Társalgó - nem kifejezetten informatika

kimarite képe

Fórum: 

https://maimanohaz.blog.hu/2020/04/01/fontos_fototorteneti_konyvek_lettek_most_online_is_elerhetok

https://index.hu/techtud/2020/03/31/1_4_millio_e-konyvet_tett_szabadon_kolcsonozhetove_az_internet_archive/

Mivel a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg közkönyvtár. - így a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár (szerk.) - is bezárni kényszerült, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást. Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL).
-- 1,4 millió e-könyvet tett szabadon kölcsönözhetővé az Internet Archive

kimarite képe

Kuroszava Akira japán rendező | Ran - Káosz

Április 7-től visszatér a magyar mozikba Kuroszava Akira japán rendező Ran - Káosz című filmje. Shakespeare Lear királyának története a XVI. századi Japánban kap új erőre, a grandiózus tömegjelenetek és lenyűgöző színkavalkád pedig minden eddiginél kápráztatóbban érvényesül a digitálisan, 4K minőségben felújított film képein, miközben 5.1 Dolby hanggal dübörög a csatazaj.
https://magyar.film.hu/filmhu/hir/ujra-elszabadul-a-kaosz-a-filmvasznon.html

Kuroszava, a gondolkodó és művészetével hatni tudó, felelős ember a lehető legaktuálisabb veszélyre hívja fel a figyelmet: az emberiség bármelyik pillanatban elpusztíthatja önmagát. Jól megrajzolt portrét tart elénk a rendező: ilyen voltál, ilyen vagy – gondold meg hát ember, mit cselekszel!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Budapest International Foto Awards 2021 | World Press Photo 2022

Galéria rovatunkba a Budapest International Foto Awards 2021 fotópályázat díjnyertes képeiből válogattunk.
https://punkt.hu/2022/03/11/valogatas-a-2021-es-budapest-international-foto-awards-dijnyertes-kepeibol/
___

A World Press Photo ezúttal teljesen új rendszerben zajlott. Hat régióra osztották a világot (Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Óceánia), a különböző régiókból érkező fotók négy új kategóriában (egyedi kép, sorozat, hosszú távú projekt és kötetlen formátum) versenyeztek, a végső győzteseket pedig a regionális díjazottak közül választotta ki a zsűri.
https://telex.hu/foto/2022/04/07/world-press-photo-2022-foto-palyazat-nagydij

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szakszervezet alakult az Amazonnál

Megtörtént az elképzelhetetlen: a JFK8 központ lett az Amazon 1100 amerikai telephelye közül az első, ahol szakszervezet alakulhat.

Egy ilyen, belülről szerveződő kezdeményezésekre építő szakszervezeti mozgalom pedig alapjaiban forgathatja fel nemcsak az Amazon működését, de az egész amerikai munkaerőpiacot is. Főleg, hogy Smalls és Palmer minden elszántságuk és ügyességük ellenére nem légüres térben arattak győzelmet: a pandémia első hulláma után létrejött helyzetben jelentősen erősödtek a korábban nagyjából eldobhatónak és lecserélhetőnek tartott fizikai munkások pozíciói a munkaadókkal szemben, és ennek hatására lendületet kaptak a szakszervezeti mozgalmak is. Tavaly például több Starbucks-egységben is megszerveződtek a dolgozók, de az Amazon egyik zászlóshajójának „eleste” lavinaszerű más kategória, és lavinaszerű változásokat hozhat.

Ahogy Justine Media, a JFK8 egyik dobozpakolója, és a mozgalom aktivistája fogalmazott a szavazás után:

-- „Ez fel fogja rázni a munkásmozgalmat, és a feje tetejére állítja a kialakult rendet.”
https://privatbankar.hu/cikkek/vallalat/ket-munkasa-oriasi-pofont-adott-jeff-bezosnak--szakszervezet-alakult-az-amazonnal.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Balfék, de garázda graffitis | a rendőrség sokat várt megint...

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVI. Kerületi Rendőrkapitánysága 01160/1007/2021. bűnügyi számon rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A rendelkezésre álló adatok szerint egy férfi 2021. október 21-én 14 óra és 15 óra között bemászott a cinkotai HÉV megállónál lévő telephelyre, ahol festékszóróval összefestette a kerítést, egy felsővezetéket tartó oszlopot és két szerelvényt.
A feltételezett elkövetőről felvétel készült.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVI. Kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a felvételen látható férfit felismeri, személyazonosságával, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es, díjmentes segélyhívó számon.
https://www.police.hu/index.php/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/felhivasok/graffitist-keres-a-rendorseg
A videó linkje:
https://youtu.be/3lbiv3LAcFU
Azért megérne egy-két szót az is, hogy hogyan tudott fényes nappal ügyködni ez a figura a HÉV telephelyen háborítatlanul (pl. pontosan tudta, hogy a remizt egyáltalán nem őrzik), és miért csak fél év után kezdi el körözni a rendőrség, ráadásul egy "vétség" miatt. Ettől függetlenül reméljük elkapják és kiadós közérdekű munka lesz a jutalma. Van mit takarítani a városban...
(pont egy ipari kamera mellett mászott be)

A jó művészet érvényesül, mivel azt nevezik jó művészetnek, ami érvényesül
– Thomas Kapielski író, képzőművész
https://hu.wikipedia.org/wiki/Graffiti

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A valaha látott legnagyobb üstökös

A C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) nevű üstökös a Naprendszer igen távoli régiójában jár, és sosem kerül majd közelebb, mint a Szaturnusz pályája, azonban rendkívüli voltával így is felhívta magára a figyelmet. A Hubble 2022 januárjában végzett megfigyeléseket e távoli óriásról, s ezek segítségével sikerült meghatározni, végül is mekkora az üstökösmag. A NASA JPL beszámolójából kiderül, hogy 135,8 kilométeres átmérőjével az égitest abszolút rekorder, s jócskán megelőzi az előző csúcstartót, amely „csak” 96,5 kilométeres volt.

A The Astrophysical Journal Letters szakfolyóiratban bemutatott megfigyelés során az üstökös Hubble által készített felvételeit, és a chilei ALMA rádióteleszkópos megfigyelései alapján született adatokat a kóma modelljével vetették össze, s ennek segítségével állapították meg, meddig tart az üstökös szilárd magja, s honnan kezdődhet a porból és gázból álló kóma.

Az óriás üstökös nemcsak nagyon távol jár, de a magja is igen sötét, s csupán a hatalmas méretének köszönhető, hogy sikerült megpillantani. A szakemberek szerint kb. egymillió éve kelhetett útra korábbi otthona, az Oort-felhő területéről, ahol feltételezhetően több milliárdnyi hasonló üstökös lehet még. Az Oort-felhő belső széle 2000-5000-szer távolabb van a Naptól, mint Földünk, a külső pereme pedig a Nap – Alfa Centauri távolság negyedéig is elérhet. Az Oort-felhő távolságát és nagyságát érzékelteti, hogy a Voyager-űrszondák is csak kb. 300 év múlva érik el a belső peremét, s 30 ezer év alatt jutnak a külső pereméig. Az Oort-felhőről a távolsága miatt gyakorlatilag csak elképzeléseink vannak, és az ezen üstököshöz hasonló látogatók jelentősen javítják az ismereteinket, közvetett bizonyítékkal szolgálva a felhőről.
https://ng.24.hu/tudomany/2022/04/13/a-valaha-latott-legnagyobb-ustokos/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Visszatérés az űrbe - film, első látásra | Elon Musk

Az amerikai űrprogram drága volt, korszerűtlen, kihasználatlan és folyamatos technikai problémák sújtották, ezért 2011-ben úgy döntöttek, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló amerikai űrhajósokat a továbbiakban az orosz űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal való együttműködésben, Szojuz rakétákkal küldik fel az űrbe, orosz földről. Az egykor dicső amerikai űrkutatási álmok általános depresszióba fordultak át, és nem egész 40 évvel az utolsó Holdra szállás után nem igazán lehetett látni, van-e jövő.

És akkor jött egy fiatal, buzgó dotkommilliárdos, egy csapat mérnök és programozó, és bonyolult algoritmusokkal megtámogatott barkácsrakétáikkal megmentették az amerikai űrálmot.

Legalábbis ez az a legenda, ami Elon Musk és a SpaceX szerepéről a fejekben él, és bár van benne igazság, a teljes sztorit szépen helyre teszi a Netflixen megjelent Visszatérés az űrbe (Return to Space), a sziklamászós Free Solóval Oscar-díjat nyert (és tehetségét legutóbb a barlangi mentőakciós The Rescue-val bizonyító) Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin párosának dokumentumfilmje.

Magánűrkutatási gyorstalpaló

Tény, hogy nehezen indult a biznisz. Elon Musk 2002-ben megunta az online világot, és az eBay érdeklődésére 1,5 milliárd dollárért (többedmagával) túladott a PayPal nevű cégén. ...
https://qubit.hu/2022/04/12/a-visszateres-az-urbe-elso-latasra-elon-musk-propagandafilmjenek-tunhet-de-sokkal-tobb-annal

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Visszatérés az űrbe - film, első látásra | Elon Musk

#865 ...úgy döntöttek, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló amerikai űrhajósokat a továbbiakban az orosz űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal való együttműködésben, Szojuz rakétákkal küldik fel az űrbe, orosz földről.

Tény, hogy ez is része az igazságnak, azonban a valódi ok masszívan politikai volt, a helyzet az, hogy a SZU összeomlásakor az amerikai politika azzal a parával szembesült a hidegháborút követően, hogy az orosz rakétatudósok elvesztik az állásukat, ezért a környező radikális országokban keresnek munkát, akik nagy hajlandóságot mutattak sok pénzt fektetni a ballisztikus rakéta tudományba. Ezért inkább összehoztak egy együttműködést, fizettek, pénzelték az orosz űrprogramot, ami szintén sok pénzbe került, és még elavultabb volt, mint az amerikai technológia, de megtartotta ellenőrzött keretek között a technológiai tudást. Csak ez volt a lényeg, foglalkoztatni, lefoglalni az oroszokat. Ezt a korabeli politikusok mesélték el (vallották be) mostanság, riportok alkalmával) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Visszatérés az űrbe - film, első látásra | Elon Musk

#865.1 SZU összeomlásakor az amerikai politika azzal a parával szembesült a hidegháborút követően, hogy az orosz rakétatudósok elvesztik az állásukat, ezért a környező radikális országokban keresnek munkát, akik nagy hajlandóságot mutattak sok pénzt fektetni a ballisztikus rakéta tudományba.

Nagyon is elképzelhető, habár nem olvastam riportokat, viszont pontosan ugyanezt gondolom, annyira egyértelmű. Nyilván, ha „agyelszívás”, akkor érdemes nem meghagyni másnak..., de inkább ne tegye radikális nézetű ország (a nagy országok felfogása mindig ilyen: az oroszokat sem kell félteni e tekintetben ;)). A NASA-nak Elonnal már viszont elég jó befektetése van házon belül, nem szorul rá bérelni orosz űrhajót (drága és függőség). A tudást mindig valahogy felhasználja a politika, tény, és nem jutottunk el oda, hogy lenne a bolygó kapitánya vagy éjszakai őrség, nappali őrség, de valami hasonló bontakozik előnyeivel, hátrányaival. Mindegy, milyen nemzetiségű tudós van benne akármelyik „ipari forradalomban”, csak legyen fejlődés, a fejlesztés legyen hasznára az emberiségnek általában. A tudósok maguk jellemzően nem szoktak politizálni. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Esterházy Péter arcképe a rómaifürdői HÉV-megállóba került

A kép forrása:
https://konyvesmagazin.hu/friss/esterhazy_peter_romaifurdo.html

Április 14-én, Esterházy Péter születésnapjának 72. évfordulóján – amely egyúttal a magyar próza napja is – adják át az író portréját Óbudán, a rómaifürdői HÉV-megállóban, Vertigo Murals alkotócsoport szabadtéri képzőművészeti alkotását

„A gyűlölethez sok út vezet, a legrövidebb talán a megalázottságon át. Akit megaláztak, az tehetetlenségében sokszor csak a gyűlöletben talál menekvést, csak a gyűlöletben talál nagy megbántottságára írt, ott talál megnyugvást. Egy ideig. Gyűlölet gyűlöletet szül, megaláztatás megaláztatást, sosincs vége. Megaláztatásban, megalázottságban nagy tartalékai vannak ennek az országnak.

Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre. A Légy szabad! felszólításnak ebben áll a nagysága, ebben az esélyben, ebben a súlyban. Szabadnak lenni az nem szabadságon lenni, az nem valami könnyű felhőtlenség, szabadnak lenni nehéz. Nehéz és jó.

Az ember szabadnak születik.”

-- Egy kékharisnya följegyzéseiből, 1994

Részletek itt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fél éven át mászkáltak a kormányzati rendszerben...

A kiberbűnözők netes kereséseiből kiderült, hogy a kormányzati számítógépeket használták különféle rosszindulatú szoftverek felkutatására és telepítésére. A hálózaton való, hónapokig tartó turkálás után a bűnözők aztán komolyra fordították a szót: a naplók azt mutatták, hogy telepítettek egy olyan nyílt forrású eszközt, amelyik már képes a bejelentkezési hitelesítő adatokat is kinyerni a Windows rendszerekből. A használt víruskereső jelezte az első ilyen próbálkozást, de az informatikai részleg nem vette figyelembe a program figyelmeztetését.

A biztonsági csapat öt hónap elteltével vette észre, hogy a rendszerek ismételten újraindulnak, és más esetekben is furcsán viselkednek. A hálózatok vizsgálata és szegmentálása, illetve az újjáépítések során azonban letiltották a szabotázsvédelmet (tamper protection), a támadók pedig a megszerzett hitelesítő adatok felhasználásával érzékeny fájlokhoz férek hozzá vagy titkosították azokat, és nekláttak egy újabb adag azonosító feltörésének is. ...
https://bitport.hu/fel-even-at-maszkaltak-a-kormanyzati-rendszerben-a-felamator-hekkerek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lehetőség az adód 1%-nak jó helyre juttatásához

Felhőkön üldögélni és varázsszőnyegen repülni mi sem tudunk, de sok más dolgot igen. A mi Rett-szindrómás lányaink egy ritka betegség miatt viszont a leghétköznapibb dolgokban is segítségre szorulnak. Segíts most te is, hogy alapítványunk minél több élményt és fejlesztést, családjaiknak pedig minél több támogatást tudjon nyújtani. Kérjük, adód 1%-át idén ajánld fel a Magyar Rett Szindróma Alapitvány-Hungarian Rett Syndrome Foundation javára. Köszönjük, ha bennünket választasz, és a posztot is megosztod.
Nagy-nagy köszönet a 30y zenekarnak, hogy a kisfilm elkészítéséhez felhasználhattuk a Fürdőzők a Balatonnál című dalukat. <3
Külön köszönet a szereplőknek – Boginak, Borinak, a két Esztinek, Kamillának, Lencsinek és Viviennek – akik vidáman és végtelen türelemmel vettek részt a forgatáson, valamint Rick Zsófi videónak a kisfilm elkészítéséért.
https://www.facebook.com/rettalapitvany/videos/525646949018438/
https://rettszindroma.hu/about/story )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tizenöt éve rendezik meg világszerte a Lemezboltok napját,

azaz a Record Store Day-t. Hazánkban 2010 óta ünnepeljük a független lemezboltokat ezen a napon, amelyre a lemezkiadók és az előadók különleges fizikai hanghordozókkal készülnek. Április 23-án nyolc magyarországi lemezboltban: https://openairradio.hu/kulonleges-hazai-es-nemzetkozi-megjelenesekkel-jon-az-idei-lemezboltok-napja/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A földkéreg harmadáig már sikerült lefúrnunk

#871 Nagyon érdekes és a linken még jó darabig elcsemegéztem.
Köszi!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most a szabálytalan bringások kerültek sorra

Megdöbbentő, de az utakon legnagyobb számban közlekedő személyautó vezetők után már a kerékpárosok okozzák a legtöbb balesetet! A balesetek 10-12 százalékát okozzák! Kell valamit tenni, hogy betartsák a KRESZ-t!

Mintha a bringán ülve megszűnne minden szabály: látjuk ezt főképp Budapest útjain. Bringások hajtanak a járdán, tekernek át a zebrán, átsurrannak a kereszteződéseken a tilos jelzés ellenére, szabálytalanul kanyarodnak, nem adnak elsőbbséget, gondolván úgy is elférnek, áthúznak a gyalogosok között. És a rossz példa mindig újabb követőket szül, tényleg tisztelet azoknak a fővárosi kerékpárosoknak akik betartják a KRESZ előírásait.

Mert bizony be kell tartani, a kerékpár jármű, a rajta ülő kerékpáros a járművezető. A forgalomban, az utakon rá is kötelezően érvényes a KRESZ, annak a szabályrendszerét be kell tartania. A tilos jelzés rá is vonatkozik, a járdán, ahogy egy autó, úgy egy kerékpáros sem haladhat (kivéve a gyerekek), és a gyalogátkelőhelyen sem tekerhet át bringás, mint ahogy robogós sem használhatja és még teherautót sem igen láttunk zebrán közlekedni.

Ezért a rendőrség döntött, és hogy jogkövető magatartásra bírja a szabálytalankodó kerékpárosokat a Pofátlan(TAN)ító civil jellegű rendőrautókat olyan bevetésre küldte, amelyen a cél a kifejezetten a szabálytalanul közlekedő bringások kiszűrése volt. Egyik sem úszta meg szankció nélkül.

Kérjük a kerékpárosokat tartsák be a KRESZ rájuk vonatkozó szabályait! Úgy várhatják el a többi közlekedőtől, autósoktól, teherautó vezetőktől, gyalogosoktól, hogy velük szemben is előzékenyen, figyelemmel viselkedjenek. A közlekedés működése többek között a kölcsönösségen is alapul és a bizalmi elv az alapja: tehát feltételezzük a közutakon, hogy a többi közlekedő is betartja a szabályokat! Mindenki, a kerékpáros is!

A videón a kerékpáros-elfogásokat mutatjuk be!
https://www.youtube.com/watch?v=SAAlBqxr3Gg
Az ellenőrzések maradnak, reméljük egyre kevesebb bemutatni valónk lesz!

Pofátlan(TAN)ítás 18. rész
https://kreszvaltozas.hu/hir/most-a-szabalytalan-bringasok-kerultek-sorra-akciora-reakcio/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most a szabálytalan bringások kerültek sorra

#872 Ui.: most olvastam el a szöveget. Szóval, a szakújságíró rosszul fogalmaz. Mert ez így nem igaz:

a járdán, ahogy egy autó, úgy egy kerékpáros sem haladhat (kivéve a gyerekek),

Az van, hogy...

54. § (2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=97500001.KPM

Ezen „vitatkoznak,

és a gyalogátkelőhelyen sem tekerhet át bringás,

de annyi biztos, áttekerve, nincs elsőbbsége (mert nem gyalogos).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Melyik az igazi Bluesmobile?

Melyik az igazi Bluesmobile?

– 106 mérföld Chicagóig, van egy teli tankunk, fél doboz cigink, sötét van és napszemüveg van rajtunk!
– Nyomjad neki!

Öt különböző Bluesmobile volt, ebből kettő csak papíron létezett. Harminckét év után még mindig izzik a vita, melyik az „igazi”. Ha a valós forgalomban megtett mérföldeket nézem, mindenképpen egy Dodge Polara. Sokan nem tudják, de a Blues Brothers már jóval a film ötlete előtt létező duó volt, amit Dan Aykroyd és John Belushi maguk és barátaik szórakoztatására találtak ki. Aztán a Saturday Night Live és megannyi sikeres koncert után írta meg Aykroyd és John Landis rendező a forgatókönyvet.

A Polara is Aykroyd ötlete volt, saját bevallása szerint illett a két karakter személyiségéhez. Miután megvette, elvitte egy fényezőhöz és megbízta, hogy fújja le feketére. Amikor a fényező hívta Aykroydot, hogy kész van, ő éppen a zenekarral próbált. Csak ránézett a többiekre és annyit mondott: kész a Bluesmobile! A tagok pedig szinte egyszerre kiáltottak fel: Bluuuuuuesmobile! Hát innen a név. Belushi 1982-es halála után a Polara az özvegye kertjében rozsdásodott évekig, majd szétbontották.
https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2012/02/23/melyik_az_igazi_bluesmobile/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

typosquatting | a kormányhivatalok is terjesztették még nemrég

Ha támadóként azt látja valaki, hogy a magyar közigazgatásban kiadtak egy olyan dokumentumot, hogy itt és itt lehet jelentkezni az állami támogatásokért, és ott a hibás link, akkor egészen kézenfekvő, hogy lemásolja az oldalt, és ott begyűjti az infót. Tehát klasszikus adathalászatra és a magánszemélyek megkárosítására nagyon jó. És ha ezt mi észrevettük, akkor más is észreveheti.
https://telex.hu/assets/images/20220427/1651053064-temp-BoJiED_cikktorzs-komplex-kicsi.jpg

Frész Ferenc szerint a történet pozitívuma, hogy az állami szereplők a hiba felfedezése után rögtön léptek: „Szerintem nagy eredmény, hogy a Facebook-csoportunkban ott vannak az állami szereplők is, és ezek a kollégák nagyon gyorsan reagáltak.”

Az orosz–ukrán háború kiberfrontjáról legutóbb itt írtunk,
https://telex.hu/tech/2022/04/07/orosz-ukran-haboru-ukrajna-21-szazadi-haboru-internet-hekkerek-kriptovaluta-telegram-starlink-tiktok-twitter-osint
de részletesebben itt mutattuk be, arról pedig ebben a cikkben olvashat,
https://telex.hu/kulfold/2022/02/03/ukrajna-oroszorszag-ukran-orosz-konfliktus-kiberhaboru-kibertamadasok-orosz-hekkerek-sandworm-turla-fancy-bear-kemkedes-dezinformacio-szabotazs
hogy a háború előtti években hogyan vált egyre inkább az orosz hekkerek játszóterévé Ukrajna.
https://telex.hu/tech/2022/04/28/kiberbiztonsag-orosz-hekkerek-apt-28-kormanyzati-oldalak-kormanyhivatalok-gov-hu-qov-hu-adathalaszat-typosquatting-misspelling-domain

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A magyar film napja

Szemüvegesek - magyar filmdráma, 78 perc, 1969
https://www.youtube.com/watch?v=cKAMWeIdIP8

Valkó László (Bujtor István) építészmérnök, három évvel az egyetemi diploma megszerzése után, megkapja élete első komolyabb megbízását. A tehetséges és ambiciózus fiatalember nagy lendülettel áll neki a munkának, és a megrendelt épület terveit a legkorszerűbb módon készíti el. Az ellentétes szakmai érdekek és a hivatalos szervek értetlensége miatt azonban a kivitelezés folyamán mindenhol korlátokba ütközik, és fokozatosan fel kell adnia eredeti elképzeléseit. Miközben elkeseredetten küzd a karrierjéért, magánéleti gondok is nyomasztják. Feleségével (Ronyecz Mária) megpróbálnak önálló otthonhoz jutni, de a számukra kiutalt, romos lakással rengeteg probléma akad. Bár a helyzet egyik fronton sem rózsás, nagyobb tragédia nem történik, és mérnök lassan megtanulja, hogyan alkalmazkodjon a rendszerhez.
https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/szemuvegesek

A magyar film napja alkalmából számos magyar filmet láthatnak a nézők a hétvégén országszerte – közölte csütörtökön a Nemzeti Filmintézet (NFI), amelynek kezdeményezésére televíziók, streamingszolgáltatók és mozik is csatlakoztak a közös ünnepléshez.
https://librarius.hu/2022/04/29/a-magyar-film-napja-6-alkotas-ingyen-hozzaferheto-a-neten/

A magyar film napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.
Ebből az alkalomból filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák, valamint más kulturális és oktatási intézmények minden évben vetítésekkel, találkozókkal, szakmai beszélgetésekkel, játékos vetélkedőkkel tisztelegnek a magyar film nagy korszakai, valamint azon kiemelkedő tehetségű filmalkotók előtt, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. Az ünnepi rendezvények célja, országszerte sikerrel megszólítani és bevonni a filmkedvelő közönséget, számukra ismét vonzóvá tenni a hazai filmalkotásokat.
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_film_napja

– Mondd, egy idő után mindenki ilyen cinikus lesz?
– Nem, a hülyék azok nem.
https://snitt.hu/filmek/szemuvegesek-1969#

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma (CERN)

Hároméves, koronavírus-járvánnyal súlyosbított szünet után, 2022. április 22-én újraindult a világ legnagyobb és legnagyobb teljesítményű fizikai kutatóberendezése, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (Large Hadron Collider, LHC).

A CERN Genf mellett található nagy hadronütköztetője csaknem 14 éves, a nagyenergiájú fizika legnagyobb és legkorszerűbb berendezésében 2008. szeptember 10-én haladt végig az első protonnyaláb. A nagy hadronütköztető kísérleteinek egyik legfontosabb eredménye, hogy 2012-ben – fél évszázaddal a feltételezése után – sikerült bizonyítani az isteni részecskének is nevezett Higgs-bozon létezését. 2018-ban az LHC ATLAS kísérletével bizonyították a Higgs-bozon B-kvarkokra való szétesését is.

Az LHC-vel eddig felfedezett részecskék – köztük a Higgs-bozon – megfeleltek az úgynevezett Standard Modellnek, ami az 1970-es évek óta a fizika irányadó elmélete. A Standard Modell azonban hiányos, mivel nem ad magyarázatot a fizika néhány megválaszolatlan kozmikus kérdésére, például a sötét anyag természetére. A CERN-ben működő négy hatalmas részecskedetektor egyike, az LHCb kísérletében korábban gyűjtött adatok is a részecskék olyan viselkedéséről árulkodnak, amelyek nem magyarázhatók a standard modellel.
https://rtl.hu/tudomany-tech/2022/04/30/cern-lhc-nagy-hadronutkozteto-gend-fotok-atlas-alice-cms-detektorok-reszecskefizika-standard-modell

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Webb-űrtávcső: beállítva

Négy hónappal a start után újabb örömhírt közölt a NASA és az ESA a James Webb űrteleszkóp beüzemelésével kapcsolatban: a sikeres finomhangolás után befejeződött az űrtávcső fő tükrének beállítása, a Webb-űrtávcső képes éles, jól fókuszált képeket készíteni a négy nagy teljesítményű fedélzeti tudományos műszer mindegyikével.

Az alábbi képsorozaton a teleszkóp fő képalkotó műszereinek összehangolása látható, az űrtávcső teljes látómezején:
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2022/04/Webb_in_full_focus

A teleszkóp összehangolásának hetedik és egyben utolsó szakaszának befejeztével a Webb mérnökei megállapodtak abban, hogy jöhet az utolsó szakasz, a tudományos műszerek üzembe helyezése. A műszerek beállítása és tesztelése körülbelül két hónapig tart, mielőtt a nyáron megkezdődne a tudományos működés, amit a világ csillagászai – köztük sok magyar is – már olyannyira várnak.

A teleszkóp optikai teljesítménye továbbra is jobb, mint a mérnöki csapat legoptimistább előrejelzései. A Webb tükrei most már teljesen fókuszáltan irányítják az űrből begyűjtött fényt az egyes műszerekbe, és minden egyes műszer sikeresen készít képeket a hozzájuk érkező fénnyel. Az összes eddig kapott tesztkép minősége, a látható részletek finomsága a fizikailag lehetséges legjobb.
https://rtl.hu/tudomany-tech/2022/04/29/pengeeles-kepeket-kuldott-vissza-a-webb-urtavcso

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Autisták Országos Szövetségének online fotókiállítása

Az Autisták Országos Szövetségének online fotókiállítása április 29-től érhető el a nagyközönség számára az AOSZ virtuális kiállításának weboldalán. A képeket Komka Péter fotóriporter készítette 2010 és 2022 között ugyanazokról a személyekről, családokról. A virtuális tárlatot a képek főszereplőinek családtagjai, illetve hozzájuk közel álló személyek leírásai teszik teljessé. Az itt megfogalmazott üzenetekből megismerhetjük örömüket, bánatunkat, küzdelmeiket, aggodalmaikat a jövővel kapcsolatban.

A fotókon szereplő autista gyermekek első fotói 2010-ben készültek, a kiállítás az elmúlt 12 évben készült fotódokumentáció segítségével mutatja be, hogy a család, főként az édesanyák gondoskodó szerepe változatlan, miközben gyermekeikből időközben felnőttek lettek. Édesanyák, akiknek dönteni kell, mert az iskola után gyermekük már csak a közvetlen családra számíthat a mindennapokban. Édesanyák, akik nyugdíjas éveikben szeretnék megnyugtatóan látni gyermekük jövőjét.

Az 5 életutat bemutató fotókiállítással az Autisták Országos Szövetsége szeretné felhívni a figyelmet minden olyan családra, akik a társadalom számára láthatatlanok, magukra maradnak. Családokra, akikért mindannyian felelősek vagyunk! Autista társaink számára egyenlő esélyeket kell teremteni minden életkorban, hiszen a család ezzel a feladattal ma még nagyon magára marad.

A mára több mint 100 tagszervezetet tömörítő AOSZ és elődje immáron 33 esztendeje képviseli az autizmusban érintett családok érdekeit. A Szövetség az ország 15 pontján elérhető AOSZ Info-Pont irodában számos szolgáltatással támogatja a családokat. Éves szinten több, mint száz esetben járul hozzá az autista emberek jogainak érvényesítéséhez.
https://aosz.hu/autizmus-egy-eleten-at-virtualis-fotokiallitas-az-autistak-orszagos-szovetsegenek-szervezeseben/

A kiállítás megtekinthető:
https://kiallitas.aosz.hu/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mozdonyvezetők nyílt levele az autósokhoz

Mit érez a mozdonyvezető, amikor a vasúti átjáróban meglát egy autót, teherautót, kerékpárost vagy gyalogost?

Elsősorban tehetetlenséget. Gyorsfékezünk, de a vonat fékútja többszáz méter. Ez az egyetlen lehetőségünk, és nagyobb jármű esetén - ahogy tanították az idősebb, rutinos mozdonyvezetők - a géptérbe szaladni, hogy túléljük az ütközést.

A balesetek egyetlen pillanat alatt következnek be, szinte esélyünk sincs az elkerülésükre, és onnantól kizárólag a szerencsén múlik azok kimenetele.

Az ütközés borzalmas, amelybe a mozdony is beleremeg. Ez a legnagyobb trauma, ami érhet bennünket és egy életen át elkísér. Ki így, ki úgy dolgozza fel közülünk, de egy biztos: maradandó nyomokat hagy bennünk. A csattanás, a látvány, a hangok, a gondolatok a fejben szaladva hátra a megállás után... Vajon mit találunk? Vajon élnek? Miért nem figyeltek, mi történhetett? Gondolatok milliói a fejben. A mozdonyvezető fejében, aki nem ezért ment be dolgozni, nem ezért választotta ezt a munkát, nem ezt gondolta, amikor örömmel, boldogsággal lobogtatta a jogosítványát a rengeteg tanulás után, miután kimondhatta az élete álmát: „mozdonyvezető lettem”. Aztán jön egy eset, amely teljesen megváltoztatja az életét. Innentől kezdve minden más. Csalódás, sajnálat, gyötrelem a szívében. Miért? Vajon kik voltak? Miért hibáztak? Miért nem figyeltek? Kérdések ezrei, amikre sosem lesz válasz, amikre sosem kapunk magyarázatot. Egy kis rekesz az agyban, ahová bekerül az eset. Barátok, kollégák, szakemberek vagy mentori program segíthet a borzalmak feldolgozásában. Mert menni kell tovább, holnap is fel kell ülni a mozdonyra, hiszen ez a munkánk, a hivatásunk.

Megéri 2 perccel hamarabb odaérni bárhová, mint soha többé?
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/story/document/public/mozdonyvezetok_nyilt_levele_az_autosokhoz.pdf

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szupermasszív fekete lyuk, a Sagittarius A*

Elkészült az első kép a galaxisunk középpontjában található szupermasszív fekete lyukról, a Sagittarius A*-ról – jelentette be csütörtök délután a szenzációs áttörést az eseményhorizont teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) kollaboráció, amely még 2019 áprilisában közölte a legelső, történelmi felvételt egy fekete lyukról.

Az M87 fekete lyukához képest a Sagittarius A* megörökítése jelentősen nehezebb feladat volt, annak ellenére, hogy utóbbi sokkal közelebb van hozzánk. Mint az EHT kutatója, Csan Csi-kvan elmagyarázta, „a fekete lyuk környékén található gázok hasonlóan, közel fénysebességgel mozognak mindkét objektum körül, ugyanakkor az M87 sokkal nagyobb fekete lyukát napok, vagy hetek alatt kerülik meg, míg a sokkal kisebb Sgr A*-t néhány perc alatt. Ez pedig azt eredményezi, hogy a gáz fényessége és mintázata gyorsan változott galaxisunk központi fekete lyuka körül az EHT-vel való megfigyelések alatt”. A kutatók összességében öt évig dolgoztak az adatokon szuperszámítógépek segítségével, és új módszereket fejlesztettek ki, amelyek figyelembe vették a gáz mozgását, és lehetővé tették egy átlagolt kép elkészítését.
https://qubit.hu/2022/05/12/megerkezett-a-szenzacios-elso-felvetel-a-tejutrendszer-kozponti-fekete-lyukarol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Tejútrendszer magjába küldenének üzenetet

Az ott élő idegeneknek köszönhetnénk ezzel, bár a kétoldali kommunikációra minimális az esély.

A földönkívüli élet kutatásával kapcsolatban többnyire a SETI munkálkodásáról számolhatunk be, erre viszont nem túl gyakran kerül sor, legutóbb például 2019-ben írtunk arról, hogy a szervezet a NASA-val közösen kutakodik. Most egy másik csapat szánta el magát egy részletes üzenet elküldésére, amit még véglegesíteniük kell.

A napokban tették közzé az előzetes anyagot, amelyben a Beacon in the Galaxy névre keresztelt projekt részleteit közlik velünk – illetve a területtel foglalkozó további kutatókkal, akiknek még szintén tüzetesen szemügyre kell venniük a dokumentumot. Ebben arról írnak, hogy a SETI eszköze, vagyis a kaliforniai Allen Telescope Array, valamint a kínai FAST (Aperture Spherical Radio Telescope) révén sugároznának egy hosszabb üzenetet a Tejútrendszer központja felé, ahol csillagok egy meglehetősen sűrű gyűrűje valószínűleg ideális körülményeket kínál az élet megjelenéséhez és annak megmaradásához, vagyis az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételhez.

A kínai fejlesztés eredetileg még 2016-ban állt munkába, ...

Az azóta elhunyt Stephen Hawking professzor évekkel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy nem kellene ezen erőlködnünk, egy sikeres kapcsolatfelvétel ugyanis olyan körülményeket idézhet elő, mint annak idején Kolumbusz partra szállása Amerikában – és ezúttal mi lennénk a fogadó fél.
https://sg.hu/cikkek/tudomany/149540/a-tejutrendszer-magjaba-kuldenenek-uzenetet

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy új tanulmány szerint azok, akik szeretnek zenét hallgatni,

fontosabbnak tartják az éghajlati válság kezelését, mint azok, akik nem rajonganak a zenéért.

A Glasgow-i Egyetem által készített, Turn Up The Volume című, 2184 felnőtt bevonásával készült felmérés során a kutatók a zenével kapcsolatos kérdéseket tettek fel, beleértve a zeneszámok hallgatásának és megvásárlásának módját, valamint a környezetvédelmi szempontokhoz való hozzáállást.
https://www.youtube.com/watch?v=2DLnhdnSUVs

Az eredmények szerint a zenekedvelők 82%-a aggódik az éghajlatváltozás miatt, míg a nem zenekedvelőknek csak 72%-a.

A felmérés azt is megállapította, hogy a zenebarátok 54%-a úgy véli, hogy az éghajlatváltozás kezelésének mostantól elsődleges prioritásnak kell lennie, megelőzve más kérdéseket.

Dr. Matt Brennan, a tanulmány vezetője elmondta: „A projekt eredményei azért izgalmasak, mert egyértelmű összefüggést mutatnak a zene iránti rajongás, az éghajlatváltozással kapcsolatos fokozott aggodalom és a cselekvés iránti vágy között. A zenei kultúra régóta kulcsszerepet játszik a társadalmi mozgalmakban, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy ez a kapcsolat napjainkban is erős, amikor az éghajlati vészhelyzetről van szó.”

A felmérésből az is kiderült, hogy a zenét értékelő emberek hajlandóak is fenntartható módon foglalkozni a zenével.
https://www.elobolygonk.hu/Elmenybutik/Zenesarok/2022_05_13/a_zenerajongok_klimatudatosabbak

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án

Május 16-án, hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás lesz, amit itthonról is megfigyelhetünk napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron. A folyamat magyar idő szerint hajnali 4:28-kor kezdődik majd.

„Bár a telihold minden hónapban szembekerül a Nappal, a holdpálya apró dőlése miatt mégsem takarja ki Földünk a napfényt, így hónapról hónapra gyönyörködhetünk a teliholdban. Egy-két évente azonban pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt. Ekkor következik be a holdfogyatkozás” – idézi a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársainak közleményét az InfoRádió.
https://infostart.hu/tudomany/2022/05/10/kiderult-mikor-kezdodik-a-holdfogyatkozas

A teljes folyamatot Dél-Amerikából, illetve Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó keleti részéről követhetik végig, aki kíváncsi rá, a NASA honlapjáról követheti majd élőben.
https://www.youtube.com/watch?v=vGIaEIICIcs

A közelgő tudományos eseményről kérdés-felelet formában írtak a csillagászok.

Miért nem fogy el a Hold? Mégis milyen fogyatkozás lehet az, amelynek során az égitest végig látható marad?
A válasz a Föld légkörében keresendő. Bár bolygónk árnyéka valóban eltakarja a Holdat, a Föld légkörének köszönhetően mégsem tűnik el teljesen a szemünk elől. Légkörünkben, akárcsak egy opálos bevonatú üveglapon vagy lencsén, megtörik és szóródik a napfény, amely így halványan megvilágítja a Holdat, amelynek fényessége azonban közel századára csökken holdfogyatkozáskor.

Miért vöröses színű a Hold?
A légkörön keresztülhaladó fény a fényszórás miatt színeire bomlik, akárcsak egy képzeletbeli prizma üvegén. A hosszabb hullámhosszú (vörös) sugarak kevésbé szóródnak a légkörben, ezért látjuk a naplementét is narancsvörös színben pompázni. Ugyanez a hullámhosszú fény folytatja útját a Föld gázburkán át a Hold felé, hogy felszínét vöröses árnyalatokba öltöztesse.

Mit láthatunk hazánkból?
A részleges holdfogyatkozás 4:27-kor kezdődik, az égitest ekkor már csak alig 6 fokkal lesz a délnyugati látóhatár fölött. Így ezúttal egy sok körülménnyel nehezített, de annál egzotikusabb jelenségnek lehetünk szemtanúi. A holdfogyatkozás csak teljesen szabad délnyugati látóhatár mellett figyelhető meg. Binokulárban és kis távcsőben azonban megkapó látvány lesz az egyre nagyobb fázist öltő fogyatkozási holdsarló, ahogy a horizont tereptárgyai fölött lebeg. A légköri fénytörés (refrakció) laposra torzítja a holdkorongot, ráadásul az alsó felét jobban összenyomja, mint a felsőt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szavazz az akadálymentesítésre... | Access4you

https://www.youtube.com/watch?v=bCKIyJ1kXMc

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures idén immáron ötödik alkalommal rendezi meg a közép-kelet-európai régió legrangosabb startup networking eseményét, a Regional Startup and Innovation Dayt, ahol több startup díjat is átadnak. 2022-ben ráadásul először tüntetik ki azt a startup vállalkozást, amely – amellett, hogy pénzügyileg életképes – tevékenységével mérhető társadalmi, környezeti vagy fenntarthatósági hatást vált ki. A Best Impact Award-ra három startup vállalkozás esélyes. Szavazz!

Honlap:
https://access4you.io/
Szavazz! Szerintem, ez a projekt most a három közül a legfontosabb...
Itt: https://wmn.hu/startup-szavazas-2022

( itt, a hozzászólásokban egy másik, de hasonló projektről olvashatsz )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Space Perspective további fejlesztésre kapott támogatást

A Space Perspective május 19-én jelentette be, hogy további 17 milliárd dollárra tettek szert, így folytathatják az utasszállító ballonrendszerük további fejlesztését, mely a tervek szerint egészen a sztratoszféráig fogja emelni a különleges kilátásra vágyókat. Az újabb befektetők neveire szintén fény derült a nyilatkozatban, köztük a Silicon Valley Bank, a Trinity Capital, és Henry Kravis, aki a KKR and Co. vállalat társalapítója.

A közölt adatok alapján a Space Perspective eddig összegyűjtött támogatása meghaladja a 65 millió dollárt, melyből 40 millió dollárt 2021 októberében sikerült elnyerniük egy "A" sorozatú fordulóban, ami a vezetők akkori közlése szerint teljes mértékben finanszírozza a vállalatot a kereskedelmi üzemeltetés megkezdéséig, amit 2024 év végére tűztek ki.

A vállalat Spaceship Neptune elnevezésű ballonrendszere nyolc utast és egy személyzeti tagot szállító kapszulát fog eljuttatni mintegy 30 kilométeres magasságba. A Space Perspective fejenként 125 000 dollárért árulja a helyeket, és hozzátették, hogy az első járatokra már elkeltek jegyek, de konkrét számot nem közöltek. A repüléseket a vállalat a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyével fogják elvégezni.
https://spacejunkie.hu/hir/a-space-perspective-tovabbi-fejlesztesre-kapott-tamogatast

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Minőségi oktatást | petíció

https://a.tanitanek.info/forms/fenyegetes-helyett-minosegi-oktatast/

Június 5-én, Pedagógusnap alkalmából levélíró kampányt szervezünk, hogy minél többen kifejezzék a megbecsülésüket és a tiszteletüket az oktatásban dolgozók felé.

Írj te is lelkesítő gondolatokat, bátorító üzeneteket, mi pedig eljuttatjuk a pedagógusokhoz! Támogassuk őket ilyen módon is, mert megérdemlik a bátorító szavakat!
https://a.tanitanek.info/forms/pedagogusnapi-uzenet

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Idén újra lesz JóreményStég...

közösségi pihenőhely a Tisza-tó partján, amit bárki élvezhet! Egy kis közösségi munkára hívlak benneteket, felújítjuk, csinosítjuk a tavaly létrehozott kis birtokot. Június 11-12-én várlak benneteket szeretettel, hozzunk létre együtt valami szépet és valamit jót! Egy nyugodt, tiszta és barátságos helyet, egy fapados közkincset :) Részletek az esemény leírásában:
https://www.facebook.com/events/713941629806944/
Előre is köszönöm a segítségetek és Viszlát a Tiszán! Üdv.: Dimi
Tavaly így újítottuk fel a stéget és így alakítottuk ki a pihenőhelyet közösen:
https://www.facebook.com/dimitryfilms/videos/276021910951111
-- Ljasuk Dimitry films

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van-e a tech. civilizációnak még száz éve fúziós energia nélkül?

Nem elírás, a legfrissebb becslések szerint a világ jelenlegi tríciumkészlete húsz kilogramm.

A trícium jelenlegi egyetlen gazdaságos előállítási formája az, hogy az anyag melléktermékként jön létre a nehézvizes nukleáris reaktorokban. A gond az, hogy ilyen technológiát használó atomerőművekből jelenleg már csak kevesebb mint 30 működik világszerte, ezek egyenként nagyjából 100 gramm tríciumot termelnek évente. Bár India tervez újabb nehézvizes blokkokat építeni, a termelés évtizedes időtávban még inkább tovább fog csökkenni növekedés helyett.

A váratlan kereslet és a szűkös termelés hatására a trícium a világ egyik legdrágább anyagává változott, jelenleg nagyjából 30 ezer dollár (11 millió forint) egyetlen grammja. Egy folyamatosan áramot termelő 1 GW teljesítményű fúziós reaktornak a becslések szerint nagyjából 55 kilogramm tríciumra lenne szüksége évente.

Persze vannak más módszerek a trícium előállítására, de ezek ilyen mennyiségek esetén elképesztően drágák lennének. A tudósok viszont előálltak a tökéletes megoldással. A D-T fúziós reakció közben a reaktormagból nagy energiájú neutronok szabadulnak fel. Ha ezek útjába lítium-6 izotópokat teszünk, akkor ezek elnyelik a neutronokat, és közben trícium képződik. (Ezt is, és általában a fúziós energiatermelést is a lehetőségekhez képest közérthetően magyarázza el Dr. Dunai Dániel, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa az alább megtekinhető előadásában.)

https://www.youtube.com/watch?v=96Oo6uiNGCY

„A számítások azt mutatják, hogy egy jól megtervezett tríciumszaporító takaró képes lenne elég tríciumot szolgáltatni ahhoz, hogy az erőmű önfenntartó legyen üzemanyag tekintetében, miután külső forrás felhasználásával beindítottuk”
https://mfor.hu/cikkek/tudomany/olaj-gaz-ugyan-mar--a-fuzios-eromuveknek-mar-azelott-elfogyhat-az-uzemanyaguk-mielott-beindulnak.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Belgrádig jutott a Dunán, aztán feladta a túl sok szar miatt

Andreas Fath német kémikus közel 3.000 kilométer hosszú úszásra indult a Duna teljes hosszán, hogy vízmintákat gyűjtsön a folyóból, amelyeket a Bécsi Egyetem kutatócsoportja elemzett a hajón fedélzeten lévő mobil laboratóriumban. Fath egészen Belgrádig úszott így, ahol végül feladta a sok fekália miatt.

Fath és egy bécsi kutatócsoport belevágott a Tisztítsuk meg a Dunát elnevezésű projektbe, hogy vízmintákat gyűjtsön, és megvizsgálja azokban a mikroműanyagok és az adalékanyagok jelenlétét, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek a víz élővilágára.

A német vegyész Belgrádig úszott, de aztán feladta, mert a folyó itt már túl szennyezett, és attól tartott, hogy hatással lehet az immunrendszerére, magyarázta a kutatócsoporthoz tartozó Utah Neumann.

„Mintegy 1,7 millió ember él Belgrádban. A szennyvizük semmilyen szennyvíztisztító-üzemen sem halad át, hanem közvetlenül a folyóba ömlik. Ürülék jut a vízbe. A vízbe kerülő baktériumok mennyisége miatt nagy kihívást jelent a folyóban úszni Belgrádnál. A Duna vizével való érintkezés következménye ugyanis Escherichia coli-fertőzés is lehet”, nyilatkozta Neumann a Telegrafnak.

A hazájában csak „úszó professzor“-ként ismert Andreas Fath kémiatanár és kutató a németországi Furtwangen Főiskolán. Fath 2014-ben a Rajna végigúszásával érdemelte ki ezt a nevet: a nem mindennapi sportteljesítmény közben a professzor vízmintákat is vett, amelyeket később bevizsgáltak.
https://greenfo.hu/hir/az-uszo-professzor-belgradig-jutott-a-dunan-aztan-feladta-a-tul-sok-szar-miatt/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megtalálták az élet építőköveit a Ryugu kisbolygón

A hírt, amelyről a japán Nikkei Asia és a Japan Times híroldal is beszámolt, az oktatási minisztérium egy tagja hozta nyilvánosságra - a hivatalos tanulmány publikálását még nem jelentették be, de annyit már elárultak, hogy a felfedezett építőkövek aminosavak, amelyek a fehérjék alapvető szerkezeti egységei. A 20 féle aminosav között megtalálható többek között a glutaminsav, valamint olyan esszenciális aminosavak is, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, úgymint a valin és az izoleucin, emellett glicinre is rátaláltak a mintákban, ami a kollagén egyik fő összetevője. Az aminosavak némelyike nagy mennyiségben megtalálható volt a Földön a bolygó keletkezése idején, ezzel megerősítést nyerhet az a teória, miszerint az élet kialakulását a Földet bombázó aszteroidákról származó anyagok segítették elő. A Ryugu ugyanis egészen ősi objektum: az összetétele a bolygókeletkezési időszak óta nagyrészt változatlan, így a Naprendszer születéséről, nagyjából 4,6 milliárd évvel ezelőtti állapotokról hordoz információkat.

Az ilyen C-típusú, karbonátokban gazdag és rendkívül porózus aszteroidák a Föld légkörében könnyen szétesnek, ezért is jelent mérföldkövet a kisbolygókutatások terén, hogy a Hajabusza-2 segítségével sikerült a földi laboratóriumokba hozni a róla származó mintákat, hogy a kutatók közelebbről tudják tanulmányozni az anyagát és alátámasztani (vagy cáfolni) az eddigi teóriákat a Naprendszer formálódásáról.

A Ryugu földi "szennyezéstől" mentes törmeléke egyike az első olyan mintáknak, amelyet távoli kisbolygókról szereztek be az űrügynökségek: korábban a JAXA a Hajabusza szondával már szállított mintát az Itokawáról, de az a küldetés több szempontból különbözött a Ryugu esetétől: egyrészt a mintavétel során meghibásodott berendezések miatt csak az edény falára tapadt port tudták kielemezni a kutatók, másrészt annak a vizsgálatnak a során nem találták anminosavak nyomát a mindössze 1500 részecske között.
https://raketa.hu/megtalaltak-az-elet-epitokoveit-a-ryugu-kisbolygon

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kedves Szentjánosbogár kedvelők!

Megkezdődött az idei Szentjánosbogár-rajzás, így a séták is megkezdődnek.
A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben és a Soroksári Botanikus Kertben már hétfőn indulnak az esti szakvezetések.
A regisztráció továbbra is a http://bogarmester.hu/ oldalon végezhető el.
Szeretettel várunk mindenkit!
-- Mécsbogár Fesztivál

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Beiratkozási akció a Múzeumok Éjszakája napján

2022. június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján, már reggel 9 órától beiratkozási kedvezménnyel várjuk látogatóinkat.

A új beiratkozóknak és a havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasóinknak is egy év ingyenes könyvtárhasználatot biztosítunk.

Az újonnan regisztrálóknak csak az 500 Ft értékű kártyakészítési díjat kell kifizetniük.

Az ezen a napon váltott vagy hosszabbított olvasójegyek 2023. június 25-éig lesznek érvényesek.

A beiratkozásról bővebben:
https://www.oszk.hu/beiratkozas
A Múzeumok Éjszakájának teljes programját a jövő héten közöljük. A rendezvény Facebook-eseménye:
https://www.facebook.com/events/1164615567632453
Szeretettel várjuk Önöket addig és akkor is!
http://www.oszk.hu/hirek/beiratkozasi-akcio-muzeumok-ejszakaja-napjan

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az eddig ismert legnagyobb baktérium

A Thiomargarita magnifica 0,9 centiméter hosszúságú.

A kutatók szerint a sejtnek olyan szerkezete van, amely szokatlan a baktériumoknál. Az egyik legfontosabb különbség, hogy egy membránnal körülvett központi sejtszervecskével, vakuólummal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy egyes sejtfunkciók ebben az ellenőrzött környezetben történjenek, ahelyett, hogy az egész sejtben zajlanának.

„Ez a nagy központi sejtszervecske, vakuólum segít a sejtnek abban, hogy megkerülje a fizikai korlátokat, ami a sejtek méretét illeti” – magyarázta Manuel Campos, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ biológusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

A kutatók elmondták: még nem tudják biztosan, hogy a baktérium miért ilyen nagy. Volland elmélete szerint az alkalmazkodás lehet az oka: a nagy méret segíthet elkerülni, hogy kisebb organizmusok megegyék.
https://24.hu/tudomany/2022/06/24/vilag-legnagyobb-bakteriuma-mangrove-mocsar/

... csak nagyobbra ne nőjön!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ha Windows rendszert IS! ;) használsz, érdekelhet

Frissítjük a Microsoft szolgáltatási szerződését, amely érvényes az Ön által használt Microsoft-termékekre és -szolgáltatásokra. Ezekkel a módosításokkal az a célunk, hogy egyértelművé tegyük használati feltételeinket, és biztosítsuk, hogy azok áttekinthetőek legyenek az Ön számára, valamint hogy új Microsoft-termékekre, -szolgáltatásokra és -funkciókra is kiterjesszük a szerződés hatályát.

A Microsoft szolgáltatási szerződése az Ön és a Microsoft (vagy annak egyik társvállalata) között létrejövő szerződés, amely a Microsoft online végfelhasználói termékeinek és szolgáltatásainak Ön általi használatát szabályozza.

Itt olvashatja a Microsoft teljes szolgáltatási szerződését:
https://www.microsoft.com/hu-hu/servicesagreement/upcoming.aspx
Ezekről a módosításokról további tájékoztatást olvashat itt található GyIK lapunkon, itt,
https://www.microsoft.com/hu-hu/servicesagreement/upcoming-faq.aspx
és megtekintheti például a legfontosabb változások összefoglalását. A Microsoft szolgáltatási szerződésének módosításai 2022. augusztus 15‑én lépnek hatályba. Ha 2022. augusztus 15‑én vagy azután továbbra is használja termékeinket és szolgáltatásainkat, azzal elfogadja a Microsoft szolgáltatási szerződésének frissített verzióját.

Ha nem ért egyet az új feltételekkel, úgy felhagyhat a termékek és szolgáltatások további használatával, és a feltételek érvénybe lépése előtt megszüntetheti Microsoft‑fiókját. Amennyiben Ön szülő vagy törvényes gyám, Ön felel azért, hogy gyermeke hogyan használja a Microsoft‑termékeket és ‑szolgáltatásokat, ideértve a vásárlásokat is.

A jelenlegi feltételek:
https://www.microsoft.com/hu-hu/servicesagreement/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Terhességmegszakítás, abortusz

Jelenleg az amerikaiak nagyjából hatvan százaléka gondolja úgy, hogy nemhogy tiltani nem kéne, de mindenki számára hozzáférhető kellene legyen a terhességmegszakítás – és ezt a véleményt osztja Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke is...

Rengeteg, az abortusz hozzáférhetőségével kapcsolatos, precedenst teremtő döntés. Ezek közül a leghíresebb a Roe kontra Wade, ami a legfelsőbb bíróság 1973-as, mérföldkőnek számító ítélete volt.

-- Ez megalapozta az abortuszhoz való alkotmányos jogot az Egyesült Államokban, indoklása pedig a magánélethez való jogon alapult.

Az 1980-as évektől kezdve az abortuszellenes aktivisták, főként a fundamentalista keresztény egyházak lobbiztak az állami törvényhozóknál az abortuszok elvégzésének apró, mégis jelentős korlátozása érdekében, lassan haladva a Roe-döntés visszavonásáig. 1992-ben a legfelsőbb bíróság a Planned Parenthood kontra Casey-ügyben úgy döntött, hogy fenntartja a Roe-t, megalkotva az abortuszkorlátozásokra vonatkozó indokolatlan teher mércéjét, valamint védi a jogot, hogy a nők a magzat életképességét megelőzően dönthessenek a terhességmegszakításról.
https://wmn.hu/ugy/57570-az-abortusz-szigoritasa-egyetlen-problemat-sem-old-meg-viszont-rengeteg-nehezseget-szul

No, de győztek az ellenzők...

„Hasznunkra vált, hogy a férfiak alábecsülték a nőket” – Megnéztük a dokumentumfilmet, ami megmutatja, mit hozhat az abortusz szigorítása utáni jövő

Múlt hét végén az amerikai legfelsőbb bíróság felülbírálta a közel fél évszázados, Roe kontra Wade néven elhíresült bírósági precedenst, a döntéssel pedig egész egyszerűen megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban. A határozat értelmében a terhességmegszakítás kikerült az egyéni jogok közül, és annak szabályozása ezentúl az egyes államok törvénykezésén múlik – ami számos helyen akár az abortusz teljes betiltását is előidézheti. Ahhoz pedig, hogy lássuk, mit hoz az illegális abortuszokkal terhelt jövő, mindössze ötven-hatvan évet kell ugranunk az időben – csak éppen visszafelé. Mózes Zsófi írása.
https://wmn.hu/ugy/57873-hasznunkra-valt-hogy-a-ferfiak-alabecsultek-a-noket--megneztuk-a-dokumentumfilmet-ami-megmutatja-mit-hozhat-az-abortusz-szigoritasa-utani-jovo

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

VW -> Kia, Hyundai

https://insideevs.com/news/594896/hyundai-kia-suspected-emissions-fraud/

Dízel- vagy emissziós botrány (vagy VW emissziós botrány, VW-botrány, Diesel-Gate) névvel illetik különböző autógyártók, az autók kibocsátásával kapcsolatos, törvényileg előírt határértékek megkerülését szolgáló sorozatos manipulációk és ezek politikai befolyásolás útján történő bebiztosításának kombinációját.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Emisszi%C3%B3s_botr%C3%A1ny

Újabb dízelbotrány Németországban
-- Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint az érintett dél-koreai gépjárműgyártó vállalatok több mint 210 ezer olyan dízelüzemű járművet hoztak forgalomba Európában, amelyeket feltehetően illegális, a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító emissziós eszközökkel szereltek fel.

Az eszközök felelősek a kipufogógáz-tisztító mechanizmusok megzavarásáért vagy letiltásáért, aminek következtében a járművek működés közben a törvényben megengedettnél lényegesen több nitrogén-oxidot bocsátottak ki.

Az illetékes német bíróság szerint a járműveket megvásárló ügyfeleket megtévesztették, mivel nem tájékoztatták őket arról, hogy autóik nem felelnek meg a kibocsátási követelményeknek.

-- Az ügyben érintett két autómárka valamennyi 1,1 literes, 1,4 literes, 1,6 literes, 1,7 literes, 2,0 literes és 2,2 literes dízelmotorral rendelkező autómodellje érintett

– írták.
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/06/ujabb-dizelbotrany-nemetorszagban

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Makovecz Imre miniszterekhez írt levelet a DOMUS ügyében

A kép forrása:
https://enbudapestem.hu/2022/06/meglepo-dokumentum-kerult-elo-a-most-ujranyilt-domus-aruhazrol/

... igazán karakteressé a furcsa, „visszafele lépcsőző” körúti homlokzat teszi a házat. Nem véletlenül emlegetik sokan, hogy ezt a megoldást a leghíresebb magyar építész-dizájner Breuer Marcell New York-i múzeuma ihlette. Valóban hasonlít a híres „fejreállított zikkuratra”.

A különös megoldás azonban nem csak trükközés volt a látvánnyal, gyakorlati oka is volt a kialakításának. Ugyanezen ok miatt van egy látszólag indokolatlan törés a Lehel utcai homlokzatban is.

A hetvenes évek elején még nem vetették el teljesen azt az utópisztikus tervet, hogy a Hungária-gyűrű teljes pesti szakasza fölé egy lábakra állított, 25 méter széles gyorsforgalmi utat építenek, amin nyolcvannal lehet haladni, alatta pedig kétszer két sávos szerviz út van, középen a gyorsvillamossal.
https://lechnerkozpont.hu/cikk/hungaria-a-masfel-evszazadon-at-epulo-budapesti-korut

A Lehel utcai kereszteződésnél természetesen lehajtókkal kellett számolni, ezért „tompítottak” az épület sarkán. A homlokzat visszaléptetésére pedig azért volt szükség, hogy ha a fejlesztés miatt keskenyebbre kell venni a járdát, akkor is elférjenek valahol a gyalogosok. A Tar utca sarkára került pengefal alja például úgy épült, hogy könnyen eltávolítható legyen, ha meg kell nyitni azt a járókelők előtt.

Ez a – szó szerint – sötét közlekedésfejlesztési terv szerencsére soha nem valósult. Ha valaki kíváncsi rá, menjen el a Közlekedési Múzeumba, ahol épp most van kiállítás Budapest meg nem valósult fejlesztési terveiből (ha lesz rá időm, én is elmegyek és írok majd róla).

Ami pedig a budapesti Domus Áruházat illeti, szerencsére itt sem valósultak meg a „sötét tervek”, már ami a bontását illetik. 2012 őszén – egy évvel Makovecz Imre levele, majd nem sokkal később bekövetkezett halála után – a Domus Áruházat helyi védelem alá vonta a főváros.
___

Közel 11 éve áll már szinte teljesen kihasználatlanul a Róbert Károly körút 67. alatt a szocialista építészet egyik szelleme, a DOMUS. Ez most azonban változóban van, mivel a földszintjére hamarosan visszatér az élet, köszönhetően az angyalföldi Diego beköltözésének. A cég Facebook oldalán tette közzé a költözést, melynek befejeztével július 8-án nyithat meg az üzlet.

A Róbert Károly körút és Lehel utca találkozásánál található DOMUS áruház az egykori Bútorértékesítő Vállalat részeként, mint a korszak legnagyobb, legkorszerűbb magyarországi áruháza nyitotta meg kapuit még 1974 májusában. A 10 000 négyzetméteres, négyszintes épületet az Iparterv két munkatársa, Reimholz Péter és Lázár Antal tervezte.

Az áruház ugyan 2011 nyarán bezárt, kisebb egységek még üzemelnek benne, 2021-ben például ketrecfoci-pálya nyílt a felsőbb emeleteken.
___

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le.
https://fortepan.hu/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Természeti értékek pusztulása a bükki tűzben

A természeti kár várhatóan jelentős, többek között a fokozottan védett tűzliliom (Lilium bulbiferum), a hazánkban csak itt előforduló, posztglaciális reliktum északi sárkányfű (Dracocephalum ruyschiana) és a védett pávafarkú salamonpecsét (Polygonatum verticillatum) állományai érintettek.

Beszámolónk a bükki tűz okozta károkról:
https://www.bnpi.hu/hu/hir/termeszeti-ertekek-pusztulasa-a-bukki-tuzben
-- Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Természeti értékek pusztulása a bükki tűzben

#906 Régebben, amikor még a tarlóégetés divat volt, egy pilis környéki nagyobb tűz után láttam, hogy mit is tud tenni. Konkrétan lepörkölt sünöket. A sünök éltek, de az összes tüskéjük csak rövid csőcsonk volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Élet a legforróbb városban (képgaléria)

https://www.szabadeuropa.hu/a/elet-a-legforrobb-varosban/31902453.html

Űrben épített pajzzsal menthetik meg a felmelegedő Földet
https://index.hu/techtud/2022/07/02/klimavaltozas-felmelegedes-nap-napenergia-pajzs-buborek-mit-ensz-bolygoformalas-urhajozas/

Közel 1000 soha nem látott mikroorganizmust fedeztek fel a jégbe zárva, ha kiolvadnak, új járványok törhetnek ki
https://hvg.hu/tudomany/20220701_jeg_gleccser_tibeti_fennsik_mikroba_mikroorganizmus_jarvany

Sok hír van még a hőségről...: azt nem is linkelem, hogy aze gyík miniszter közlése szerint víz van bőséggel, a vízellátás inkább technikai probléma (Solymáron és környékén). Természetesen minden szavával is egyetértek. ;)
Budapest segít, hisz' ez a dolga...| Egy távolba nézést küldök a másik Duna partig

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Támogatói napot rendez az Átrium | július 7.

“Kedves Barátaink! Először is: köszönjük mindenkinek! Nem gondoltuk, hogy ilyen erőt mozgat meg az Átrium közelgő bezárásának híre, ez a mennyiségű üzenet, szellemi és anyagi támogatás óriási erőt ad ahhoz, hogy gondolkodjunk a folytatáson” – fogalmaz az Átrium vezetősége a teátrum közösségi oldalán. Az alábbiakban az ő soraikat tesszük közzé.
https://szinhaz.online/tamogatoi-napot-rendez-az-atrium-a-nezok-adhatnak-eselyt-a-szinhaz-szamara/

Előzmény

Utolsó előadásait játssza az Átrium. A színház Facebook-on jelentette be, hogy nem sikerült előteremteni a működési költségeket, a június 30-tól az intézmény csapatának tagjai a felmondási idejüket töltik.
https://papageno.hu/intermezzo/2022/07/nem-tudjuk-tovabb-tartani-a-szinhazat-felmondasi-idejuket-toltik-az-atrium-munkatarsai/

... elmondjuk az addigi események függvényében, hogyan tovább. Minden támogatónkat, barátunkat, nézőinket és kritikusainkat is várjuk az Átriumba, legyünk mind együtt!

Néhány mozi megszűnését megéltem, megszokni, nem lehet...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Támogasd az Átrium-ot | július 7. # De akkor miért harcolunk?

#908 https://www.klubradio.hu/adas?hanganyag_id=26161
https://www.klubradio.hu/adasok/a-fovaros-kisegiti-az-atriumot-127509 )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A zavarba ejtő 4000 éves szikla

Az Al Naslaa egy a sok kőképződmény közül Tayma oázisában, ám egyedi megjelenése miatt kitűnik. Az interneten is elterjedt képek láttán sokan úgy vélik, hogy ez bizonyíték lehet a földönkívüli intelligens létformákra. Elképzelhetőnek tartják, hogy akár már az őskorban ezek az „idegenek” vágták ketté lézerrel a hatalmas sziklatömböt.

-- Geológusok és történészek sem tudják pontosan meghatározni, hogyan válhatott ketté a homokkő. A lekerekített formák minden bizonnyal természetes eredetűek, de az egyenes vonal emberi kéz munkája lehet.
https://www.elobolygonk.hu/Elmenybutik/Het_merfold/2022_06_29/a_zavarba_ejto_4000_eves_szikla

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Készül a Shop-stop harmadik része,

szeptember 13-án érkezik odaát mozikba. Kevin Smithék dobtak is végre egy trailert hozzá.

Íme: https://www.youtube.com/watch?v=0_lFOqQDRx0

Nagyjából 2013 óta készül az író-rendező Kevin Smith nyolcadik, Jay és Néma Bob őrült világában játszódó egészestés játékfilmje, aminek első felvonása, a Shop-stop indította útjának a kultikus vígjáték franchise-t még 1994-ben. Most pedig 28 évvel később itt a Shop-stop 3., melynek története szerint a főszereplő Randal (Jeff Anderson) túlél egy szívrohamot, s ennek következményeként Dante-val (Brian O’Halloran) közös erővel filmet készítenek a Villámgyors vegyesboltban töltött életükről. (a kép forrása)

A két-két elválaszthatatlan duó mellett több karakter is visszatér, ilyen például Dante exbarátnője, Veronica (Marilyn Ghigliotti) vagy Becky (Rosario Dawson) a második részből, de a hagyomány szerint cameókra is számíthatunk.
https://hetediksor.hu/2022/07/06/mindenki-visszater-a-shop-stop-3-trailereben/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A második fővárosi közösségi költségvetés szavazási időszaka már

javában tart. Nagyon sok kerékpáros- és gyalogos közlekedést fejlesztő ötlet került szavazólapra.

Szavazzatok idén is a bringás és gyalogos ötletekre!

Összesen 3 kategórián belül tudtok szavazni kis és nagy projektekre. Mi az alábbi projektek megvalósítását támogatjuk:

Zöld Budapest:

- Kerékpáros közlekedést megkönnyítő fejlesztések a Szent István körúton
- Sétálóutcák létesítése

Esélyteremtő Budapest:

- Fedett kerékpártárolók létesítése társasházak, lakótelepek környékén
- Gyalogátkelőhelyek létesítése kiemelt fontosságú helyszíneken

Nyitott Budapest:

- Aktív közlekedést jutalmazó app
- Kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése

Szavazni az alábbi linken tudtok, max 5 percet vesz igénybe regisztrációval együtt (ha tavaly már regisztráltál, idén nem kell):
https://otlet.budapest.hu/szavazas
- Magyar Kerékpárosklub
___

A kép forrása: Wikipédia
( további, hasznos információk itt )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Kiserdő Egyesület pere a Pest Megyei Kormányhivatallal

a Galvani-projekt környezetvédelmi engedélyének tárgyában

A mai napon a Kiserdő Egyesület felperes lett a Pest Megyei Kormányhivatallal, mint alperessel szemben.

24 oldal terjedelmű keresetet nyújtottunk be az Új Duna-hidak, valamint a kapcsolódó úthálózat I. szakaszának (Budapest, XI. kerület Fehérvári út és Budapest IX. kerület Gubacsi út között) létesítésére vonatkozó környezetvédelmi engedély tárgyában.

Keresetindításunk céljából egy rövid részletet idézünk nektek:

„Tekintettel arra, hogy a rendkívüli erőforrásokat elfecsérlő nagyberuházást teljességgel hamis közlekedéspolitikai indokokra alapozzák, nevezetesen arra, hogy az új útvonal és Duna-híd tartósan tehermentesít majd egyes belvárosi területeket és más hidakat, a felperesek nem látnak olyan társadalmi-gazdasági értékeket az engedélyezett tervben, ami miatt bármilyen környezetvédelmi és természetvédelmi kompromisszumot vállalni lehetne. Megjegyezni kívánjuk továbbá, hogy a projekt nehezen védhető voltát ékesszólóan támasztja alá az a formai sajátosság, hogy a hatásvizsgálati eljárás alapjául szolgáló tanulmány terjedelmét nagyrészt irreleváns, módszertani útmutatókból kiollózott szövegek, illetőleg a nyomvonal mentén, bár attól meglehetősen távol elhelyezkedő tucatnyi ipari létesítmény környezeti állapotának a leírása foglalja el.”

A segítséged kell! A perhez jelentős anyagi támogatásra van szükségünk!

Minden összeg, akár 1000-2000 forint is nagyon számít most, mivel minimum 2,5 millió forintot kell összegyűjtenünk őszig!

Ahová akár mostantól utalhatsz
Kiserdő Egyesület: MagNet Bank – 16200144-18548729
A közlemény rovatba kérjük írd be: Per2022

network.hu

Kövessetek továbbra is itt bennünket, folyamatosan tudósítani fogunk!

Videó:
https://www.facebook.com/kiserdovedok/videos/736936230849684

Köszönjük a Körtér - Környezettudatosak tere Újbudán, a Védegylet, a Telepesek, a Levegő Munkacsoport, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) és a Valyo, város és a folyó segítségét, és ezúton is jelezzük: várunk a szövetségbe további civil és szakmai szervezeteket, csoportokat!

Hír (július 1.):
10 nap alatt 480 000 forintot kaptunk tőletek a Galvani híd jelenlegi tervei elleni perre. Nagyszerűek vagytok, nagyon köszönjük!

Amit szeretnénk (PDF):
https://4cdn.hu/kraken/raw/upload/7Gm1IYppDkbZ.pdf

Összefoglalás itt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Galvani Projekt - választói fórum 2022

#913 https://www.facebook.com/kiserdovedok/videos/962102981114506
42:15...

(44:15) Alapvetően téves modell az, amely abból indul ki, hogy van egy adott mennyiségű autóforgalom, és ezt át kell vezetni a városon valamilyen módon. Ez nem fog működni. Ráadásul ez az adott mennyiség folyamatosan növekszik s az utak építésével nem csökkenni fog, hanem növekedni! Magyarán szólva, az mindig illúziónak bizonyult, hogyha új utakat építünk, új hidakat építünk, szélesebb utakat építünk, akkor majd könnyebb lesz a közlekedés. A közlekedés nem lett könnyebb, a forgalom lett nagyobb..
Muszáj visszamenni tehát az alapkérdésekhez, milyen fővárost szeretnénk.

___

Kompakt város legyen Budapest, vagy inkább a vasúti agglomeráció fejlesztésére kellene helyezni a hangsúlyt?

A Qubit tett közzé egy érdekes cikket, amelyben azt a kérdést feszegetik, hogy kompakt város legyen Budapest, vagy inkább a vasúti agglomeráció fejlesztésére kellene helyezni a hangsúlyt. Az autóhasználat kiszolgálására épülő, korábbi várospolitikai elképzeléseket az elmúlt hónapokban felváltották azok a progresszív elképzelések, amelyek egy olyan város kialakítását tűzték ki célul, ahol az autóforgalom visszaszorul, a levegőminőség javul, és a közterek jelentős részét visszakapják az emberek.

A szétterüléssel az utazási távolságok is megnőnek és a kerékpárhasználat sem alkalmas az utazási igények kiszolgálására. Emiatt a kiköltözők nagy része autóval jár a város belső területeire, ahol a megnövekedő autóforgalom tovább csökkenti az életminőséget, és még többen költöznek ki az agglomerációs zónába. Egy kompakt városban a várostérség úgy néz ki, hogy a térségben lakók túlnyomó része a városon belül lakik, ahol a viszonylag nagy sűrűség és kisebb utazási távolságok lehetővé teszik, hogy az utazások nagy része tömegközlekedéssel, illetve kerékpárral valósuljon meg.
https://www.octogon.hu/epiteszet/ket-egymast-uto-elkepzeles-harcol-a-budapesti-varosfejlesztes-jovojeert/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Minden feltevésünk hibás volt a Bennuról.” | NASA

Ha valaki járt például az IKEÁ-ban vagy játszóházakban, akkor az illetőnek ismerősek lehetnek ezek a gyerekeknek berendezett szobák, amelyeket színes műanyaglabdákkal töltenek meg – a kutatók szerint ha a Bennura lépnénk, épp olyan érzés lenne, mint egy ilyen szobában járkálni, mivel annyira szellős valójában az aszteroida felépítése, és a darabjai olyan gyengén kacsolódnak egymáshoz – írja a NASA.
https://www.youtube.com/watch?v=42EwbQ3afPA

Az égitest felszíne nagyon más, mint azt eddig gondolták a kutatók, ezért ha a 2020 októberében mintát gyűjtő OSIRIS-REx nem gyújtja be a hajtóműveit, hogy a minta beszerzése után egyből eltávolodjék a Bennutól, akkor akár oda is veszhetett volna, mivel egyszerűen elsüllyed.
https://raketa.hu/a-nasa-szerint-minden-eddigi-feltetelezes-hibas-volt-a-bennurol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

a Nagy Hadronütköztető (LHC)

Július 5-én, kedden kezdődik az adatgyűjtés új időszaka a világ legerősebb részecskegyorsítójának, a Nagy Hadronütköztetőnek (LHC) a kísérletei számára, miután több mint három évig tartó korszerűsítési és karbantartási munkálatok folytak. A sugarak már április óta keringenek a CERN gyorsítókomplexumában, az LHC-gépet és injektorait újra üzembe helyezték, hogy új, nagyobb intenzitású és megnövelt energiájú sugarakkal működhessenek. Most az LHC üzemeltetői készen állnak arra, hogy bejelenthessék a "stabil sugárzást", vagyis azt az állapotot, amely lehetővé teszi, hogy a kísérletek minden alrendszerüket bekapcsolják, és megkezdjék a fizikai elemzéshez szükséges adatok felvételét. Az LHC közel négy éven át éjjel-nappal fog működni, rekord energiával, 13,6 trillió elektronvolt (TeV) energiával, ami minden eddiginél nagyobb pontosságot és felfedezési lehetőséget biztosít.
https://home.cern/news/news/physics/lhc-run-3-physics-record-energy-star...

"Ha mozog, nehezebb leállítani, de ha egyszer megáll, nehezebb újra mozgásba hozni."
https://raketa.hu/higgs-mezo-higgs-bozon-magyarazat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mi lesz most a Néprajzi Múzeum etnomacskáival?

A magyar Instagram egyik legaranyosabb mikroprojektje az Etnomacskák:
itt dokumentálják rajongóik a Néprajzi Múzeum köré beköltözött macskák mindennapjait.
https://www.instagram.com/etnomacskak/

Nyilván nem véletlen, hogy ott csoportosulnak a különböző korú, természetű és mintázatú állatok: az építkezés miatt a terület le van zárva, így eddig a macskák biztonságban érezhették magukat.

Az instát létrehozó csoport azért indította az Etnomacskákat, hogy felhívják a figyelmet az itt élő kóbor állatokra, ugyanis az tudható volt, hogy valamikor nyáron lebontják a lezárt részt, ami azt jelenti, hogy a macskák sorsa rendezetlen marad.

Most felhívást tettek közé, azt írják, július végén tényleg bontanak, úgyhogy egyre égetőbb a helyzet.

„Ezt az insta accountot pont azért hoztuk létre, hogy az építési területre odavitt/odaszoktatott cicák méltó élete majd a lezárt rész lebontása után is biztosítva legyen valahogy. Ez nem egyszerű, pláne, ha nincs erre szándék és energia. Nekünk, macskabarátoknak kell valamit tenni, hogy ne a sintértelepen végezzék a cicák. Ha van valakinek kapcsolata, ötlete vagy esetleg örökbe fogadna egy cicát, mi segítünk. Fogjunk össze! Írjátok meg az ötleteiteket!”

- írják.

Szóval ha valakinek van ötlete, vagy épp etnomacskára vágyik, írjon a lelkes segítőknek!
https://444.hu/2022/07/10/mi-lesz-most-a-neprajzi-muzeum-etnomacskaival
___

Szóval, kutyavilág jöhet most az Etno Macskáknak...

Weöres Sándor: Macska induló (Sebő Ferenc, Káldy Nóra)
https://www.youtube.com/watch?v=Hr4wInTjooQ

Kurrogj, kurrogj, kormos macska,
cirregj, cirregj, cirmos macska,
büszkén lejt hat vak bak macska,
sok pettyes láb, száz karmocska.
Jobbra át, balra át,
agyon marjuk a kutyát,
Jobbra át, balra át,
agyon marjuk a kutyát,

Nyávogj, nyávogj, nyavalyás macska,
pisszegj, pisszegj, pikulás macska,
aki beteg, pikulálhat,
szedjen macska pilulákat.
Hátra arc, nagy kudarc,
nem marunk ha te se marsz,
Hátra arc, nagy kudarc,
nem marunk ha te se marsz,

nyauúu!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mi lesz most a Néprajzi Múzeum etnomacskáival?

#917 Nyilván nem véletlen, hogy ott csoportosulnak a különböző korú, természetű és mintázatú állatok: az építkezés miatt a terület le van zárva, így eddig a macskák biztonságban érezhették magukat.

A macskák leginkább azért gyűlhettek oda, mert sok a táplálék. Magyarul valakik etetik őket. Biztonság csakis a kölyöknevelésnél számít, csak akkor keresnek "biztonságos" helyet. Ahol még kajának sem kell feltétlenül lenni. A biztonság leginkább azt jelenti, hogy többi macskától és egyebektől távol. Csak az írja ezt felül, ha tényleg annyi ott a kaja, hogy ne legyen senki másnak a konkurenciája. Magyarul etetik őket.

Nem kell mást csinálni, másik helyre kell vinni a kaját. Meg fogják találni. Nagyobb probléma, hogy ki szedi ki belőlük a kullancsokat pl. Akárhol is vannak. Azt nem hiszem, hogy méregdrága csöppet vesznek mindegyiknek. (Ami tényleg hatékony, az 10e felett van)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mi lesz most a Néprajzi Múzeum etnomacskáival?

#917.1 A nyirokrendszeren keresztül terjedő szer jó állítólag (márkát most nem írok, de nagy cég gyártja)..., a kullancsok ellen. Bolhák ellen jó a fürdetés (etológus ismerősöm mondta, és „nálunk” is bevált | kullancsot nem szereztek be). Elpusztulni vélhetően nem fognak, a macskákat valaki mindig etetni fogja, valahol... :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mi lesz most a Néprajzi Múzeum etnomacskáival?

#917.1.1 Bolhák ellen jó a fürdetés

Így igaz, ezt tanúsíthatom, bár egy macskát jóval nehezebb megfürdetni mint egy sünt :-)

(sünt is szabadítottam meg bolháktól így)

De a fürdetés csak egyszer szabadítja meg a bolháktól az állatot, ha kimegy a fertőzött területre, akkor pillanatok alatt rátelepednek újra. Ez ellen csak a terület átpermetezése segít, lehet kapni irtószert erre, a nevére nem emlékszem, de ezzel is max egy udvar jöhet szóba, a macskák jóval nagyobb területet járnak be.

A nyirokrendszeren keresztül terjedő szer jó állítólag (márkát most nem írok...

Igen, én sem írtam a márkát, de a lényeg, ezt csak az állatorvosnál lehet kapni, az állatos boltoknak nincs engedélyük erre.  Amit utóbbiaknál kapni, az felesleges pénzkidobás.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Így is lehet valaki miniszterelnök: rövid farmerben fesztiválon

A hétvégén tartották meg a finnországi kikötő, Turku mellett a Ruisrock Festival, ahol egy Facebook-fotó szerint maga a finn miniszterelnök is részt vett. Nem is akárhogy, a 36 éves Sanna Marin a kép tanulsága szerint egy bőrdzsekiben és egy rövid farmernadrágban tette tiszteletét a zenei fesztiválon. A fotó robbanásszerűen terjed a Facebookon, eddig több mint 17 ezer reakció, ezer hozzászólás érkezett rá, és lassan 3 ezren meg is osztották. A hozzászólások között akad politizáló és szexista komment is.

A szociáldemokraták vezetőjének nem ez lenne az első olyan esete, ahol egy miniszterelnökhöz képest merészebbnek tűnő megjelenése miatt kapna hideget-meleget. Marin még 2020 októberében interjút adott a finn Trendi életmód magazinnak, és beszélgetéshez egy olyan blézert vett fel, amely alatt jól láthatóan nem viselt semmit, ez pedig egyeseknél komoly felzúdulást okozott, mondván, a fiatal politikusnő megjelenése méltatlan finn kormányfői poszthoz. Többen ugyanakkor megvédték a két éve házas, egy gyermekes Marint.
https://www.facebook.com/ruisrock/photos/a.10152190396184389/10159044578009389/?type=3

Vége lassan a hőségnek, búcsúfotó... (fiúsat nem tudok mutatni | a lányoknak)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Így is lehet valaki miniszterelnök: rövid farmerben fesztiválon

#918 Hát pedig még amerikai elnök is viselt farmert, mi ezzel a baj?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Felpuhult a hagyományos autók betiltásának javaslata

Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy az európai illetékesek döntése értelmében 2035-től betiltják a hagyományos meghajtású autók forgalmazását, onnantól kezdve ugyanis már csak zéró emissziós modelleket lehetne

-- újonnan értékesíteni. Magyar nyelven:
https://www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2022/06/29/fit-for-55-council-reaches-general-approaches-relating-to-emissions-reductions-and-removals-and-their-social-impacts/

Most a környezetvédelmi miniszterek tanácskozása zárult le egy fontos eredménnyel, a javaslat viszont tovább puhult.

Az Európai Tanács hivatalos oldalán megjelent közlemény alapján az illetékes tagállami miniszterek 16 órás vitáját követően született meg a döntés, amely ugyan meghagyja a fenti időpontot, valamint a nulla szén-dioxid-kibocsátású autók kizárólagos forgalmazására vonatkozó javaslatot, ezt viszont azzal egészíti ki, hogy onnantól kezdve a „szén-dioxid-semleges” üzemanyaggal működő autókat is el lehetne adni, vagyis nem száműzik teljes mértékben a hagyományos, belsőégésű motorral felszerelt típusokat. Ez állítólag a komoly német ellenállás miatt került be az anyagba, a méretes autóiparral rendelkező ország képviselői szerint ugyanis nincs kizárva, hogy addigra olyan megoldással állunk majd elő, amely semlegesítheti a károsanyag-kibocsátást.
https://sg.hu/cikkek/auto/150372/felpuhult-a-hagyomanyos-autok-betiltasanak-javaslata

network.hu

A világ szén-dioxid kibocsátása 2015-ben (a kép forrása: Wikipédia)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Károsanyag-kibocsátást manipuláló szoftver használata autókban

#919 Régi – és nem csak a Volkswagent érintő – ügyek azok, amelyek tárgya, hogy egyes autógyártók olyan szoftveres megoldásokat használtak autóikban, melyek segítségével megkerülték a környezetvédelmi előírásokat.

Ehhez a témakörhöz kapcsolódóan hirdetett határozatot tegnap az Európai Unió Bírósága.
https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2022-07/cp220124hu.pdf

Az uniós bírósághoz jogértelmezést kérve osztrák bíróságok fordultak, akik a károsanyag-kibocsátást manipuláló szoftver használata miatt a 2011 és 2013 közötti adásvételi szerződések semmisségének megállapítását szeretnék elérni a Volkswagen autói tekintetében.

A tényállás: az e bíróságok által előadottak szerint ez a szoftver csak akkor biztosítja a nitrogén-oxidra (NOx) vonatkozóan uniós szinten megállapított kibocsátási határértékek betartását, ha a külső hőmérséklet 15 és 33°C közötti marad. E hőmérsékleti tartományon kívül a kipufogógáz-visszavezetés (EGR) szintje lineárisan 0-ra csökken, ami a kibocsátási határértékek túllépéséhez vezet. Ezt a hőmérsékleti tartományt a Volkswagen által az uniós jog értelmében tiltott szoftver cseréje érdekében elvégzett, a szóban forgó járművekbe telepített szoftver frissítése eredményezte. A német szövetségi gépjárműforgalmi hatóság engedélyezte ezt a frissítést, mivel úgy ítélte meg, hogy az nem tartalmaz tiltott hatástalanító berendezést.

Ezzel az engedélyezéssel az osztrák legfelsőbb bíróság, a kismartoni regionális bíróság és a klagenfurti regionális bíróság nem értett egyet.

Az uniós bíróság szerint az jogellenes, hogy a szoftver csak a fent említett hőmérsékleti tartományon belül biztosítja a határértékek betartását – akkor is az, ha egyéb okok, pl. teljesítmény, hatékonyság, kopásvédelem stb. miatt járt el így a gyártó.

Megállapítják, hogy: „tiltott az olyan hatástalanító berendezés, amelynek rendes közlekedési körülmények között az év nagy részében működnie kell. Az ilyen berendezés elfogadása ugyanis azzal járna, hogy a kivétel gyakrabban lenne alkalmazandó, mint maga a tilalom, és a járművek

-- nitrogén-oxid-kibocsátásának korlátozására vonatkozó elv aránytalan sérelmét eredményezné.”

Azt is megállapítják, hogy a fogyasztóvédelmi szabályozás szerint a fogyasztó „csekély mértékű hiba” esetén nem állhat el a szerződéstől, ám a szóban forgó szoftveres megoldás „nem csekély mértékű hiba”, hanem olyan jelenség, mely alapot adhat az adásvételi szerződés felmondására.

Mint ismert, az Európai Bíróság határozatai jogértelmezések, nem ítéletek – a konkrét döntéseket a benyújtó nemzeti bíróságok hozzák meg a határozat alapján.
https://itcafe.hu/hir/eu_volkswagen_szoftver.html (*)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Civil Pofátlan(TAN)ítás - az előző hónap legarcátlanabb sofőrje

https://www.facebook.com/watch/?v=581841836654842

Melyik megoldás a szimpatikusabb, esetleg van más, jobb ötleted?
-- Minimum jogsi kocsi daráló + 6 hó kóter.
-- Bokából le a lábakat, hogy ne tudja nyomni a sok idióta… .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Facebook | négy alternatív profil

Egy regisztrált felhasználó több profilt is használhat majd párhuzamosan. Az új rendszer hozzásegítheti a világ legnagyobb közösségi szolgáltatását ahhoz, hogy az aktivitást valamelyest serkentse a platformon, ezzel párhuzamosan gátat vegyen a felhasználók elvándorlásának.

A párhuzamos profilok használatával ugyanakkor egy korábbi tabut mindenképpen ledönt a Facebook, így

-- a profilneveknek a tervek szerint nem kell valódi neveknek lenniük (a Facebook hatályos felhasználási feltételei előírják, hogy minden regisztrált felhasználó a saját, polgári nevén köteles regisztrálni)...
https://www.hwsw.hu/hirek/64899/facebook-meta-profil-regisztracio-felhasznalo-teszt.html

Most is nagy káosz van, de még milyen lesz. A pénz az úr...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Dr. Jane Goodall üzenete a Csimpánzok világnapja 2022 alkalmából

https://www.youtube.com/watch?v=Pavvwutkjao

Kapcsold be a feliratozást.

A vadon élő csimpánzok a kihalás szélén állnak. Azért, hogy Magyarországról is segíteni tudjunk, a hazai Jane Goodall Intézet csimpánz örökbefogadási programot indított.
http://www.janegoodall.hu/jane-goodall-csimpanzok/csimpanz-orokbefogadas

Tudj meg többet a Csimpánzok Nemzetközi Napjáról és ezekről a hihetetlen élőlényekről a
https://www.worldchimpanzeeday.org/
vagy a
http://www.janegoodall.hu/
holnapokon keresztül!
https://greenfo.hu/hir/csimpanzok-vilagnapja/

A csimpánz (Pan) az emberszabású majmok egy neme, amelybe az ember két legközelebbi rokona, a közönséges csimpánz és a bonobó vagy törpecsimpánz tartozik. A csimpánzok fejlődési vonala mintegy 6 millió éve vált külön az emberekétől; a közönséges csimpánz és a bonobó mintegy 2,5 millió éve különült el.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csimp%C3%A1nz

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

John Wick: 4. felvonás (előzetes)

John Wick negyedszer is odacsap. Keanu Reeves mellett még a visszatérő régi (Ian McShane, Laurence Fishburne, Lance Reddick…) és új szereplők (Donnie Yen, Bill Skarsgård, Szanada Hirojuki…), no meg a trailer is rávesz minket, hogy megint adjunk neki egy esélyt.
https://hetediksor.hu/2022/07/23/keanu-reeves-a-john-wick-4-felvonas-trailereben-is-meg-mindig-ugyanolyan-acelos/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Először indul európai nő űrsétára

Samantha Cristoforetti lesz Oleg Artyemjev társa azon a holnapi űrsétán, amelynek során az ISS legújabb orosz modulján található robotkart szerelik össze.

A Nauka multifunkciós kutatómodul, az Európai Robotkarral együtt tavaly csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, a július 29-ei érkezése méghozzá elég emlékezetesre sikerült, miután a dokkolás után alig néhány órával a modul hajtóműve működésbe lépett és elfordította az egész ISS-t egy rövid időre. A probléma megoldása után (a hivatalos álláspont szerint egy téves parancs végrehajtása miatt történt az incidens) a Naukát végül birtokba vették az orosz kozmonauták és az egységen található Európai Robotkart is elkezdték összeszerelni. Ez a robotkar fog segítséget nyújtani az ISS orosz szekciójának a jövőbeli szállítmány-, vagy éppen legénység-mozgatási feladatokban, a flexibilis robot emellett nagyban megkönnyítheti a javítási munkálatokat is, sőt, akár időnként a hosszas előkészületeket igénylő és potenciálisan veszélyes űrséták számát is csökkenteni lehet a használatával.

Ahhoz azonban, hogy a kar működőképes legyen és készen álljon az üzembe helyezésre, még négy űrbeli szerelési misszióra van szükség: kettőt már korábban elvégeztek a kozmonauták, a mostani harmadik küldetést pedig Oleg Artyemjev mellett Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósa fogja végrehajtani. Cristoforetti feladata a nagyjából hét órás űrséta alatt többek között az űrállomáson kívül elhelyezett vezérlőegység installációja és a hőszigetelés biztosítása lesz, valamint gondoskodnia kell róla, hogy a kamera panelei elég tiszták legyenek ahhoz, hogy a lézeres irányítás megfelelően működhessen, mikor a robotot mozgatni kell.
https://raketa.hu/eloszor-indul-europai-no-ursetara
___

Samantha Cristoforetti (Milánó, 1977. április 26. –) olasz pilóta, mérnök/vegyészmérnök, női űrhajós.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Samantha_Cristoforetti

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Tudtad?” sorozat | SpaceJunkie (űrutazás, űrkutatás témában)

Kicsit megkésve ugyan, de folytatódik a "Tudtad?" sorozatunk, melyben minden héten öt darab űrutazással és űrkutatással kapcsolatos érdekességet, tényt szeretnénk veletek megosztani a közösségi média felületeinken!
https://www.facebook.com/spacejunkie.hu/posts/pfbid02EeydPPqzN4Ro5qo4Gse5ZcQNkEXZwnV6hNEHA9ZdHErW1VpzypdemKXbLXPwarEpl
Ez azt jelenti, hogy minden héten egy új sorozat jelenik majd meg itt a Facebook-oldalunkon, de elérhető lesz az Instagramon, Twitteren és a YouTube-csatornánk közösségi menüpontja alatt is. Reméljük sok érdekességet tudunk megosztani veletek! :)
Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/spacejunkie.hu/
Twitter oldalunk: https://twitter.com/SpacejunkieH
YouTube-csatornánk: https://www.youtube.com/c/Spacejunkiee

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A bringázás okozza a bolygónk lassú halálát

#926.1

Az összképhez ez is hozzátartozik.:  https://24.hu/tudomany/2019/04/22/benzin-mereg-olom-kornyezetszennyezes/

A másik: Egy közismert mondás szerit, "Az leszel amit eszel" - tisztában vagy azzal hogy milyen és
mennyi szarságot megetetnek veled (velünk) ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A bringázás okozza a bolygónk lassú halálát

#926.1 Mondjuk azért nem annyira vészes a helyzet, én spec szarrá bicikliztem a térdeimet, lábfejemmel sincs valami rendben. Már 6 orvosnak adtam ezzel munkát, mind kitalált vmi gyógszart, amit szedni kell, az utolsó még betétet is a cipőbe. De legfőképoen feküdnöm kellene, felpolcolt lábakkal. Na ebbe már nem mentem bele.

De már elektromos bringát használok, fel is szedtem vmi 3 kg pluszt.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A bringázás okozza a bolygónk lassú halálát

#926.1.1 Sok ilyen dolog van...
https://greenfo.hu/hir/veget-ert-egy-korszak-megszunt-az-olmozott-benzin/ )
A dízelmotoroknak meg a koromtartalma veszélyes.

Nagyjából sikeres, hogy tudatosan étkezem.

#926.1.2 Egyáltalán nem veszélyes kikapcsolódás és sport. Általában a közösségépítéshez is kapcsolódik..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Élet autizmussal és ADHD-val

„Ahogy a világ jelenleg ki van alakítva, az számunkra traumatizáló” – élet autizmussal és ADHD-val

A neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenességekkel élők hétköznapjait nemcsak a tünetek, de a társadalom velük szemben tanúsított elvárásai és előítéletei is nehezítik. Fló autizmus és ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) diagnózissal él, a tapasztalatairól mesélt nekünk. (videó)
https://24.hu/belfold/2022/08/06/autizmus-adhd-trauma/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Legyek Ura vált valóra a katasztrofális Woodstock ’99 fesztivá

Terelj össze több százezer fiatalt a nyár legmelegebb hétvégéjén egy sík betonplaccra, ahol véletlenül sincs árnyék. Ne engedd, hogy vízhez jussanak, és árulj mindent aránytalanul drágán. Ne legyen se biztonsági személyzet, se takarítás, majd ha még nem lennének eléggé felhergelve, a biztonság kedvéért lépjenek fel Amerika legdühösebb rockzenekarai, és ha ez még nem lenne elég, osztogass gyertyákat is a tömegben. Ez volt a Woodstock '99 fesztivál receptje, a végeredmény pedig káosz, gyújtogatás, erőszak, csoportos nemi erőszak, fosztogatás, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tömeges tragédia. A történetet most egy Netflix-dokumentumsorozat mesélte el újra.
https://24.hu/kultura/2022/08/06/teljes-kaosz-woodstock-99-dokumentumfilm-fesztival-netflix/

A könyv egy lakatlan szigeten ragadt brit fiúcsapatra összpontosít, valamint az önmaguk fegyelmezése, kormányzása érdekében történő katasztrofális kísérleteikre.
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Legyek_Ura_(reg%C3%A9ny)

( https://www.youtube.com/watch?v=vp_E_OCN-ss )

Valahol a világ is efelé tart...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... több Chuck Norris kell! (szól a dakota szava)

https://444.hu/2022/08/04/orban-dallasban-kevesebb-noimitator-tobb-chuck-norris
___

Chuck Norris az Oklahoma állambeli Ryanben született. Két öccse közül Wieland fiatalon elhunyt (1970-ben esett el a vietnámi háborúban. Chuck később az ő emlékének ajánlotta az Ütközetben eltűnt című filmjét), Aaron Norris pedig hollywoodi filmproducer és rendező lett. Apjuk, Ruud Draak, és anyja
-- félig ír, félig cseroki származású volt,
aki nevét később Norrisra változtatta. Norris nagyon büszke amerikai őslakos örökségére, gyakran hivatkozik őseire sikeres sorozatában, a Walker, a texasi kopóban. Tízéves korában szülei elváltak, édesanyjával és testvéreivel a kansasi Prairie Village-be, majd a kaliforniai Torrance-be költözött. Gyerekkorát nyomasztónak írja le. Nem volt sportos, hanem félénk, tanulmányi átlaga pedig csak közepes. A többi gyerek gyakran gúnyolódott rajta származása miatt – Chuck arra vágyott, hogy jól elverje őket. Életrajzában megemlítette, hogy apja alkoholista volt, és nagyon kevés időt töltött vele. Szerette az apját, de nem szeretett vele lenni. Azt mondta, hogy csak szánalmat érzett iránta, mert „egyszerűen ilyen volt, túl sokszor hibázott”.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Chuck_Norris

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ritkán szoktam kérni...

Amint már tudjátok 14 napja lezuhantam egy templomi karzatról fotózás-filmezés közben, itt Kalotaszegen, Nyárszón… (fotó)
https://www.facebook.com/egyorultnaploja/posts/pfbid028vmdLXHzR5C4cg8pMkd97hcqZ7QoeZx3jecFuRbpWbByQY7ttQqBVn5xGYijMfREl
Én megmaradtam, de a kamerám és az objektívem összetört.

Az utóbbi 20 évben filmjeimet milliók látták a Vimeo csatornámon /(szabadon, ingyen)…
Ritkán szoktam kérni, de ahhoz, hogy folytatni tudjam a munkámat, ahhoz most szükségem van egy új kamera testre és egy objektívre.
A gépem és a lencse ami összetört, egy nagy értékű 10ezer eurós gép volt.

A minimális (belépő)szintű gép és objektív, amely most kellene ebben a helyzetben a munkáimhoz- az “csak” a töredéke a fenti árnak…
Canon EOS R6
Canon 28-70 f/2 RF Lens

Ha valakinek módjában állna segíteni nekem, itt elérhet: fogelmedia1@gmail.com
Köszönöm!

Fogel Frigyes
https://fogel.me
https://vimeo.com/kulturaliskreativok
https://www.youtube.com/channel/UC7XObV5N1nXG7cFy-AUcrgQ

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Védőrséget állítanak fel, hogy megvédjék a Bükköt

A fakitermelés fokozását engedélyező rendelet ellen tüntettek péntek délután Miskolcon...
https://minap.hu/cikk/ugy-tunik-vizeinket-elvesztettuk-de-az-erdeinket-nem-engedjuk

Kedves Barátaink!
Köszönjük a sok-sok pozitív visszajelzést!
Rengeteg félrevezető információ megjelent a mai napon, ezért megerősítjük: mindaddig, amíg nem vonják vissza a Kormányrendeletet, folytatjuk az akcióinkat!
Kérjük, terjesszétek tovább az esemény linkjét!
Írjátok alá a bükki petíciót (is)!
Vegyetek részt minél nagyobb számban a péntek délutáni demonstrációnkon!
Előre is köszönjük!!
Esemény:
https://www.facebook.com/events/5387101858023025/?ref=newsfeed
Petíció:
https://www.peticiok.com/mentsuk_meg_a_bukkot_a_korlatlan_fakivagasoktol
Face oldal:
https://www.facebook.com/Mentsük-meg-a-Bükköt-106580712159242
___

Senki se kérdezett, igazad van, közbeszóló. Nem is értek rá kérdezni. Mert megkérdezték a miniszterelnököt, hogy mi lesz a haza sorsa - és megkérdezték a kereskedőt, hogy mennyiért adja -, és megkérdezték a kalóriát, hogy fog-e sikerülni? Megkérdezték a cápát, helyes dolog-e a vegetarianizmus, megkérdezték a betegséget, hogy érzi magát, megkérdezték a poloskát, hogy lehetne a vérontást elkerülni? Megkérdezték a tüzet, egészséges dolog-e a jeges zuhany - megkérdezték a vizet, mitől szokott tűzbe jönni? Megkérdezték a madarat, hová repül, a napot, merre szállt?

De ki kérdezte az embert? Ki kérdezett, Homérosz? Ki kérdezett, Szókratész? Ki kérdezett, Gautama Buddha? Ki kérdezett, Názáreti?

Shakespeare, Goethe, Madách, Dante, Beethoven, Kant... ki kérdezett?

Ember, aki tudod - ember, aki láttad -, ember, aki nézted, figyelted, élted - tudtad, mielőtt volt, tudtad, mielőtt lett -, ordítottál, hogy közeledik - ki kérdezett?

Megváltó Atyaisten - aki tudod, hogy lehetne elkerülni, mit kellene tenni, hová kellene fordulni, hogy kellene csinálni -, ki kérdezett? (*)
https://www.youtube.com/watch?v=XpP3bvM27qU

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Naplás-tó | 2022. augusztus: madár, rovar rajongók figyelmébe

Nyár végi madárgyűrűző akció a Naplás-tónál | 2022. augusztus 11-28., 7:00
https://www.mme.hu/budapesti-helyi-csoport/nyar-vegi-madargyuruzo-akcio-naplas-tonal-2022
https://www.facebook.com/events/772150367461285/
___

Rovarászprogramok a Naplás-tónál | 2022. augusztus 18-21., 15:00-23:59
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti helyi csoportja | Naplás-tavi madárgyűrűző akció
https://www.facebook.com/events/1021233765254624/

A madarászok programját idén is ROVARÁSZPROGRAM egészíti ki aug. 18.-a és 21.-e között. Erre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt! :-)
A rovarász program tehát a következő:
NAPLÁS-TÓ, gátőrház
Aug. 18:
15:00 - 17:30: Könnyű, rövid rovarásztúra (kisgyerekes családoknak, időseknek, fotósoknak ajánlott): Naplás-tó gátja és vérfüves láprét
17:30 - 18:30: Vízipók-csodapók bemutató: vízi élővilág interaktív rovarsimogatós előadás
20:30 - 23:59: Éjjeli lepkész lepedőzés
Aug. 19:
15:00 - 17:30: Közepesen nehéz, tempós tókerülő rovarásztúra (jó kondiban lévőknek, "fajvadászoknak" ajánlott): körben a Naplás-tó körül
17:30 - 18:30: Vízipók-csodapók bemutató: vízi élővilág interaktív rovarsimogatós előadás
20:30 - 23:59: Éjjeli lepkész lepedőzés
Aug. 20:
15:00 - 17:30: Nehéz, tempós rovarásztúra a "vörös csüngőlepke jegyében" (jó kondiban lévőknek, "fajvadászoknak" ajánlott): Cinkotai kiserdő és száraz fennsík
17:30 - 18:30: Vízipók-csodapók bemutató: vízi élővilág interaktív rovarsimogatós előadás
20:30 - 23:59: Éjjeli lepkész lepedőzés
Aug. 21:
15:00 - 17:30: Könnyű, rövid rovarásztúra (kisgyerekes családoknak, időseknek, fotósoknak ajánlott): Naplás-tó gátja és vérfüves láprét
17:30 - 18:30: Vízipók-csodapók bemutató: vízi élővilág interaktív rovarsimogatós előadás
20:30 - 23:59: Éjjeli lepkész lepedőzés
A (kör)túra és a Vízipók bemutató előadás percre pontosan elkezdődik a fenti időpontok szerint. Megérkezés 5-10 perccel korábban, a gátőrházhoz.
Az éjjeli lepkészésre szabadon lehet érkezni, szabadon lehet bármikor távozni. Az éjjeli lepkész programra a szomjas pókok (Euthrix potatoria) hozhatnak többféle innivalót is. :)))

A programokat vezeti:
Mészáros Ádám
rovarász, hidrobiológus, környezeti nevelő

A Naplás-tónál a programok ingyenesek.
( a vezető finom csokis sütit, ill. gyümölcslevet / bort elfogad :-) )

Természetesen a madarászprogramokat se hagyjátok ki; délelőtt, és késő délután jó idő esetén a madárgyűrűzésé a főszerep!
Gyertek ki, fotózzunk izgalmas rovarfajokat a Naplás-tónál!

Illetve (ahogy tavaly már volt) idén is lesznek izgi, spéci rovaros kitűzők meg mágnesek, amiket épp most tervezek, azokból lehet majd vásárolni

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Két utat kombinál és ezzel a tartós aszályt is képes túlélni

A kövér porcsin különlegessége abban rejlik, hogy ezt a két evolúciós adaptációt ötvözi, aminek következtében egyszerre nagyon produktív és rendkívül szárazságtűrő. A kutatók úgy vélik, hogy a C4 és a CAM egymástól függetlenül zajlik ugyanazokban a levelekben.

Az új anyagcsere útvonal megértése segíthet abban, hogy a tudósok génmódosítással olyan növényeket hozzanak létre, amelyek ellenállnak a hosszú, aszályos időszakoknak.

Az elképzeléstől természetesen még hosszú, munkás út vezet addig, hogy mindez valósággá váljon. Mindenesetre bizakodásra ad okot az, hogy ez a két stratégia egyszerre is jelen lehet a növényekben.
https://termeszeti.hu/a-kover-porcsin-lehet-a-kulcs-a-szarazsagturo-haszonnovenyek-nemesitesehez/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Két utat kombinál és ezzel a tartós aszályt is képes túlélni

#935 hm. érdekes, bár saját tapasztalatom alapján annyira nem szárazságtűrő mint egyes paréjok. Vagy mint a parlagfű. Ebben a száraz időszakban sokkal kevesebb kelt ki (normál esős időben szőnyegként képes beborítani a kertet, április vége felé, amikor elég meleg az idő, kb. 2 mm távolságra vannak a piros sziklevelei, vörös szőnyeget képezve), szóval az a kevés megy nyeszlett, szokatlanul pici levelekkel, és max. 10 cm szárakkal. Igaz, a paréjok sem nőttek 10 cm-nél magasabbra, mire virágozni kezdtek, meg a parlagfű sem, sőt, volt parlagfű, ami elszáradt magától.

(Már nincs parlagfű, pár nap alatt mindet kihúzkodtam, paréjok is ki lettek kapálva, ebből csak elvétve maradt, azon látom, hogy mekkora. A laboda viszont teljes nagyságú.)

Ja, és a kövér porcsin nálam a kertben csak a megművelt terülten tud nőni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Einar Már Guðmundsson: A mindenség angyalai

A mindenség angyalai - Könyvbemutató és filmvetítés
2022 augusztus 28., vasárnap, 18:00, Három Holló / Drei Raben
https://www.facebook.com/events/612236627137489/

Kevés regény áll közelebb az izlandiak szívéhez A mindenség angyalainál, amelyben a skizofrénné lett Páll maga beszéli el élettörténetét a születése előtti éjszakától kezdve egészen tragikus haláláig – költőien, megrázóan, és mégis nagyszerű humorral. Az 50-es évek falusias Reykjavíkja, az álmokkal, reményekkel és alkohollal tüzelt 60-as évek, majd az elmegyógyintézet és a pszichés betegek zárt világa örvényként ragadja magával az olvasót.

A számos díjjal kitüntetett, harmincnál is több nyelven megjelent és világszerte elismerő kritikákat kapó műből színdarab és ugyancsak sokdíjas film is készült.

Einar Már Guðmundsson A mindenség angyalaival a bátyjának állított emléket.
https://www.eszak.org/oe/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

vajon, ki a felelős? | várom a végkifejletet

a Tarna vízének kiszivattyúzása és ökológiai katasztrófa előidézése (előzmény)
https://www.youtube.com/watch?v=PXEr8MKlov4

Se víz, se felelős – Videóriport a kiszáradt Tarna patakról

„Kiszáradt a Tarna, valaki az utolsó csepp vizet is kiszivattyúzta!”
– futótűzként terjedt a hír július végén a Heves megyei Kápolna, Aldebrő, Kompolt, Kál falvak környékén és az országos sajtóban is. A korábban nagy vízhozamú patak vizének az „ellopásával” egy közeli borászatot vádolnak a helyiek, de a cég szerint ők nem szegtek szabályt, volt engedélyük vízkivételre. Igaz, ezt az engedélyt sem ők, sem a vízügyi hatóság nem mutatta meg a kérésünkre. Az ügyben a rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást, a katasztrófavédelmi hatóság pedig közigazgatási hatósági eljárást indított.
A cikk itt olvasható:
https://atlatszo.hu/kozugy/2022/08/19/se-viz-se-felelos-videoriport-a-kiszaradt-tarna-patakrol/

Se víz, se felelős – Videóriport a kiszáradt Tarna patakról, 1. rész
https://www.youtube.com/watch?v=YKKXbT_IaCo

Se víz, se felelős – Videóriport a kiszáradt Tarna patakról, 2. rész
https://www.youtube.com/watch?v=TbVC9ykiVPU

Se víz, se felelős – Videóriport a kiszáradt Tarna patakról, 3. rész
https://www.youtube.com/watch?v=u55pXwypyJ8

“Az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően a VIZEK rendszeren keresztül kell benyújtania a vagyonkezelői hozzájárulás kiadásához a kérelmet tekintettel arra, hogy a víz (felszíni és felszín alatti) állami vagyon. A benyújtott dokumentációt a vízügyi igazgatóság elbírálja műszaki és vízkészlet gazdálkodási szempontból, és amennyiben a tervezett műszaki megoldás megfelel, illetve rendelkezésre áll a szükséges vízkészlet, akkor vagyonkezelői hozzájárulást ad az ügyfél részére. A vagyonkezelői hozzájárulás birtokában a B-A-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Szolgálata adja ki az engedélyt. Fentieknek megfelelően javasoljuk az utólag feltett kérdéssel kapcsolatban a Hatósági Szolgálatot megkeresni szíveskedjen.”

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hol áll a Tarna elpusztítása ügyében zajló nyomozás?

#938 A nyomozás még tart, gyanúsított még nincsen, viszont néhány érdekességet azért megtudtunk a nyáron a Debrői Tóth és Tóth borászat által csontszárazra kiszivattyúzott Tarna folyó ügyében zajló hatósági eljárásról. Az erkölcsi ítélet már megvan, a büntetőjogira még várni kell.

Információink szerint az például már bizonyos, hogy

-- a borászatnak a vízkivételre nem volt érvényes engedélye.

Valamint az is kiderült, hogy a vízkivételhez használt két – jelenleg is bűnügyi zár alatt lévő – szivattyú közül

-- a nagyobb méretűnek önmagában is jelentősen nagyobb a vízkivételi kapacitása, mint a Tarna aszályos időszakban mért vízhozama, így önmagában ennek a szivattyúnak a használata is lényegében azonnali, teljes vízhiányt okozott. (Emellett azonban a szintén illegálisan emelt gáton átbukó “maradék víz” kivételéhez a borászat még működtetett egy második, kisebb teljesítményű vízkivételi eszközt is.)

Úgy tudjuk, szintén megállapítást nyert a hatósági eljárás során, hogy az érintett borászat menedzsmentje – ahogy a jog fogalmaz – semmifajta “tevőleges megbánást” nem tanúsított. Ennek a ténynek azért lehet jelentősége, mert az úgynevezett “tevőleges megbánás” gyakorlása még akkor is enyhítő körülmény lehet, ha valakit egy katasztrófa előidézésében csak részfelelősség terhel.

Sőt, portálunk nemrégiben beszélt az egyik környékbeli tarnavédő aktivistával, aki egyenesen arról számolt be, hogy az őszi feldebrői bornapokon a borászat munkatársai arról beszéltek: főnökeik többször elmondták nekik, hogy “nyugodjanak meg, egyenként fogják levadászni azokat, akik beleköptek a levesükbe és a Tarna szivattyúzásának ügyét bolygatják”

Úgy tudjuk, megállapítást nyert az is, hogy a borászat

-- a meder teljes kiszáradása után semmifajta kárenyhítést nem kísérelt meg.
https://greenfo.hu/hir/hol-all-a-tarna-elpusztitasa-ugyeben-zajlo-nyomozas/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Két szerző - Kétezer kép

Kedves Barátaink!

Újabb 2000 fotóval bővült a Fortepan! Ezúttal két szerző, Faragó György és Gyulai Gaál Krisztián hagyatékából válogattunk.

Faragó Györggyel már találkozhattak a Fortepanon, évek óta láthatóak az 56-ban készült képei, amiket még életében osztott meg velünk.
https://fortepan.hu/hu/photos/?q=Farag%C3%B3+Gy%C3%B6rgy%2C+1956

Tavaly - a szerző halála után - a Badacsonyon élő családja az egész életművet nekünk adományozta, azzal a kéréssel, hogy dolgozzuk fel a negatívokat. Faragó György az ötvenes évek közepén kezdett fotózni és pár év alatt hivatásos fotóriporterré vált. Az ötvenes-hatvanas években sportriporterként dolgozott, elsősorban futballpályákon fényképezett (a kockákon az Aranycsapat tagjaival is). Éveken át fotózott üzlet- és áruházbelsőket, reklám- és termékfotókat. Dolgozott a Domus-nak, a Fővárosi Illatszernek, a budafoki Pezsgőgyárnak. Emellett nyitott szemmel járt-kelt, szép, izgalmas zsáner és utcaképeket készített. Íme az életmű (szerintünk) legfontosabb kockái:
https://fortepan.hu/hu/photos/?q=Farag%C3%B3+Gy%C3%B6rgy

Gyulai Gaál Krisztián nevét filmek stáblistáiról ismerhetik, a nyolcvanas évektől játékfilmek, MTV-s produkciók tucatjain dolgozott operatőrként. Fotózni jóval a filmes karrierje előtt kezdett. Képein a baráti kör, a lázadó, non-komformista hatvanas évek végi fiatalok jelennek meg utazásokon, koncerteken, a városban. Ott volt a Diósgyőri rockfesztiválon 1973-ban és a tabáni koncerteken rendszeresen. Járt Lengyelországban hátizsákkal, kocsival Franciaországban (a motorházon egy festett "Peace" felirattal), "Szindbáddal" egy kismotoros hajóval a Dunán. Képein feltűnik Baksa-Soós János, El Kazovszkij és Delhusa Gjon, de talán még érdekesebbek a haverok, osztálytársak, pesti karakterek. Személyes kedvencünk a hetvenes évek közepén, táskába rejtett kamerával készített street fotó sorozata a belvárosi járókelőkről. Képei jó helyen lesznek a Fortepanon.
https://fortepan.hu/hu/photos/?q=Gyulai+Ga%C3%A1l+Kriszti%C3%A1n

Jó nyárvégi időutazást Faragó György és Gyulai Gaál Krisztián képeihez!
- Ha van kedvük a fotókhoz adatokat, helyszíneket, emlékeket írni, találkozunk a Fórumon https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9204653

- A Fortepan legtöbb olvasója keres valamit a képeken. Kovászos uborkát (5 találat), huszár kardot (13 fotó), vagy Csepel kerékpárt (74 kép). Ahhoz, hogy egyre több részletet azonosíthassunk a fotókon, kulcsszavakat kell megadnunk. Ha van kedvük/idejük, segíthetnek nekünk ilyen szavakkal is. Ehhez elég megnyomni a "Kulcsszó hozzáadása" gombot és már jöhetnek is a kovászos uborkák, huszár kardok.

- Ha kíváncsiak a fotók mögötti történetekre is, olvassák a Heti Fortepant: https://hetifortepan.capacenter.hu/

- Ha szeretnének fotókat, negatívokat megosztani velünk, írjanak egy emailt fortepan@gmail.com és találkozzunk,

barátsággal:
Tamási Miklós
___

Gyászol a Fortepan ...

Kicsivel később: most (tíz éves a Fortepan)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A nehézfémbányászat hamarosan teljesen átalakulhat,

sokkal zöldebbé válhat. Szó szerint, hiszen elképzelhető, hogy a jövőben növények segítségével fognak bizonyos elemeket, nehézfémeket bányászni.

A fitobányászat olyan növényfajokat használ, amelyek jóformán teljesen kiszívják a talajból a cinket,a szelént, a nikkelt vagy a kobaltot.

A gyökereik szinte mágnesként vonzzák ezeket a fémeket. Eddig mintegy 700 ilyen hipergyűjtő növényfajt azonosítottak, például az Alyssum murale-t vagy a Phyllanthus rufuschaneyi-t. Ezen növényeket felvágva vagy kisajtolva olyan kékes-zöldes levet kapunk, amely magasabb koncentrációban tartalmazhat nikkelt, mint amennyit azokban az ércekben találunk, amelyekből nagyipari szinten állítjuk elő a nikkel fémet.

Szennyezett folyók és óriási gépezet helyett zöldellő bokrok metszésével, majd a nyesedék feldolgozásával juthatnak ahhoz a bioérchez, amely akár 20-25%-nyi nikkelt is tartalmazhat.

Egy borneói farmon már előrehaladt kísérletek folynak.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11104-016-2859-4
Itt hektáronként 150-250 kg nikkelt tudnak évente termelni. Borneó mellett kísérleteznek az USA-ban, Olaszországban, Kanadában, Franciaországban, Spanyolországban, Új-Zélandon is.

A fitobányászat legnagyobb előnye az, hogy olyan helyen próbálnak nyersanyaghoz jutni, ahol a talaj nem nikkelben gazdag, hanem éppen nikkelben szegény. Az 1%-nál alacsonyabb koncentrációjú területeken, például Brazíliában, Kubában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken vagy Új-Kaledóniában ez az egyetlen lehetőség. Ezzel a mezőgazdasági technológiával a magas nehézfém tartalommal rendelkező, és emiatt megművelés alá nem vonható területek is felhasználhatóak lennének.

A fitobányászat ötlete nem teljesen új keletű, Georgius Agricola, akit a modern ércolvasztás atyjának tartanak, már 500 évvel ezelőtt is vizsgálta a növényekből kinyerhető fémeket. 1983-ban találta fel Rufus Chaney, az USA Mezőgazdasági Minisztériumánál dolgozó agronómus találta fel magát a módszert.

A fitobányászat persze nem tudja majd a jelenlegi bányászatot teljesen kiváltani, de biztató zöld alternatívát jelenthet.
https://termeszeti.hu/nikkel-kobalt-rez-a-novenyekbol-a-fitobanyaszat-a-jovo-utja/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Graffiti tehetségeket keresnek a debreceni mentők

Jó pár éve már, hogy magukat művésznek gondoló fiatalok másztak be a Debreceni Mentőállomás udvarára és festették fel alkotásaikat a garázs falára. Ezek azonban, sajnos nem tekinthetőek a graffiti-művészet részeinek, így az állomásvezető érdekes ötlettel állt most elő. Olyan tehetségeknek ajánlaná fel az egyetemi város forgalmas utcafronti homlokzatát, akik a mentők ízlésével azonos graffiti alkotásokkal tehetnék egyedivé a garázst. A vezetés ma jóváhagyta a “graffiti projektet”, így debreceni bajtársaink szeptember 15-ig várják a művészek jelentkezését (a bejárati ajtón keresztül) személyesen és az

info@mentok.hu

címen, tárgy:

#graffiti

Hajrá!
https://www.facebook.com/orszagosmentok/posts/pfbid02EzykQymSCe9cFxXsn9JMoTnW9cdoFS2YM6zjPLjrnEzpWjWQxrQoBb93HqvwVMRhl

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szegeder: az olvasók támogatása nélkül nincs tovább

A Szegeder.hu támogatói oldala itt érhető el:
https://szegeder.hu/tamogatas

A szegedi hírportálnak legalább 100 rendszeres támogatóra lenne szüksége, hogy folytatni tudja működését.
https://media1.hu/2022/08/24/szegeder-olvasoi-tamogatasi-program-tuleles-gazdasagi-nehezsegek/

A mai naptól kezdve mi is azon újságok közé tartozunk, amelyek az olvasók segítségével tartják fent magukat és fejlődnek tovább. Vagyis szeretnénk azok közé tartozni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

L'art pour l'art Társulat

Kedves Közönségünk!

A Társulat életében lezárult egy korszak, hogy egy újnak adjon helyet.
András kollégánk szólóban folytatja tovább karrierjét, ehhez, természetesen, sok sikert kívánunk neki, mi hárman pedig úgy döntöttünk, hogy együtt folytatjuk tovább.
Sőt, rárakunk egy lapáttal! A lapátot Stefanovics Angélának hívják, akivel izgatott örömmel alapítottuk meg a L'art pour l'art Légitársaságot.
Októbertől várunk mindenkit új előadásainkon!

Szeretettel: Móni, Robi, Zsolt, és most már Angéla is

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nyílméregbéka kószált Budapesten

„A lányommal éppen a komposztálóhoz sétáltunk, amikor észrevettünk egy fekete-sárga valamit a földön. Először azt hittem, hogy egy vergődő darázs, ami felszállni próbál, de amikor közelebb hajoltunk, láttuk, hogy bizony nem vergődik, hanem ugrál. A színéből azonnal tudtuk, hogy ez egy nyílméregbéka, a lányom meg is akarta fogni, de nem engedtem neki” – erről számolt be egy budai anyuka, aki Both Zoltán vadállatbefogótól kért segítséget. A szakértő megerősítette, hogy a világ egyik legerősebb mérgű békájáról van szó.
https://www.agrotrend.hu/innovacio/fenntarthatosag/nyilmeregbeka-koszalt-budapesten

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az Űrtan 2021 című cikkgyűjtemény ingyenesen elérhető itt,

közte számos űrkutatási és csillagászati cikkel:
https://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20220826_urtan_evkonyv_2021

-- Strádi Andrea, Szabó Julianna, Hirn Attila: Fantomokkal a Hold körül – magyar részvétel az Artemis küldetés első tesztrepülésében

-- Bebesi Zsófia, Juhász Antal, Timár Anikó, Dósa Melinda: Utazás a Merkúrhoz – a BepiColombo küldetés

-- Kereszturi Ákos, Gross Péter, Gutay Gergely, Halász Nóra, Magari Zoltán, Makkai Hunor, Sódor Bálint, Tóth Imre, Tróznai Gábor: Az ESA Comet Interceptor üstökös küldetése

-- Tomka Richárd: Holdi sarkvidéki űrszondaleszállóhely-jelöltek GIS alapú elemzése

-- Gergácz Mira Anna: Évszakos jégsapka peremének vizsgálata a Mars déli féltekéjén

-- Kisvárdai Imre: Az ESA a jeges holdak nyomába ered: Voyage 2050

-- Nagy Zsófia, Ábrahám Péter, Kóspál Ágnes, Szabados László, Fernando Cruz-Sáenz de Miera, Eleonora Fiorellino, Kiss Csaba, Kun Mária, Marton Gábor, Sunkyung Park, Michał Siwak, Szabó Zsófia, Szegedi-Elek Elza: Fiatal csillagok vizsgálata a Gaia űrtávcső adatai alapján

-- Futó Péter: A csillagászati spektroszkópia alkalmazásáról az exoplanetáris kémiában

-- Mészáros András: Bemutatkozik a Bajai TIE Rakétamodellező Szakosztálya

-- Schuminszky Nándor: Két hazai űrkongresszus – a gyűjtő szemével

-- A Magyar Asztronautikai Társaság 2021. évi tevékenységéről

A kötet anyagának – amely immár nem csak a MANT tagjai, de mindenki számára elérhető elektronikus (pdf) formátumban – különös aktualitást is ad, hogy Strádi Andrea, Szabó Julianna és Hirn Attila tollából Fantomokkal a Hold körül – magyar részvétel az Artemis küldetés első tesztrepülésében címmel részletes összefoglalót olvashatnak az érdeklődők az új amerikai holdprogram küszöbön álló Artemis-1 küldetéséről, azon belül is az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont munkatársainak sugárvédelmi kutatásairól.
https://www.mant.hu/fileupload/kiadvanyok/urtan_evkonyv_2021.pdf

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az Egyesült Államok ötven év után újból emberes ...

#948 repülésre tervezett űrhajót küld a Hold felé, most még személyzet nélkül. Miért is fontos ez a küldetés? Mi a misszió pontos menete? Minden érdekességet és fontos információt összegyűjtöttünk egy helyen.
https://spacejunkie.hu/hir/artemis-1-a-nagy-visszateres-2

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nincs rövidebb út… – Szabadság mint illúzió

"Az optimista azt mondja, a lehető legjobb világban élünk, a pesszimista pedig attól tart, hogy ez sajnos így igaz."

"Abszolút szempontból az úton levés éppúgy megérkezés, miként az egy helyben tartózkodás is haladás."

"Ma már a tudomány is elismeri, hogy a tudat a fiziológiai-biológiai korlátokon túl is létezik, de hogy ez kinek mennyire valóságos tapasztalás, az továbbra is nagy kérdés."

"A szépség csak konvenció, az Abszolút Szépség azonban zsinórmérték. Ez a különbség a kópia és az eredeti között, a hasonmás és az Ember között, márpedig az embernek eredeti érzésekre van szüksége, s nem utánzatokra. Mondhatjuk, hogy az út, az ember tökéletesedésének útja a vélt egótól önmagunkon át jómagunkig vezet?"

Erdei Levente: Nincs rövidebb út… – Szabadság mint illúzió | Kagylókürt 2014/61.
A teljes cikk elérhető:
https://www.kagylokurt.hu/14632/kulturtortenet/antropologia/nincs-rovidebb-ut-szabadsag-mint-illuzio.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hét Jancsó-film ad képet a Kádár-korszakról

Jancsó Miklós filmrendező munkásságán keresztül kaphatunk bepillantást a Kádár-kori filmkultúra valóságértelmezésébe a Cinema MOM retrospektív vetítéssorozatán, amelyben hét filmet láthat a közönség szeptember 1. és 7. között.
https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/08/het-jancso-film-ad-kepet-a-kadar-korszakrol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szavazz most a közösségi költségvetésen (Budapest)

Utolsó esély - szavazz most a közösségi költségvetésen

A belső kerületeket összekötő nagykörúti kerékpársáv a Nyugati térnél megszűnik, így nincs biztonságos kerékpáros kapcsolat a Margit híd kerékpárútja és a nagykörúti kerékpáros infrastruktúra között.

Itt az ideje, hogy összekössük a semmibe vezető kerékpárutakat, sávokat, hiszen sokkal többen kerékpároznának, ha a biztonságban éreznék magukat.

Legyen kijelölt helye a kerékpározásnak a Szent István körúton is, érjen körbe a nagykörúti bringasáv!

Szavazzatok a bringás és gyalogos ötletekre:
- Szent István körút kerékpáros fejlesztése
- Új gyalogátkelőhelyek
- Fedett kerékpártárolók lakótelepeken és társasházakban
- Aktív közlekedést jutalmazó app
- Kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése

Nem kell köztük választani, mindegyikre voksolhattok.

Itt lehet szavazni:
https://otlet.budapest.hu/szavazas
-- I bike Budapest

Holnap lezárul a szavazás a közösségi költségvetésen, ezért kérünk titeket, hogy még ma szavazzatok a bringás és gyalogos ötletekre!

Fontos, hogy bebiztosítsuk az ötleteket, mert a levélszavazatok még nem ismertek, ezért minél nagyobb előnyre van szükségünk!
https://www.facebook.com/ibikebudapest/posts/pfbid02CqcJSCSy9byxunRpykd6nPS5eUPCKXCbdddeP8f1i6hDWw2LriYgAEb7uHMZxp9Ml

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kihalásig étkezni (dokumentumfilm)

https://www.youtube.com/watch?v=_Ls2KEyb19E

A Plant Based News csatornáján már bárki megtekintheti ezt a másfél órás tényfeltáró dokumentumfilmet, amely számos új perspektívát kínál azoknak, akiket foglalkoztat a fenntarthatóság témaköre.
https://prove.hu/szo-szerint-felzabaljuk-a-bolygonkat-elerheto-az-eating-our-way-to-extinction-cimu-dokumentumfilm/

Magyar felirat...

( https://www.youtube.com/watch?v=HwELajFteTo&list=RDI77mjesUbkw&index=16 )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Európai Mobilitási Hét 2022 – Budapest (Jobb kapcsolatok)

szeptember 16., 10:00 - 22., 23:45
https://www.bkk.hu/mobilitasihet
https://www.facebook.com/events/802202054251196/
 Ezen a héten az európai városok és nagyvárosok fokozott erőfeszítést tesznek a fenntartható közlekedési megoldások bevezetésének népszerűsítésére, ösztönözve a lakosokat, hogy próbálják ki a gépkocsihasználat helyetti alternatívákat.
„Jobb kapcsolatok” – idén ez a rendezvény mottója.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Wieszt Dóra - Kora őszi haikuk

Konyhaasztalon
gyufaszál lábakon áll
kis vadgesztenye

Kora ősszel víg
szinek kórusát mókus
farka vezényli

Udvarló gerle
selát-sehall, ködbevész
imádott párja

Bágyadt nyári hő
elalél Ősz karjában,
zápor éleszti

Dongó döngicsél,
őszirózsa pomponok
egy zsúrra hívják

Szürrealista
homály rajzolódik ki
az őszi tájban

Koppanó ködben
guruló vadgesztenye
makkot sakkra hív

Vadgesztenye

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Elkészült a Budapest Szolár Térkép

Mérföldkőhöz érkezett a „Budapest-Nappal hajtva” projekt: jelentős térinformatikai fejlesztések révén elkészült a Budapest Szolár Térkép, Magyarország első napos potenciáltérképe. Ezzel Budapest is felzárkózott azon európai nagyvárosokhoz (pl. Bécs, Amszterdam, Helsinki, Berlin), amelyek interaktív szolár-térképpel segítik a lakosokat és egyéb szereplőket napelemes fejlesztéseik tervezésében.
https://nappalhajtva.budapest.hu/szolar-terkep/

A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség együttműködésében fejlesztett „Budapest Szolár Térkép” egy web-alapú, mobiltelefonon is futó térképes alkalmazás, amely minden budapesti épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet napelemmel megtermelni.

A szimulációk eredménye szerint összesen kb. 5000 MW napelemes potenciált rejtenek a fővárosi tetők. Összehasonlításul:

-- a Paksi Atomerőmű kapacitása 2000 MW
-- Budapesten jelenleg közelítőleg 100 MW napelem üzemel
-- országos szinten eddig kb. 3400 MW napelemes kapacitást kapcsoltak a villamosenergia

„Az én generációm legnagyobb energiaválságát éljük át, mi nem emlékszünk hasonlóra életünkből – mondta Kerpel-Fronius Gábor a Budapest Szolár Térképet bemutató sajtóeseményen. „Budapest célja hosszabb távon a klímasemlegesség és az energiafüggetlenség megteremtése. Ez nem csak a mostani energiaválságra válasz, de az élhető város megteremtésének garanciája is. Ahhoz, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkentsük a város szén-dioxid kibocsátását, és hogy a városi közszolgáltatások a saját maguk által megtermelt energiából működhessenek, vagyis ne legyenek kiszolgáltatva az orosz energiának elszánás és pénz is kell. Az elszánás adott, a városvezetésben legalábbis, és a pénz is rendelkezésre állna, ha a magyar kormány végrehajtaná végre azt a jogállami fordulatot, ami az uniós források megszerzéséhez szükséges. Vagyis a jogállam nem elvont fogalom többé, hanem az élhető jövő egyik feltétele.”

Ámon Ada, a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője elmondta, nagy büszkeséggel tölti el, hogy egy kreatív, hozzáértő és elhivatott csapattal sikerült Magyarországon, sőt Közép-Európában is úttörő módon egy 21. századi alkalmazást fejleszteniük. „A térkép, a napelemes tanácsadó-irodánk és a dedikált napelemes tájékoztató honlapunk értékes segítséget nyújt a budapestiek számára ahhoz, hogy informáltan vághassanak bele napelemek telepítésébe. Ezzel nagyon fontos alapkövét tettük le annak, hogy a Főváros megvalósíthassa klímacéljait, a 40%”-os csökkentést a szén-dioxid-kibocsátásban 2030-ig.”
https://nappalhajtva.budapest.hu/elkeszult-a-budapest-szolar-terkep/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Geiger András: A XXI. század útburkolata?

https://www.facebook.com/eltealkimiama/videos/1368846353569034/
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)
Mindannyiunkat bosszant, ha vezetés közben kátyúkat kell kerülgetni vagy ezek miatt lassabban lehet haladni, arról nem is szólva, hogy balesetveszélyt és a járművek károsodását is okozhatják. Az épített úthálózatok nagy része aszfaltból készült, ez az útburkolati probléma pedig szinte mindenhol ismert. Pedig van megoldás arra, hogy lényegesen jobb minőségű, hosszabb élettartamú, kátyú nélküli utakon közlekedjünk. A hulladék gumiabroncsokból előállított gumiőrleményt egy hazai találmány szerint bitumenhez lehet keverni és ilyen módon ún. gumibitument tudunk gyártani. Ezzel a gumibitumennel helyettesíteni tudjuk a hagyományos bitumeneket az aszfaltgyártás során, a gumibitumenes aszfalttal pedig kátyúmentes, tartós aszfaltutak építhetők, amelyeknek ráadásul a fenntartási költsége is kisebb, mint a hagyományos aszfaltutaké. A gumibitumen gyártó technológia egyúttal megoldást kínál a hulladék gumiabroncsok anyagában történő hasznosítására is, a kőolaj eredetű bitumen egy része pedig hulladék eredetű alapanyaggal helyettesíthető.
(Az előadó Geiger András vegyészmérnök, a MOL Downstream Kutatás-Fejlesztés fejlesztőmérnöke.)

A kísérleti részben Keglevich Kristóf: Lehet-e látványos az egyszerűen végrehajtható, könnyen magyarázható, sok előkészítést és mosogatást nem igénylő kísérlet? Ahogy a kémia a közoktatásban heti egyórás, játékos tárggyá válik, a tanárok számára egyre vonzóbbak lesznek az ilyesfajta kísérletek. Remélhetően ezek a diákok számára is tanulságosak, de legalábbis élvezetesek.
(A kísérletező a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium kémia-történelem szakos tanára.)
____

Élő közvetítésünk szeptember 15-én, csütörtökön 17 órától:
Durkó Gábor: Segítség, vegyszerek! - avagy: kémiai biztonság otthon és a munkahelyen
https://www.facebook.com/watch/live/?v=3373996706164985
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)

Kell-e félni a vegyszerektől? Milyen veszélyei lehetnek egy kémiai anyagnak és hogyan lehet ezt megítélni? Milyen zsákutcákba futhat bele a (többé-kevésbé) jóhiszemű állampolgár, ha vegyszerekkel akad dolga? Honnan tájékozódhatunk a vegyszerek kockázatairól, és mit tehetünk ezek csökkentése érdekében? A kísérletekkel és a sajtóban megjelent esetekkel illusztrált előadásban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.
(Az előadó Durkó Gábor vegyész, az ELTE Kémiai Intézetének oktatója)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Évnyitó tanácskozás | Anyanyelvápolók Szövetsége

Évnyitó tanácskozás | szombat, 11:00 (okt. 8.), Baár-Madas Református Gimnázium (Anyanyelvápolók Szövetsége) Regisztráció: https://forms.gle/UojmU4MeHisE4a4DA
https://www.facebook.com/events/482307087086238/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nagy mennyiségű szerves anyagot talált a Perseverance

#962 A Perseverance marsjáró már a második tudományos kampányának szakaszában jár és jelenleg egy olyan területről gyűjt kőzetmintákat, amelyet a tudósok régóta a legesélyesebbnek tartanak arra, hogy ősi mikrobiális életre utaló jeleket találjanak a Marson.

A Jezero-kráter és a deltatorkolat kapcsolata

A 45 km széles Jezero-kráter peremén egy ősi folyó deltatorkolata, azaz hordaléklerakódása található. Ez a legyező alakú képződmény kb. 3,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki a kráterben található tó és egy folyó találkozásánál. A folyó által szállított hordalék itt, az egykori tó peremén rétegekben rakódott le. A Perseverance jelenleg a deltatorkolat ezen üledékes kőzeteit vizsgálja.

A SHERLOC vizsgálata szerint a mintákban a szerves molekulák egy olyan osztálya található, amely térbeli korrelációban (kölcsönös viszonyban) áll a szulfátásványok molekuláival. Az üledékes kőzetrétegekben található szulfátásványok jelentős információkat szolgáltathatnak arról a vizes környezetről, amelyben kialakultak.

A Perseverance által eddig elraktározott minták geológiai változatossága annyira kiemelkedő, hogy a rover csapata azt tervezi, hogy mintegy két hónap múlva (mielőtt a rover folytatná a delta feltárását) előre kiválogatott mintákat tartalmazó tubusokat helyez el a torkolat aljához közel, amit majd a Mars Sample Return kampány során begyűjtenek.

2013-ban a Curiosity marsjáró szerves anyagokra utaló bizonyítékokat talált az általa gyűjtött kőzetpor-mintákban,
https://spacejunkie.hu/hir/a-curiosity-uj-kutatasi-eredmenye-fedheti-fel-az-egykori-marsi-elet-nyomat-2
a Perseverance pedig korábban szintén észlelt szerves anyagokat a Jezero-kráterben. De ellentétben a korábbi felfedezésekkel, a mostani észlelés egy olyan területen történt, ahol a távoli múltban üledék és só rakódott le egy tóban. Mindez olyan körülmények között, ahol potenciálisan létezhetett élet. A Wildcat Ridge elemzése során az eddigi legnagyobb mennyiségű szerves anyagot észlelték.
https://spacejunkie.hu/hir/nagy-mennyisegu-szerves-anyagot-talalt-a-perseverance

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A világ egyik milliárdosa a környezetvédelemért

A világhírű outdoor márka, a Patagonia tulajdonosa, Yvon Chouinard bejelentette, megválik cégétől. Az amerikai mászó-üzletember nem pénzért adja tovább 1973-ban alapított cégét. A nagyjából 3 milliárd dollárra becsült vállalatot egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőre és nonprofit szervezetre ruházza át.

A lapnak nyilatkozva a 83 éves környezetvédő elmondta, mostani döntése összhangban áll eddigi törekvéseivel, mondván, sosem az üzleti célok vezérelték, hanem a környezet iránti szeretet és tisztelet.

-- Bízok benne, hogy a döntésem olyan újfajta kapitalizmust inspirálhat, aminek nem az a vége, mint a mostaninak: néhány nagyon gazdag és rengeteg szegény ember — mondta Chouinard, akinek családja ezáltal egyből az Egyesült Államokban legjótékonyabb családjai közé emelkedett. A hegymászóból üzletemberré avanzsált férfi és családja egyébként sem kérkedik vagyonával, visszafogottan élnek, régi ruhákban járnak, sportkocsik nélkül.
https://greenfo.hu/hir/a-vilag-egyik-legszerenyebb-milliardosa-kornyezetvedelemre-forditja-minden-penzet/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Következmények, ha az e-roller gépkocsival ütközik

Nem árt tudni, hogy e-rollerrel közlekedni korántsem veszélytelen. Németországban például csak az elmúlt évben 2 155 személyi sérüléssel járó e-roller balesetet regisztráltak. Rögtön tegyük hozzá, hogy ennél minden bizonnyal több történt, hiszen ezeknek a baleseteknek a látenciája jellemzően igen magas (gyakran nem jelentik be azokat az eseteket, ahol a balesetnek más érintettje nincs – nyilván a felelősségre vonás elkerülése érdekében).

A DVR (Német Közlekedésbiztonsági Tanács) ütközési tesztek keretében vizsgálta meg, milyen sérülésekkel járhat, ha egy e-rolleres gépkocsi oldalának ütközik. A válasz röviden: súlyos, akár tragikus következményekkel!

Az ütközési tesztekről videó is készült, melyet a napokban tettek közzé. A képsorokon jól látható, hogy az oldalütközés során elsősorban a fej sérül meg súlyosan, mely akár végzetes kimenetelű is lehet. Éppen ezért talán kissé meglepő, hogy azokban az országokban, ahol az e-rollerek közlekedését már napjainkban is jogszabályok szabályozzák, a fejvédő kötelező jellegű használatát az e-rollerrel közlekedők részére nem írják elő – legfeljebb ajánlják!
https://www.facebook.com/balesetmegelozes/posts/4353929054661880

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Wrong Side of the Road” | interaktív program

Ősszel is folytatódik a Diageo és az UNITAR (ENSZ Képzési és Kutatási Intézete) „Wrong Side of the Road” nevű, az ittas vezetés megelőzését célzó digitális interaktív programja.

A mindössze 5-10 perces odafigyelést igénylő „Wrong Side of the Road” program különlegessége, hogy a weboldalon elérhető videók, interaktív beszélgetésként tárják elénk valós emberek ittasan okozott baleseteinek történeteit, apránként felfedve az események minden egyes hátborzongató részletét. Visszaemlékezéseik egyaránt szembesítenek az ittas vezetés okozta balesetek érzelmi terhével, és a felelőtlenséggel járó társadalmi megbélyegzettséggel.
https://kreszvaltozas.hu/hir/legyurni-az-ittas-vezetest/

Wrong side of the road (interaktív oldal)
https://drinkdriving.drinkiq.com/locale
___

Bármikor abbahagyhatod
Amit csak akarsz
Leszokhatsz
Bármikor
Bármikor, bármikor...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A világmindenségnek legalább ötféle módon lehet vége

A vallások többsége biztos benne, hogy a világnak egyszer vége lesz, akkor pedig jön a kaporszakállú, az újjászületés, a pokol vagy a mennyország, sőt külön tudományág is foglalkozik a témával, az eszkatológia. De mi értelme belegondolni abba, hogy mi lesz akkor, amikor nem lesz semmi? Nem mindegy?

Katie Mack amerikai asztrofizikus mindenesetre belegondolt,
https://www.astrokatie.com/book
sőt, ahogy A mindenség vége (mármint asztrofizikai szempontból) című könyve elején írja, utána is olvasott a kérdésnek.
https://www.typotex.hu/book/12321/katie_mack_a_mindenseg_vege_marmint_asztrofizikai_szempontbol
A filozófiától és teológiától várt megvilágosodása elmaradt, de valami más kezdte el foglalkoztatni: mit tud kezdeni az asztrofizika a világvégével? Vagy ha már itt tartunk, még valami annál is nagyobbal, az univerzum végével? Miután Mack rájött, hogy Nietzsche erre a kérdésre nem adott olyan választ, amilyenre ő vágyik, összefoglalta, milyen elképzelhető forgatókönyvekkel lehet számolni.

... akármi is lesz, az biztos, hogy mindennek vége lesz egyszer, és ez attól függetlenül nem túl vidám gondolat, hogy az emberiség valószínűleg hamarabb kipusztul, mint hogy valamilyen kozmikus katasztrófával kellene szembenéznie. Az univerzum végtelenségét tekintve kifejezetten különös belegondolni abba, hogy a végtelennek egyszer valamilyen módon vége lesz, de ennek kutatása nem egészen mellékes: ha kiderül, hogy mivel lehet számolni, talán az ősrobbanás és a vég közötti időszakról is többet sikerül megtudni.
https://qubit.hu/2022/10/02/a-vilagmindensegnek-nem-is-egy-hanem-legalabb-otfele-modon-lehet-vege

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az iráni nők szabadságáért ragadott ollót, és vágott a hajába

Juliette Binoche és a francia kulturális élet több más képviselője. Az Instagramon közzétett videóban az ellenállás himnuszának, a Bella Ciaónak a zenei aláfestése közben bukkan fel többek között Isabelle Adjani, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Jane Birkin és Isabelle Huppert is.
https://www.instagram.com/reel/CjURS9tI8CF/

Iránban a 22 éves Mahsa Amini halála miatt
https://magyarnarancs.hu/bun/agyonvertek-egy-22-eves-irani-not-az-erkolcsrendeszek-mert-nem-jol-hordta-a-kendot-252352
több mint két hete országszerte tüntetések zajlanak, sok iráni nő szintén videóra vette, ahogy az elnyomás ellen tiltakozásul levágja a haját.
https://magyarnarancs.hu/kulpol/juliette-binoche-marion-cotillard-kamera-elott-vagta-le-a-hajat-az-irani-nok-iranti-szolidaritasbol-252865

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A SpaceX meghosszabbítaná a Hubble űrtávcső élettartamát

A NASA és a SpaceX tanulmánya azt vizsgálja, hogy a keringési pálya módosításával meg tudják-e hosszabbítani a Hubble élettartamát.
– ettől azt remélik, hogy az 1990 óta szolgálatban lévő és nagy felfedezéseket segítő űrtávcső hasznos élettartama megnő majd.

A várhatóan 6 hónapos kutatást teljes egészében a SpaceX finanszírozza, az ötlettel is a cég kereste meg a NASA-t pár hónappal korábban.

A NASA szerint olyan adatokat gyűjtenek majd, amelyek segítenek megállapítani, hogy lehetséges-e biztonságosan rácsatlakozni az űrtávcsőre (és ehhez kell-e módosításokat végrehajtani, van-e szükség űrhajósokra), majd stabilabb keringési pályára állítani azt.

A 2000-es évek elején az amerikai űrsiklóprogram részeként többször javították a Hubble-t, a program 2011-es leállítása óta több ötlet is volt a további javításokra, de végül semmilyen tervvel nem álltak elő.

A NASA hangsúlyozta, hogy a megállapodás csak egy SpaceX által finanszírozott tanulmányra szól, későbbi javítások nincsenek még tervben.
https://itcafe.hu/hir/spacex_nasa_hubble_urtavcso_tanulmany.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Újra összeállhat a Szabadsajtó Klub

Gulyás Balázs publicista, aki korábban a Tóta W. Árpád, Stumpf András, és Tompos Ádám alkotta csapat közreműködésével a Szabadsajtó Klub című műsort vezette az N1TV-nél, előrehaladott tárgyalásokat folytat a Frisshírek nevű oldal tulajdonosával egy műsorról.
Egy korábbi adás: https://www.youtube.com/watch?v=20RPI9bMTEc
https://media1.hu/2022/10/06/ujra-osszeallhat-a-szabadsajto-klub/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

5 perc megmenteni 5 hektár balaton-parti zöldterületet? Hétfőig!

A Tihanyi Kenderföldeken immár a harmadik beruházást tervezik pár éven belül. Az elsőt megakadályoztuk a bíróságon, a másodikat sikerült megnehezíteni és így elhalasztani egy környezeti hatástanulmány előírásával. Most megjelent az eddigi legnagyobb, közel 5 hektárt érintő fejlesztés terve. 

Tehetsz ellene Te is, ha nem szeretnéd, hogy eltűnjön a Tihanyi-félsziget keleti oldalának utolsó nagy összefüggő parti zöldfelülete, ha megkímélnéd a félszigetet a megépítésükkel járó természetpusztítástól. 

Mindössze annyit kell tenned, hogy Te is beküldesz egy állampolgári észrevételt a beruházást vizsgáló Veszprémi Kormányhivatal részére, amelyben leírod aggályaidat a tervezett beruházással kapcsolatban. Ehhez mintákat is adunk, melyeket itt találsz. Persze a legjobb, ha saját gondolataidat írod le, vagy kiegészíted: 
https://mtvsz.hu/hirek/2022/10/van-ot-perced-megmenteni-a-balaton-parti-zoldteruletet
____

Én pedig meg akarom hódítani a világot,
Minden idiótának vadonatúj vallást adni,
https://www.youtube.com/watch?v=xBqmTb57v2s

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Környezetbarát fatüzelés napját idén: 2022. október 14.

A Környezetbarát fatüzelés napját idén 2022. október 14-én tartják. Magyarországon a jeles nap alkalmából A Mindennapi Kultúráért Egyesület ismét országos kampányt szervez a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében. A környezetbarát fatüzelést megismertető, népszerűsítő országos programsorozat 2022. október 10-14. között zajlik.
http://www.hungairy.hu/node/182
___

A HungAIRy levegőtisztaság-védelmi LIFE integrált projekt partnereként a Fővárosi Önkormányzat a KomPOSZTold kampány keretében közösségi komposztálásra alkalmas komposztpontokat hozott létre.

A kampány során első körben 5 budapesti kerületben hoztak létre közösségi komposztálásra alkalmas komposztpontokat.
Pontonként 4 különálló, nagy űrtartalmú, újrahasznosított műanyagból készült komposztládát helyeztek ki, így a helyi lakosok számára lehetőséget biztosítanak a komposztládák szabad használatára.
http://www.hungairy.hu/node/170

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Komposztálási Ünnepnap: 2022. október 10.

#977 Kiskertben a jövő! ingyenes webinárium pedagógusoknak: október 19-20.
https://humusz.hu/hirek/kiskertben-jovo-ingyenes-webinarium-pedagogusoknak/30035
https://humusz.hu/hirek/kozeledik-komposztunnep-fokuszban-talaj-es-az-egeszseg/29932

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

a közoktatás eredményességének meghatározó tényezője a pedagógus

„a közoktatás eredményességének legfőbb meghatározó tényezője a pedagógus, és amint azt számos tény mutatja, a magyarországi pedagógusok helyzete különösképpen nehéz.”
https://qubit.hu/2022/10/13/az-mta-valsagosnak-tartja-a-magyar-kozoktatas-szinvonalat-es-megszegyenitonek-a-pedagogusok-beret

Akadémiai jelentés: https://mta.hu/data/dokumentumok/K%C3%B6zoktat%C3%A1si%20Eln%C3%B6ki%20Bizotts%C3%A1g/KEB_Allasfoglalas_pedagogusok_anyagi_megbecsuleserol_1.pdf

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nem az első próbálkozás, amikor emberi idegsejteket ültetnek

állatok agyába: az emberi neuronokból álló kezdetleges agyszövet anatómiailag és funkcionálisan is teljesen beépült a patkányok agyába, a rágcsáló agyféltekéjének mintegy harmadát elfoglalva az eredeti méretük mintegy hatszorosára nőttek beültetés után. Bár a kutatók tartottak attól, hogy az állatokat epilepsziás vagy egyéb rohamok gyötrik majd a beavatkozás után, erre azonban nem került sor, a műtétet olyan jól viselték, hogy az agybeültetést követő egy év elteltével a kísérleti állatok 70 százaléka élt és virult.  
https://qubit.hu/2022/10/13/ujszulott-patkanyok-agyat-utottek-fel-emberi-neuronokkal-amelyek-elfoglaltak-a-ragcsalok-agyfeltekejenek-a-harmadat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

David Attenborough új sorozatban mutatja be a Föld

jeges élővilágait: talán maga David Attenborough sem gondolta volna, hogy pályája legsűrűbb időszaka a 75. születésnapjával kezdődik el igazán, pedig az 1926-ban született, az 1950-es évek óta aktív természettudós legjelentősebb munkái közül szinte mind már ebben az évezredben került a nézők elé. Ez egyfelől a klímaváltozás mainstreambe törésével a környezet- és természetvédelemre irányuló megnövekedett érdeklődés miatt alakulhatott így, de a technológiai fejlődés is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ha személyesen már nem is kíséri el stábját a világ legnehezebben megközelíthető pontjaira, a 96 éves Attenborough-nak évente akár több munkája is megjelenhet.

És ember legyen a talpán, aki még követni tudja a streaming-korszakban még sűrűbben záporozó Attenborough-filmeket és -sorozatokat. Ennek az írásnak az apropóját ugyan a legutóbbi, A fagy birodalma 2 című BBC-sorozata adja, de ezen a ponton nem árt egy kicsit tisztázni a mester több mint 100 alkotásból álló filmográfiájának főbb állomásait.
https://qubit.hu/2022/10/11/david-attenborough-uj-sorozatban-mutatja-be-a-fold-jeges-elovilagait-addig-nezd-meg-amig-van-mit-nezni

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

David Attenborough új sorozatban mutatja be a Föld

#981 Sir David Attenborough. Erzsébet királynő 1985-ben lovaggá ütötte, ráadásul 2005-ben megkapta tőle az Order of Merit kitüntetést is. Én azt gondolom, ha valaki, akkor ő aztán nagyon megérdemelte a lovagi címet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

David Attenborough új sorozatban mutatja be a Föld

#981.1 Kösz, de én mostanában érzéketlenebb vagyok a címekre. :) (amúgy igaz, és ... igaz)

Oly korban éltem én e földön,
mikor a költő is csak hallgatott,
és várta, hogy talán megszólal ujra -
mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, -
a rettentő szavak tudósa, Ésaiás.
https://www.youtube.com/watch?v=XDMkWqm3G4k

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A vártnál is jóval többen hagyták utolsó napokra

a népszámlálási kérdőív online kitöltését, így

-- szerda 10 óráig meghosszabbították az online adatszolgáltatás időszakát,

írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal közlése alapján.

Az eredeti határidő vasárnap éjfél volt,

-- a döntésben alighanem közrejátszott az is, hogy a kritikus órákban a rendszer nem bírta a nagy terhelést,

az oldal a vasárnap esti órákban nehezen vagy egyáltalán nem volt elérhető.

Akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, térítésmentesen használhatják a közkönyvtárak számítógépeit, valamint a Digitális Jólét Program Pontokon is ki lehet tölteni online a kérdőíveket.
https://forbes.hu/uzlet/nepszamlalas-kerdoiv-uj-hatarido/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1905-ben született Horváth József operatőr, haditudósító fotói

Kedves Barátaink!

Horváth József operatőr, haditudósító fotóival egy jelentős életművel bővült a Fortepan. A hagyatékból kiválasztott 1300 fénykép itt látható:
https://fortepan.hu/hu/photos/?latest

A legérdekesebb 90 kép pedig itt érhető el:
https://fortepan.hu/hu/photos/?latest&tag=best%20of

Az 1905-ben született Horváth József neve ma már keveseknek lehet ismerős. Operatőrként legfontosabb munkáit a Magyar Film Irodánál és a Magyar Világhíradónál készítette. Mint híradós részt vett a Bécsi döntésekkel visszacsatolt országrészek ünnepi eseményein, majd 1942-ben haditudósítóként többször járt a keleti fronton. Az ötvenes években csak kisebb megbízásokat kapott, de - név nélkül - operatőrként dolgozott a korszak egyik csúcsprodukciójában, a Rákóczi Hadnagyában is. 1957-től az akkor induló Magyar Televízióhoz került.

Mint a családtól kölcsönkapott negatívokból látható, a szerző fotósként is jelentős alkotó volt. Híradós munkája mellett aktívan fényképezett, fotókamerája végig vele volt a Felvidéken, Kárpátalján és Észak-Erdélyben, majd a haditudósítóként a doni katasztrófa felé sodródva. A történeti értékű képeket átszövik a családtörténet felvételei, ugyanazon a tekercsen láthatjuk Viktor Emánuel olasz királyt Budapesten és a baráti kört a Balatonnál. Képein a korszak fontos politikai szereplői (Kállay Miklós, Bárdossy László, Horthy Miklós) és a színészvilág csillagai (Bilicsi Tivadar, Kabos Gyula) mellett megjelennek a közélet sztárjai is: pilóták, autóversenyzők, vagy a Borsodivánkára látogató windsori herceg.

Ha a képek böngészése mellett kedvük van részt venni a szereplők, helyszínek azonosításában is, írjanak nekünk a Fórumon:
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9204653
ahol már elkezdődött a fotók "megfejtése".

Ha ismerték a szerzőt, várjuk történeteiket, emlékeiket a Fortepan Facebook oldalán:
https://www.facebook.com/FortepanArchivum/

Végül szeretnénk megköszönni Horváth Tündének, hogy megosztotta velünk édesapja fotóit, aki a képek által visszakerülhet a filmes-fotós köztudatba, mint a XX. század közepének fontos dokumentarista alkotója.

Barátsággal:
Tamási Miklós

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pillars of Creation (Eagle Nebula) | Hubble - James Webb

Mi lehetne jobb módja az New Friends Day megünneplésének, mint ez az új nézet?

A Hubble egyik legikonikusabb felvétele most kiegészül a NASA James Webb űrteleszkópjának kiegészítőjével!

Ez a Hubble-felvétel a Sas-ködben található csillagkeletkezési régiót, a Teremtés Oszlopai-t mutatja látható fényben. Kiemeli az oszlopokat körülvevő csillagközi por jelenlétét és vastagságát.

Az infravörös fény átlát ezen a poron, amint az a Webb új képén is látható, amely még több csillagot tár fel. További információ:
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/nasa-s-webb-takes-star-filled-portrait-of-pillars-of-creation

A Teremtés Oszlopai körülbelül 6500 fényévre vannak tőlünk.
Hubble-kép kreditpontjai: NASA, ESA/Hubble és a Hubble Heritage Team.
A Webb-kép forrása: Science: NASA, ESA, CSA, STScI, Hubble Heritage Project (STScI, AURA); képfeldolgozás: (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Visszatértek az oroszlánok Budára

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

80.000 ember, az már nem kevés

kimarite képe

Részleges napfogyatkozás | kedd, okt. 25.

A keddi részleges napfogyatkozással kapcsolatos időadatok számos magyarországi városra és néhány érdekesség, valamint linkek további, a napfogyatkozással foglalkozó oldalakra:
http://vcse.hu/reszleges-napfogyatkozas-2022-oktober-25-en-vcse/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Socrates Program Budapest

  • Ha mindig is szerettél volna továbbtanulni, de nem volt rá lehetőséged,
  • Ha érdekel a történelem, az irodalom, a politológia vagy éppen a filozófia,
  • Ha szeretnél heti egy estét könyvekkel, egyetemi tanárokkal, diáktársakkal tölteni,

Jelentkezz a Socrates Program ingyenes budapesti kurzusaira!

Olyanok jelentkezését várjuk, akik anyagi, családi, egészségügyi vagy más okokból kiszorultak korábban a továbbtanulásból.

Előzetes képzettségre nincs szükség – fontos a motiváció, az érdeklődés a társadalom- vagy bölcsészettudományok iránt.

Jelentkezési határidő: 2022. október 31.

Kurzusaink leírása és jelentkezési lap:
https://communityengagement.ceu.edu/kurzusok-socrates-budapest

Kisfilm a program korábbi résztvevőiről:
https://www.szabadeuropa.hu/a/senki-nem-nezte-azt-hogy-tulajdonkeppen-en-csak-egy-csoves-vagyok-mi-az-a-socrates-program-ceu/31932836.html

A Socrates Programot a Közép-Európai Egyetem Társadalmi Felelősségvállalás Irodája szervezi.
Heti egy este budapesti kampuszunkon (1051 Budapest, Nádor utca 15.), 2023. január-március között.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Járművön elhelyezett, mozgatható robotszemek...

Annak érdekében, hogy a gyalogos felismerje, hogy az önvezető autó észlelte-e őt, a kutatók egy önvezető golfkocsit két távvezérelt nagy szemmel szereltek fel, amelyek hasonlóak a Pixar "Verdák" című filmben szereplő modellekhez...
Négy esetet vizsgáltak, a szemek a gyalogosra néznek vagy nem, illetve hogy szem rátekintés nélkül átmegy-e a gyalogos a zebrán vagy nem.
https://sg.hu/cikkek/auto/151356/rugalmas-robotszemek-novelhetik-a-kozlekedesbiztonsagot

Gazing Car: https://www.youtube.com/watch?v=rvyToxdR9Dc

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Méz | Ipari méz

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület laboratóriumi eredményekre hivatkozva, azt állították -hogy bizonyos mézeknek- nincs sok közük az akáchoz, nem megfelelő bennük a gyümölcscukor és a szőlőcukor aránya.
https://frisshirek.hu/cikk/20221027_mar-25-millios-birsagnal-tart-a-klenancz-ujra-kivontak-az-altala-forgalmazott-hamis-termeket
___

Méznek nevezzük a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyagot, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek.

Ennek értelmében a méz eredete szerint kétféle lehet: virágméz (nektárból származó) és mézharmatméz (növényi nedveket szívó rovarok – Hemiptera – által az élő növényi részek kiválasztott anyagából vagy nedvéből nyert méz).
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9z
___

Mézet venne? Íme 3 tipp, hogy ne verjék át!
A mézhamisítás sajnos az egész Európai Unióban virágzik, a Kínából érkező ipari mézek hazánkba is ellenőrizetlenül áramlanak, és az itthon termelt méz is könnyedén hamisítható némi kristálycukoroldat hozzákeverésével. A hamisítás tehát könnyen kivitelezhető, a hamis mézet az igazitól megkülönböztetni viszont nehéz, így nagyon fontos tudnunk, hogyan állapítsuk meg, hogy egy olcsón kínált üvegben valódi méz van-e, vagy sem.
https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/mezet_venne_ime_3_tipp_hogy_ne_verjek_at
___

Az ipari méz csak külsőleg hasonlít a termelői mézre, egyébként nagyjából keményítőből áll, és nincs semmiféle gyógyhatása.
A magyar méhésztársadalom évek óta küzd a silány minőségű kínai méz ellen, ugyanis a Kínából Európába érkező nagy mennyiségű méz, jelentős része hamis vagy rossz minőségű ipari méz. Ráadásul nem egyszerű távol tartani magunkat tőle: a laza uniós szabályozás megengedi, hogy pontos eredet megjelölés nélküli mézek legyenek a boltokban, a csomagolók pedig előszeretettel keverik normál mézzel anyagi megfontolásból.

A laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy Magyarországon a bolti forgalomban található mézek nagy része tartalmaz kínai mézet.
https://mezinfo.hu/ipari-mez/

Sok éve már volt botrány ugyanebből (ipari méz). Változás, semmi... (legalábbis „mifelénk”).
Ui.: régebben Magyarország kapcsolódó jogi szabályozása sok tekintetben keményebb volt, mint a juniós vagy távolabbi országokban hatályos jogszabályok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"Együtt közlekedünk" kampány

- a biztonságos kerékpáros közlekedésért együtt vagyunk felelősek.
https://www.facebook.com/bringazzamunkaba/videos/922453265399731/

Résztvevők:
▪️ Sturcz Antal, újságíró, Totalcar
▪️ Zách Dániel, újságíró, Telex
▪️ Sebők Máté, Senior mobilitásfejlesztési munkatárs, Budapesti Közlekedési Központ
▪️ Kürti Gábor, Magyar Kerékpárosklub elnök
▪️ Moderátor: Árva János (Velo Budapest)

A kampány előzményeiről itt és itt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Földön és kívül

A United Launch Alliance (ULA) Atlas-V 401 rakétájának orrkúpja a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal műholdját, és a NASA demonstrációs űreszközét rejti magában. További információkért kattintsatok küldetésprofilunkra!
https://spacejunkie.hu/hir/ula-jpss-2-kuldetesprofil
___

Hamarosan újra egy Falcon Heavy emelkedik a magasba! A SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából hajtja végre a USSF-44 küldetést, aminek fő rakománya egy titkosított műhold. Még több részletet a küldetésprofilban találtok!
https://spacejunkie.hu/hir/spacex-ussf-44-kuldetesprofil
___

Tegnap adáskezdésünk :)
Remélhetőleg sokan sok kérdésre választ kaptatok az adásból. Becsszó az adás többi része egy fokkal komolyabb mederben zajlott. :))
A teljes adást itt tudjátok visszanézni:
https://youtu.be/k7ESIKyP8Cc
___

Ha minden a tervek szerint halad, még idén, vagyis fél évszázaddal az Apollo-program utolsó holdexpedíciója után ismét ember szállítására alkalmas űrhajó indul égi kísérőnkhöz – igaz egyelőre utasok nélkül. De mi keresnivalója van a 21. század emberének Holdon? Valósággá válhat-e a sci-fi filmekben és regényekben vázolt jövőkép holdi bázisokkal, városokkal, nyersanyagkitermeléssel? És mi az egésznek az értelme? Ezt fogjuk bogozgatni élő beszélgetésünkben. Tartsatok Klaudiával, Gézával és Miklóssal október 31-én 17:30 és 19:00 között!
https://www.facebook.com/parallaxis.emtv.hu/posts/pfbid029WT74VVi2dgbgjLVWi8CGXPJ56N11wMpnnoBxGQUXQJmVUrewGywyYWDmEzWERm1l
___

Idei 49. indításán sem hibázott a SpaceX, a Starlink 4-31 küldetéssel újabb 53 műhold állt pályára.
https://spacejunkie.hu/hir/53-muhold-palyara-allitasaval-zarult-sikeresen-a-starlink-4-31-kuldetes-2
___

Az orosz kormány engedélyezte a Roszkoszmosznak, hogy 2023-ban szerződést hosszabbítson a Nemzetközi Űrállomás projektben.
https://spacejunkie.hu/hir/nemzetkozi-urallomas-a-roszkoszmosz-2023-ban-alairhat-tovabbi-negy-nevre
___

Boeing: A cég a csúszások miatt újabb 195 millió dolláros veszteséget könyvelt el a harmadik negyedévben.
https://spacejunkie.hu/hir/a-boeing-nak-mar-kozel-900-millio-dollaros-veszteseget-jelent-a-starliner-2
___

Nyugdíj: Stone a Voyager-program tudósaként tevékenykedett 1972 óta, így összesen fél évszázadot töltött ebben a pozícióban.
https://spacejunkie.hu/hir/edward-stone-50-ev-utan-nyugdijba-vonul-2

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Élmény és Zöld Tábor rövid összefoglaló

A természet és az állatok szeretete megmutatkozott az Élmény és Zöld táborban. A gyerekek játékos feladatokban is részt tudtak venni. Mellette felhívtuk a gyerekek figyelmét a vízmegtakarításra, a légszennyezés és a talajszennyezés általi kihívásokra és az ökogazdálkodásra.
https://www.facebook.com/groups/eletigenlokbolintsra/posts/1207871086437343/

Szeretettel osztjuk meg a következő videót:
https://www.youtube.com/watch?v=Ej0rB0pN1ww

Mindenki sok élménnyel tért haza :).

Örülünk, hogy jól érezték magukat a gyerekek és mi is!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Rezsó projekt | Mentés Másként alapítvány

Gyűjtőpontokat helyezünk ki számotokra. Részletek a videóban. Segíthetsz.

A Rezsó projekttel szeretnénk hazánkban elsőként megvalósítani egy Angliában már bevált ötletet: kiürült, kidobásra szánt chipses zacskók felhasználásával takarókat, hálózsákokat készítünk, amivel segíteni tudunk a rászorulóknak.

A zacskók belseje hőtükör fólia, amiből egy különleges eljárással készül a REZSÓ hálózsák. Télvíz idején ez akár életmentő is lehet a fedél nélküli embertársainknak.

A Rezsó projektben a szemét csökkentésével egyszerre védheted a környezeted és segíthetsz másoknak anélkül, hogy plusz költséget jelentene.
https://mentesmaskentalapitvany.hu/rezso-projekt/

Videó:
https://www.atv.hu/videok/20221028/csokkent-a-szegenyseg-de-kitorni-belole-sokkal-nehezebb-lett
___

A Golgota Ellátó munkatársaiként a mindennapok során szembesültünk azzal, hogy a nappali melegedő szolgáltatásain túlmenően is tudnánk és szeretnénk segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak. A segíteni vágyás cselekvéssé formálódott és 2021-ben létrehoztuk a Mentés Másként Alapítványt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Bhikkhu Gambhíró: Szótlan vizsgálat (hangoskönyv)

A könyv elektronikus formátumban is elérhető ingyenesen a Buddha Ujja oldalról.
https://a-buddha-ujja.hu/books/szotlan-vizsgalat/hu

Új hangoskönyv a Buddha FM-en! Bhikkhu Gambhíró könyve, a nemrégiben megjelent “Szótlan Vizsgálat – bevezető a buddhista meditációba és szemléletbe” címmel. A könyvet felolvassa: Kövesdi László
https://open.spotify.com/playlist/2UeZHT0oxRSbpY9l2Raox0?go=1&nd=1

Bhikkhu Gambhíró a théraváda buddhista thai erdei hagyomány Ácsán Cshá által alapított, majd nyugaton Ácsán Szumédhó által meghonosított vonalát követő magyar származású szerzetes. Jelenleg a portugáliai Szumédháráma, a Bölcsesség Kertje kolostorban az apát, Ácsán Vadzsíró vezetésével képzi magát.

Részlet az előszóból:

“Itt azokat a tanácsokat és tanításokat gyűjtöttem össze, amikről azt kívánom bárcsak korábban olvastam volna, vagy valaki elmondhatta volna, az évek során mióta az első könyveket olvastam. A helyes válasz rejtve marad, amíg meg nem tanuljuk feltenni a helyes kérdést.”
https://www.buddhafm.hu/musorajanlo/gambhiro-bhikkhu-szotlan-vizsgalat-hangoskonyv/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Elhunyt a Terminál című filmet ihlető iráni menekült

https://24.hu/kulfold/2022/11/12/elhunyt-a-18-evig-a-parizsi-repteren-elo-irani-menekult/

Több európai országnál kilincselt, hogy befogadják, sikertelenül. 1999-ben végül megkapta a francia vízumot, de ennek ellenére továbbra sem hagyta el a légikikötő egyik lépcsője alatt berendezett “otthonát”. 2006-ban egy kórházi kezelés miatt távozott a repülőtérről, ezt követően pedig otthonba vonult.

Történetéből 2004-ben Steven Spielberg filmet forgatott Tom Hanks főszereplésével. Ebből annyi pénze gyűlt össze, hogy egy hotelbe költözött.

A Le Parisien című francia napilap repülőtéri tisztségviselőkre hivatkozva azt írta: az elmúlt hetekben sokszor látták a férfit a repülőtéren, a megszokott helyén, ingóságaival együtt. Alig szólt, és a távolba révedt. Halála után egy fehér ruhával takarták le a helyet, ahol üldögélni szokott.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elhunyt a Terminál című filmet ihlető iráni menekült

#997 Én meg azt hitttem hogy Chaplin A bevándorló c. filmjét bújtatták új modern köntösbe Terminál címmel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Trianon történelmi esemény. Rég volt.

Igazságtalanság volt, aljas volt, gonosz volt. De megvolt – és nem fogja visszacsinálni senki, nem is lenne semmi értelme.

Kiindulni abból kell, ami lett. Megőrizni azt lehet, ami még megmaradt belőle

A nyolcvanas évek végén elkezdtek jönni hozzánk a magyarok. Korábban csak olyan magyarok jöttek, akik rokonok voltak, mások át sem léphették a határt. Ők tisztában voltak a tudnivalókkal, ismerték a dörgést, nem csodálkoztak semmin, nem mondták, hogy „húha, ti milyen szépen beszélitek a nyelvünket, ez érdekes”. A nyolcvanas évek végétől érkező magyarok kicsit másmilyenek voltak. Hoztak Amo szappant, 8x4 dezodort, édes merlot-t, és látszott rajtuk, hogy rettentően szeretnek és tisztelnek bennünket, amiért megőriztük magunkat, átvészelve rengeteg megpróbáltatást. Akadtak köztük újságírók is. Némelyikük érdekes és értelmes cikket írt rólunk, nem értett félre mindent.

Mások orbitális ostobaságokat vetettek papírra, keverték a szezont a fazonnal, patetikusak, romantikusak voltak, olyanok, amilyenek mi sohasem. Az ilyesmi eleinte irritált, bosszantott bennünket, de aztán megnyugodtunk. Azt reméltük, ahogy telik-múlik az idő, jobban megismernek bennünket, a romantika és a patetikum háttérbe szorul, megkopik, a lényegre figyelés fokozódik.

Nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Hogy erre rájöjjünk, ahhoz évekre volt szükség. Továbbá különböző korrekcióknak is végbe kellett menniük. Egyéni elhatározások születtek, amelyek következtében egyikünk-másikunk a határ innenső oldalán találta magát. Akár anélkül, hogy megnősült vagy férjhez ment volna. Változtak a forgatókönyvek.

Mindazonáltal aki ott maradt, az sem a Szovjetunióban élt már, mivel a birodalom megszűnt. Korábbi alkotóeleme, az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság helyén létrejött az önálló Ukrajna. Az ott élő magyarok túlnyomó többsége is az önálló Ukrajnára szavazott. Nem mintha osztott vagy szorzott volna, ha ők másként döntenek egyénileg akkor, de ma már senki sem büszke a három évtizeddel ezelőtti ikszeire. És az is milyen érdekes: a csehek alatt, magyarok alatt, oroszok alatt kifejezéseknek nincs olyan örökösük, hogy az ukránok alatt. Ennek az okát is érdekes lenne megfejteni egyszer.

https://hang.hu/publicisztika/trianon-hetkoznapiasitasa-117443
Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/22. számában jelent meg május 29-én.
___

a nemzet, ha van még ennek a szónak tartalma – különböző véleményeket hallani napjainkban –, nem pusztul el attól, hogy máshol húzzák meg egy ország határait. Nem hal meg az új határokon kívül rekedt része sem, hitelesnek vélt személyes tapasztalataim vannak erről.
https://444.hu/2022/11/13/kesz-atveres-a-kalomista-istallo-uj-trianon-filmje
___

A szerző kárpátaljai magyar újságíró. Például, a már megszűnt Cink munkatársa.
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Gazda_Albert

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Köztéri komposzt illemhelyek a városban

2022. december 15., csütörtök, 18:00, online
Részletek: https://www.facebook.com/events/688084642882457/

Idén első alkalommal komposzt alomszéket üzemeltetett a Valyo az albertfalvai Duna-parton. Ennek tapasztalatait mutatjuk be az 5. Valyo Klubon. Büdös volt, szerették az emberek, hogyan épült, milyen nehézségei voltak az üzemeltetésnek? Szeretnénk, ha a jövőben Budapesten parkokban, játszótereken komposzt mosdókkal oldanánk meg a hiányzó WC helyzetet. Ezért ezen a klubon körbe járjuk, hogyan lehet városi szinten komposzt mosdó rendszert üzemeltetni, milyen infrastrukturális fejlesztések kellenek hozzá, és megnézzük, hogyan működik a bécsi Öklo hálózat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy magyar fotós, Hajdú D. András fotója Herszonból

Részletek: https://444.hu/2022/11/19/egy-magyar-fotos-kepe-herszonbol-amiben-benne-van-mit-jelent-a-haboru

De most nem is ez a lényeg, attól függetlenül, hogy szeretek fotókat nézni, és akár készíteni. És persze Hajdú D. András tényleg jó fotós. :)

Említve lett a cikkben egy film, Elem Klimov-é. Kamaszkoromban láttam..., ajánlott megnézni, aki szereti az ilyet. Vélhetően én is újra megnézem nemsokára.
___

Hajdú D. András fotójáról tán sokaknak a Jöjj és lásd (Elem Klimov) című szovjet háborús film főszereplője, Florya jut eszébe. Vigyázat, felkavaró tartalom:
https://assets.4cdn.hu/kraken/7pGo68t5gpcwG8A1s-lg.jpeg

Én láttam régen a filmet, tényleg az egyik legjobb háborús film.

Magyar nyelven:
https://videa.hu/videok/film-animacio/jojj-es-lasd-1985-drama-haborus-snbYf15N1RDPQ6OK

Magyar felirattal:
https://www.youtube.com/watch?v=UkkJZweYaLI

Ha Napóleon oroszországi hadjáratának epikai ábrázolásában átugorhatatlan mércévé vált a Háború és béke, akkor Hitler oroszországi hadjáratának filmes ábrázolásában ugyanilyen mércévé válhat a Jöjj és lásd!. Grandiózus alkotás, a filmművészet csúcsteljesítménye.

Elem Klimov előtt az a kérdés állt: lehet-e még háborús filmet készíteni?

A Jöjj és lásd!-dal válaszolt a kérdésre. Olyan filmmel, amelyet a szemlélet, a szándék újdonsága és a művészi tökély tesz lenyűgöző válasszá.

A forgatókönyvíró Alesz Adamovics és Elem Klimov ugyanis a legszörnyűbb realitásában mutatja be a háborút; olyan irtózat mered ránk a vászonról, amelyet az Apokalipszis, most, ez az „élethű hadijáték” (ahogy Klimov nevezi egy interjúban) sem tudott felidézni, de a bennünk keltett hatás az, hogy a háborút – éppen ezért – nem fogadjuk el realitásnak. Kamaszhősével poklokat járat meg, ...
https://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=5847

És majd sokkal később jön a Ryan közlegény megmentése...

yt-dlp -f 480p https://videa.hu/videok/film-animacio/jojj-es-lasd-1985-drama-haborus-snbYf15N1RDPQ6OK

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ismétlődő tilosban parkolásért is elvehetik a jogsit Németország

A tilosban parkolást általában csak bosszantó apróságnak tekintik. Ha azonban egy év alatt több mint 150 alkalommal parkol valaki szabálytalanul, vezetői engedélye visszavonható - döntött a berlini közigazgatási bíróság.

Gépjármű vezetésére alkalmatlan az a járművezető, aki egy éven belül több mint 150 parkolási szabálysértést követ el, és vezetői engedélyét bevonhatják. Erről a berlini közigazgatási bíróság (VG) döntött hétfőn kihirdetett ítéletében (2022.10.28-i ítélet, Az. VG 4 K 456/21). A határozatban elutasították egy berlini lakosnak a keresetét, melyet vezetői engedélyének a tartományi szabálysértési hivatal (Landesamt für Bürger- und Ordnungsangelegenheiten) általi visszavonása ellen nyújtott be.

A bíróság megállapította: a hatóság helyesen vélelmezte, hogy a felperes alkalmatlan a gépjárművezetésre. Bár kétségtelen, hogy a közúti közlekedésben elkövetett kisebb jogsértések főszabály szerint figyelmen kívül hagyhatók a vezetésre való alkalmasság vizsgálata során. Más a helyzet azonban, ha a járművezető "nyilvánvalóan nem hajlandó" betartani bizonyos rendelkezéseket, amelyeket a forgalom rendezett folyása indokol. A konkrét esetben már az elkövetett szabálysértések szám is kétségeket vet fel a felperes alkalmasságát illetően. Ezekre a szabálysértésekre ráadásul lakott területen került sor.
https://www.lto.de/recht/nachrichten/n/vg-berlin-vg4k45621-fuehrerschein-fahrerlaubnis-weg-falsch-parken-parkverstoss-ordnungswidrigkeit-strassenverkehr/
Forrás: lto.de
https://nemetorszagi-magyarok.de/infok/valtozasok-a-nemet-kresz-ben

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Vége a szökőmásodpercnek

A párizsi General Conference on Weights and Measures konferencián a világ tudósai és a kormányok képviselői úgy döntöttek, megszüntetik a szökőmásodpercet, vagyis azt a trükköt, ami eddig segített szinkronban tartani az idő mérését szerte a Föld bolygón.

A szökőmásodpercet 1972-ben vezették be, amikor kiderült, hogy az atomórák által mért, illetve a csillagászati megfigyeléseken alapuló idő között olykor eltérések mutatkoznak. Ennek az az oka, hogy az atomórák állásából levezetett egyezményes koordinált világidő (UTC) atomok rezgésein alapul, így független mindenféle külső tényezőtől. A csillagászati idő azonban a Föld forgásán alapszik, ami nem egyenletes. Alapban is nagyon kis mértékben lassul a Hold gravitációja miatt, de egyébként is ingadozik a tektonikai lemezek mozgása, és a bolygó magjában lezajló események hatására, de akár nagyobb földrengések is meg tudják zavarni.

Hogy a kétféle időszámítás szinkronban maradjon, időnként beiktattak egy szökőmásodpercet a globális időmérésbe, azaz egy másodpercre megállították az órát, amihez aztán a világ összes óráját igazítják. Eddig 28 ilyen kiigazításra volt szükség, megesett hogy egy évben kétszer is (pl. '72-ben), de olyan is volt hogy 5-6 éven át nem kellett szökőmásodpercet beiktatni. Most is éppen egy ilyen időszakban vagyunk, az utolsó ilyen óraállítás 2016-17 fordulóján volt.

A tervek szerint a szökőmásodpercet 2035-ben vezetik ki, ez kompromisszumos megoldás volt egy nagyobb vita végén: az amerikaiak és néhány nyugat-európai ország, illetve olyan online óriáscégek, mint a Google vagy a Meta már korábban nyugdíjazni akarta a rendszert, míg az oroszok 2040-ig akartak időt kérni erre, hogy a Glonass nevű műholdas navigációs rendszerüket fel tudják készíteni a váltásra.
https://telex.hu/tudomany/2022/11/19/vege-a-szokomasodpercnek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Elektromos autókba költözik a PlayStation 5

#1003 Mindenképpen!

Mindkét iparági szereplő erős, és egyéni dolgot művel. Manapság már..., szóval inkább álljanak össze,mint megszűnjenek. Nemrég ők és ők kértek adomány tőlem, de sokan mások is... . Most aktuális például a TermészetBúvár kérése:

A pandémia idején egy számunkra megítélt 3 milliós pályázati támogatáshoz nem juthattunk hozzá, következményeit máig nyögjük. 2021 második félévében, majd 2022 elején az erősen szűkülő pályázati támogatások, amelyek nagy késéssel érkeztek bankszámlánkra, továbbá a szolgáltatások és az alapanyagok (papír) drasztikus áremelkedése, a nyomdaszámla és a bérleti díj euró alapú elszámolása ellehetetlenített bennünket. Súlyos helyzetet idézett elő, hogy ez év júniusában, lapunk életben tartója, Dosztányi Imre főszerkesztő elhalálozott.

Maréknyi csapatunk továbbra is nagy erőfeszítéseket tesz a TermészetBúvár magazin folyamatosságának megőrzéséért. Megértésüket előre is köszönjük!
Olvasóink, támogatóink példás segítőkészségét sokféle formában érzékelhettük, érzékelhetjük.
Szeptemberben megjelent bankszámlánkon a NAV átutalása, az Olvasóink 1 százalékos személyi jövedelemadójának felajánlása, amely 1 588 697 forintot tett ki! Hálásan köszönjük pótolhatatlan segítőkészségüket, amely sokszorosan kamatozik a felnövekvő nemzedék szemléletformálásában. Az összeg egy részét haladéktalanul fel is használtuk legégetőbb aktuális fizetési kötelezettségeink teljesítésére.

Így is támogathatja munkánkat: A Természetbúvár Alapítvány akciós könyvei Karácsonyra és az új évre

Bízunk a folytatásban.
A TermészetBúvár Szerkesztősége

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Néma tanúk felvonulás a nők elleni erőszak áldozataiért - Élőben

https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/1764192427313357

A témához kapcsolódó érdekességek:
November 25.: a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Ugye, immáron sokadszor utólag látom az eseményt. Ennek nem sok értelme.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tóth Krisztina: Az vagy, amit olvasol (TEDx) :)

https://www.youtube.com/watch?v=bzmgEmx7WD8

Tóth Krisztina: Porhó

Harminckettő hogy telhetett?
Hogy múltak el napok, hetek?
Letelt,
s hitelt

nemigen ad már a jelen.
Nem voltam benne még jelen,
úgy múlt
a múlt,

annyi idő, hogy szinte sok.
De ért már más is, mint e sokk:
hold is,
nap is

pólyálta hűlő életem,
s amit nem tettem, tervezem
e lét
felét

leélve: őrzöm arcomat,
s eleddig nem zuhant sokat
csecsem
becse,

sőt, egy bocsom is van (de szép!),
beszélni is kezd majd ez év
telén
talán,

de hogy mi történt, mire volt jó
harminckét éven át e porhó,
havam,
hevem

hová gomolygott nyomtalan,
és ugyan hol, ha nyoma van,
szivek,
szavak

mélyén mi ülepszik, mi lesz,
így fog eltelni, élni ez?
Vagy túl
a túl

bonyolult léten, túl ezen

egyszercsak majd megérkezem
s ittlétemet
átlátom ott ?!

https://cultura.hu/kultura/vers-a-hetre-toth-krisztina-porho/
___

Tóth Krisztina kapja az idei Bertók László Költészeti Díjat
A kuratórium döntését a tavalyi díjazott, Parti Nagy Lajos jelentette be.
https://magyarnarancs.hu/sorkoz/toth-krisztina-kapja-az-idea-bertok-laszlo-kolteszeti-dijat-254144

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gőzerővel épül az ELT

Folytatódik a világ legnagyobb égre néző szemének, az ESO Rendkívül Nagy Távcsövének (Extremely Large Telescope, ELT) építése a Cerro Armazones csúcson a chilei Atacama-sivatagban. A hét képe sorozat legújabb, idén októberben készült felvétele azt mutatja, hogy a januárban formálódni kezdett betonszerkezet már majdnem elkészült. Ez az alapzat tartja majd a 85 méter magas acélkupolát, és néhány héten belül alkalmas lesz annak a 36 mechanikai egységnek a fogadására is, amelyek a 6100 tonnás kupolaszerkezet 360°-os körbeforgatásáról gondoskodnak.

A kép jobb szélén jól kivehetők a hűtőállomás alapjai. Ez egyike annak a számos létesítménynek, amelyeket azért építenek, hogy napközben is alacsony hőmérsékleten tarthassák a távcsövet, így az éjszaka gyorsabban hűljön a környezetével megegyező hőmérsékletűre. Ez alapvető fontosságú annak érdekében, hogy a kupolán belüli zavaró légáramlásokat és a távcső hőtágulásból adódó mechanikai torzulásait a lehető legkisebbre csökkenthessék. A kép közepén a távcsövet és annak műszereit – összesen 4600 tonna – befogadó fő szerkezeti egység alapjai láthatók. Közel 9000 köbméter betont használtak fel az alap kiöntéséhez, amelybe már a legmodernebb, földrengések hatását csillapító berendezéseket is beépítették.

A 250 és 600 tonna közötti emelőképességű daruk közül már több is működik, és segíti a betonszerkezetek építését. A kupola és a fő szerkezeti egység összeállításában a kép bal szélén láthatóra hárul majd a legnagyobb szerep. A majdnem 120 méter magas és 80 méterre kinyúlni képes daru már több kilométer távolságból is észrevehető, ezzel is érzékeltetve, hogy milyen rendkívül nagy lesz az ELT.
https://www.eso.org/public/hungary/images/potw2248a/?lang=

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Körülöttünk zajló természetpusztítás és súlyos következményei

A kisfilm drámai képsoraival világít rá, hogy az élővilág sokféleségének csökkenése már elérte azt a szintet, ami a civilizációnk fennmaradását veszélyezteti, és valóban égető kérdéssé teszi a videóban megjelenő üzenetet: Meddig tart az élet?
https://www.youtube.com/watch?v=j7Ru1otIu_M
-- Meddig tart az élet? | kortárs tánccal a természetpusztítás ellen (Greenpeace)

Nagyon jó, tényleg.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Két Natura 2000-es védettségű élőhely semmisült meg (bűnügy)

#1008 https://www.magyarvadasz.hu/index.php?p=vadaszhirek&id=5718

Számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelye semmisült meg.

A Kecskeméti Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt három férfival szemben. Az elkövetők a környezetvédelmi előírásokat megszegve Tiszaug és Lakiterek környékén – részben Natura 2000-es területen – szabálytalan fakitermelést folytattak, amelynek következtében számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelye semmisült meg.

A vádirat szerint a legidősebb vádlott cégével erdészeti tevékenység végzésére szerződött a Tiszaug és Lakitelek környéki ártéri erdőkben. A szerződés teljesítéséhez, fakivágásra alvállalkozóként vette ki igénybe két vádlott társa cégét. A felkért vádlottak a fakitermelések során személyesen jártak el.

A munkákkal érintett erdők számos védett, illetve fokozattan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyeként szolgáltak, emiatt Natura 2000-es védettségű területnek minősültek. Ezen erdőkben az előírt fakivágást csak a kormányhivatal által előre meghatározott időszakban végezhették el a vádlottak és az előzetes bejárás során jól látható színes X-el megjelölt fákat nem vághatták ki.

Az általuk is ismert szigorú szabályok ellenére a legidősebb férfi utasítására egyik társa egy Tiszaug közeli erdőben kivágott 5 darab, kivágási tilalommal érintett őshonos szürke nyárfát, valamint a kijelöltnél jóval nagyobb területen végzett tarvágást. A másik társ pedig – szintén a legidősebb férfi utasítására – egy, a fekete gólyák élőhelyeként is szolgáló, tiszaugi erdőben tíz nappal az engedélyezett időpont előtt kezdte meg a fák kivágását, emellett olyan tiltott területekről is vágott ki fákat, amit az előzetes bejárás során karókkal egyértelműen elkerítettek a kivágással érintett résztől. A kivágott fák között több, mint 80 éves nyár- és fűzfák is voltak.

A szabálytalan fakivágások miatt mindkét erdő esetében a Natura 2000-es védettségű élőhely megsemmisült.

Az ügyészség a legidősebb férfit két rendbeli, míg társait egy-egy rendeli Natura 2000 terület megsemmisülését okozó természetkárosítás bűntettével vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mentsük meg a Kárpátok erdeit! (petíció)

#1008.1 Bólints rá!

A mi felelősségünk is, hogy megmentsük a Kárpátok erdeit, hisz az Északi-középhegység a Kárpátok része. A felelőtlen fakitermelés, amire a Greenpeace jelentése rávilágít, nálunk is általánossá vált: az erdeink tele vannak tarra vágott foltokkal.
https://sites.greenpeace.hu/peticio/mentsuk-meg-a-karpatok-erdeit/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hullócsillag-zápor, Földsúroló kisbolygó, hullócsillag zápor

Persze ne rohanjunk még a sál-sapkáért, és ne dobjuk még fel forrni azt a teavizet, először járjuk körbe, mitől olyan különleges ez a téli meteorraj!
https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/hirek/blog/foldsurolo-kisbolygo-tormelekfelhoje-okozza-az-ev-talan-leglatvanyosabb-csillaghullasat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Örömmel jelentjük be: indul a Veganuár 2023!

Hisszük, hogy #bárkilehetvegán - az életkor, a kulturális szokások, a választott szakma vagy egyéb tényezők itt nem számítanak, csakis a tudatosság: bárki képes apró lépéseket tenni egy fenntarthatóbb és etikusabb világ érdekében, legyen az például több növényi alapú étel beiktatása az étrendünkbe, vagy az állatkísérlet-mentes kozmetikumok kipróbálása. 

Ebben segítünk már negyedik éve, mert itt nem az a cél, hogy rosszul érezd magad, hanem hogy jobban, mint valaha. Bármilyen tempóban haladsz, mi támogatni fogunk.

Új receptek, izgalmas cikkek és egy még nagyobb közösség vár rád, hogy támogasson a vegánná válásod útján.

Mi vár rád a programban?

-- 150+ vegán recept - gyönyörű képekkel, "szájbarágós" elkészítéssel, hogy bárkinek sikerüljön.

-- Új e-mailek és témák - tele adatokkal, kutatásokkal és gyakorlatias példákkal, amik megkönnyítik az életmódváltást számodra.

-- Kétféle 7 napos vegán mintaétrend - A és B menüvel készültünk, hogy a saját céljaid szerint haladj az étkezésed megváltoztatásával. Míg az egyik a hagyományos ízeket hozza vissza, a másik az egészségtudatosságra törekszik.
-- Bevásárlólista - komplett útmutatás a konyha veganizálásához.

-- 20.000 fős közösség - az ország egyik legbékésebb vegán csoportja, ahol nem ítélkeznek feletted és szabadon tanulhatsz.

-- Közös jótékonyság - január végén támogatói adományokból újabb iskoláknak, kórházaknak, idősotthonoknak és rászorulóknak szállítunk tápláló, ízletes vegán ételeket.

Nagy szeretettel meghívunk a következő Veganuárra, amelyre mától kezdve lehet regisztrálni. Számítunk rád!
https://prove.hu/veganuar/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogy vagy? (karácsonyi kereskedelmi reklámfilm)

Egyedül a magyar verzió nem a tanárokról szól...
https://www.youtube.com/watch?v=OibOiYOkSCw
A tavalyi évhez hasonlóan a német ISP ismét nemzetközi karácsonyi kampányt készített, így a központi üzenet 9 ország kampányában jelenik majd meg, a magyar reklámfilm azonban helyi fejlesztés. Rendezője Kis Hajni Junior Prima-díjas rendező...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy vagy? (karácsonyi kereskedelmi reklámfilm)

#1012 Attól, hogy Príma-díjas rendező készítette még lehet pocsék.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogy vagy? (karácsonyi kereskedelmi reklámfilm)

#1012.1 Igazából a mondatot azért szakítottam meg, mert a következő része a megrendelő cég neve, azaz, reklám :). Azt nem mondanám, hogy tehetségtelen a rendező, szerintem ez nem jelenthető ki a reklám alapján:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kis_Hajni
A Pázmány is jó volt régen (ismerek embereket, akik onnan kerültek ki), az SZFE is jó volt régen.
Szerintem a héten rákeresek a filmjeire, megnézem. Nem nagyon mászkálok kisfilmes fesztiválokra pár éve, de van jó néhány kiváló film, sőt mondhatni, nagyon sok az. A fenti reklámfilm azért nem olyan rossz, de a megrendelő, annak copywritere diktált: panelekből épül fel, szóval, nekem például meglehetősen unalmas. De az is nagyon érdekes, hogy szinte nincs új ötlet, például a másik szolgáltató is ugyanezzel az „üzenettel” kampányol, vagy hasonlóval: szeressük egymást, lassíts, stb. (nem tudom... , mert nagyon fárasztóak), uncsik az üzenetek, uncsik a reklámok. Az ötlet is rossz, mert pont a Volánbuszosoknak szebb az élete..., nem tudom, honnan vették, hogy pont közülük kéne választani főszereplőt (kalapból). Akkor ez is elég rossz ötlet volt, olyan, mintha péket, esztergályost vagy hasonlót választottak volna - súlytalan. Néznék meg egy BKV-s sofőr életét, munkájának nehézségét, sokkal rosszabb perspektíva! A Volánbuszosok most sztrájkolnak, de ez nem tartozik ide :)).
Maga a reklámfilm tehát bőven sablonos, azaz pocsék az egész, de szerintem, Hajni kihozta belőle a legjobbat (és nyilván a főszereplő személye is jó választás volt). Annyira rossz, hogy nincs kedvem rákeresni, ki írta a forgatókönyvet.
Mármint itt végig a magyar „változatról” beszélek, mert a német szerintem sokkal izgalmasabb, mindig történik benne valami, pörög, és teljesen hiteles az a rész, amikor a tanár tiszta hó lesz vagy a buszon elalszik... sokkal hitelesebb mint a magyar videó bármely része. Mert a német reklámfilm egy hihető dráma, és jobban beleéljük magunkat, mint a magyarba. Nekem például sok tanárom ilyen volt, hivatásnak tekintette a foglalkozását (azért tanultam meg sok mindent alaposan, mert ilyenek voltak), és ezeket az emlékeket ébresztette fel bennem a német reklámfilm.
Jó, mondjuk sok mozgástere nincs témákban a telefonos szolgáltatóknak ;), azt sem mondom, a német film egy csúcs, életem élménye volt. :))
De ez például csúcs... ;)
https://www.youtube.com/watch?v=RmQPfvIqbz0

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy vagy? (karácsonyi kereskedelmi reklámfilm)

#1012.1.1 Nekem a legnagyobb bajom az, hogy hogy lehet, Karácsonytól függetlenül, az egymásra figyelést a semmitmondó, "Hogy vagy?"-gyal felhívni. Erre a kérdésre senki nem vár választ. A kérdezett se válaszol, csak annyit "Jól", pedig lehet, hogy dehogy.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogy vagy? (karácsonyi kereskedelmi reklámfilm)

#1012.1.1.1 Van azért az életben normális, mély, őszinte beszélgetés :), a reklámok próbálnak terelni, hogy milyenek legyünk, ... szerintük. Mert minden jó lesz, ha így lesz. ;)
Nemrég olvastam, hogy a villanyos/gázos zéertéhez felutazott ügyintézni Pestre egy bácsi, ott több órát várt, ugye, nincs WC (csak akkor kötelező, ha büfé is van, stb.), ezért elment a közeli nagyáruházba „dolgát intézni”, vitte magával a sorszámát is... . De minek vitte? Ugyanis a portás vele, és az összes WC-re menős emberrel közölte (például az újságíróval is), hogy ide olyan ember nem jöhet vissza aznap, aki egyszer elment onnan valahova. Ezzel se foglalkozzunk, legyünk boldogok, és ennyi. Ugye? :))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy vagy? (karácsonyi kereskedelmi reklámfilm)

#1012.1.1.1.1 Sok évet megéltem. A kiskirályok (régen: portás, tanácsi dolgozó, szolgáltatók ügyintézője) újratermelődnek :-(.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogy vagy? (karácsonyi kereskedelmi reklámfilm)

#1012.1.1.1.1.1 Igaz. De mondjuk, ha nem a reklámfilmekből nézzük, hanem megéljük, akkor (az élethez):

A szeretet, csakis a szeretet hoz létre csodákat.
-- Marianne Williamson

És hozzá egy népi bölcsesség ;).

Mindig volt valahogy és mindig is lesz.
(nekem jutott eszembe)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy vagy? (karácsonyi kereskedelmi reklámfilm)

#1012.1.1.1.1.1.1 Mindig volt valahogy és mindig is lesz.

Erre mondta anno egyik tanárom, hogy ez csak a dialektikus materializmus laikus interpretálása :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogy vagy? (karácsonyi kereskedelmi reklámfilm)

#1012.1.1.1.1.1.1.1 A filozófia tanárunk, igaz, kommunista volt (vagy marxista, de ez szinte lényegtelen - mi nagyon mások voltunk, szabadok), de beszélgethettünk vele bárki másról (Kierkegaard, Sartre, Camus, Hegel, Kant, Nietzsche, stb.), és elég jókat vitáztunk, mert felkészült volt..., érdekes módon, és tulajdonképpen élvezte is, hogy valakik végre kihozzák ezeket belőle

Maradjunk annál a kifejezésnél, hogy a mondat népi bölcsesség. És mondjuk egy tanár (órán) poénkodhat azzal, hogy valaki „laikus”, de sértésnek is vehető akár (valaki nem ért valamihez, de én igen - mondja a tanár).
De akkor sem esik az alma messze a fától, ha azt mondom, taoista.

Úgy tűnik, nagyon is gyakran épp az ész miatt tévedünk rossz irányba, aztán bóklászunk napestig, követve a fák tetejét lengető szél visszhangját, amely pedig olyan valódinak hangzott! Miért nem hallgatunk inkább arra a belső hangra, amely megmutatja az igazi utat?
– Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Hogy materialista vagy idealista „valami”? Mélyen összefügg a kettő... :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az OpenAI népszerű képgenerátora, a DALL-E

Az új szoftverek és technológiai eszközök esetében gyakori, hogy a fejlesztő fokozatosan teszi elérhetővé, de mindig csak kisebb felhasználói csoportokat bevonva. Ugyanez volt a helyzet a DALL-E nevű képgenerátorral is – de csak volt, mert a fejlesztő OpenAI azóta tett egy komoly könnyítést.

Mint azt az Engadget is írta, a cég által fenntartott várólista időközben megszűnt, ami azt is jelenti, hogy a program végre azok számára is kipróbálható, akik még egyáltalán nem tudtak elmerülni benne. Egy regisztrációra persze így is szükség lesz, de ez néhány pillanat alatt elvégezhető. (Fizetni semmiért sem kell.)

A DALL-E napjaink egyik legizgalmasabb eszköze: ahogy a fejlesztők is hangsúlyozták, a platform a semmiből, pusztán szavakból hoz létre képeket, ügyesen vegyítve a különféle témákat és szereplőket, hogy a végeredmény tényleg meghökkentő legyen. A rendszer mindehhez a mesterséges intelligenciát veszi igénybe.

A rendszert – ami többek közt azt is megmutatta,
https://hvg.hu/tudomany/20220906_dall_e_open_ai_mesterseges_ingelligencia_festmeny
szerinte mik azok, amik hiányoznak a leghíresebb festményekről – itt lehet kipróbálni,
https://openai.com/blog/dall-e-now-available-without-waitlist/
mostantól tehát kötöttségek nélkül.
https://hvg.hu/tudomany/20221004_dalle_kepgenerator_mesterseges_intelligencia_openai

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Enyedi Ildikó - Testről és lélekről (film)

Szerintem, tetszeni fog...

Morcsányi Géza emlékére péntektől vasárnap estig ingyenesen lehet megnézni Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve díjjal jutalmazott és Oscar-díjra jelölt, nagy sikerű filmjét a Nemzeti Filmintézet streamingoldalán, a FILMIO-n.

A fanyar humorú szerelmes film története során két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. A magyar filmművészet 120. évfordulójára a hvg.hu is felkért 42 szakembert, szavazzák meg, melyik a 30, valaha készült legjobb magyar film; a voksoláson a Testről és lélekről a 12. helyig jutott. Akkor azt írták róla:
https://hvg.hu/kultura/20210423_Minden_idok_legfontosabb_magyar_filmjei__HVG_TOP30_2__A_focitol_Valentinoig

„Enyedi Ildikó őszinte érzékiséggel, mély emberismerettel és remek humorral egyensúlyoz az az alternatív valóságként is felfogható álmok, és a már-már elviselhetetlenül feszítő hétköznapok között Herbai Máté operatőr meseszép, fényekkel, árnyakkal, tükröződéssekkel teli kompozícióinak segítségével. Arról pedig már nekünk, nézőknek kell döntenünk, hogy a csillapíthatatlan vágy beteljesülésével vajon elmúlik-e a varázs.”
https://szinhaz.online/ingyenesen-lathato-a-filmio-n-a-morcsanyi-geza-foszereplesevel-keszult-testrol-es-lelekrol/

A filmet itt nézhetik meg.
https://filmio.hu/details?id=10969112&type=0&srcCarouselId=170

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A női X-akták rajongói és a tudományos pálya

Működik a Scully-effektus, példakép lett az X-akták nyomozója

A női X-akták rajongók közül egyre többen helyezkednek el tudományos pályán.

A Geena Davis Institute több mint 2000, 25 év feletti nőt vizsgált az Egyesült Államokban, akiknek jelentős része (68 százalék) X-akták néző, illetve a 49 százalékuk STEM-pályára tanul, vagy már ott dolgozik. Bár a felmérés konkrétan nem kérdezett rá, hogy Scully karaktere inspirálta-e őket, de egy hozzá hasonló karakter rendszeres megjelenése a tévében hatással volt rájuk.

Bár egyértelműen nem lehet ok-okozati kapcsolatot kimutatni, de

-- az X-akták nézői közül többen is mondták, hogy hatással volt a tudományos pályaválasztásukra Scully karaktere.
https://port.hu/cikk/magazin/mukodik-a-scully-effektus-peldakep-lett-az-x-aktak-nyomozoja/article-90272
Angol nyelvű cikk:
https://www.sfu.ca/wwest/WWEST_blog/the-scully-effect.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Magyarország elhagyottan: Hős utcai getto

BCO Urbex: Hős utcai getto. Gyorsan csináltunk pár képet a mai állapotról, épségben kijutottunk.
Vajon mikor bontják le mi lesz a sorsa?
https://www.facebook.com/bcourbexteam/posts/pfbid0hFLi2dp9rW2URnKs3nxCnNPwhg16WCkPAfNPFDRHogJpob7FpEkVX6vJ3iS7jFfBl

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

2023 forintért vonattal Veszprémbe egész évben?

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program hivatalos megnyitója 2023. január 21-én lesz Veszprémben. A megtisztelő címet Veszprém városa nyerte el, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit. A VEB2023 EKF program egyik alapértéke a fenntarthatóság, ezért is kiemelten fontos, hogy a rendezvények is fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve működjenek. A vasúttársaság a mai naptól kedvezményes menetjegyet vezetett be a programsorozat sikere, valamint a fenntarthatóság terén a közösségi közlekedés szerepének kihangsúlyozása érdekében. A kedvezményes vasúti jegy a GYSEV területén is érvényes.​

A kiemelt programokra az egész év folyamán kedvezményes Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet válthatnak az utasok, szimbolikus 2023 forintért. Az egyedi díjtermék oda-vissza utazásra érvényes az ország bármely pontjáról.
https://vehir.hu/cikk/67345-2023-forintert-lehet-utazni-vonattal-veszprembe-az-ekf-programjaira-az-orszagbol

___

Európa Kulturális Fővárosa 2023
https://veszprem.hu/hirek/ekf-2023

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Akkumulátorgyárak árnyékában

#1021 A hivatalos kommunikáció elhallgatja, hogy a gyakorlatban ennek a folyamatnak súlyos ára van, amit a magyar lakosság fizet meg: https://www.youtube.com/watch?v=eMEbT5MRSeo
( dolgoztam külföldön céggel, és kötelező volt munkát adni a helyi lakosoknak. a mi bérünk mondjuk, havi 140 euro volt, az övékén 4-500 euro. ehhez -és mindenhez- képest a gyár csak fele részben foglalkoztat magyarokat.. )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most figyelhetjük meg az 50 ezer éve nem látott üstököst

Már készülnek a képek a fényes zöld sávval feltűnő C/2022 E3 (ZTF)-üstökösről, egy hét múlva kerül legközelebb hozzánk.

Elnyújtott ellipszis pályán kering a tavaly március 2-án felfedezett C/2022 E3 (ZTF) katalógusjelű üstökös. Idén január közepén az Ökörhajcsár (Bootes) csillagkép környékén haladt északnyugati irányba, majd

-- február 1-jén kerül legközelebb a Földhöz,

de veszélyt nem jelent, 42 millió kilométerre lesz.
https://www.idokep.hu/hirek/most-figyelhetjuk-meg-az-50-ezer-eve-nem-latott-ustokost

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most figyelhetjük meg az 50 ezer éve nem látott üstököst

#1022 Még jó, hogy helyesen fogalmaznak. A rádióban a hírekben folyton 50 ezer éves üstökösről adnak hírt.

Egyébként jó, ha van valami távcső, mert nem valami látványos szabad szemmel. (Elég messze húz el.). Persze, amilyen felhős mostanában az ég, nem nagyon látszanak még a csillagok sem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most figyelhetjük meg az 50 ezer éve nem látott üstököst

#1022.1 A fényszennyezés lehet gond az észlelésben: azaz, ha sok az utcai lámpa a környékeden.
Az időkép helyesen fogalmaz :), szakmabeliek.
De például az urvilag.hu is jól fogalmaz. Szakmabeliek, és készül az új honlap. Leveleztem velük valami más ügyben...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most figyelhetjük meg az 50 ezer éve nem látott üstököst

#1022.1.1 :), szakmabeliek

Értem, de nem is ez a gáz, hanem mély szakmai ismeretek kellenek még ilyen "egyszerű" fogalmak helyes értelmezéséhez is. Mármint nem utcai / piaci / kocsmai entitásokról van szó, hanem újságíróról, vagy mi. Sőt, aki a híreket összeállítja, azt úgy hívják, hogy főszerkesztő...

De, lehet, túl magasak az elvárásaim.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most figyelhetjük meg az 50 ezer éve nem látott üstököst

#1022.1.1.1 Értem, a „szakmabeliek” félreérthető volt, legalábbis neked. Hogy is mondjam akkor. Így: nem politikus, pártember, hanem a témához értő, abban felkészült ember írta a cikket. :))

De, lehet, túl magasak az elvárásaim.

Mihez képest? Az időkép színvonala nem felel meg neked?
Nem értem a gondolataid sajnos...

A rádióban a hírekben folyton 50 ezer éves üstökösről adnak hírt.

Melyik rádióban? ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

rádió | RSS...

#1022.1.1.1.1 Mmm, összekapom magam és írok a Thunderbird fejlesztőknek, hogy miért nem lehet egyes hírcsatornákat felvenni. Az övékét sem: https://infostart.hu/inforadio

A rádió legfőbb célkitűzései közé tartozik a pontosság, a pártatlanság, a kiegyensúlyozottság, a hitelesség, a szakszerűség, és ezek figyelembevételével a gyors és alapos tájékoztatás.

Amúgy ténylegesen szakmai híreket mondjuk még Podcast adásokban lehet találni..., a megfelelő szakmai oldalakon.

Most nem tudok idemásolni listát, de megvannak a „mindennapi hírekre” is a tényleg pártatlan (stb.) weboldalak.

Az RSS ezt a hibát dobja, úgyhogy, nem TB hiba. Magyarázat:
https://validator.w3.org/feed/docs/warning/MissingRealName.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pártatlan | kicsit politika, de inkább meg csak civil

#1022.1.1.1.1.1 Összeállt a független vidéki sajtó, Szabad Hírek névvel közös gyűjtőoldaluk lett: jelenleg 12 taggal működik az ország legkülönbözőbb részeiből. Ezek a Borsod24.hu, a Debreciner.hu, az Egriszin.hu, az Enyugat.hu, a 7300.hu, a KAPOS-T.hu, a Kecsup.hu, a Media1.hu, a Nyugat.hu, a Szabadpecs.hu, a Szegeder.hu és a Veszpremkukac.hu.
https://media1.hu/2022/03/10/osszeallt-a-fuggetlen-videki-sajto-szabad-hirek-nevvel-kozos-gyujtooldaluk-lett/

A „hamis, félrevezető információkkal” próbálja meg felvenni a kesztyűt a Lakmusz, az újonnan indult tényellenőrző oldal – olvasható az indulásról szóló bejelentésben.
https://www.lakmusz.hu/indul-a-lakmusz/

Bihari Ádám (HVG) és Földes András (Telex) megosztva nyerték a Minority Rights Group Europe által alapított, harmadjára átadott Fejlesztési Újságírói Díjat, amelynek idei partnere a Mérték Médiaelemző Műhely volt. Második díjat kapott Fülöp Zsófia (Magyar Narancs) és Báthory Róbert (Szabad Európa). Hírünkön keresztül elérhetők a díjazott pályamunkák is.
https://media1.hu/2021/12/09/a-hvg-es-a-telex-ujsagiroja-kapta-az-idei-fejlesztesi-ujsagiroi-dijat/

De van még több...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most figyelhetjük meg az 50 ezer éve nem látott üstököst

#1022.1.1.1.1 >Értem, a „szakmabeliek” félreérthető volt, legalábbis neked

nem, nem. (egyébként MCSE-vel én szorosabb kapcsolatban voltam régebben, de időkép is magas szakmai színvonalat képvisel)

>Mihez képest? Az időkép színvonala nem felel meg neked?
>Nem értem a gondolataid sajnos...

A rádióról beszélek, nem az időképről. De ide értendő a többi "nívós" orgánum is.

>Melyik rádióban? ;)

Spec ezt a Retró híradásában hallottam, az autóban ma. De szerintem az összesnek ez a dumája, ha jól tudom, ki van adva nekik mit kell bemondani.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most figyelhetjük meg az 50 ezer éve nem látott üstököst

#1022.1.1.1.1.2 Nem igazán lehetett érteni, amit ki szerettél volna fejezni...

Sőt, aki a híreket összeállítja, azt úgy hívják, hogy főszerkesztő...

Igen, szerintem mindenki tudja. De ennek sem tudom, mi köze egy szakmai hírhez. :))

ki van adva nekik mit kell bemondani.

A bevált módszer az (Magyarországon), hogy nyitnak egy álhírt, ami talán -de tényleg csak talán- hitelesnek hangzik, azt átveszik az összekapcsolt mediumok, továbbá, „a” híradó, „a” rádiók (amik egy csoportba tartoznak, és hatalmas, elképzelhetetlen pénzek áramolnak bele). Meg még az, hogy az egyik medium közli, és a többi „csak” hivatkozik arra, hogy „hiszen az ***” írta. Akkor vannak még fizetett propagandisták, akik ezerrel nyomulnak az álhírekkel. Akkor vannak még olyan videók, amiket úgy vágnak össze, hogy az eredeti mondanivaló ellentétje legyen, és ezeket is tolják ezerrel, és hivatkoznak is rájuk. Na most, ha egy medium vagy egy ember, akit támadnak, perel, akkor egy-két év múlva a bíróság a megtámadottnak ad igazat, de ekkor már késő, mert a köztudatban rögzült az álhír.
Meg az van -nemrég olvastam- hogy a független -meg úgy általában az- újságírásnak lassan „annyi”, mert semmit nem közöl a kormány, azaz a tényeket se, titkosítják, ilyesmi, úgyhogy semmiről sem lehet írni, csak feltételezni lehet..., amit aztán az emberek megunnak majd... esetleg. Sokan nem tudják, hogy az újságírás feladata az, ha történik valami, arról van egy bejelentés (de mondom, nincs), azt elemezze ki, erősítsen meg az olvasót, hogy jól vagy rosszuk gondol valamit. Ha tények nincsenek, akkor csak feltételezni lehet..., ami nem jó semmiképpen. Tehát az újságírás feladata, hogy egy-egy rendeletet, döntést kielemezzen, véleményezzen.. s a vélemény nem feltétlen rossz, sőt, nem kell rossznak lennie. :) ... a lakosság fizeti a propaganda oldalak fenntartását, és a bíróság által az ezekre kivetett büntetést is.
Spirit FM - próbáld azt hallgatni (habár feleslegesen sok a politika benne). A Retro Rádió inkább zenei adó, s ebben jó tényleg, egyetértek. Az a probléma manapság, hogy ezerrel nyomatják az arcunkba a politikát.., és aki nem védekezik, nem olvas normális portálokat (greenfo, national geographic, urvilag.hu, stb.) vagy beleőrül (minden mindegy lesz neki), vagy átveszi azt a stílust, .. hogy minden mögött a politikát látja: és hogyha van egy rossz kormányzati döntés, akkor, ha azt szakmailag megcáfolja valaki, akkor az tuti „libsi”. De nem... . És ezen okból végigviszik erővel a döntést, ahelyett, hogy párbeszédet alakítanának ki, megkérdeznék a lakosságot. De egyre több embernek van ebből elege. Például Debrecenben nemrég, az akkumulátorgyár kapcsán.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most figyelhetjük meg az 50 ezer éve nem látott üstököst

#1022.1.1.1.1.2.1 Jól van, elengedem. Csak annyi a bajom, hogy hogy lehet bemondani egy olyan baromságot, hogy 50 ezer éves üstököst lehet látni az égen. Miközben min. 4,6 mrd éves, ha nem több. Ez nem politika, ez nettő hülyeség. És nem is arról van szó, hogy egyszeri baki, mert OK, tévedni emberi dolog, de ez folyamatosan megy, csak én legalább 3x halottam. Na Uff.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most figyelhetjük meg az 50 ezer éve nem látott üstököst

#1022.1.1.1.1.2.1.1 Igazából jobb lett volna arra figyelni, arra reagálni, amiről a hír valójában szól, és nem a saját gondolataid erőltetni, amik „saccperkábé” még távolról sincsenek kapcsolatban sem a hírrel, sem az azt közlő weboldallal. ... velem meg végkép nem. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak