Tara és Cindy a két megbízható barátnő

kami911 képe

Bár sok információ még nem érhető el a Linux Mint 19-cel kapcsolatban, azért már körvonalazódik egy-két dolog Tara-val kapcsolatban. Egyrészt, mint ahogy a címből is sejthető, az új verzió kódneve Tara lesz. A Debian alapú, rolling típusú frissítéssel működő Linux Mint Debian Edition 3 Cindy néven lesz majd elérhető.

A Linux Mint fejlesztő csapata már dolgozik a Linux Mint 19 kiadásán, amely a Tara nevet kapta. A 19-es kiadás az Ubuntu – 2018. áprilisban megjelent – 18.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően ez a verzió 2023-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt éven keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.
Ez a kiadás tartalmazza a Cinnamon 3.8 nemrég megjelent, a MATE 1.20 télen megjelent és az Xfce 4.12 télen megjelent verzióit, illetve sok más újdonságot is. A fejlesztők a kiadással egyidőben a LMDE 3 tárolóba is feltöltik a legújabb kiadásnak megfelelő csomagokat, valamint az XApps alkalmazások legújabb verzióját. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, de az új LTS alapoknak köszönhetően, mind a rendszermag, mind a grafikus felület jóval újabb komponensekből áll.

A Linux Mint 19 teljes magyar nyelvi támogatással fog megjelenni.

Főbb szoftverösszetevők

A Linux Mint 19-es, Tara kódnevű verziója és a Linux Mint Debian Edition 3-as Cindy kódnevű verziója főbb összetevőket tartalmazza:

 • Cinnamon 3.8 verzió (Cinnamon változat),
 • MATE 1.20 verzió (MATE változat),
 • Xfce 4.12 verzió (Xfce változat),
 • Linux kernel 4.15 verzió,
 • Továbbra is xorg lesz az alapértelmezett grafikus alrendszer 1.20-as verzióval,
 • A 3D-ről a MESA 18 fog gondoskodni,
 • GTK 3.22 és GLib 2.50 verziók,
 • Ubuntu 18.04 programcsomagok, többek között LibreOffice 6.0.3, Firefox 60.

Megjegyzések

 • A 32 bites ISO lemezkép elindul BIOS üzemmódban.
 • A 64 bites ISO lemezkép elindul BIOS és UEFI üzemmódban is.
 • A 64 bites ISO lemezkép használata ajánlott az összes modern számítógép esetén, amelyet az elmúlt tíz évben került forgalomba.

Fontos megjegyezni, hogy:

 • ebből a kiadásból nem készül már KDE kiadás. A KDE asztal külön telepíthető marad.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

KDE kiadás

A Linux Mint 19-es verziójából már nem lesz KDE asztallal települő kiadás. A KDE természetesen továbbra is telepíthető marad a csomagtárolókból.

32 bites kiadás

A számítástechnika egyik jellemzője a folyamatos fejlődés. Az elmúlt 40 éveben folyamatosan bővült a processzorok végrehajtási képessége. Volt amikor a végrehajtás sebessége, máskor az egyszerre végrehajtott utasítások száma növekedett. Egyre nagyobb memóriát képesek használni és egyre csak gyorsabbak és gyorsabbak lettek. Bár a processzorok fogyasztást sokszor nehéz kordában tartani, erre is születtek megoldások. Utoljára nagy váltást a PC-k memóriakezelése kapcsán a 64 bites processzorok és címzés megjelenése jelentete. Ez megoldás x86-64 vagy más néve AMD64 néven került elénk a tervezőasztalról az amerikai AMD (Advanced Micro Devices) tervezőasztaláról. 2003-óta termékként is elérhető az AMD CPU-iban, melyet aztán az Intel is implementált processzoraiban. Tehát 15 év telt el arra, hogy a PC megérjen a 64 bites váltásra. Tavaly az Ubuntu 17.10-ből sem, így idén a Ubuntu 18.04-esből sem készült 32 bites asztali kiadás. Ennek ellenére a soron következő Linux Mint 19 Taraból lesz majd 32 és 64 bites kiadás is. Természetesen a processzorok és maga a Linux is alkalmas marad 32 bites alkalamzások futtatására.Sőt 2023-ig biztonságosan használható lesz még Linux Mint 19.x-es verzói is, így akinek 10-15 évnél régebbi gépe van, az még használhatja az újabb verziókat is.

Cinnamon

A Cinnamon asztali környezet további finomításokat fog kapni. Ennek egy része a teljesítmény növelése. A fejlesztés során sikerült a fejlesztőknek néhány helyen jelentős mértékű gyorsulást elérni. Ráadásul az alapul szolgáló Muffin és a GNOME rendszerben talált hibákat is vélhetően sikerül majd kiküszöbölni.

Gyorsabb programindulás Cinnamon környezetben

Az év elején a Linux Mint fejlesztőcsapata megvizsgálta milyen teljesítményt nyújt a Cinnamon mikor elindítunk egy alkalmazást. Mikor rákattintunk egy program indítóikonjára, egy kis idő eltelik mire a program teljesen megjelenik a képernyőn és használatra kész. Ezt az időtartamot nehéz megmérni, de mindannyian egyetértettek abban, hogy a MATE és az Xfce asztali környezet gyorsabbnak érződik ebben a tekintetben.

Ezután a Muffint magában (a Cinnamon nélkül) is megvizsgálták és kiderült, hogy lassabb, mint a Metacity. Ebből az következett, hogy nem csak a Cinnamonnal, de ablakkezelőjével a Muffinnal is vannak teljesítménybeli problémák.

A Muffinban 2, a Cinnamonban 4 változtatást eszközöltek. Ezzel elérték, hogy Cinnamon alatt is hasonlóan gyorsan induljanak a programok, mint Metacity esetében.

A fejlesztőcsapat ezenfelül javított az animációkon is, bár ezek nem voltak felelősek a lassulásért. Az új animációk gyorsabbak és szebbek lesznek a Cinnamon következő (3.8-as) verziójában.

Állítható maximum hangerő a Cinnamonban

Jelenleg a Hang kisalkalmazással és a multimédia gombokkal 0-tól 100%-ig tudjuk állítani a hangerőt. Ha az erősítést 100% fölé akarjuk emelni, azt csak a Hangbeállításoknál tehetjük meg. Egy plusz beállítási lehetőséget kapunk majd, amellyel 0 és 150% között beállíthatunk egy maximum hangerő értéket. A Cinnamon következő verziójában a Hang kisalkalmazással, a multimédia gombokkal és a Hangbeállításoknál is, 0 és az előbb említett maximum érték között tudjuk majd változtatni a hang erősségét.

 

MATE újdonságok

 • HiDPI támogatás,
 • A Marco ablakkezelő támogatja a DRI3-t és a XPresent-t,
 • Témák jelentős továbbfejlesztése,
 • GTK3+ könyvjelzők támogatása,
 • A MATE panel továbbfejleyztett Status Notifier Items (SNI) témogatást kapott,
 • A Marco ablakkezelő támogatja az ablakok negyed képernyőnyi elhelyezését.

Xfce újdonságok

Ebben a 4.12 ciklusban elsősorban az asztal és az ablakkezelő felhasználói élményének tökéletesítésére fókuszáltak a fejlesztők, valamint néhány komponens frissítésére, a legújabb elérhető technológiákért.

Ezen kiadás legfőbb újdonságai:

 • Az ablakkezelő szert tett egy új témázható Alt+Tab párbeszédablakra, opcionális ablak előnézettel és lista móddal. A kliens oldali dekorációs támogatás immár megoldott, az ablak csempézési mód a sarokcsempézés támogatással lett továbbfejlesztve, és egy új zoom mód is beépítésre került. Egy nagy felbontású Xfwm téma is rendelkezésre áll.
 • A panel már intelligensen elrejti magát, támogatja a Gtk3 bővítményeket és együttműködik a sok harmadik fél által készített, a 4.10 funkcióinak teljes kihasználásához frissített bővítménnyel.
 • Az asztalnak új háttérkép beállító párbeszédablaka van, munkaterületenkénti háttérkép támogatása és jobb több monitoros kezelése. Támogatja a borítóképek és emblémák megjelenítését az ikonokon.
 • A munkamenet-kezelő frissült a logind és/vagy a upower (ha elérhető) használatával a hibernálás/felfüggesztés támogatásához. A hordozhatóságért és felhasználóink választásainak figyelembevételéért visszalépő módok kerültek bevezetésre operációsrendszer-specifikus háttéralkalmazásokra támaszkodva.
 • A több monitoros használat támogatása javult egy új képernyő-beállítások párbeszédablakban, és monitor csatlakoztatáskor egy gyorsbeállító felugróablakban.
 • A megjelenés beállításai párbeszédablak már megjeleníti az ikonok és a témák előnézeteit.
 • Az Xfsettingsd már támogatja a libinputot.
 • Az energiakezelés sem lett elfelejtve: egy új panel bővítmény készült, a logind/upower támogatás is beépítésre került a battery/lid/brightness események kezelésére, és a light-locker zárolás is megvalósított. A beállító párbeszédablak is átalakításra került, az X11 screenblanking támogatott.
 • Szeretett fájlkezelőnk ‒ a Thunar ‒ hihetetlen mennyiségű javítást kapott: lapok támogatása, hibajavítások, gyorsítások, billentyűparancsok az egyéni műveletekhez, fájl másolatok és linkek jobb elnevezése, csinos szabad terület sáv a tulajdonságokban, finomhangolások az átnevezéshez és más párbeszédablakokhoz, javított navigáció billentyűzettel, javítások az oldalsáv fa nézetéhez, jobb háttérkép támogatás, Gtk3 könyvjelző támogatás, többszörös fájltulajdonságok... soroljuk még?
 • Az Xfce jövőjére készülve a Gtk3-mal ‒ melynek nincs szüksége téma motorra ‒ a fejlesztők leállítják Gtk téma motoruk fejlesztését és ejtjük saját Gtk3 motorukat; egyúttal felkérjük a téma készítőket, hogy frissítsék témáikat CSS-re, ha szeretnék, hogy azok a következő Xfce verzión is működjenek.

XAapp-ok

Dokumentummegjelenítő (Xreader)

Kap néhány újdonságot az Dokumentummegjelenítő. Bevezetésre kerül a preferenciák ablak, valamint lehetőség lesz az előzmények és kiterjesztés gombokat az eszköztárhoz adni. A bélyegképek mérete változtatható lesz és a megadott méret hozzárendelődik az egyes dokumentumokhoz.

Sok hiba is javításra kerül. A kommentárok eltávolíthatók, az ePub dokumentumok elmenthetőek lesznek, valamint fejlődik a finom görgetés funkció is. Ha a Magánszféra beállításoknál bekapcsoljuk a legutóbb használt fájlok funkciót, az Xreader meg fogja jeleníteni a legutóbb megnyitott dokumentumokat.

GNOME Online Accounts

A GNOME Online Fiókok a következő verzióban XApp lesz, így közös lehet a Linux Mint különböző kiadásaiban.

Rendszerkövetelmények

 • x86-64 kompatibilis, 64 bites processzor (64 bites processzor szükséges a Linux Mint 64 bites kiadásának futtatásához.
 • Memóriaigény: 1 GB RAM (2 GB ajánlott a gördülékeny használathoz),
 • Háttértár-igény: minimum 15 GB (20GB ajánlott),
 • Grafikus kártya legalább 1024×768 felbontással (alacsonyabb felbontásnál az ablak ALT gombbal mozgatható, ha nem fér el képernyőn),
 • DVD-meghajtó vagy USB port.

Van valami kérdésetek?

Van valami kérdésetek az új verzióval kapcsolatban? Mi az amit a legjobban vártok az újdonságok közül?

A verzió oldalon összegyűjtve megtalálható valamennyi újdonság.

Forrás:

 

Hozzászólások

Tara és Cindy a két megbízható barátnő

@#0 Az Xfce-s verziónál meg lett említve a Thunar, és az is, hogy hibajavításokkal fog érkezni. Érdekes jelenség tapasztalható időnként másolásnál, amikor egyik ablakból a másikba húzok át egy fájlt: a másolás elindul, de a folyamat üzenőablaka nem mutatja a részleteket; olyan, mintha lefagyna a Thunar. Normális esetben, viszont az is látszik, hogy milyen sebességgel történik a másolás.
Egy másik érdekesség az is, amikor azt jelzi a rendszer, hogy befejeződött a másolás, a háttérben viszont továbbra is folyik, így várnom kell a külső egységek leválasztásával az adatvesztés elkerülése érdekében.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#1 Az általad tapasztalt problémát itt
tárgyaltuk kb fél éve, olvasd el, és optimalizáld a rendszeredet a leirtak alapján.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

@tonsur: Nem fogom állandóan bütykölni a rendszeremet, hogy normálisan működjön - ez a fejlesztők dolga. Én csak használni akarok egy operációs rendszert. Sokszor elképedek az itteni javaslatokon is, amiket a kezdőknek ajánlanak. Nem mindig a terminal bevetésével kell mindent megoldani - ezzel a sok új felhasználót csak elriasztják a linuxtól (így, kisbetűvel, mert ez nem egy konkrét disztribúció). Miért kell nekem tudnom sok száz parancs használatát ahhoz, hogy megoldjak egy problémát?! Ha csak egy betűt elírok, máris jönnek a hihaüzenetek. Időnként én is adok ki terminálparancsokat, mert más megoldás nincs, de ez nem elegáns megoldás. Tudom, ez a véleményem sokaknak nem tetszik ezen a fórumon, de ez van.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (4 szavazat)
keraform képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#2   Érdekes a felfogásod, de azt is írhatnám, hogy furcsa.

"Nem fogom állandóan bütykölni a rendszeremet, hogy normálisan működjön"
Fordulj a rendszergazdához.

"Én csak használni akarok egy operációs rendszert."
Én is csak használni akarom az autómat, nem fogom sem javítgatni, sem szerelőhöz vinni.
Csinálják meg jobban a gyárban, hogy soha ne legyen semmi baja.

A termináltól való irtózás magánügy. A valószínűségszámítást sem szereti mindenki.

A tulajdonneveket nagy kezdőbetűvel írjuk. Általános iskola 3. osztály.
"... a linuxtól (így, kisbetűvel, mert ez nem egy konkrét disztribúció)"
A Windows akkor is nagybetű, ha nem egy konkrét disztribúció. Akkor a Linux miért lenne kisbetű.
A Sándor sem egy konkrét ember neve, mégis így írtam. Akkor szerinted ez sem jó?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#2 Néhány probléma Linux alatt csak parancsokkal valósítható meg, míg (pl.) Windows alatt sehogy. ;)

(Sajnos) Kutyafuttában csak ezt találtam, de nagy a kezdőbetű:
A szótár a forrásból előállítható unicode-os és a GNU segédprogramok legújabb változatát használó operációs rendszereken is (vagyis a legújabb Linuxokon).
http://magyarispell.sourceforge.net/

Csak a kis 'különbségek': https://www.youtube.com/watch?v=2AZgcWS_lzw :)

-----

A kötőjel használatáról beszélgettem hasonszőrű segítőkkel. Én azért írom helytelenül, azaz így, hogy Linux-szal (Linuxszal), Synaptic-kal (Synaptickal), hogy rögzüljön a kiinduló név.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#2 Kedves (Hosszú) Lajos,
Mi lett a hozzászólás letiltása történettel?
https://linuxmint.hu/forum/hozzaszolas-letiltasa#comment-18157

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Gondoltam segitek...

Van a windows, és van a Linux, sajnos egyik sem ingyenes, az egyiknél pénzzel fizetsz, a másiknál sok idővel, válassz!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Gondoltam segitek...

#3 Van a windows, és van a Linux?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

@keraform: Te tévedésben vagy: a linux nem tulajdonnév, hanem egy operációsrendszer-csoport átfogó neve, ahogyan a windows is. Van olyan pl., hogy Linux Lite, vagy MX Linux. Ezeket nagybetűvel írjuk, mint a Windows 95-öt, vagy a Windows 7-et is, de sem a linuxot, sem a windows-t nem, az előbbi indokok alapján. A Sándort meg ne keverd ide. Az iskolai végzettségről pedig ne is beszéljünk, mert az adatlapodról semmi nem derül ki.

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (1 szavazat)
keraform képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#4   "a linux nem tulajdonnév, hanem egy operációsrendszer-csoport átfogó neve"

Te mit szedsz? Ezeket, hogyan találod ki?
Honnan veszed, hogy az operációsrendszer-csoport átfogó nevét kisbetűvel írjuk?
Nézd meg az értelmező szótárban, hogy mit jelent a tulajdonnév.
Linkelj már egy oldalt, ahol a windows operációs rendszert így írják!
(De ne az általad írt hozzászólásokat tartalmazót!)

Ezek is mind gyűjtőnevek: Linux, Windows, Canon, Fanta.
És ezek mind tulajdonnevek, törődj bele.

A Wikipédia szerint:  "A Fanta egy gyümölcsízű üdítőital."
Kapható narancs-, citrom-, vadmálna-, bodza-, és szőlő ízesítéssel.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

Én is Dos, majd Windows oprendszeren nevelkedtem, de próbálkoztam már régebben is Linux rendszerekkel. Bevallom most a kényszer szülte, hogy ismét Linuxot használok, de ettől még nem idegenkedem a vele járó feladatoktól. Tanulni sosem késő!  :P

@Hosszú Lajos: Aranyos, hogy az adatlapját hozod fel amikor visszavágsz arra, hogy megmondta, melyik évfolyamban tanultunk a tulajdonnevekről! Főleg, hogy a Te adatlapodról szedte a példaként felhozott rossz használati módot!   :O

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

@kimarite: A helyes írásmód, amit te helytelennek tartasz, az a Linux-szal, Synaptic-kal, mert igazodni kell a magyar kiejtéshez idegen szavaknál. A Windowszal sem helyes (Windows-zal a jó), mert a szóvégi hang z.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#7 Már nem ez (nem a kötőjeles) a helyes írásmód, nézz utána. Biztosan úgy van, ahogy mondom.

Szerinted miért van, hogy az Alt + F kereséssel Windowszal szóra végrehajtott keresésre egy találatot kapok, azaz csak te említed a szót így? Megválaszolom: én nem említettem így sosem és fogalmam sincs te minek hozod fel! Itt normális párbeszéd folyik, megkérlek, ehhez tartsd magad.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#7.1 Valami miatt jól megkeveredtem, tényleg az a helyes, ahogyan én használom. Legalábbis 2016. szeptember elsejétől:
https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/sajtoszoba/A_magyar_helyesiras_szab...
https://www.nyest.hu/hirek/mi-valtozik-az-uj-helyesirasi-szabalyzatban

Talán azért voltam gondban, mert az MTA-nak teszik az új szabályzat, de nekem nem igazán, legalábbis néhány részlete nem. És valakikkel, valamikor beszélgettem erről, és úgy emlékeztem, erősen igyekeztek lebeszélni a kötőjeles 'megoldásokról'.

De ez csak egy részlet a párbeszédben. Mindazonáltal, érzésem szerint tisztáztam. Jobb későn, mint soha. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Helyesírás

Most azon veszekedünk, hogy a Linux NAGY L vagy kicsi. A Linux egy rendszermag, ezért alapból NAGY BETŰ. A Windows is akármilyen verzió is legyen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

@#10
Hosszú Lajos:
"Ennek a fórumnak az lenne a feladata, hogy segítse a felhasználókat, de itt nem ez történik."

Szabályzat:
"A fórum elsődleges célja, hogy a Linux Mint-tel kapcsolatos kérdéseit bárki feltehesse"

Milyen kis megfogalmazásbeli különbség, és mekkora nem mindegy!
 
Tehát szerinted, nekünk kötelességünk segíteni, de nem tesszük. De szerencsére te itt vagy, és jól rendreutasítottál bennünket.
Ígérjük, hogy legközelebb jók leszünk, és a kezdőknek nem ajánlgatjuk a terminál használatát.
Csak, ha már jól tudják használni.

Szerintem készíts oda egy sámlit, és szállj le a magas lóról.
Mondd, ezek után hogy fogsz kérdéssel, kéréssel fordulni a fórumhoz?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#11
"Az előző válasz meg nem neked szólt, mit avatkozol bele mindenbe?!"
Az első tagmondat kijeltés, a második kérdés. De minek a felkiáltójel?

Látod, ezt hívják fórumnak.

Amúgy a "Tara és Cindy a két megbízható barátnő" című hír biztosan neked szólt, hogy szükségét érezted annak, hogy idecitálj egy a bénázásod miatt nálad még mindig fennálló hibát?

Ez egy Hír, és nem egy blog, vagy fórumtéma.
Ráadásul ettől a 'bazd meg nyuszika a porszívódat' stílustól viszketni kezd az ember tenyere.
"Nem fogom állandóan bütykölni a rendszeremet, hogy normálisan működjön - ez a fejlesztők dolga."
Érdekes, hogy te mindenről, és mindenkiről tudod, hogy kinek, mi a dolga. Fogadok, hogy ez munkásőr múltadban gyökeredzik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#11.1 "Fogadok, hogy ez munkásőr múltadban gyökeredzik."

Intelligens embernek tartod magad?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fájl mozgatásnál rohamos lassulás

#11.1.1 Egyetértek, kicsit szolidabban, szelídebben kéne egymással beszélni keraform! Mármint és főleg a kifejezések terén. Nem így kell vitázni. (off: Hosszú Lajos korábbi, hozzám intézett hozzászólását rejtettem, de csak azért, mert pl. velem szemben fogalmazott meg valótlanságot, pontosabban sületlenséget. Senki hozzászólását nem fogom és nem szoktam rejteni - ezt állította. Ha tetszik nekem, ha nem (nem tehetem meg), kivéve ha például durvul a hangvétel, akárkivel szemben ..., gondolkodtam is, hogy itt hozzászóljak, végül megtettem. De magyarázni sem fogom ezt minden alkalommal, ez egy kivétel. Még valami: csak rejteni tudok, tagot letiltani, hozzászólásait bármilyen módon korlátozni 'sajnos vagy szerencsére' nem. A WordPress fórumon ez még lehetséges volt. Hasznos akkor volt, amikor a spammerek jöttek. :))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve