Megjelent a GNU Jami Taranis a titkosított konferenciákhoz

kami911 képe

A GNU Jami egy végpontok közötti titkosítással ellátott, elosztott videó, hang és szöveges kommunikációra szolgáló szabad szoftverprojekt. A GNU Jami-t korábban SFLphone, majd GNU Ring néven ismerhetett meg a világ.

Taranis a neve az új GNU Jami kiadásnak, amelyet jelentős frissítésekkel érkezik. A Jami, ahogy a honlapon olvasható: „egy GNU csomag az univerzális kommunikációhoz, amely tiszteletben tartja a felhasználók szabadságát és magánéletét. A Jami egy végponttól végpontig titkosított, biztonságos és elosztott hang-, video- és csevegő kommunikációs platform, amely nem igényel központi szervert, és a felhasználók kezében hagyja a magánélet és a szabadság erejét".

Ezzel az új GNU Jami kiadással a fejlesztők hozzáadták a Microsoft Windows 11 támogatását. Elkezdték a „Swarm" törekvésüket a felek között zajló szinkronizált beszélgetésekhez (amelyhez a git verziókezelőt használja a rendszer), miközben továbbra is teljesen elosztott rendszerben működik.

Lett egy új Android hívófelület és jobb mobil támogatás. Fejlesztéseket hajtottak végre a konferenciahívások és találkozási pontok tekintetében is. A GNU Jami továbbra is biztosít a fájlmegosztási szolgáltatásokat és természetesen hang és videó hívásokat is. A képernyőmegosztás továbbra is támogatott, és lehetőséget biztosít hang és videó tartalmak rögzítésére és küldésére is. Érdekes adalék a SIP telefonok támogatása is. Tovább fejlődött tehát az adatvédelmi szempontú, elosztott kommunikációhoz használható eszköz.

További részletek a GNU Jami Taranis frissítéséről a GNU levelezési listán és a projekt honlapján a Jami.net címen. A könnyű használat érdekében a források mellett binárisok is rendelkezésre állnak különböző platformokra, többek között:

A Linux Mint tárolók és csomagok telepítéséről ezen a hivatkozáson lehet több információt megtudni.

Jami beépülő modulok

(forrás)