Megjelent a Cinnamon 5.2 asztali környezet

kami911 képe

Öt és fél hónappal a Cinnamon 5.0 kiadása után a Linux Mint zászlóshajó asztali környezete frissült az 5.2-es verzióra, amely új funkciókkal és számos fejlesztéssel érkezik.

A Cinnamon 5.2 egy továbbfejlesztett menüalkalmazást tartalmaz, amely mostantól jobb billentyűzetnavigációt kínál az RTL (jobbról balra) nyelvek számára, szimbolikus ikonokat minden alkalmazáshoz, az alkalmazásgombok elrejtésének lehetőségét alapértelmezés szerint és a menü bezárásakor, a keresési eredmények megjelenítésének támogatását csak akkor, ha a fájlrendszeri elérési útvonal bejegyzése engedélyezve van, valamint a frissített menüelemek megjelenítésének lehetőségét, amíg a menü nyitva van.

Szintén javult ebben a kiadásban a Hang kisalkalmazás, amely többé nem jeleníti meg az "Ismeretlen előadó" feliratot a panelen, és javítja mind a médiavezérlő gombokat, mind a lejátszó állapotcímkét RTL elrendezéssel, valamint a Billentyűzet kisalkalmazás, amely mostantól helyesen jelenik meg az ikonok mérete, ha a panel függőlegesen áll.

A Naptár kisalkalmazás is javult a Cinnamon 5.2-ben a GNOME Evolution Data Server egységesített háttérrendszer támogatásával a névjegyeket, feladatokat és naptárinformációkat kezelő alkalmazások számára. Továbbá az Értesítések kisalkalmazás kapott egy új "Ne jelenítse meg az értesítések számát a panelon" beállítást, ha nem szeretné, hogy az értesítések száma megjelenjen a rendszer panelének értesítési területén.

A Cinnamon GWL (csoportosított ablakok listája) komponensét is javították ebben a kiadásban, hogy automatikusan frissítse az alkalmazáscsoport ikonját minden alkalommal, amikor új ablakot adnak hozzá a csoporthoz, nem kényszeríti többé az „Új ablak" opció megjelenítését, az ablak előnézetének problémájának javítása az elhalványítás effekt használatakor, és a felesleges ellenőrzést eltávolították a tálca elhagyásakor.

Egyéb említésre méltó változások között megemlíthető még: a Cinnamon 5.2 tartalmazza a görgetés letiltásának lehetőségét a munkaterület-váltó kisalkalmazásban, annak lehetőségét, hogy ellenőrizni lehessen, hogy egy Cinnamon Spice jelenleg engedélyezve van-e vagy sem, megjelent a Cinnamon az értesítések alapértelmezett kezelőjének letiltásának lehetőségét, egy új megerősítő párbeszédpanelt egy panel eltávolításakor, egy új kapcsolót az ablakcímkék be- vagy kikapcsolásához, valamint az ablakgombok elrendezésének beállításának javított RTL-támogatását.

A Cinnamon 5.2 emellett figyelembe veszi a PrefersNonDefaultGPU desktop elem bejegyzést a dedikált vagy integrált GPU-val indított alkalmazások indításakor, a menüszerkesztőhöz hozzáadták a Python 3.10 támogatását, javították az ablakok sorrendjét függőleges panelek esetén, egyszerűsíti az ablakanimációkat, lekerített árnyék effektust ad a rendszerhez, némi stílust ad a Futtatás párbeszédpanelhez, és jobban kezeli a Spotify alkalmazás albumborítóját.

Mikor lesz elérhető a Cinnamon 5.2 az Ön által használt disztribúcióban? Nos, egy dolog biztos, a Linux Mint 20.3 „Una" alapértelmezetten a Cinnamon 5.2-vel fog érkezni, decemberben. Ha nem tud várni a decemberi hivatalos megjelenésig, akkor az Arch Linuxban a következő napokban már telepítheti. Letöltheti a forráskód tarballt is, ha saját maga szeretné lefordítani.

Az újdonságokról itt olvashat:

Hozzászólások

kimarite képe

Juhéjj!

Nos, egy dolog biztos, a Linux Mint 20.3 „Una" alapértelmezetten a Cinnamon 5.2-vel fog érkezni, decemberben

Vélhetően, az LMDE 5 eleve ezzel fog érkezni ugyanekkor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve