miniatűr előnézetének támogatása az importálási párbeszédablakban.

A Darktable 3.8-ban bevezetett néhány fejlesztés között van egy továbbfejlesztett Zajeltávolító modul, amely most már alapértelmezés szerint wavelets technikát használ, gyorsabb maszkkezelés, minősítési támogatás a Kollekciók modulban, új gombok a Tájolás modulban, valamint egy keresőmező az előbeállításokban és a gyorsbillentyűk között is.

Az alapkamerák támogatása is javult, a Darktable mostantól támogatja a Canon EOS R, Canon EOS RP, Canon EOS R5, Canon EOS R6, Canon EOS 250D, Canon EOS 850D, Canon EOS 90D, Canon EOS 1D X Mark III fényképezőgépeket, Canon EOS M6 Mark II, Canon EOS M50, Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS M200, Canon PowerShot G5 X Mark II, Canon PowerShot G7 X Mark III, Fujifilm GFX50S II (tömörített), Leica C (Typ 112) (3: 2), Leica Digilux 3 (4:3), Leica M10 (dng), Ricoh GR II, Sony DSC-HX95, Sony ILCE-7M4 és Sony ZV-E10 fényképezőgépeket.

Továbbá új zajprofilok vannak a Canon EOS R, Canon EOS RP, Canon EOS R5, Canon EOS R6, Fujifilm X100V, Leica D-Lux 7, Leica M10, Leica SL (Typ 601), Panasonic DC-S5, Panasonic DC-FZ91, Panasonic DC-FZ92, Panasonic DC-FZ93, Panasonic DC-TZ90, Panasonic DC-TZ91 és Panasonic DC-ZS70 fényképezőgépekhez. Érkezett egy új fehéregyensúly-előbeállítás készlet is a következő eszközökhöz: a Canon EOS R (finomhangolással), Canon EOS RP (finomhangolással), Canon EOS R5 (finomhangolással), Canon EOS R6, Canon EOS M50 (finomhangolással) és Ricoh GR II.

Természetesen a fejlesztők számos hibát kijavítottak, fordításokat frissítettek, és egyéb komponenseket javítottak. A Darktable 3.8-ban bevezetett változásokról a teljes kiadási jegyzetben olvashat további részleteket, amelyet már most letölthet a hivatalos weboldalról az összes támogatott platformra, vagy telepítheti Flatpak alkalmazáscsomagként a Flathub-ról.

(forrás)