Márciusi hírek - 2018

A fejlesztők először is szeretnék megköszönni a támogatásokat, visszajelzéseket és a hozzájárulásokat a Linux Mint projekthez.

Dokumentummegjelenítő (Xreader)

Kap néhány újdonságot az Dokumentummegjelenítő. Bevezetésre kerül a preferenciák ablak, valamint lehetőség lesz az előzmények és kiterjesztés gombokat az eszköztárhoz adni. A bélyegképek mérete változtatható lesz és a megadott méret hozzárendelődik az egyes dokumentumokhoz.

Sok hiba is javításra kerül. A kommentárok eltávolíthatók, az ePub dokumentumok elmenthetőek lesznek, valamint fejlődik a finom görgetés funkció is. Ha a Magánszféra beállításoknál bekapcsoljuk a legutóbb használt fájlok funkciót, az Xreader meg fogja jeleníteni a legutóbb megnyitott dokumentumokat.

Állítható maximum hangerő a Cinnamonban

Jelenleg a Hang kisalkalmazással és a multimédia gombokkal 0-tól 100%-ig tudjuk állítani a hangerőt. Ha az erősítést 100% fölé akarjuk emelni, azt csak a Hangbeállításoknál tehetjük meg. Egy plusz beállítási lehetőséget kapunk majd, amellyel 0 és 150% között beállíthatunk egy maximum hangerő értéket. A Cinnamon következő verziójában a Hang kisalkalmazással, a multimédia gombokkal és a Hangbeállításoknál is, 0 és az előbb említett maximum érték között tudjuk majd változtatni a hang erősségét.

Ez igen hasznos lesz olyan laptopoknál, amelyek hangszórói nem elég hangosak. A maximum hangerő 100% fölé emelésével nyerhetünk még egy kis plusz erősítést. Ha nem szeretnénk, hogy a maximum hangerő elérje a 100%-ot, ennél kisebb értéket is beállíthatunk majd.

Meson

A fejlesztők elkezdték használni a Meson rendszert (build system). Az eddigi tapasztalataik nagyon pozitívak. Jelenleg négy program fut Meson alatt: xapps, nemo, cinnamon-desktop és az xplayer-plparser. Az Autotools-hoz képest a Meson-t sokkal gyorsabbnak és könnyebben kezelhetőnek találták. Nagyban megkönnyíti a munkájukat, ezért a jövőben az összes projektjüket át szeretnék vezetni a Meson rendszerbe.

A Linux Mint 19 várhatóan júniusban érkezik (az LMDE 3 csak utána).

Képek és a támogatók listája az eredeti cikkben: https://blog.linuxmint.com/?p=3521

Hozzászólások

Sajnos az eredeti cikkben

Sajnos az eredeti cikkben lévő képek nem túl beszédesek és - mivel nem vagyok programozó - könnyen lehet, hogy a Meson-al kapcsolatban is félreértelmeztem valamit. Ha így van szóljatok és javítom. Köszi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Sajnos az eredeti cikkben

#1 Köszönjük a híreket. Kíváncsian várom az új verziót!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve