PipeWire 1.2.4: a legújabb

kami911 képe

A PipeWire 1.2.4 kiadás több fontos javítást tartalmaz, amelyek elősegítik a rendszer stabilitásának növelését és a funkcionalitás javítását.

Globális erőforrások kezelése

Az új verzió megakadályozza a globális erőforrások tisztításakor előforduló összeomlásokat (#4250), ezáltal javítva a rendszer általános stabilitását és megbízhatóságát. Emellett javításra került a RequestProcess műveletkezelés, amely hatékonyabbá teszi a feldolgozási műveleteket.

Eszközfelismerés és hardvertámogatás

A v4l2 (Video for Linux 2) rendszer esetében a PipeWire mostantól a systemd-logind szolgáltatást használja az új eszközök felismerésére (#3539, #3960). Ez javítja a videokamerák és egyéb eszközök kezelését, miközben minimalizálja az eszközfelismeréssel kapcsolatos hibákat.

Hibajavítások és egyéb fejlesztések

  • Továbbfejlesztették a lebegőpontos számok elemzését a Tools modulban (#4234).
  • A libcamera esetében a PipeWire mostantól törli a gyűrűpuffert, amikor megállítják a folyamatot.
  • Kijavították a v4l2 első pufferének hibás sorbaállítását, ami korábban problémákat okozott a képrögzítés során.
  • A meghajtók áthelyezésekor mostantól a PCM (Pulse Code Modulation) eszközök automatikusan leválasztásra kerülnek, hogy elkerüljék a megszakadt csöveket.

JACK támogatás

A PipeWire fejlesztései a JACK esetében is fontos kompatibilitási fejlesztéseket hoztak. A buffer_size visszahívási funkció (callback) mostantól a jack_activate() művelet során is fut, javítva ezzel a kompatibilitást a GStreamerrel (#4260).

Összegzés

A PipeWire 1.2.4-es kiadása számos hibajavítást és funkcionális fejlesztést tartalmaz, amelyek stabilabbá és hatékonyabbá teszik a rendszert. A v4l2, JACK és GStreamer felhasználók különösen értékelni fogják az új javításokat, amelyek jobb kompatibilitást és megbízhatóbb működést biztosítanak a mindennapi használat során. A letöltések és a PipeWire 1.2.4-ről szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire 1.2 „Aviation” 2024. június 27-én jelent meg, jelentős változtatásokkal, mint például az explicit szinkronizálási metaadat-támogatás, a Snap támogatás Ubuntu és más disztribúciók számára, amelyek a Canonical által használt sandboxolt alkalmazáscsomagolási formátumot alkalmazzák, a kötelező metaadatok támogatása a pufferparaméterek egyeztetésekor, valamint az aszinkron feldolgozási támogatás, amely lehetővé teszi a csomópontok aszinkron ütemezését. A PipeWire az alapértelmezett megoldás a multimédiás adatfolyamok és hardverek kezelésére számos népszerű GNU/Linux disztribúcióban, például a Linux Mint-ben is. Emellett alapértelmezésként fogják használni a kamerakezeléshez a Mozilla Firefox webböngészőben a közelgő Fedora Linux 41 disztribúcióban is.

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PipeWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >

A PipeWire régebbi sorozatának új verziója

A PipeWire 1.0.8 verziója kisebb hibajavításokat és fontos fejlesztéseket hoz, különösen a JACK, FFADO, Bluetooth és ALSA modulok esetében. Az új funkciók és javítások stabilabb működést és nagyobb kompatibilitást biztosítanak a különböző eszközökkel, mindezt anélkül, hogy megszakítanák az API vagy ABI kompatibilitást.

Kötelező metaadatok és explicit szinkronizáció

Az új verzióban visszamenőlegesen bevezetésre került a kötelező metaadatok és az explicit szinkronizációs metaadatok támogatása. Ez elősegíti a jobb adatkezelést és szinkronizációt a különböző PipeWire modulok között.

JACK és FFADO javítások

Az új kiadás javítja a JACK modulnál tapasztalható versenyhelyzeteket, amelyek a leállítás során fordultak elő. Emellett FFADO modul esetében javították az időzítés jelentését, csökkentették az xruns előfordulását, és finomították a mintavételezési arány és periódusméret kezelését. A "freewheeling" funkciót is implementálták, amely lehetővé teszi a korlátlan futtatást, amikor nincs valós idejű adatfolyam.

Bluetooth és ALSA fejlesztések

A PipeWire mostantól javított kompatibilitást kínál bizonyos Bluetooth eszközökkel, míg az ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) modul formátum-újratárgyalás kezelésében fejlődött (#3856), hogy megkönnyítse a különböző formátumú eszközökkel való együttműködést.

Egyéb javítások és fejlesztések

  • Memóriahasználat csökkentése: A profiler memóriahasználatának csökkentése növeli a hatékonyságot.
  • Libcamera eszközjelentés javítása: Kijavították a duplikált eszközjelentéseket, különösen a libcamera eszközöknél.
  • V4L2 javítások: Továbbfejlesztették a v4l2 (Video for Linux 2) eszközök tulajdonságjelentését, és kijavították az elveszett pufferekkel kapcsolatos hibákat.

Eszközök és fejlesztések

  • pw-cli támogatás: Az új verzió támogatja a nagy paraméterek kezelését a pw-cli (PipeWire parancssori felület) esetében (#4166).
  • pw-dump javítások: A PipeWire metaadat változásainak helyes kezelésére vonatkozó hibajavítások szintén beépítésre kerültek (#4053).

A letöltések és a PipeWire 1.0.8-ról szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

Hozzászólások