Társalgó - nem kifejezetten informatika

kimarite képe

Fórum: 

https://maimanohaz.blog.hu/2020/04/01/fontos_fototorteneti_konyvek_lettek_most_online_is_elerhetok

https://index.hu/techtud/2020/03/31/1_4_millio_e-konyvet_tett_szabadon_kolcsonozhetove_az_internet_archive/

Mivel a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg közkönyvtár. - így a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár (szerk.) - is bezárni kényszerült, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást. Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL).
-- 1,4 millió e-könyvet tett szabadon kölcsönözhetővé az Internet Archive

kimarite képe

A valaha látott legnagyobb üstökös

A C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) nevű üstökös a Naprendszer igen távoli régiójában jár, és sosem kerül majd közelebb, mint a Szaturnusz pályája, azonban rendkívüli voltával így is felhívta magára a figyelmet. A Hubble 2022 januárjában végzett megfigyeléseket e távoli óriásról, s ezek segítségével sikerült meghatározni, végül is mekkora az üstökösmag. A NASA JPL beszámolójából kiderül, hogy 135,8 kilométeres átmérőjével az égitest abszolút rekorder, s jócskán megelőzi az előző csúcstartót, amely „csak” 96,5 kilométeres volt.

A The Astrophysical Journal Letters szakfolyóiratban bemutatott megfigyelés során az üstökös Hubble által készített felvételeit, és a chilei ALMA rádióteleszkópos megfigyelései alapján született adatokat a kóma modelljével vetették össze, s ennek segítségével állapították meg, meddig tart az üstökös szilárd magja, s honnan kezdődhet a porból és gázból álló kóma.

Az óriás üstökös nemcsak nagyon távol jár, de a magja is igen sötét, s csupán a hatalmas méretének köszönhető, hogy sikerült megpillantani. A szakemberek szerint kb. egymillió éve kelhetett útra korábbi otthona, az Oort-felhő területéről, ahol feltételezhetően több milliárdnyi hasonló üstökös lehet még. Az Oort-felhő belső széle 2000-5000-szer távolabb van a Naptól, mint Földünk, a külső pereme pedig a Nap – Alfa Centauri távolság negyedéig is elérhet. Az Oort-felhő távolságát és nagyságát érzékelteti, hogy a Voyager-űrszondák is csak kb. 300 év múlva érik el a belső peremét, s 30 ezer év alatt jutnak a külső pereméig. Az Oort-felhőről a távolsága miatt gyakorlatilag csak elképzeléseink vannak, és az ezen üstököshöz hasonló látogatók jelentősen javítják az ismereteinket, közvetett bizonyítékkal szolgálva a felhőről.
https://ng.24.hu/tudomany/2022/04/13/a-valaha-latott-legnagyobb-ustokos/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Visszatérés az űrbe - film, első látásra | Elon Musk

Az amerikai űrprogram drága volt, korszerűtlen, kihasználatlan és folyamatos technikai problémák sújtották, ezért 2011-ben úgy döntöttek, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló amerikai űrhajósokat a továbbiakban az orosz űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal való együttműködésben, Szojuz rakétákkal küldik fel az űrbe, orosz földről. Az egykor dicső amerikai űrkutatási álmok általános depresszióba fordultak át, és nem egész 40 évvel az utolsó Holdra szállás után nem igazán lehetett látni, van-e jövő.

És akkor jött egy fiatal, buzgó dotkommilliárdos, egy csapat mérnök és programozó, és bonyolult algoritmusokkal megtámogatott barkácsrakétáikkal megmentették az amerikai űrálmot.

Legalábbis ez az a legenda, ami Elon Musk és a SpaceX szerepéről a fejekben él, és bár van benne igazság, a teljes sztorit szépen helyre teszi a Netflixen megjelent Visszatérés az űrbe (Return to Space), a sziklamászós Free Solóval Oscar-díjat nyert (és tehetségét legutóbb a barlangi mentőakciós The Rescue-val bizonyító) Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin párosának dokumentumfilmje.

Magánűrkutatási gyorstalpaló

Tény, hogy nehezen indult a biznisz. Elon Musk 2002-ben megunta az online világot, és az eBay érdeklődésére 1,5 milliárd dollárért (többedmagával) túladott a PayPal nevű cégén. ...
https://qubit.hu/2022/04/12/a-visszateres-az-urbe-elso-latasra-elon-musk-propagandafilmjenek-tunhet-de-sokkal-tobb-annal

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Visszatérés az űrbe - film, első látásra | Elon Musk

#865 ...úgy döntöttek, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló amerikai űrhajósokat a továbbiakban az orosz űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal való együttműködésben, Szojuz rakétákkal küldik fel az űrbe, orosz földről.

Tény, hogy ez is része az igazságnak, azonban a valódi ok masszívan politikai volt, a helyzet az, hogy a SZU összeomlásakor az amerikai politika azzal a parával szembesült a hidegháborút követően, hogy az orosz rakétatudósok elvesztik az állásukat, ezért a környező radikális országokban keresnek munkát, akik nagy hajlandóságot mutattak sok pénzt fektetni a ballisztikus rakéta tudományba. Ezért inkább összehoztak egy együttműködést, fizettek, pénzelték az orosz űrprogramot, ami szintén sok pénzbe került, és még elavultabb volt, mint az amerikai technológia, de megtartotta ellenőrzött keretek között a technológiai tudást. Csak ez volt a lényeg, foglalkoztatni, lefoglalni az oroszokat. Ezt a korabeli politikusok mesélték el (vallották be) mostanság, riportok alkalmával) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Visszatérés az űrbe - film, első látásra | Elon Musk

#865.1 SZU összeomlásakor az amerikai politika azzal a parával szembesült a hidegháborút követően, hogy az orosz rakétatudósok elvesztik az állásukat, ezért a környező radikális országokban keresnek munkát, akik nagy hajlandóságot mutattak sok pénzt fektetni a ballisztikus rakéta tudományba.

Nagyon is elképzelhető, habár nem olvastam riportokat, viszont pontosan ugyanezt gondolom, annyira egyértelmű. Nyilván, ha „agyelszívás”, akkor érdemes nem meghagyni másnak..., de inkább ne tegye radikális nézetű ország (a nagy országok felfogása mindig ilyen: az oroszokat sem kell félteni e tekintetben ;)). A NASA-nak Elonnal már viszont elég jó befektetése van házon belül, nem szorul rá bérelni orosz űrhajót (drága és függőség). A tudást mindig valahogy felhasználja a politika, tény, és nem jutottunk el oda, hogy lenne a bolygó kapitánya vagy éjszakai őrség, nappali őrség, de valami hasonló bontakozik előnyeivel, hátrányaival. Mindegy, milyen nemzetiségű tudós van benne akármelyik „ipari forradalomban”, csak legyen fejlődés, a fejlesztés legyen hasznára az emberiségnek általában. A tudósok maguk jellemzően nem szoktak politizálni. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Esterházy Péter arcképe a rómaifürdői HÉV-megállóba került

A kép forrása:
https://konyvesmagazin.hu/friss/esterhazy_peter_romaifurdo.html

Április 14-én, Esterházy Péter születésnapjának 72. évfordulóján – amely egyúttal a magyar próza napja is – adják át az író portréját Óbudán, a rómaifürdői HÉV-megállóban, Vertigo Murals alkotócsoport szabadtéri képzőművészeti alkotását

„A gyűlölethez sok út vezet, a legrövidebb talán a megalázottságon át. Akit megaláztak, az tehetetlenségében sokszor csak a gyűlöletben talál menekvést, csak a gyűlöletben talál nagy megbántottságára írt, ott talál megnyugvást. Egy ideig. Gyűlölet gyűlöletet szül, megaláztatás megaláztatást, sosincs vége. Megaláztatásban, megalázottságban nagy tartalékai vannak ennek az országnak.

Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre. A Légy szabad! felszólításnak ebben áll a nagysága, ebben az esélyben, ebben a súlyban. Szabadnak lenni az nem szabadságon lenni, az nem valami könnyű felhőtlenség, szabadnak lenni nehéz. Nehéz és jó.

Az ember szabadnak születik.”

-- Egy kékharisnya följegyzéseiből, 1994

Részletek itt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fél éven át mászkáltak a kormányzati rendszerben...

A kiberbűnözők netes kereséseiből kiderült, hogy a kormányzati számítógépeket használták különféle rosszindulatú szoftverek felkutatására és telepítésére. A hálózaton való, hónapokig tartó turkálás után a bűnözők aztán komolyra fordították a szót: a naplók azt mutatták, hogy telepítettek egy olyan nyílt forrású eszközt, amelyik már képes a bejelentkezési hitelesítő adatokat is kinyerni a Windows rendszerekből. A használt víruskereső jelezte az első ilyen próbálkozást, de az informatikai részleg nem vette figyelembe a program figyelmeztetését.

A biztonsági csapat öt hónap elteltével vette észre, hogy a rendszerek ismételten újraindulnak, és más esetekben is furcsán viselkednek. A hálózatok vizsgálata és szegmentálása, illetve az újjáépítések során azonban letiltották a szabotázsvédelmet (tamper protection), a támadók pedig a megszerzett hitelesítő adatok felhasználásával érzékeny fájlokhoz férek hozzá vagy titkosították azokat, és nekláttak egy újabb adag azonosító feltörésének is. ...
https://bitport.hu/fel-even-at-maszkaltak-a-kormanyzati-rendszerben-a-felamator-hekkerek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lehetőség az adód 1%-nak jó helyre juttatásához

Felhőkön üldögélni és varázsszőnyegen repülni mi sem tudunk, de sok más dolgot igen. A mi Rett-szindrómás lányaink egy ritka betegség miatt viszont a leghétköznapibb dolgokban is segítségre szorulnak. Segíts most te is, hogy alapítványunk minél több élményt és fejlesztést, családjaiknak pedig minél több támogatást tudjon nyújtani. Kérjük, adód 1%-át idén ajánld fel a Magyar Rett Szindróma Alapitvány-Hungarian Rett Syndrome Foundation javára. Köszönjük, ha bennünket választasz, és a posztot is megosztod.
Nagy-nagy köszönet a 30y zenekarnak, hogy a kisfilm elkészítéséhez felhasználhattuk a Fürdőzők a Balatonnál című dalukat. <3
Külön köszönet a szereplőknek – Boginak, Borinak, a két Esztinek, Kamillának, Lencsinek és Viviennek – akik vidáman és végtelen türelemmel vettek részt a forgatáson, valamint Rick Zsófi videónak a kisfilm elkészítéséért.
https://www.facebook.com/rettalapitvany/videos/525646949018438/
https://rettszindroma.hu/about/story )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tizenöt éve rendezik meg világszerte a Lemezboltok napját,

azaz a Record Store Day-t. Hazánkban 2010 óta ünnepeljük a független lemezboltokat ezen a napon, amelyre a lemezkiadók és az előadók különleges fizikai hanghordozókkal készülnek. Április 23-án nyolc magyarországi lemezboltban: https://openairradio.hu/kulonleges-hazai-es-nemzetkozi-megjelenesekkel-jon-az-idei-lemezboltok-napja/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A földkéreg harmadáig már sikerült lefúrnunk

#871 Nagyon érdekes és a linken még jó darabig elcsemegéztem.
Köszi!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most a szabálytalan bringások kerültek sorra

Megdöbbentő, de az utakon legnagyobb számban közlekedő személyautó vezetők után már a kerékpárosok okozzák a legtöbb balesetet! A balesetek 10-12 százalékát okozzák! Kell valamit tenni, hogy betartsák a KRESZ-t!

Mintha a bringán ülve megszűnne minden szabály: látjuk ezt főképp Budapest útjain. Bringások hajtanak a járdán, tekernek át a zebrán, átsurrannak a kereszteződéseken a tilos jelzés ellenére, szabálytalanul kanyarodnak, nem adnak elsőbbséget, gondolván úgy is elférnek, áthúznak a gyalogosok között. És a rossz példa mindig újabb követőket szül, tényleg tisztelet azoknak a fővárosi kerékpárosoknak akik betartják a KRESZ előírásait.

Mert bizony be kell tartani, a kerékpár jármű, a rajta ülő kerékpáros a járművezető. A forgalomban, az utakon rá is kötelezően érvényes a KRESZ, annak a szabályrendszerét be kell tartania. A tilos jelzés rá is vonatkozik, a járdán, ahogy egy autó, úgy egy kerékpáros sem haladhat (kivéve a gyerekek), és a gyalogátkelőhelyen sem tekerhet át bringás, mint ahogy robogós sem használhatja és még teherautót sem igen láttunk zebrán közlekedni.

Ezért a rendőrség döntött, és hogy jogkövető magatartásra bírja a szabálytalankodó kerékpárosokat a Pofátlan(TAN)ító civil jellegű rendőrautókat olyan bevetésre küldte, amelyen a cél a kifejezetten a szabálytalanul közlekedő bringások kiszűrése volt. Egyik sem úszta meg szankció nélkül.

Kérjük a kerékpárosokat tartsák be a KRESZ rájuk vonatkozó szabályait! Úgy várhatják el a többi közlekedőtől, autósoktól, teherautó vezetőktől, gyalogosoktól, hogy velük szemben is előzékenyen, figyelemmel viselkedjenek. A közlekedés működése többek között a kölcsönösségen is alapul és a bizalmi elv az alapja: tehát feltételezzük a közutakon, hogy a többi közlekedő is betartja a szabályokat! Mindenki, a kerékpáros is!

A videón a kerékpáros-elfogásokat mutatjuk be!
https://www.youtube.com/watch?v=SAAlBqxr3Gg
Az ellenőrzések maradnak, reméljük egyre kevesebb bemutatni valónk lesz!

Pofátlan(TAN)ítás 18. rész
https://kreszvaltozas.hu/hir/most-a-szabalytalan-bringasok-kerultek-sorra-akciora-reakcio/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most a szabálytalan bringások kerültek sorra

#872 Ui.: most olvastam el a szöveget. Szóval, a szakújságíró rosszul fogalmaz. Mert ez így nem igaz:

a járdán, ahogy egy autó, úgy egy kerékpáros sem haladhat (kivéve a gyerekek),

Az van, hogy...

54. § (2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=97500001.KPM

Ezen „vitatkoznak,

és a gyalogátkelőhelyen sem tekerhet át bringás,

de annyi biztos, áttekerve, nincs elsőbbsége (mert nem gyalogos).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Melyik az igazi Bluesmobile?

Melyik az igazi Bluesmobile?

– 106 mérföld Chicagóig, van egy teli tankunk, fél doboz cigink, sötét van és napszemüveg van rajtunk!
– Nyomjad neki!

Öt különböző Bluesmobile volt, ebből kettő csak papíron létezett. Harminckét év után még mindig izzik a vita, melyik az „igazi”. Ha a valós forgalomban megtett mérföldeket nézem, mindenképpen egy Dodge Polara. Sokan nem tudják, de a Blues Brothers már jóval a film ötlete előtt létező duó volt, amit Dan Aykroyd és John Belushi maguk és barátaik szórakoztatására találtak ki. Aztán a Saturday Night Live és megannyi sikeres koncert után írta meg Aykroyd és John Landis rendező a forgatókönyvet.

A Polara is Aykroyd ötlete volt, saját bevallása szerint illett a két karakter személyiségéhez. Miután megvette, elvitte egy fényezőhöz és megbízta, hogy fújja le feketére. Amikor a fényező hívta Aykroydot, hogy kész van, ő éppen a zenekarral próbált. Csak ránézett a többiekre és annyit mondott: kész a Bluesmobile! A tagok pedig szinte egyszerre kiáltottak fel: Bluuuuuuesmobile! Hát innen a név. Belushi 1982-es halála után a Polara az özvegye kertjében rozsdásodott évekig, majd szétbontották.
https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2012/02/23/melyik_az_igazi_bluesmobile/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

typosquatting | a kormányhivatalok is terjesztették még nemrég

Ha támadóként azt látja valaki, hogy a magyar közigazgatásban kiadtak egy olyan dokumentumot, hogy itt és itt lehet jelentkezni az állami támogatásokért, és ott a hibás link, akkor egészen kézenfekvő, hogy lemásolja az oldalt, és ott begyűjti az infót. Tehát klasszikus adathalászatra és a magánszemélyek megkárosítására nagyon jó. És ha ezt mi észrevettük, akkor más is észreveheti.
https://telex.hu/assets/images/20220427/1651053064-temp-BoJiED_cikktorzs-komplex-kicsi.jpg

Frész Ferenc szerint a történet pozitívuma, hogy az állami szereplők a hiba felfedezése után rögtön léptek: „Szerintem nagy eredmény, hogy a Facebook-csoportunkban ott vannak az állami szereplők is, és ezek a kollégák nagyon gyorsan reagáltak.”

Az orosz–ukrán háború kiberfrontjáról legutóbb itt írtunk,
https://telex.hu/tech/2022/04/07/orosz-ukran-haboru-ukrajna-21-szazadi-haboru-internet-hekkerek-kriptovaluta-telegram-starlink-tiktok-twitter-osint
de részletesebben itt mutattuk be, arról pedig ebben a cikkben olvashat,
https://telex.hu/kulfold/2022/02/03/ukrajna-oroszorszag-ukran-orosz-konfliktus-kiberhaboru-kibertamadasok-orosz-hekkerek-sandworm-turla-fancy-bear-kemkedes-dezinformacio-szabotazs
hogy a háború előtti években hogyan vált egyre inkább az orosz hekkerek játszóterévé Ukrajna.
https://telex.hu/tech/2022/04/28/kiberbiztonsag-orosz-hekkerek-apt-28-kormanyzati-oldalak-kormanyhivatalok-gov-hu-qov-hu-adathalaszat-typosquatting-misspelling-domain

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A magyar film napja

Szemüvegesek - magyar filmdráma, 78 perc, 1969
https://www.youtube.com/watch?v=cKAMWeIdIP8

Valkó László (Bujtor István) építészmérnök, három évvel az egyetemi diploma megszerzése után, megkapja élete első komolyabb megbízását. A tehetséges és ambiciózus fiatalember nagy lendülettel áll neki a munkának, és a megrendelt épület terveit a legkorszerűbb módon készíti el. Az ellentétes szakmai érdekek és a hivatalos szervek értetlensége miatt azonban a kivitelezés folyamán mindenhol korlátokba ütközik, és fokozatosan fel kell adnia eredeti elképzeléseit. Miközben elkeseredetten küzd a karrierjéért, magánéleti gondok is nyomasztják. Feleségével (Ronyecz Mária) megpróbálnak önálló otthonhoz jutni, de a számukra kiutalt, romos lakással rengeteg probléma akad. Bár a helyzet egyik fronton sem rózsás, nagyobb tragédia nem történik, és mérnök lassan megtanulja, hogyan alkalmazkodjon a rendszerhez.
https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/szemuvegesek

A magyar film napja alkalmából számos magyar filmet láthatnak a nézők a hétvégén országszerte – közölte csütörtökön a Nemzeti Filmintézet (NFI), amelynek kezdeményezésére televíziók, streamingszolgáltatók és mozik is csatlakoztak a közös ünnepléshez.
https://librarius.hu/2022/04/29/a-magyar-film-napja-6-alkotas-ingyen-hozzaferheto-a-neten/

A magyar film napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.
Ebből az alkalomból filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák, valamint más kulturális és oktatási intézmények minden évben vetítésekkel, találkozókkal, szakmai beszélgetésekkel, játékos vetélkedőkkel tisztelegnek a magyar film nagy korszakai, valamint azon kiemelkedő tehetségű filmalkotók előtt, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. Az ünnepi rendezvények célja, országszerte sikerrel megszólítani és bevonni a filmkedvelő közönséget, számukra ismét vonzóvá tenni a hazai filmalkotásokat.
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_film_napja

– Mondd, egy idő után mindenki ilyen cinikus lesz?
– Nem, a hülyék azok nem.
https://snitt.hu/filmek/szemuvegesek-1969#

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma (CERN)

Hároméves, koronavírus-járvánnyal súlyosbított szünet után, 2022. április 22-én újraindult a világ legnagyobb és legnagyobb teljesítményű fizikai kutatóberendezése, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (Large Hadron Collider, LHC).

A CERN Genf mellett található nagy hadronütköztetője csaknem 14 éves, a nagyenergiájú fizika legnagyobb és legkorszerűbb berendezésében 2008. szeptember 10-én haladt végig az első protonnyaláb. A nagy hadronütköztető kísérleteinek egyik legfontosabb eredménye, hogy 2012-ben – fél évszázaddal a feltételezése után – sikerült bizonyítani az isteni részecskének is nevezett Higgs-bozon létezését. 2018-ban az LHC ATLAS kísérletével bizonyították a Higgs-bozon B-kvarkokra való szétesését is.

Az LHC-vel eddig felfedezett részecskék – köztük a Higgs-bozon – megfeleltek az úgynevezett Standard Modellnek, ami az 1970-es évek óta a fizika irányadó elmélete. A Standard Modell azonban hiányos, mivel nem ad magyarázatot a fizika néhány megválaszolatlan kozmikus kérdésére, például a sötét anyag természetére. A CERN-ben működő négy hatalmas részecskedetektor egyike, az LHCb kísérletében korábban gyűjtött adatok is a részecskék olyan viselkedéséről árulkodnak, amelyek nem magyarázhatók a standard modellel.
https://rtl.hu/tudomany-tech/2022/04/30/cern-lhc-nagy-hadronutkozteto-gend-fotok-atlas-alice-cms-detektorok-reszecskefizika-standard-modell

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Webb-űrtávcső: beállítva

Négy hónappal a start után újabb örömhírt közölt a NASA és az ESA a James Webb űrteleszkóp beüzemelésével kapcsolatban: a sikeres finomhangolás után befejeződött az űrtávcső fő tükrének beállítása, a Webb-űrtávcső képes éles, jól fókuszált képeket készíteni a négy nagy teljesítményű fedélzeti tudományos műszer mindegyikével.

Az alábbi képsorozaton a teleszkóp fő képalkotó műszereinek összehangolása látható, az űrtávcső teljes látómezején:
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2022/04/Webb_in_full_focus

A teleszkóp összehangolásának hetedik és egyben utolsó szakaszának befejeztével a Webb mérnökei megállapodtak abban, hogy jöhet az utolsó szakasz, a tudományos műszerek üzembe helyezése. A műszerek beállítása és tesztelése körülbelül két hónapig tart, mielőtt a nyáron megkezdődne a tudományos működés, amit a világ csillagászai – köztük sok magyar is – már olyannyira várnak.

A teleszkóp optikai teljesítménye továbbra is jobb, mint a mérnöki csapat legoptimistább előrejelzései. A Webb tükrei most már teljesen fókuszáltan irányítják az űrből begyűjtött fényt az egyes műszerekbe, és minden egyes műszer sikeresen készít képeket a hozzájuk érkező fénnyel. Az összes eddig kapott tesztkép minősége, a látható részletek finomsága a fizikailag lehetséges legjobb.
https://rtl.hu/tudomany-tech/2022/04/29/pengeeles-kepeket-kuldott-vissza-a-webb-urtavcso

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Autisták Országos Szövetségének online fotókiállítása

Az Autisták Országos Szövetségének online fotókiállítása április 29-től érhető el a nagyközönség számára az AOSZ virtuális kiállításának weboldalán. A képeket Komka Péter fotóriporter készítette 2010 és 2022 között ugyanazokról a személyekről, családokról. A virtuális tárlatot a képek főszereplőinek családtagjai, illetve hozzájuk közel álló személyek leírásai teszik teljessé. Az itt megfogalmazott üzenetekből megismerhetjük örömüket, bánatunkat, küzdelmeiket, aggodalmaikat a jövővel kapcsolatban.

A fotókon szereplő autista gyermekek első fotói 2010-ben készültek, a kiállítás az elmúlt 12 évben készült fotódokumentáció segítségével mutatja be, hogy a család, főként az édesanyák gondoskodó szerepe változatlan, miközben gyermekeikből időközben felnőttek lettek. Édesanyák, akiknek dönteni kell, mert az iskola után gyermekük már csak a közvetlen családra számíthat a mindennapokban. Édesanyák, akik nyugdíjas éveikben szeretnék megnyugtatóan látni gyermekük jövőjét.

Az 5 életutat bemutató fotókiállítással az Autisták Országos Szövetsége szeretné felhívni a figyelmet minden olyan családra, akik a társadalom számára láthatatlanok, magukra maradnak. Családokra, akikért mindannyian felelősek vagyunk! Autista társaink számára egyenlő esélyeket kell teremteni minden életkorban, hiszen a család ezzel a feladattal ma még nagyon magára marad.

A mára több mint 100 tagszervezetet tömörítő AOSZ és elődje immáron 33 esztendeje képviseli az autizmusban érintett családok érdekeit. A Szövetség az ország 15 pontján elérhető AOSZ Info-Pont irodában számos szolgáltatással támogatja a családokat. Éves szinten több, mint száz esetben járul hozzá az autista emberek jogainak érvényesítéséhez.
https://aosz.hu/autizmus-egy-eleten-at-virtualis-fotokiallitas-az-autistak-orszagos-szovetsegenek-szervezeseben/

A kiállítás megtekinthető:
https://kiallitas.aosz.hu/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mozdonyvezetők nyílt levele az autósokhoz

Mit érez a mozdonyvezető, amikor a vasúti átjáróban meglát egy autót, teherautót, kerékpárost vagy gyalogost?

Elsősorban tehetetlenséget. Gyorsfékezünk, de a vonat fékútja többszáz méter. Ez az egyetlen lehetőségünk, és nagyobb jármű esetén - ahogy tanították az idősebb, rutinos mozdonyvezetők - a géptérbe szaladni, hogy túléljük az ütközést.

A balesetek egyetlen pillanat alatt következnek be, szinte esélyünk sincs az elkerülésükre, és onnantól kizárólag a szerencsén múlik azok kimenetele.

Az ütközés borzalmas, amelybe a mozdony is beleremeg. Ez a legnagyobb trauma, ami érhet bennünket és egy életen át elkísér. Ki így, ki úgy dolgozza fel közülünk, de egy biztos: maradandó nyomokat hagy bennünk. A csattanás, a látvány, a hangok, a gondolatok a fejben szaladva hátra a megállás után... Vajon mit találunk? Vajon élnek? Miért nem figyeltek, mi történhetett? Gondolatok milliói a fejben. A mozdonyvezető fejében, aki nem ezért ment be dolgozni, nem ezért választotta ezt a munkát, nem ezt gondolta, amikor örömmel, boldogsággal lobogtatta a jogosítványát a rengeteg tanulás után, miután kimondhatta az élete álmát: „mozdonyvezető lettem”. Aztán jön egy eset, amely teljesen megváltoztatja az életét. Innentől kezdve minden más. Csalódás, sajnálat, gyötrelem a szívében. Miért? Vajon kik voltak? Miért hibáztak? Miért nem figyeltek? Kérdések ezrei, amikre sosem lesz válasz, amikre sosem kapunk magyarázatot. Egy kis rekesz az agyban, ahová bekerül az eset. Barátok, kollégák, szakemberek vagy mentori program segíthet a borzalmak feldolgozásában. Mert menni kell tovább, holnap is fel kell ülni a mozdonyra, hiszen ez a munkánk, a hivatásunk.

Megéri 2 perccel hamarabb odaérni bárhová, mint soha többé?
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/story/document/public/mozdonyvezetok_nyilt_levele_az_autosokhoz.pdf

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szupermasszív fekete lyuk, a Sagittarius A*

Elkészült az első kép a galaxisunk középpontjában található szupermasszív fekete lyukról, a Sagittarius A*-ról – jelentette be csütörtök délután a szenzációs áttörést az eseményhorizont teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) kollaboráció, amely még 2019 áprilisában közölte a legelső, történelmi felvételt egy fekete lyukról.

Az M87 fekete lyukához képest a Sagittarius A* megörökítése jelentősen nehezebb feladat volt, annak ellenére, hogy utóbbi sokkal közelebb van hozzánk. Mint az EHT kutatója, Csan Csi-kvan elmagyarázta, „a fekete lyuk környékén található gázok hasonlóan, közel fénysebességgel mozognak mindkét objektum körül, ugyanakkor az M87 sokkal nagyobb fekete lyukát napok, vagy hetek alatt kerülik meg, míg a sokkal kisebb Sgr A*-t néhány perc alatt. Ez pedig azt eredményezi, hogy a gáz fényessége és mintázata gyorsan változott galaxisunk központi fekete lyuka körül az EHT-vel való megfigyelések alatt”. A kutatók összességében öt évig dolgoztak az adatokon szuperszámítógépek segítségével, és új módszereket fejlesztettek ki, amelyek figyelembe vették a gáz mozgását, és lehetővé tették egy átlagolt kép elkészítését.
https://qubit.hu/2022/05/12/megerkezett-a-szenzacios-elso-felvetel-a-tejutrendszer-kozponti-fekete-lyukarol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Tejútrendszer magjába küldenének üzenetet

Az ott élő idegeneknek köszönhetnénk ezzel, bár a kétoldali kommunikációra minimális az esély.

A földönkívüli élet kutatásával kapcsolatban többnyire a SETI munkálkodásáról számolhatunk be, erre viszont nem túl gyakran kerül sor, legutóbb például 2019-ben írtunk arról, hogy a szervezet a NASA-val közösen kutakodik. Most egy másik csapat szánta el magát egy részletes üzenet elküldésére, amit még véglegesíteniük kell.

A napokban tették közzé az előzetes anyagot, amelyben a Beacon in the Galaxy névre keresztelt projekt részleteit közlik velünk – illetve a területtel foglalkozó további kutatókkal, akiknek még szintén tüzetesen szemügyre kell venniük a dokumentumot. Ebben arról írnak, hogy a SETI eszköze, vagyis a kaliforniai Allen Telescope Array, valamint a kínai FAST (Aperture Spherical Radio Telescope) révén sugároznának egy hosszabb üzenetet a Tejútrendszer központja felé, ahol csillagok egy meglehetősen sűrű gyűrűje valószínűleg ideális körülményeket kínál az élet megjelenéséhez és annak megmaradásához, vagyis az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételhez.

A kínai fejlesztés eredetileg még 2016-ban állt munkába, ...

Az azóta elhunyt Stephen Hawking professzor évekkel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy nem kellene ezen erőlködnünk, egy sikeres kapcsolatfelvétel ugyanis olyan körülményeket idézhet elő, mint annak idején Kolumbusz partra szállása Amerikában – és ezúttal mi lennénk a fogadó fél.
https://sg.hu/cikkek/tudomany/149540/a-tejutrendszer-magjaba-kuldenenek-uzenetet

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy új tanulmány szerint azok, akik szeretnek zenét hallgatni,

fontosabbnak tartják az éghajlati válság kezelését, mint azok, akik nem rajonganak a zenéért.

A Glasgow-i Egyetem által készített, Turn Up The Volume című, 2184 felnőtt bevonásával készült felmérés során a kutatók a zenével kapcsolatos kérdéseket tettek fel, beleértve a zeneszámok hallgatásának és megvásárlásának módját, valamint a környezetvédelmi szempontokhoz való hozzáállást.
https://www.youtube.com/watch?v=2DLnhdnSUVs

Az eredmények szerint a zenekedvelők 82%-a aggódik az éghajlatváltozás miatt, míg a nem zenekedvelőknek csak 72%-a.

A felmérés azt is megállapította, hogy a zenebarátok 54%-a úgy véli, hogy az éghajlatváltozás kezelésének mostantól elsődleges prioritásnak kell lennie, megelőzve más kérdéseket.

Dr. Matt Brennan, a tanulmány vezetője elmondta: „A projekt eredményei azért izgalmasak, mert egyértelmű összefüggést mutatnak a zene iránti rajongás, az éghajlatváltozással kapcsolatos fokozott aggodalom és a cselekvés iránti vágy között. A zenei kultúra régóta kulcsszerepet játszik a társadalmi mozgalmakban, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy ez a kapcsolat napjainkban is erős, amikor az éghajlati vészhelyzetről van szó.”

A felmérésből az is kiderült, hogy a zenét értékelő emberek hajlandóak is fenntartható módon foglalkozni a zenével.
https://www.elobolygonk.hu/Elmenybutik/Zenesarok/2022_05_13/a_zenerajongok_klimatudatosabbak

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án

Május 16-án, hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás lesz, amit itthonról is megfigyelhetünk napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron. A folyamat magyar idő szerint hajnali 4:28-kor kezdődik majd.

„Bár a telihold minden hónapban szembekerül a Nappal, a holdpálya apró dőlése miatt mégsem takarja ki Földünk a napfényt, így hónapról hónapra gyönyörködhetünk a teliholdban. Egy-két évente azonban pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt. Ekkor következik be a holdfogyatkozás” – idézi a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársainak közleményét az InfoRádió.
https://infostart.hu/tudomany/2022/05/10/kiderult-mikor-kezdodik-a-holdfogyatkozas

A teljes folyamatot Dél-Amerikából, illetve Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó keleti részéről követhetik végig, aki kíváncsi rá, a NASA honlapjáról követheti majd élőben.
https://www.youtube.com/watch?v=vGIaEIICIcs

A közelgő tudományos eseményről kérdés-felelet formában írtak a csillagászok.

Miért nem fogy el a Hold? Mégis milyen fogyatkozás lehet az, amelynek során az égitest végig látható marad?
A válasz a Föld légkörében keresendő. Bár bolygónk árnyéka valóban eltakarja a Holdat, a Föld légkörének köszönhetően mégsem tűnik el teljesen a szemünk elől. Légkörünkben, akárcsak egy opálos bevonatú üveglapon vagy lencsén, megtörik és szóródik a napfény, amely így halványan megvilágítja a Holdat, amelynek fényessége azonban közel századára csökken holdfogyatkozáskor.

Miért vöröses színű a Hold?
A légkörön keresztülhaladó fény a fényszórás miatt színeire bomlik, akárcsak egy képzeletbeli prizma üvegén. A hosszabb hullámhosszú (vörös) sugarak kevésbé szóródnak a légkörben, ezért látjuk a naplementét is narancsvörös színben pompázni. Ugyanez a hullámhosszú fény folytatja útját a Föld gázburkán át a Hold felé, hogy felszínét vöröses árnyalatokba öltöztesse.

Mit láthatunk hazánkból?
A részleges holdfogyatkozás 4:27-kor kezdődik, az égitest ekkor már csak alig 6 fokkal lesz a délnyugati látóhatár fölött. Így ezúttal egy sok körülménnyel nehezített, de annál egzotikusabb jelenségnek lehetünk szemtanúi. A holdfogyatkozás csak teljesen szabad délnyugati látóhatár mellett figyelhető meg. Binokulárban és kis távcsőben azonban megkapó látvány lesz az egyre nagyobb fázist öltő fogyatkozási holdsarló, ahogy a horizont tereptárgyai fölött lebeg. A légköri fénytörés (refrakció) laposra torzítja a holdkorongot, ráadásul az alsó felét jobban összenyomja, mint a felsőt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szavazz az akadálymentesítésre... | Access4you

https://www.youtube.com/watch?v=bCKIyJ1kXMc

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures idén immáron ötödik alkalommal rendezi meg a közép-kelet-európai régió legrangosabb startup networking eseményét, a Regional Startup and Innovation Dayt, ahol több startup díjat is átadnak. 2022-ben ráadásul először tüntetik ki azt a startup vállalkozást, amely – amellett, hogy pénzügyileg életképes – tevékenységével mérhető társadalmi, környezeti vagy fenntarthatósági hatást vált ki. A Best Impact Award-ra három startup vállalkozás esélyes. Szavazz!

Honlap:
https://access4you.io/
Szavazz! Szerintem, ez a projekt most a három közül a legfontosabb...
Itt: https://wmn.hu/startup-szavazas-2022

( itt, a hozzászólásokban egy másik, de hasonló projektről olvashatsz )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Space Perspective további fejlesztésre kapott támogatást

A Space Perspective május 19-én jelentette be, hogy további 17 milliárd dollárra tettek szert, így folytathatják az utasszállító ballonrendszerük további fejlesztését, mely a tervek szerint egészen a sztratoszféráig fogja emelni a különleges kilátásra vágyókat. Az újabb befektetők neveire szintén fény derült a nyilatkozatban, köztük a Silicon Valley Bank, a Trinity Capital, és Henry Kravis, aki a KKR and Co. vállalat társalapítója.

