Ryzen, az AMD felemelkedésének kulcsa?

kami911 képe

Március 2-án publikussá váltak mindazok az információk, amelyek az AMD új processzorcsaládjának valódi helyét megmutatják a közvélemény számára. Az AMD pár hónapja ügyesen cspegteti az információkat a RYZEN nevű új CPU fejlesztéséről, amely most már a világ szerencsésebb felén a polcokon várja a felhasználókat. Az AMD komoly tervekkel és az eddigi fejlesztések részbeni eldobása mellett döntött az új CPU fejlesztése során -  láthatólag visszatért a K8-as  alapokhoz, amelyet a kor igényeinek megfelelően SMT-vel és egy nagy adag saját fejlesztéssel spékelt meg.

 

Ezek egy része már a Radeon videókártyákról ismerős lehet (teljesítményszabályzás), míg egy részük az órajelenként végrehajtható műveletek számának emelésére hivatott megvalósítani, ésszerű fogyasztási keret megtartása mellett. Ez a közel négy és fél éves fejlesztés olyan jól sikerült a chiptervező cégnek (a tervezett 40%-os IPC helyett 52%-os), hogy kiegészülve a Samsungtól licencelt 14 nm-es technológiájával a Global Foundaries gyáraiban készülő processzorok egy csapásra versenyképessé váltak az Intel által kínált processzorokkal, s számos - főleg a párhuzamos végrehajtást igénylő műveletnél - előnyre tettek szert. Az Intel ennek megfelelően, már árakat is csokkentett 20-300 dolláros árcsökkentéssel.

De az AMD processzorok így is 10%-50%-kal olcsóbban kínálnak azonos vagy jobb teljesítményt. Egyetlen hiányosság lehet a játékokban tapasztalható lemaradás (főleg alacsonyabb felbontáson, kisebb részletességnél), amely egyrészt a játékok optimalizálatlanságára vezethető vissza (csak kevés magot használnak és pereferálják a magas órajeleket), másrészt maga a Ryzen platform szoftveres körítése is tartalmazhat a teljesítmélnyt érintő javításokat a közeljövőben. A Linux rendszermag például a most megjelent 4.10-es verzióban nyújt megfelelő támogatást a processzorhoz. Mindazonáltal jól látni, hogy az AMD ismét visszatért a versenybe, és hamarosan érkezhetnek a középkategóriás processzorok is, az új platformhoz szükséges AM4-es alaplapok széles választékával.

Processzorárak

Termék Magok/
szálak
CPU Órajel L3 Cache TDP Ár
Ryzen 7 1800X 8/16 3,60/4,00 GHz 16 MB 95 W+ $499
Ryzen 7 1700X 8/16 3,40/3,80 GHz 16 MB 95 W $389
Ryzen 7 1700 8/16 3,00/3,70 GHz 16 MB 65 W $319
Ryzen 5 1600X 6/12

3,60/4,0 GHz

16 MB 95 W $259
Ryzen 5 1500 6/12 3,20/3,50 GHz 16 MB 65 W $229
Ryzen 5 1400X 4/8 3,50/3,90 GHz 8 MB 95 W $199
Ryzen 5 1300 4/8 3,20/3,50 GHz 8 MB 65 W $175
Ryzen 3 1200X 4/4 3,40/3,80 GHz 8 MB 65 W $149
Ryzen 3 1100 4/4 3,20/3,50 GHz 8 MB 65 W $129

Bemutatók és tesztek

Részletes cikk fejlesztésekről a HWSW oldalán

Bár Rory Read irányítása alatt csak alig néhány sikeres termék (pl. első GCN-es VGA-k) látott napvilágot, a szakember teljesen átszervezte az AMD-t, ennek keretein belül számos olyan lépést eszközölve, amelynek hatásai csak mostanra értek be. Kinevezése utáni egyik első mozzanatként az iparági legendának tartott Mark Papermastert szerződtette le Read, akit nem sokkal később korábbi IBM-es kolléganője, az AMD jelenlegi regnáló vezérigazgatója, a már említett Lisa Su követte.

Ezután Papermaster egykori Apple-ös kollégája, a félvezetőipar egyik legnagyobb élő kiválóságának tartott Jim Keller csábult vissza az AMD-hez a mikroarchitekúra fejlesztéséért felelős alelnöki pozícióba. Keller anno az Intel-verő K7 és K8 mikroarchitektúrák, illetve a HyperTransport busz tervezésében is részt vett, távozása után pedig az Apple A4 és A5 processzorok megépítésében is oroszlánrészt vállalt. (Az ezekkel kitaposott ösvényen azóta is töretlenül menetelnek tovább a mai iPhone-ok és iPadek központi egységei, CPU teljesítményben utcahosszal a konkurensek előtt.)

Az időközben Teslához igazolt szakember vezénylete alatt indult meg a Zen kódnevű x86-os mikroarchitektúra fejlesztése lassan öt évvel ezelőtt, 2012 végén. Jól szemlélteti, mennyire lassú és bonyolult folyamat egy új processzordizájn felépítése, hogy az első prototípusok csak tavaly nyáron születtek meg, a végleges, piacképes termékek megjelenéséhez pedig nagyjából négy és fél év kellett.

A tervezőgárdának közben mindent vagy semmit alapon kellett dolgoznia, miközben a munkaadó szinte folyamatosan a csőd szélén egyensúlyozott. Mike Clark vezető tervező szerint csapata mégsem ezért keresztelte Zenre a projektet, a szakember szerint a számítási teljesítmény, a fogyasztás, és az ehhez szükséges tranzisztormennyiség megfelelő egyensúlyának megtartása adta az ihletet, ami mellé egy konkrétabb, az Excavatorhoz viszonyított 40 százalékos IPC (órajelenként elvégzett utasítás) növekedést is kitűzött a csapat.

Teljesítménytesztek a Prohrardver oldalán

Mindent egybevéve, jó látni, hogy végre nem egy gyártó egyeduralkodó a felsőházban, még akkor sem, ha van létjogosultsága további optimalizálásnak az AMD részéről. Ellenben abban biztosak vagyunk, hogy az árazás igen agresszív, így a két gyártó egymásra hatással lesz a közeljövőben, ami végeredményben a vásárlóknak jó. A versenyképes teljesítménnyel mára ismét teljesült, hogy mindkét "tábor" hívei tudnak számukra szimpatikus központi egységet vásárolni, immáron nem csak szimpátia, hanem a teljesítményt firtató objektív szempontok alapján is.

Tény, hogy igen sok apró fejlesztés áll még a Ryzen processzorok, illetve a hozzájuk kapcsolódó alaplapok előtt, így a jövőben is számíthatunk mozgolódásra a piacon e téren, továbbá idővel érkeznek a kisebb modellek.

Guru3D tesztek és bemutató

Anandtech tesztek és bemutató

 Összehasonlítás játékos sztemszögből:

Jim Keller (a CPU egyik fő tervezője) beszél a ZEN architekturáról: