HDMI CEC Illesztőprogram a 4K HDMI elosztókhoz és erősítőkhöz

kami911 képe

A HDMI CEC a HDMI-vel csatlakoztatott eszközök vezérlésére szolgáló szabvány, amely lehetővé teszi, hogy egy távirányító több HDMI-vel összekapcsolt eszközt irányítson, így a házimozi rendszerekben széles körben alkalmazzák. A Linux már korábban is támogatta a HDMI CEC-t különböző hardvereszközök révén, de a Linux 6.12-vel most debütál az Extron DA HD 4K Plus HDMI elosztóhoz készült új illesztőprogram. Az Extron DA HD 4K PLUS sorozat 4K/60 @ 4:4:4 felbontást, HDMI 2.0b támogatást, valamint HDCP 2.3 kompatibilis tartalmat kezel. Különféle modellek állnak rendelkezésre, amelyek két, négy és hat HDMI kimenetet kínálnak. Ezek a prémium HDMI erősítők/eladók az ezer dollárt meghaladó áron kaphatók.

Az új Extron DA HD 4K Plus HDMI elosztó illesztőprogramja a következőket kínálja:

"Ez az illesztőprogram támogatást ad ennek az eszköznek, lehetővé téve a CEC funkciók teljes körű vezérlését (minden HDMI bemenet vagy kimenet saját /dev/cecX eszközzel rendelkezik) és EDID-ket (minden HDMI bemenet vagy kimenet saját /dev/videoX eszközzel rendelkezik)."

A modul opciók segítségével az illesztőprogramot teljesen áteresztő módba állíthatjuk, azaz a CEC üzeneteket továbbítja a bemenetek és kimenetek között, valamint automatikusan konfigurálja az EDID-eket a felismert kijelzők alapján, vagy manuális módba is állítható, amelyben a felhasználói térnek kell mindent kézzel beállítania. Ez az illesztőprogram része a Linux 6.12 média alrendszerének, amely számos más illesztőprogram javítást és kódoptimalizálást is tartalmaz.

Hozzászólások

Akkor most a HDMI fórum

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Beadta a derekát, és együttműködik a Linuxszal?

kami911 képe

Akkor most a HDMI fórum

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1 lehet, hogy ez valami enyhülés kezdete. Eddig nem voltak nyitottak semennyire, volt is egy AMD-s hír.