A közölt adatok alapján a Space Perspective eddig összegyűjtött támogatása meghaladja a 65 millió dollárt, melyből 40 millió dollárt 2021 októberében sikerült elnyerniük egy "A" sorozatú fordulóban, ami a vezetők akkori közlése szerint teljes mértékben finanszírozza a vállalatot a kereskedelmi üzemeltetés megkezdéséig, amit 2024 év végére tűztek ki.

A vállalat Spaceship Neptune elnevezésű ballonrendszere nyolc utast és egy személyzeti tagot szállító kapszulát fog eljuttatni mintegy 30 kilométeres magasságba. A Space Perspective fejenként 125 000 dollárért árulja a helyeket, és hozzátették, hogy az első járatokra már elkeltek jegyek, de konkrét számot nem közöltek. A repüléseket a vállalat a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyével fogják elvégezni.
https://spacejunkie.hu/hir/a-space-perspective-tovabbi-fejlesztesre-kapott-tamogatast

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Minőségi oktatást | petíció

https://a.tanitanek.info/forms/fenyegetes-helyett-minosegi-oktatast/

Június 5-én, Pedagógusnap alkalmából levélíró kampányt szervezünk, hogy minél többen kifejezzék a megbecsülésüket és a tiszteletüket az oktatásban dolgozók felé.

Írj te is lelkesítő gondolatokat, bátorító üzeneteket, mi pedig eljuttatjuk a pedagógusokhoz! Támogassuk őket ilyen módon is, mert megérdemlik a bátorító szavakat!
https://a.tanitanek.info/forms/pedagogusnapi-uzenet

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Idén újra lesz JóreményStég...

közösségi pihenőhely a Tisza-tó partján, amit bárki élvezhet! Egy kis közösségi munkára hívlak benneteket, felújítjuk, csinosítjuk a tavaly létrehozott kis birtokot. Június 11-12-én várlak benneteket szeretettel, hozzunk létre együtt valami szépet és valamit jót! Egy nyugodt, tiszta és barátságos helyet, egy fapados közkincset :) Részletek az esemény leírásában:
https://www.facebook.com/events/713941629806944/
Előre is köszönöm a segítségetek és Viszlát a Tiszán! Üdv.: Dimi
Tavaly így újítottuk fel a stéget és így alakítottuk ki a pihenőhelyet közösen:
https://www.facebook.com/dimitryfilms/videos/276021910951111
-- Ljasuk Dimitry films

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van-e a tech. civilizációnak még száz éve fúziós energia nélkül?

Nem elírás, a legfrissebb becslések szerint a világ jelenlegi tríciumkészlete húsz kilogramm.

A trícium jelenlegi egyetlen gazdaságos előállítási formája az, hogy az anyag melléktermékként jön létre a nehézvizes nukleáris reaktorokban. A gond az, hogy ilyen technológiát használó atomerőművekből jelenleg már csak kevesebb mint 30 működik világszerte, ezek egyenként nagyjából 100 gramm tríciumot termelnek évente. Bár India tervez újabb nehézvizes blokkokat építeni, a termelés évtizedes időtávban még inkább tovább fog csökkenni növekedés helyett.

A váratlan kereslet és a szűkös termelés hatására a trícium a világ egyik legdrágább anyagává változott, jelenleg nagyjából 30 ezer dollár (11 millió forint) egyetlen grammja. Egy folyamatosan áramot termelő 1 GW teljesítményű fúziós reaktornak a becslések szerint nagyjából 55 kilogramm tríciumra lenne szüksége évente.

Persze vannak más módszerek a trícium előállítására, de ezek ilyen mennyiségek esetén elképesztően drágák lennének. A tudósok viszont előálltak a tökéletes megoldással. A D-T fúziós reakció közben a reaktormagból nagy energiájú neutronok szabadulnak fel. Ha ezek útjába lítium-6 izotópokat teszünk, akkor ezek elnyelik a neutronokat, és közben trícium képződik. (Ezt is, és általában a fúziós energiatermelést is a lehetőségekhez képest közérthetően magyarázza el Dr. Dunai Dániel, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa az alább megtekinhető előadásában.)

https://www.youtube.com/watch?v=96Oo6uiNGCY

„A számítások azt mutatják, hogy egy jól megtervezett tríciumszaporító takaró képes lenne elég tríciumot szolgáltatni ahhoz, hogy az erőmű önfenntartó legyen üzemanyag tekintetében, miután külső forrás felhasználásával beindítottuk”
https://mfor.hu/cikkek/tudomany/olaj-gaz-ugyan-mar--a-fuzios-eromuveknek-mar-azelott-elfogyhat-az-uzemanyaguk-mielott-beindulnak.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Belgrádig jutott a Dunán, aztán feladta a túl sok szar miatt

Andreas Fath német kémikus közel 3.000 kilométer hosszú úszásra indult a Duna teljes hosszán, hogy vízmintákat gyűjtsön a folyóból, amelyeket a Bécsi Egyetem kutatócsoportja elemzett a hajón fedélzeten lévő mobil laboratóriumban. Fath egészen Belgrádig úszott így, ahol végül feladta a sok fekália miatt.

Fath és egy bécsi kutatócsoport belevágott a Tisztítsuk meg a Dunát elnevezésű projektbe, hogy vízmintákat gyűjtsön, és megvizsgálja azokban a mikroműanyagok és az adalékanyagok jelenlétét, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek a víz élővilágára.

A német vegyész Belgrádig úszott, de aztán feladta, mert a folyó itt már túl szennyezett, és attól tartott, hogy hatással lehet az immunrendszerére, magyarázta a kutatócsoporthoz tartozó Utah Neumann.

„Mintegy 1,7 millió ember él Belgrádban. A szennyvizük semmilyen szennyvíztisztító-üzemen sem halad át, hanem közvetlenül a folyóba ömlik. Ürülék jut a vízbe. A vízbe kerülő baktériumok mennyisége miatt nagy kihívást jelent a folyóban úszni Belgrádnál. A Duna vizével való érintkezés következménye ugyanis Escherichia coli-fertőzés is lehet”, nyilatkozta Neumann a Telegrafnak.

A hazájában csak „úszó professzor“-ként ismert Andreas Fath kémiatanár és kutató a németországi Furtwangen Főiskolán. Fath 2014-ben a Rajna végigúszásával érdemelte ki ezt a nevet: a nem mindennapi sportteljesítmény közben a professzor vízmintákat is vett, amelyeket később bevizsgáltak.
https://greenfo.hu/hir/az-uszo-professzor-belgradig-jutott-a-dunan-aztan-feladta-a-tul-sok-szar-miatt/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megtalálták az élet építőköveit a Ryugu kisbolygón

A hírt, amelyről a japán Nikkei Asia és a Japan Times híroldal is beszámolt, az oktatási minisztérium egy tagja hozta nyilvánosságra - a hivatalos tanulmány publikálását még nem jelentették be, de annyit már elárultak, hogy a felfedezett építőkövek aminosavak, amelyek a fehérjék alapvető szerkezeti egységei. A 20 féle aminosav között megtalálható többek között a glutaminsav, valamint olyan esszenciális aminosavak is, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, úgymint a valin és az izoleucin, emellett glicinre is rátaláltak a mintákban, ami a kollagén egyik fő összetevője. Az aminosavak némelyike nagy mennyiségben megtalálható volt a Földön a bolygó keletkezése idején, ezzel megerősítést nyerhet az a teória, miszerint az élet kialakulását a Földet bombázó aszteroidákról származó anyagok segítették elő. A Ryugu ugyanis egészen ősi objektum: az összetétele a bolygókeletkezési időszak óta nagyrészt változatlan, így a Naprendszer születéséről, nagyjából 4,6 milliárd évvel ezelőtti állapotokról hordoz információkat.

Az ilyen C-típusú, karbonátokban gazdag és rendkívül porózus aszteroidák a Föld légkörében könnyen szétesnek, ezért is jelent mérföldkövet a kisbolygókutatások terén, hogy a Hajabusza-2 segítségével sikerült a földi laboratóriumokba hozni a róla származó mintákat, hogy a kutatók közelebbről tudják tanulmányozni az anyagát és alátámasztani (vagy cáfolni) az eddigi teóriákat a Naprendszer formálódásáról.

A Ryugu földi "szennyezéstől" mentes törmeléke egyike az első olyan mintáknak, amelyet távoli kisbolygókról szereztek be az űrügynökségek: korábban a JAXA a Hajabusza szondával már szállított mintát az Itokawáról, de az a küldetés több szempontból különbözött a Ryugu esetétől: egyrészt a mintavétel során meghibásodott berendezések miatt csak az edény falára tapadt port tudták kielemezni a kutatók, másrészt annak a vizsgálatnak a során nem találták anminosavak nyomát a mindössze 1500 részecske között.
https://raketa.hu/megtalaltak-az-elet-epitokoveit-a-ryugu-kisbolygon

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kedves Szentjánosbogár kedvelők!

Megkezdődött az idei Szentjánosbogár-rajzás, így a séták is megkezdődnek.
A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben és a Soroksári Botanikus Kertben már hétfőn indulnak az esti szakvezetések.
A regisztráció továbbra is a http://bogarmester.hu/ oldalon végezhető el.
Szeretettel várunk mindenkit!
-- Mécsbogár Fesztivál

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Beiratkozási akció a Múzeumok Éjszakája napján

2022. június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján, már reggel 9 órától beiratkozási kedvezménnyel várjuk látogatóinkat.

A új beiratkozóknak és a havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasóinknak is egy év ingyenes könyvtárhasználatot biztosítunk.

Az újonnan regisztrálóknak csak az 500 Ft értékű kártyakészítési díjat kell kifizetniük.

Az ezen a napon váltott vagy hosszabbított olvasójegyek 2023. június 25-éig lesznek érvényesek.

A beiratkozásról bővebben:
https://www.oszk.hu/beiratkozas
A Múzeumok Éjszakájának teljes programját a jövő héten közöljük. A rendezvény Facebook-eseménye:
https://www.facebook.com/events/1164615567632453
Szeretettel várjuk Önöket addig és akkor is!
http://www.oszk.hu/hirek/beiratkozasi-akcio-muzeumok-ejszakaja-napjan

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az eddig ismert legnagyobb baktérium

A Thiomargarita magnifica 0,9 centiméter hosszúságú.

A kutatók szerint a sejtnek olyan szerkezete van, amely szokatlan a baktériumoknál. Az egyik legfontosabb különbség, hogy egy membránnal körülvett központi sejtszervecskével, vakuólummal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy egyes sejtfunkciók ebben az ellenőrzött környezetben történjenek, ahelyett, hogy az egész sejtben zajlanának.

„Ez a nagy központi sejtszervecske, vakuólum segít a sejtnek abban, hogy megkerülje a fizikai korlátokat, ami a sejtek méretét illeti” – magyarázta Manuel Campos, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ biológusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

A kutatók elmondták: még nem tudják biztosan, hogy a baktérium miért ilyen nagy. Volland elmélete szerint az alkalmazkodás lehet az oka: a nagy méret segíthet elkerülni, hogy kisebb organizmusok megegyék.
https://24.hu/tudomany/2022/06/24/vilag-legnagyobb-bakteriuma-mangrove-mocsar/

... csak nagyobbra ne nőjön!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ha Windows rendszert IS! ;) használsz, érdekelhet

Frissítjük a Microsoft szolgáltatási szerződését, amely érvényes az Ön által használt Microsoft-termékekre és -szolgáltatásokra. Ezekkel a módosításokkal az a célunk, hogy egyértelművé tegyük használati feltételeinket, és biztosítsuk, hogy azok áttekinthetőek legyenek az Ön számára, valamint hogy új Microsoft-termékekre, -szolgáltatásokra és -funkciókra is kiterjesszük a szerződés hatályát.

A Microsoft szolgáltatási szerződése az Ön és a Microsoft (vagy annak egyik társvállalata) között létrejövő szerződés, amely a Microsoft online végfelhasználói termékeinek és szolgáltatásainak Ön általi használatát szabályozza.

Itt olvashatja a Microsoft teljes szolgáltatási szerződését:
https://www.microsoft.com/hu-hu/servicesagreement/upcoming.aspx
Ezekről a módosításokról további tájékoztatást olvashat itt található GyIK lapunkon, itt,
https://www.microsoft.com/hu-hu/servicesagreement/upcoming-faq.aspx
és megtekintheti például a legfontosabb változások összefoglalását. A Microsoft szolgáltatási szerződésének módosításai 2022. augusztus 15‑én lépnek hatályba. Ha 2022. augusztus 15‑én vagy azután továbbra is használja termékeinket és szolgáltatásainkat, azzal elfogadja a Microsoft szolgáltatási szerződésének frissített verzióját.

Ha nem ért egyet az új feltételekkel, úgy felhagyhat a termékek és szolgáltatások további használatával, és a feltételek érvénybe lépése előtt megszüntetheti Microsoft‑fiókját. Amennyiben Ön szülő vagy törvényes gyám, Ön felel azért, hogy gyermeke hogyan használja a Microsoft‑termékeket és ‑szolgáltatásokat, ideértve a vásárlásokat is.

A jelenlegi feltételek:
https://www.microsoft.com/hu-hu/servicesagreement/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Terhességmegszakítás, abortusz

Jelenleg az amerikaiak nagyjából hatvan százaléka gondolja úgy, hogy nemhogy tiltani nem kéne, de mindenki számára hozzáférhető kellene legyen a terhességmegszakítás – és ezt a véleményt osztja Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke is...

Rengeteg, az abortusz hozzáférhetőségével kapcsolatos, precedenst teremtő döntés. Ezek közül a leghíresebb a Roe kontra Wade, ami a legfelsőbb bíróság 1973-as, mérföldkőnek számító ítélete volt.

-- Ez megalapozta az abortuszhoz való alkotmányos jogot az Egyesült Államokban, indoklása pedig a magánélethez való jogon alapult.

Az 1980-as évektől kezdve az abortuszellenes aktivisták, főként a fundamentalista keresztény egyházak lobbiztak az állami törvényhozóknál az abortuszok elvégzésének apró, mégis jelentős korlátozása érdekében, lassan haladva a Roe-döntés visszavonásáig. 1992-ben a legfelsőbb bíróság a Planned Parenthood kontra Casey-ügyben úgy döntött, hogy fenntartja a Roe-t, megalkotva az abortuszkorlátozásokra vonatkozó indokolatlan teher mércéjét, valamint védi a jogot, hogy a nők a magzat életképességét megelőzően dönthessenek a terhességmegszakításról.
https://wmn.hu/ugy/57570-az-abortusz-szigoritasa-egyetlen-problemat-sem-old-meg-viszont-rengeteg-nehezseget-szul

No, de győztek az ellenzők...

„Hasznunkra vált, hogy a férfiak alábecsülték a nőket” – Megnéztük a dokumentumfilmet, ami megmutatja, mit hozhat az abortusz szigorítása utáni jövő

Múlt hét végén az amerikai legfelsőbb bíróság felülbírálta a közel fél évszázados, Roe kontra Wade néven elhíresült bírósági precedenst, a döntéssel pedig egész egyszerűen megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban. A határozat értelmében a terhességmegszakítás kikerült az egyéni jogok közül, és annak szabályozása ezentúl az egyes államok törvénykezésén múlik – ami számos helyen akár az abortusz teljes betiltását is előidézheti. Ahhoz pedig, hogy lássuk, mit hoz az illegális abortuszokkal terhelt jövő, mindössze ötven-hatvan évet kell ugranunk az időben – csak éppen visszafelé. Mózes Zsófi írása.
https://wmn.hu/ugy/57873-hasznunkra-valt-hogy-a-ferfiak-alabecsultek-a-noket--megneztuk-a-dokumentumfilmet-ami-megmutatja-mit-hozhat-az-abortusz-szigoritasa-utani-jovo

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

VW -> Kia, Hyundai

https://insideevs.com/news/594896/hyundai-kia-suspected-emissions-fraud/

Dízel- vagy emissziós botrány (vagy VW emissziós botrány, VW-botrány, Diesel-Gate) névvel illetik különböző autógyártók, az autók kibocsátásával kapcsolatos, törvényileg előírt határértékek megkerülését szolgáló sorozatos manipulációk és ezek politikai befolyásolás útján történő bebiztosításának kombinációját.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Emisszi%C3%B3s_botr%C3%A1ny

Újabb dízelbotrány Németországban
-- Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint az érintett dél-koreai gépjárműgyártó vállalatok több mint 210 ezer olyan dízelüzemű járművet hoztak forgalomba Európában, amelyeket feltehetően illegális, a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító emissziós eszközökkel szereltek fel.

Az eszközök felelősek a kipufogógáz-tisztító mechanizmusok megzavarásáért vagy letiltásáért, aminek következtében a járművek működés közben a törvényben megengedettnél lényegesen több nitrogén-oxidot bocsátottak ki.

Az illetékes német bíróság szerint a járműveket megvásárló ügyfeleket megtévesztették, mivel nem tájékoztatták őket arról, hogy autóik nem felelnek meg a kibocsátási követelményeknek.

-- Az ügyben érintett két autómárka valamennyi 1,1 literes, 1,4 literes, 1,6 literes, 1,7 literes, 2,0 literes és 2,2 literes dízelmotorral rendelkező autómodellje érintett

– írták.
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/06/ujabb-dizelbotrany-nemetorszagban

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Makovecz Imre miniszterekhez írt levelet a DOMUS ügyében

A kép forrása:
https://enbudapestem.hu/2022/06/meglepo-dokumentum-kerult-elo-a-most-ujranyilt-domus-aruhazrol/

... igazán karakteressé a furcsa, „visszafele lépcsőző” körúti homlokzat teszi a házat. Nem véletlenül emlegetik sokan, hogy ezt a megoldást a leghíresebb magyar építész-dizájner Breuer Marcell New York-i múzeuma ihlette. Valóban hasonlít a híres „fejreállított zikkuratra”.

A különös megoldás azonban nem csak trükközés volt a látvánnyal, gyakorlati oka is volt a kialakításának. Ugyanezen ok miatt van egy látszólag indokolatlan törés a Lehel utcai homlokzatban is.

A hetvenes évek elején még nem vetették el teljesen azt az utópisztikus tervet, hogy a Hungária-gyűrű teljes pesti szakasza fölé egy lábakra állított, 25 méter széles gyorsforgalmi utat építenek, amin nyolcvannal lehet haladni, alatta pedig kétszer két sávos szerviz út van, középen a gyorsvillamossal.
https://lechnerkozpont.hu/cikk/hungaria-a-masfel-evszazadon-at-epulo-budapesti-korut

A Lehel utcai kereszteződésnél természetesen lehajtókkal kellett számolni, ezért „tompítottak” az épület sarkán. A homlokzat visszaléptetésére pedig azért volt szükség, hogy ha a fejlesztés miatt keskenyebbre kell venni a járdát, akkor is elférjenek valahol a gyalogosok. A Tar utca sarkára került pengefal alja például úgy épült, hogy könnyen eltávolítható legyen, ha meg kell nyitni azt a járókelők előtt.

Ez a – szó szerint – sötét közlekedésfejlesztési terv szerencsére soha nem valósult. Ha valaki kíváncsi rá, menjen el a Közlekedési Múzeumba, ahol épp most van kiállítás Budapest meg nem valósult fejlesztési terveiből (ha lesz rá időm, én is elmegyek és írok majd róla).

Ami pedig a budapesti Domus Áruházat illeti, szerencsére itt sem valósultak meg a „sötét tervek”, már ami a bontását illetik. 2012 őszén – egy évvel Makovecz Imre levele, majd nem sokkal később bekövetkezett halála után – a Domus Áruházat helyi védelem alá vonta a főváros.
___

Közel 11 éve áll már szinte teljesen kihasználatlanul a Róbert Károly körút 67. alatt a szocialista építészet egyik szelleme, a DOMUS. Ez most azonban változóban van, mivel a földszintjére hamarosan visszatér az élet, köszönhetően az angyalföldi Diego beköltözésének. A cég Facebook oldalán tette közzé a költözést, melynek befejeztével július 8-án nyithat meg az üzlet.

A Róbert Károly körút és Lehel utca találkozásánál található DOMUS áruház az egykori Bútorértékesítő Vállalat részeként, mint a korszak legnagyobb, legkorszerűbb magyarországi áruháza nyitotta meg kapuit még 1974 májusában. A 10 000 négyzetméteres, négyszintes épületet az Iparterv két munkatársa, Reimholz Péter és Lázár Antal tervezte.

Az áruház ugyan 2011 nyarán bezárt, kisebb egységek még üzemelnek benne, 2021-ben például ketrecfoci-pálya nyílt a felsőbb emeleteken.
___

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le.
https://fortepan.hu/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Természeti értékek pusztulása a bükki tűzben

A természeti kár várhatóan jelentős, többek között a fokozottan védett tűzliliom (Lilium bulbiferum), a hazánkban csak itt előforduló, posztglaciális reliktum északi sárkányfű (Dracocephalum ruyschiana) és a védett pávafarkú salamonpecsét (Polygonatum verticillatum) állományai érintettek.

Beszámolónk a bükki tűz okozta károkról:
https://www.bnpi.hu/hu/hir/termeszeti-ertekek-pusztulasa-a-bukki-tuzben
-- Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Természeti értékek pusztulása a bükki tűzben

#906 Régebben, amikor még a tarlóégetés divat volt, egy pilis környéki nagyobb tűz után láttam, hogy mit is tud tenni. Konkrétan lepörkölt sünöket. A sünök éltek, de az összes tüskéjük csak rövid csőcsonk volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Élet a legforróbb városban (képgaléria)

https://www.szabadeuropa.hu/a/elet-a-legforrobb-varosban/31902453.html

Űrben épített pajzzsal menthetik meg a felmelegedő Földet
https://index.hu/techtud/2022/07/02/klimavaltozas-felmelegedes-nap-napenergia-pajzs-buborek-mit-ensz-bolygoformalas-urhajozas/

Közel 1000 soha nem látott mikroorganizmust fedeztek fel a jégbe zárva, ha kiolvadnak, új járványok törhetnek ki
https://hvg.hu/tudomany/20220701_jeg_gleccser_tibeti_fennsik_mikroba_mikroorganizmus_jarvany

Sok hír van még a hőségről...: azt nem is linkelem, hogy aze gyík miniszter közlése szerint víz van bőséggel, a vízellátás inkább technikai probléma (Solymáron és környékén). Természetesen minden szavával is egyetértek. ;)
Budapest segít, hisz' ez a dolga...| Egy távolba nézést küldök a másik Duna partig

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Támogatói napot rendez az Átrium | július 7.

“Kedves Barátaink! Először is: köszönjük mindenkinek! Nem gondoltuk, hogy ilyen erőt mozgat meg az Átrium közelgő bezárásának híre, ez a mennyiségű üzenet, szellemi és anyagi támogatás óriási erőt ad ahhoz, hogy gondolkodjunk a folytatáson” – fogalmaz az Átrium vezetősége a teátrum közösségi oldalán. Az alábbiakban az ő soraikat tesszük közzé.
https://szinhaz.online/tamogatoi-napot-rendez-az-atrium-a-nezok-adhatnak-eselyt-a-szinhaz-szamara/

Előzmény

Utolsó előadásait játssza az Átrium. A színház Facebook-on jelentette be, hogy nem sikerült előteremteni a működési költségeket, a június 30-tól az intézmény csapatának tagjai a felmondási idejüket töltik.
https://papageno.hu/intermezzo/2022/07/nem-tudjuk-tovabb-tartani-a-szinhazat-felmondasi-idejuket-toltik-az-atrium-munkatarsai/

... elmondjuk az addigi események függvényében, hogyan tovább. Minden támogatónkat, barátunkat, nézőinket és kritikusainkat is várjuk az Átriumba, legyünk mind együtt!

Néhány mozi megszűnését megéltem, megszokni, nem lehet...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Támogasd az Átrium-ot | július 7. # De akkor miért harcolunk?

#908 https://www.klubradio.hu/adas?hanganyag_id=26161
https://www.klubradio.hu/adasok/a-fovaros-kisegiti-az-atriumot-127509 )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A zavarba ejtő 4000 éves szikla

Az Al Naslaa egy a sok kőképződmény közül Tayma oázisában, ám egyedi megjelenése miatt kitűnik. Az interneten is elterjedt képek láttán sokan úgy vélik, hogy ez bizonyíték lehet a földönkívüli intelligens létformákra. Elképzelhetőnek tartják, hogy akár már az őskorban ezek az „idegenek” vágták ketté lézerrel a hatalmas sziklatömböt.

-- Geológusok és történészek sem tudják pontosan meghatározni, hogyan válhatott ketté a homokkő. A lekerekített formák minden bizonnyal természetes eredetűek, de az egyenes vonal emberi kéz munkája lehet.
https://www.elobolygonk.hu/Elmenybutik/Het_merfold/2022_06_29/a_zavarba_ejto_4000_eves_szikla

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Készül a Shop-stop harmadik része,

szeptember 13-án érkezik odaát mozikba. Kevin Smithék dobtak is végre egy trailert hozzá.

Íme: https://www.youtube.com/watch?v=0_lFOqQDRx0

Nagyjából 2013 óta készül az író-rendező Kevin Smith nyolcadik, Jay és Néma Bob őrült világában játszódó egészestés játékfilmje, aminek első felvonása, a Shop-stop indította útjának a kultikus vígjáték franchise-t még 1994-ben. Most pedig 28 évvel később itt a Shop-stop 3., melynek története szerint a főszereplő Randal (Jeff Anderson) túlél egy szívrohamot, s ennek következményeként Dante-val (Brian O’Halloran) közös erővel filmet készítenek a Villámgyors vegyesboltban töltött életükről. (a kép forrása)

A két-két elválaszthatatlan duó mellett több karakter is visszatér, ilyen például Dante exbarátnője, Veronica (Marilyn Ghigliotti) vagy Becky (Rosario Dawson) a második részből, de a hagyomány szerint cameókra is számíthatunk.
https://hetediksor.hu/2022/07/06/mindenki-visszater-a-shop-stop-3-trailereben/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A második fővárosi közösségi költségvetés szavazási időszaka már

javában tart. Nagyon sok kerékpáros- és gyalogos közlekedést fejlesztő ötlet került szavazólapra.

Szavazzatok idén is a bringás és gyalogos ötletekre!

Összesen 3 kategórián belül tudtok szavazni kis és nagy projektekre. Mi az alábbi projektek megvalósítását támogatjuk:

Zöld Budapest:

- Kerékpáros közlekedést megkönnyítő fejlesztések a Szent István körúton
- Sétálóutcák létesítése

Esélyteremtő Budapest:

- Fedett kerékpártárolók létesítése társasházak, lakótelepek környékén
- Gyalogátkelőhelyek létesítése kiemelt fontosságú helyszíneken

Nyitott Budapest:

- Aktív közlekedést jutalmazó app
- Kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése

Szavazni az alábbi linken tudtok, max 5 percet vesz igénybe regisztrációval együtt (ha tavaly már regisztráltál, idén nem kell):
https://otlet.budapest.hu/szavazas
- Magyar Kerékpárosklub
___

A kép forrása: Wikipédia
( további, hasznos információk itt )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Kiserdő Egyesület pere a Pest Megyei Kormányhivatallal

a Galvani-projekt környezetvédelmi engedélyének tárgyában

A mai napon a Kiserdő Egyesület felperes lett a Pest Megyei Kormányhivatallal, mint alperessel szemben.

24 oldal terjedelmű keresetet nyújtottunk be az Új Duna-hidak, valamint a kapcsolódó úthálózat I. szakaszának (Budapest, XI. kerület Fehérvári út és Budapest IX. kerület Gubacsi út között) létesítésére vonatkozó környezetvédelmi engedély tárgyában.

Keresetindításunk céljából egy rövid részletet idézünk nektek:

„Tekintettel arra, hogy a rendkívüli erőforrásokat elfecsérlő nagyberuházást teljességgel hamis közlekedéspolitikai indokokra alapozzák, nevezetesen arra, hogy az új útvonal és Duna-híd tartósan tehermentesít majd egyes belvárosi területeket és más hidakat, a felperesek nem látnak olyan társadalmi-gazdasági értékeket az engedélyezett tervben, ami miatt bármilyen környezetvédelmi és természetvédelmi kompromisszumot vállalni lehetne. Megjegyezni kívánjuk továbbá, hogy a projekt nehezen védhető voltát ékesszólóan támasztja alá az a formai sajátosság, hogy a hatásvizsgálati eljárás alapjául szolgáló tanulmány terjedelmét nagyrészt irreleváns, módszertani útmutatókból kiollózott szövegek, illetőleg a nyomvonal mentén, bár attól meglehetősen távol elhelyezkedő tucatnyi ipari létesítmény környezeti állapotának a leírása foglalja el.”

A segítséged kell! A perhez jelentős anyagi támogatásra van szükségünk!

Minden összeg, akár 1000-2000 forint is nagyon számít most, mivel minimum 2,5 millió forintot kell összegyűjtenünk őszig!

Ahová akár mostantól utalhatsz
Kiserdő Egyesület: MagNet Bank – 16200144-18548729
A közlemény rovatba kérjük írd be: Per2022

network.hu

Kövessetek továbbra is itt bennünket, folyamatosan tudósítani fogunk!

Videó:
https://www.facebook.com/kiserdovedok/videos/736936230849684

Köszönjük a Körtér - Környezettudatosak tere Újbudán, a Védegylet, a Telepesek, a Levegő Munkacsoport, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) és a Valyo, város és a folyó segítségét, és ezúton is jelezzük: várunk a szövetségbe további civil és szakmai szervezeteket, csoportokat!

Hír (július 1.):
10 nap alatt 480 000 forintot kaptunk tőletek a Galvani híd jelenlegi tervei elleni perre. Nagyszerűek vagytok, nagyon köszönjük!

Amit szeretnénk (PDF):
https://4cdn.hu/kraken/raw/upload/7Gm1IYppDkbZ.pdf

Összefoglalás itt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Galvani Projekt - választói fórum 2022

#913 https://www.facebook.com/kiserdovedok/videos/962102981114506
42:15...

(44:15) Alapvetően téves modell az, amely abból indul ki, hogy van egy adott mennyiségű autóforgalom, és ezt át kell vezetni a városon valamilyen módon. Ez nem fog működni. Ráadásul ez az adott mennyiség folyamatosan növekszik s az utak építésével nem csökkenni fog, hanem növekedni! Magyarán szólva, az mindig illúziónak bizonyult, hogyha új utakat építünk, új hidakat építünk, szélesebb utakat építünk, akkor majd könnyebb lesz a közlekedés. A közlekedés nem lett könnyebb, a forgalom lett nagyobb..
Muszáj visszamenni tehát az alapkérdésekhez, milyen fővárost szeretnénk.

___

Kompakt város legyen Budapest, vagy inkább a vasúti agglomeráció fejlesztésére kellene helyezni a hangsúlyt?

A Qubit tett közzé egy érdekes cikket, amelyben azt a kérdést feszegetik, hogy kompakt város legyen Budapest, vagy inkább a vasúti agglomeráció fejlesztésére kellene helyezni a hangsúlyt. Az autóhasználat kiszolgálására épülő, korábbi várospolitikai elképzeléseket az elmúlt hónapokban felváltották azok a progresszív elképzelések, amelyek egy olyan város kialakítását tűzték ki célul, ahol az autóforgalom visszaszorul, a levegőminőség javul, és a közterek jelentős részét visszakapják az emberek.

A szétterüléssel az utazási távolságok is megnőnek és a kerékpárhasználat sem alkalmas az utazási igények kiszolgálására. Emiatt a kiköltözők nagy része autóval jár a város belső területeire, ahol a megnövekedő autóforgalom tovább csökkenti az életminőséget, és még többen költöznek ki az agglomerációs zónába. Egy kompakt városban a várostérség úgy néz ki, hogy a térségben lakók túlnyomó része a városon belül lakik, ahol a viszonylag nagy sűrűség és kisebb utazási távolságok lehetővé teszik, hogy az utazások nagy része tömegközlekedéssel, illetve kerékpárral valósuljon meg.
https://www.octogon.hu/epiteszet/ket-egymast-uto-elkepzeles-harcol-a-budapesti-varosfejlesztes-jovojeert/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Minden feltevésünk hibás volt a Bennuról.” | NASA

Ha valaki járt például az IKEÁ-ban vagy játszóházakban, akkor az illetőnek ismerősek lehetnek ezek a gyerekeknek berendezett szobák, amelyeket színes műanyaglabdákkal töltenek meg – a kutatók szerint ha a Bennura lépnénk, épp olyan érzés lenne, mint egy ilyen szobában járkálni, mivel annyira szellős valójában az aszteroida felépítése, és a darabjai olyan gyengén kacsolódnak egymáshoz – írja a NASA.
https://www.youtube.com/watch?v=42EwbQ3afPA

Az égitest felszíne nagyon más, mint azt eddig gondolták a kutatók, ezért ha a 2020 októberében mintát gyűjtő OSIRIS-REx nem gyújtja be a hajtóműveit, hogy a minta beszerzése után egyből eltávolodjék a Bennutól, akkor akár oda is veszhetett volna, mivel egyszerűen elsüllyed.
https://raketa.hu/a-nasa-szerint-minden-eddigi-feltetelezes-hibas-volt-a-bennurol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

a Nagy Hadronütköztető (LHC)

Július 5-én, kedden kezdődik az adatgyűjtés új időszaka a világ legerősebb részecskegyorsítójának, a Nagy Hadronütköztetőnek (LHC) a kísérletei számára, miután több mint három évig tartó korszerűsítési és karbantartási munkálatok folytak. A sugarak már április óta keringenek a CERN gyorsítókomplexumában, az LHC-gépet és injektorait újra üzembe helyezték, hogy új, nagyobb intenzitású és megnövelt energiájú sugarakkal működhessenek. Most az LHC üzemeltetői készen állnak arra, hogy bejelenthessék a "stabil sugárzást", vagyis azt az állapotot, amely lehetővé teszi, hogy a kísérletek minden alrendszerüket bekapcsolják, és megkezdjék a fizikai elemzéshez szükséges adatok felvételét. Az LHC közel négy éven át éjjel-nappal fog működni, rekord energiával, 13,6 trillió elektronvolt (TeV) energiával, ami minden eddiginél nagyobb pontosságot és felfedezési lehetőséget biztosít.
https://home.cern/news/news/physics/lhc-run-3-physics-record-energy-star...

"Ha mozog, nehezebb leállítani, de ha egyszer megáll, nehezebb újra mozgásba hozni."
https://raketa.hu/higgs-mezo-higgs-bozon-magyarazat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mi lesz most a Néprajzi Múzeum etnomacskáival?

A magyar Instagram egyik legaranyosabb mikroprojektje az Etnomacskák:
itt dokumentálják rajongóik a Néprajzi Múzeum köré beköltözött macskák mindennapjait.
https://www.instagram.com/etnomacskak/

Nyilván nem véletlen, hogy ott csoportosulnak a különböző korú, természetű és mintázatú állatok: az építkezés miatt a terület le van zárva, így eddig a macskák biztonságban érezhették magukat.

Az instát létrehozó csoport azért indította az Etnomacskákat, hogy felhívják a figyelmet az itt élő kóbor állatokra, ugyanis az tudható volt, hogy valamikor nyáron lebontják a lezárt részt, ami azt jelenti, hogy a macskák sorsa rendezetlen marad.

Most felhívást tettek közé, azt írják, július végén tényleg bontanak, úgyhogy egyre égetőbb a helyzet.

„Ezt az insta accountot pont azért hoztuk létre, hogy az építési területre odavitt/odaszoktatott cicák méltó élete majd a lezárt rész lebontása után is biztosítva legyen valahogy. Ez nem egyszerű, pláne, ha nincs erre szándék és energia. Nekünk, macskabarátoknak kell valamit tenni, hogy ne a sintértelepen végezzék a cicák. Ha van valakinek kapcsolata, ötlete vagy esetleg örökbe fogadna egy cicát, mi segítünk. Fogjunk össze! Írjátok meg az ötleteiteket!”

- írják.

Szóval ha valakinek van ötlete, vagy épp etnomacskára vágyik, írjon a lelkes segítőknek!
https://444.hu/2022/07/10/mi-lesz-most-a-neprajzi-muzeum-etnomacskaival
___

Szóval, kutyavilág jöhet most az Etno Macskáknak...

Weöres Sándor: Macska induló (Sebő Ferenc, Káldy Nóra)
https://www.youtube.com/watch?v=Hr4wInTjooQ

Kurrogj, kurrogj, kormos macska,
cirregj, cirregj, cirmos macska,
büszkén lejt hat vak bak macska,
sok pettyes láb, száz karmocska.
Jobbra át, balra át,
agyon marjuk a kutyát,
Jobbra át, balra át,
agyon marjuk a kutyát,

Nyávogj, nyávogj, nyavalyás macska,
pisszegj, pisszegj, pikulás macska,
aki beteg, pikulálhat,
szedjen macska pilulákat.
Hátra arc, nagy kudarc,
nem marunk ha te se marsz,
Hátra arc, nagy kudarc,
nem marunk ha te se marsz,

nyauúu!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mi lesz most a Néprajzi Múzeum etnomacskáival?

#917 Nyilván nem véletlen, hogy ott csoportosulnak a különböző korú, természetű és mintázatú állatok: az építkezés miatt a terület le van zárva, így eddig a macskák biztonságban érezhették magukat.

A macskák leginkább azért gyűlhettek oda, mert sok a táplálék. Magyarul valakik etetik őket. Biztonság csakis a kölyöknevelésnél számít, csak akkor keresnek "biztonságos" helyet. Ahol még kajának sem kell feltétlenül lenni. A biztonság leginkább azt jelenti, hogy többi macskától és egyebektől távol. Csak az írja ezt felül, ha tényleg annyi ott a kaja, hogy ne legyen senki másnak a konkurenciája. Magyarul etetik őket.

Nem kell mást csinálni, másik helyre kell vinni a kaját. Meg fogják találni. Nagyobb probléma, hogy ki szedi ki belőlük a kullancsokat pl. Akárhol is vannak. Azt nem hiszem, hogy méregdrága csöppet vesznek mindegyiknek. (Ami tényleg hatékony, az 10e felett van)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mi lesz most a Néprajzi Múzeum etnomacskáival?

#917.1 A nyirokrendszeren keresztül terjedő szer jó állítólag (márkát most nem írok, de nagy cég gyártja)..., a kullancsok ellen. Bolhák ellen jó a fürdetés (etológus ismerősöm mondta, és „nálunk” is bevált | kullancsot nem szereztek be). Elpusztulni vélhetően nem fognak, a macskákat valaki mindig etetni fogja, valahol... :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mi lesz most a Néprajzi Múzeum etnomacskáival?

#917.1.1 Bolhák ellen jó a fürdetés

Így igaz, ezt tanúsíthatom, bár egy macskát jóval nehezebb megfürdetni mint egy sünt :-)

(sünt is szabadítottam meg bolháktól így)

De a fürdetés csak egyszer szabadítja meg a bolháktól az állatot, ha kimegy a fertőzött területre, akkor pillanatok alatt rátelepednek újra. Ez ellen csak a terület átpermetezése segít, lehet kapni irtószert erre, a nevére nem emlékszem, de ezzel is max egy udvar jöhet szóba, a macskák jóval nagyobb területet járnak be.

A nyirokrendszeren keresztül terjedő szer jó állítólag (márkát most nem írok...

Igen, én sem írtam a márkát, de a lényeg, ezt csak az állatorvosnál lehet kapni, az állatos boltoknak nincs engedélyük erre.  Amit utóbbiaknál kapni, az felesleges pénzkidobás.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Így is lehet valaki miniszterelnök: rövid farmerben fesztiválon

A hétvégén tartották meg a finnországi kikötő, Turku mellett a Ruisrock Festival, ahol egy Facebook-fotó szerint maga a finn miniszterelnök is részt vett. Nem is akárhogy, a 36 éves Sanna Marin a kép tanulsága szerint egy bőrdzsekiben és egy rövid farmernadrágban tette tiszteletét a zenei fesztiválon. A fotó robbanásszerűen terjed a Facebookon, eddig több mint 17 ezer reakció, ezer hozzászólás érkezett rá, és lassan 3 ezren meg is osztották. A hozzászólások között akad politizáló és szexista komment is.

A szociáldemokraták vezetőjének nem ez lenne az első olyan esete, ahol egy miniszterelnökhöz képest merészebbnek tűnő megjelenése miatt kapna hideget-meleget. Marin még 2020 októberében interjút adott a finn Trendi életmód magazinnak, és beszélgetéshez egy olyan blézert vett fel, amely alatt jól láthatóan nem viselt semmit, ez pedig egyeseknél komoly felzúdulást okozott, mondván, a fiatal politikusnő megjelenése méltatlan finn kormányfői poszthoz. Többen ugyanakkor megvédték a két éve házas, egy gyermekes Marint.
https://www.facebook.com/ruisrock/photos/a.10152190396184389/10159044578009389/?type=3

Vége lassan a hőségnek, búcsúfotó... (fiúsat nem tudok mutatni | a lányoknak)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Így is lehet valaki miniszterelnök: rövid farmerben fesztiválon

#918 Hát pedig még amerikai elnök is viselt farmert, mi ezzel a baj?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Felpuhult a hagyományos autók betiltásának javaslata

Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy az európai illetékesek döntése értelmében 2035-től betiltják a hagyományos meghajtású autók forgalmazását, onnantól kezdve ugyanis már csak zéró emissziós modelleket lehetne

-- újonnan értékesíteni. Magyar nyelven:
https://www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2022/06/29/fit-for-55-council-reaches-general-approaches-relating-to-emissions-reductions-and-removals-and-their-social-impacts/

Most a környezetvédelmi miniszterek tanácskozása zárult le egy fontos eredménnyel, a javaslat viszont tovább puhult.

Az Európai Tanács hivatalos oldalán megjelent közlemény alapján az illetékes tagállami miniszterek 16 órás vitáját követően született meg a döntés, amely ugyan meghagyja a fenti időpontot, valamint a nulla szén-dioxid-kibocsátású autók kizárólagos forgalmazására vonatkozó javaslatot, ezt viszont azzal egészíti ki, hogy onnantól kezdve a „szén-dioxid-semleges” üzemanyaggal működő autókat is el lehetne adni, vagyis nem száműzik teljes mértékben a hagyományos, belsőégésű motorral felszerelt típusokat. Ez állítólag a komoly német ellenállás miatt került be az anyagba, a méretes autóiparral rendelkező ország képviselői szerint ugyanis nincs kizárva, hogy addigra olyan megoldással állunk majd elő, amely semlegesítheti a károsanyag-kibocsátást.
https://sg.hu/cikkek/auto/150372/felpuhult-a-hagyomanyos-autok-betiltasanak-javaslata

network.hu

A világ szén-dioxid kibocsátása 2015-ben (a kép forrása: Wikipédia)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Károsanyag-kibocsátást manipuláló szoftver használata autókban

#919 Régi – és nem csak a Volkswagent érintő – ügyek azok, amelyek tárgya, hogy egyes autógyártók olyan szoftveres megoldásokat használtak autóikban, melyek segítségével megkerülték a környezetvédelmi előírásokat.

Ehhez a témakörhöz kapcsolódóan hirdetett határozatot tegnap az Európai Unió Bírósága.
https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2022-07/cp220124hu.pdf

Az uniós bírósághoz jogértelmezést kérve osztrák bíróságok fordultak, akik a károsanyag-kibocsátást manipuláló szoftver használata miatt a 2011 és 2013 közötti adásvételi szerződések semmisségének megállapítását szeretnék elérni a Volkswagen autói tekintetében.

A tényállás: az e bíróságok által előadottak szerint ez a szoftver csak akkor biztosítja a nitrogén-oxidra (NOx) vonatkozóan uniós szinten megállapított kibocsátási határértékek betartását, ha a külső hőmérséklet 15 és 33°C közötti marad. E hőmérsékleti tartományon kívül a kipufogógáz-visszavezetés (EGR) szintje lineárisan 0-ra csökken, ami a kibocsátási határértékek túllépéséhez vezet. Ezt a hőmérsékleti tartományt a Volkswagen által az uniós jog értelmében tiltott szoftver cseréje érdekében elvégzett, a szóban forgó járművekbe telepített szoftver frissítése eredményezte. A német szövetségi gépjárműforgalmi hatóság engedélyezte ezt a frissítést, mivel úgy ítélte meg, hogy az nem tartalmaz tiltott hatástalanító berendezést.

Ezzel az engedélyezéssel az osztrák legfelsőbb bíróság, a kismartoni regionális bíróság és a klagenfurti regionális bíróság nem értett egyet.

Az uniós bíróság szerint az jogellenes, hogy a szoftver csak a fent említett hőmérsékleti tartományon belül biztosítja a határértékek betartását – akkor is az, ha egyéb okok, pl. teljesítmény, hatékonyság, kopásvédelem stb. miatt járt el így a gyártó.

Megállapítják, hogy: „tiltott az olyan hatástalanító berendezés, amelynek rendes közlekedési körülmények között az év nagy részében működnie kell. Az ilyen berendezés elfogadása ugyanis azzal járna, hogy a kivétel gyakrabban lenne alkalmazandó, mint maga a tilalom, és a járművek

-- nitrogén-oxid-kibocsátásának korlátozására vonatkozó elv aránytalan sérelmét eredményezné.”

Azt is megállapítják, hogy a fogyasztóvédelmi szabályozás szerint a fogyasztó „csekély mértékű hiba” esetén nem állhat el a szerződéstől, ám a szóban forgó szoftveres megoldás „nem csekély mértékű hiba”, hanem olyan jelenség, mely alapot adhat az adásvételi szerződés felmondására.

Mint ismert, az Európai Bíróság határozatai jogértelmezések, nem ítéletek – a konkrét döntéseket a benyújtó nemzeti bíróságok hozzák meg a határozat alapján.
https://itcafe.hu/hir/eu_volkswagen_szoftver.html (*)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Civil Pofátlan(TAN)ítás - az előző hónap legarcátlanabb sofőrje

https://www.facebook.com/watch/?v=581841836654842

Melyik megoldás a szimpatikusabb, esetleg van más, jobb ötleted?
-- Minimum jogsi kocsi daráló + 6 hó kóter.
-- Bokából le a lábakat, hogy ne tudja nyomni a sok idióta… .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Facebook | négy alternatív profil

Egy regisztrált felhasználó több profilt is használhat majd párhuzamosan. Az új rendszer hozzásegítheti a világ legnagyobb közösségi szolgáltatását ahhoz, hogy az aktivitást valamelyest serkentse a platformon, ezzel párhuzamosan gátat vegyen a felhasználók elvándorlásának.

A párhuzamos profilok használatával ugyanakkor egy korábbi tabut mindenképpen ledönt a Facebook, így

-- a profilneveknek a tervek szerint nem kell valódi neveknek lenniük (a Facebook hatályos felhasználási feltételei előírják, hogy minden regisztrált felhasználó a saját, polgári nevén köteles regisztrálni)...
https://www.hwsw.hu/hirek/64899/facebook-meta-profil-regisztracio-felhasznalo-teszt.html

Most is nagy káosz van, de még milyen lesz. A pénz az úr...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Dr. Jane Goodall üzenete a Csimpánzok világnapja 2022 alkalmából

https://www.youtube.com/watch?v=Pavvwutkjao

Kapcsold be a feliratozást.

A vadon élő csimpánzok a kihalás szélén állnak. Azért, hogy Magyarországról is segíteni tudjunk, a hazai Jane Goodall Intézet csimpánz örökbefogadási programot indított.
http://www.janegoodall.hu/jane-goodall-csimpanzok/csimpanz-orokbefogadas

Tudj meg többet a Csimpánzok Nemzetközi Napjáról és ezekről a hihetetlen élőlényekről a
https://www.worldchimpanzeeday.org/
vagy a
http://www.janegoodall.hu/
holnapokon keresztül!
https://greenfo.hu/hir/csimpanzok-vilagnapja/

A csimpánz (Pan) az emberszabású majmok egy neme, amelybe az ember két legközelebbi rokona, a közönséges csimpánz és a bonobó vagy törpecsimpánz tartozik. A csimpánzok fejlődési vonala mintegy 6 millió éve vált külön az emberekétől; a közönséges csimpánz és a bonobó mintegy 2,5 millió éve különült el.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csimp%C3%A1nz

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

John Wick: 4. felvonás (előzetes)

John Wick negyedszer is odacsap. Keanu Reeves mellett még a visszatérő régi (Ian McShane, Laurence Fishburne, Lance Reddick…) és új szereplők (Donnie Yen, Bill Skarsgård, Szanada Hirojuki…), no meg a trailer is rávesz minket, hogy megint adjunk neki egy esélyt.
https://hetediksor.hu/2022/07/23/keanu-reeves-a-john-wick-4-felvonas-trailereben-is-meg-mindig-ugyanolyan-acelos/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Először indul európai nő űrsétára

Samantha Cristoforetti lesz Oleg Artyemjev társa azon a holnapi űrsétán, amelynek során az ISS legújabb orosz modulján található robotkart szerelik össze.

A Nauka multifunkciós kutatómodul, az Európai Robotkarral együtt tavaly csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, a július 29-ei érkezése méghozzá elég emlékezetesre sikerült, miután a dokkolás után alig néhány órával a modul hajtóműve működésbe lépett és elfordította az egész ISS-t egy rövid időre. A probléma megoldása után (a hivatalos álláspont szerint egy téves parancs végrehajtása miatt történt az incidens) a Naukát végül birtokba vették az orosz kozmonauták és az egységen található Európai Robotkart is elkezdték összeszerelni. Ez a robotkar fog segítséget nyújtani az ISS orosz szekciójának a jövőbeli szállítmány-, vagy éppen legénység-mozgatási feladatokban, a flexibilis robot emellett nagyban megkönnyítheti a javítási munkálatokat is, sőt, akár időnként a hosszas előkészületeket igénylő és potenciálisan veszélyes űrséták számát is csökkenteni lehet a használatával.

Ahhoz azonban, hogy a kar működőképes legyen és készen álljon az üzembe helyezésre, még négy űrbeli szerelési misszióra van szükség: kettőt már korábban elvégeztek a kozmonauták, a mostani harmadik küldetést pedig Oleg Artyemjev mellett Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósa fogja végrehajtani. Cristoforetti feladata a nagyjából hét órás űrséta alatt többek között az űrállomáson kívül elhelyezett vezérlőegység installációja és a hőszigetelés biztosítása lesz, valamint gondoskodnia kell róla, hogy a kamera panelei elég tiszták legyenek ahhoz, hogy a lézeres irányítás megfelelően működhessen, mikor a robotot mozgatni kell.
https://raketa.hu/eloszor-indul-europai-no-ursetara
___

Samantha Cristoforetti (Milánó, 1977. április 26. –) olasz pilóta, mérnök/vegyészmérnök, női űrhajós.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Samantha_Cristoforetti

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Tudtad?” sorozat | SpaceJunkie (űrutazás, űrkutatás témában)

Kicsit megkésve ugyan, de folytatódik a "Tudtad?" sorozatunk, melyben minden héten öt darab űrutazással és űrkutatással kapcsolatos érdekességet, tényt szeretnénk veletek megosztani a közösségi média felületeinken!
https://www.facebook.com/spacejunkie.hu/posts/pfbid02EeydPPqzN4Ro5qo4Gse5ZcQNkEXZwnV6hNEHA9ZdHErW1VpzypdemKXbLXPwarEpl
Ez azt jelenti, hogy minden héten egy új sorozat jelenik majd meg itt a Facebook-oldalunkon, de elérhető lesz az Instagramon, Twitteren és a YouTube-csatornánk közösségi menüpontja alatt is. Reméljük sok érdekességet tudunk megosztani veletek! :)
Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/spacejunkie.hu/
Twitter oldalunk: https://twitter.com/SpacejunkieH
YouTube-csatornánk: https://www.youtube.com/c/Spacejunkiee

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A bringázás okozza a bolygónk lassú halálát

#926.1

Az összképhez ez is hozzátartozik.:  https://24.hu/tudomany/2019/04/22/benzin-mereg-olom-kornyezetszennyezes/

A másik: Egy közismert mondás szerit, "Az leszel amit eszel" - tisztában vagy azzal hogy milyen és
mennyi szarságot megetetnek veled (velünk) ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A bringázás okozza a bolygónk lassú halálát

#926.1 Mondjuk azért nem annyira vészes a helyzet, én spec szarrá bicikliztem a térdeimet, lábfejemmel sincs valami rendben. Már 6 orvosnak adtam ezzel munkát, mind kitalált vmi gyógszart, amit szedni kell, az utolsó még betétet is a cipőbe. De legfőképoen feküdnöm kellene, felpolcolt lábakkal. Na ebbe már nem mentem bele.

De már elektromos bringát használok, fel is szedtem vmi 3 kg pluszt.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A bringázás okozza a bolygónk lassú halálát

#926.1.1 Sok ilyen dolog van...
https://greenfo.hu/hir/veget-ert-egy-korszak-megszunt-az-olmozott-benzin/ )
A dízelmotoroknak meg a koromtartalma veszélyes.

Nagyjából sikeres, hogy tudatosan étkezem.

#926.1.2 Egyáltalán nem veszélyes kikapcsolódás és sport. Általában a közösségépítéshez is kapcsolódik..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Élet autizmussal és ADHD-val

„Ahogy a világ jelenleg ki van alakítva, az számunkra traumatizáló” – élet autizmussal és ADHD-val

A neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenességekkel élők hétköznapjait nemcsak a tünetek, de a társadalom velük szemben tanúsított elvárásai és előítéletei is nehezítik. Fló autizmus és ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) diagnózissal él, a tapasztalatairól mesélt nekünk. (videó)
https://24.hu/belfold/2022/08/06/autizmus-adhd-trauma/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Legyek Ura vált valóra a katasztrofális Woodstock ’99 fesztivá

Terelj össze több százezer fiatalt a nyár legmelegebb hétvégéjén egy sík betonplaccra, ahol véletlenül sincs árnyék. Ne engedd, hogy vízhez jussanak, és árulj mindent aránytalanul drágán. Ne legyen se biztonsági személyzet, se takarítás, majd ha még nem lennének eléggé felhergelve, a biztonság kedvéért lépjenek fel Amerika legdühösebb rockzenekarai, és ha ez még nem lenne elég, osztogass gyertyákat is a tömegben. Ez volt a Woodstock '99 fesztivál receptje, a végeredmény pedig káosz, gyújtogatás, erőszak, csoportos nemi erőszak, fosztogatás, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tömeges tragédia. A történetet most egy Netflix-dokumentumsorozat mesélte el újra.
https://24.hu/kultura/2022/08/06/teljes-kaosz-woodstock-99-dokumentumfilm-fesztival-netflix/

A könyv egy lakatlan szigeten ragadt brit fiúcsapatra összpontosít, valamint az önmaguk fegyelmezése, kormányzása érdekében történő katasztrofális kísérleteikre.
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Legyek_Ura_(reg%C3%A9ny)

( https://www.youtube.com/watch?v=vp_E_OCN-ss )

Valahol a világ is efelé tart...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... több Chuck Norris kell! (szól a dakota szava)

https://444.hu/2022/08/04/orban-dallasban-kevesebb-noimitator-tobb-chuck-norris
___

Chuck Norris az Oklahoma állambeli Ryanben született. Két öccse közül Wieland fiatalon elhunyt (1970-ben esett el a vietnámi háborúban. Chuck később az ő emlékének ajánlotta az Ütközetben eltűnt című filmjét), Aaron Norris pedig hollywoodi filmproducer és rendező lett. Apjuk, Ruud Draak, és anyja
-- félig ír, félig cseroki származású volt,
aki nevét később Norrisra változtatta. Norris nagyon büszke amerikai őslakos örökségére, gyakran hivatkozik őseire sikeres sorozatában, a Walker, a texasi kopóban. Tízéves korában szülei elváltak, édesanyjával és testvéreivel a kansasi Prairie Village-be, majd a kaliforniai Torrance-be költözött. Gyerekkorát nyomasztónak írja le. Nem volt sportos, hanem félénk, tanulmányi átlaga pedig csak közepes. A többi gyerek gyakran gúnyolódott rajta származása miatt – Chuck arra vágyott, hogy jól elverje őket. Életrajzában megemlítette, hogy apja alkoholista volt, és nagyon kevés időt töltött vele. Szerette az apját, de nem szeretett vele lenni. Azt mondta, hogy csak szánalmat érzett iránta, mert „egyszerűen ilyen volt, túl sokszor hibázott”.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Chuck_Norris

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ritkán szoktam kérni...

Amint már tudjátok 14 napja lezuhantam egy templomi karzatról fotózás-filmezés közben, itt Kalotaszegen, Nyárszón… (fotó)
https://www.facebook.com/egyorultnaploja/posts/pfbid028vmdLXHzR5C4cg8pMkd97hcqZ7QoeZx3jecFuRbpWbByQY7ttQqBVn5xGYijMfREl
Én megmaradtam, de a kamerám és az objektívem összetört.

Az utóbbi 20 évben filmjeimet milliók látták a Vimeo csatornámon /(szabadon, ingyen)…
Ritkán szoktam kérni, de ahhoz, hogy folytatni tudjam a munkámat, ahhoz most szükségem van egy új kamera testre és egy objektívre.
A gépem és a lencse ami összetört, egy nagy értékű 10ezer eurós gép volt.

A minimális (belépő)szintű gép és objektív, amely most kellene ebben a helyzetben a munkáimhoz- az “csak” a töredéke a fenti árnak…
Canon EOS R6
Canon 28-70 f/2 RF Lens

Ha valakinek módjában állna segíteni nekem, itt elérhet: fogelmedia1@gmail.com
Köszönöm!

Fogel Frigyes
https://fogel.me
https://vimeo.com/kulturaliskreativok
https://www.youtube.com/channel/UC7XObV5N1nXG7cFy-AUcrgQ

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Védőrséget állítanak fel, hogy megvédjék a Bükköt

A fakitermelés fokozását engedélyező rendelet ellen tüntettek péntek délután Miskolcon...
https://minap.hu/cikk/ugy-tunik-vizeinket-elvesztettuk-de-az-erdeinket-nem-engedjuk

Kedves Barátaink!
Köszönjük a sok-sok pozitív visszajelzést!
Rengeteg félrevezető információ megjelent a mai napon, ezért megerősítjük: mindaddig, amíg nem vonják vissza a Kormányrendeletet, folytatjuk az akcióinkat!
Kérjük, terjesszétek tovább az esemény linkjét!
Írjátok alá a bükki petíciót (is)!
Vegyetek részt minél nagyobb számban a péntek délutáni demonstrációnkon!
Előre is köszönjük!!
Esemény:
https://www.facebook.com/events/5387101858023025/?ref=newsfeed
Petíció:
https://www.peticiok.com/mentsuk_meg_a_bukkot_a_korlatlan_fakivagasoktol
Face oldal:
https://www.facebook.com/Mentsük-meg-a-Bükköt-106580712159242
___

Senki se kérdezett, igazad van, közbeszóló. Nem is értek rá kérdezni. Mert megkérdezték a miniszterelnököt, hogy mi lesz a haza sorsa - és megkérdezték a kereskedőt, hogy mennyiért adja -, és megkérdezték a kalóriát, hogy fog-e sikerülni? Megkérdezték a cápát, helyes dolog-e a vegetarianizmus, megkérdezték a betegséget, hogy érzi magát, megkérdezték a poloskát, hogy lehetne a vérontást elkerülni? Megkérdezték a tüzet, egészséges dolog-e a jeges zuhany - megkérdezték a vizet, mitől szokott tűzbe jönni? Megkérdezték a madarat, hová repül, a napot, merre szállt?

De ki kérdezte az embert? Ki kérdezett, Homérosz? Ki kérdezett, Szókratész? Ki kérdezett, Gautama Buddha? Ki kérdezett, Názáreti?

Shakespeare, Goethe, Madách, Dante, Beethoven, Kant... ki kérdezett?

Ember, aki tudod - ember, aki láttad -, ember, aki nézted, figyelted, élted - tudtad, mielőtt volt, tudtad, mielőtt lett -, ordítottál, hogy közeledik - ki kérdezett?

Megváltó Atyaisten - aki tudod, hogy lehetne elkerülni, mit kellene tenni, hová kellene fordulni, hogy kellene csinálni -, ki kérdezett? (*)
https://www.youtube.com/watch?v=XpP3bvM27qU

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak