Társalgó - nem kifejezetten informatika

kimarite képe

Fórum: 

https://maimanohaz.blog.hu/2020/04/01/fontos_fototorteneti_konyvek_lettek_most_online_is_elerhetok

https://index.hu/techtud/2020/03/31/1_4_millio_e-konyvet_tett_szabadon_kolcsonozhetove_az_internet_archive/

Mivel a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg közkönyvtár. - így a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár (szerk.) - is bezárni kényszerült, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást. Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL).
-- 1,4 millió e-könyvet tett szabadon kölcsönözhetővé az Internet Archive

kimarite képe

A valaha látott legnagyobb üstökös

A C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) nevű üstökös a Naprendszer igen távoli régiójában jár, és sosem kerül majd közelebb, mint a Szaturnusz pályája, azonban rendkívüli voltával így is felhívta magára a figyelmet. A Hubble 2022 januárjában végzett megfigyeléseket e távoli óriásról, s ezek segítségével sikerült meghatározni, végül is mekkora az üstökösmag. A NASA JPL beszámolójából kiderül, hogy 135,8 kilométeres átmérőjével az égitest abszolút rekorder, s jócskán megelőzi az előző csúcstartót, amely „csak” 96,5 kilométeres volt.

A The Astrophysical Journal Letters szakfolyóiratban bemutatott megfigyelés során az üstökös Hubble által készített felvételeit, és a chilei ALMA rádióteleszkópos megfigyelései alapján született adatokat a kóma modelljével vetették össze, s ennek segítségével állapították meg, meddig tart az üstökös szilárd magja, s honnan kezdődhet a porból és gázból álló kóma.

Az óriás üstökös nemcsak nagyon távol jár, de a magja is igen sötét, s csupán a hatalmas méretének köszönhető, hogy sikerült megpillantani. A szakemberek szerint kb. egymillió éve kelhetett útra korábbi otthona, az Oort-felhő területéről, ahol feltételezhetően több milliárdnyi hasonló üstökös lehet még. Az Oort-felhő belső széle 2000-5000-szer távolabb van a Naptól, mint Földünk, a külső pereme pedig a Nap – Alfa Centauri távolság negyedéig is elérhet. Az Oort-felhő távolságát és nagyságát érzékelteti, hogy a Voyager-űrszondák is csak kb. 300 év múlva érik el a belső peremét, s 30 ezer év alatt jutnak a külső pereméig. Az Oort-felhőről a távolsága miatt gyakorlatilag csak elképzeléseink vannak, és az ezen üstököshöz hasonló látogatók jelentősen javítják az ismereteinket, közvetett bizonyítékkal szolgálva a felhőről.
https://ng.24.hu/tudomany/2022/04/13/a-valaha-latott-legnagyobb-ustokos/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Visszatérés az űrbe - film, első látásra | Elon Musk

Az amerikai űrprogram drága volt, korszerűtlen, kihasználatlan és folyamatos technikai problémák sújtották, ezért 2011-ben úgy döntöttek, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló amerikai űrhajósokat a továbbiakban az orosz űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal való együttműködésben, Szojuz rakétákkal küldik fel az űrbe, orosz földről. Az egykor dicső amerikai űrkutatási álmok általános depresszióba fordultak át, és nem egész 40 évvel az utolsó Holdra szállás után nem igazán lehetett látni, van-e jövő.

És akkor jött egy fiatal, buzgó dotkommilliárdos, egy csapat mérnök és programozó, és bonyolult algoritmusokkal megtámogatott barkácsrakétáikkal megmentették az amerikai űrálmot.

Legalábbis ez az a legenda, ami Elon Musk és a SpaceX szerepéről a fejekben él, és bár van benne igazság, a teljes sztorit szépen helyre teszi a Netflixen megjelent Visszatérés az űrbe (Return to Space), a sziklamászós Free Solóval Oscar-díjat nyert (és tehetségét legutóbb a barlangi mentőakciós The Rescue-val bizonyító) Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin párosának dokumentumfilmje.

Magánűrkutatási gyorstalpaló

Tény, hogy nehezen indult a biznisz. Elon Musk 2002-ben megunta az online világot, és az eBay érdeklődésére 1,5 milliárd dollárért (többedmagával) túladott a PayPal nevű cégén. ...
https://qubit.hu/2022/04/12/a-visszateres-az-urbe-elso-latasra-elon-musk-propagandafilmjenek-tunhet-de-sokkal-tobb-annal

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Visszatérés az űrbe - film, első látásra | Elon Musk

#865 ...úgy döntöttek, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló amerikai űrhajósokat a továbbiakban az orosz űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal való együttműködésben, Szojuz rakétákkal küldik fel az űrbe, orosz földről.

Tény, hogy ez is része az igazságnak, azonban a valódi ok masszívan politikai volt, a helyzet az, hogy a SZU összeomlásakor az amerikai politika azzal a parával szembesült a hidegháborút követően, hogy az orosz rakétatudósok elvesztik az állásukat, ezért a környező radikális országokban keresnek munkát, akik nagy hajlandóságot mutattak sok pénzt fektetni a ballisztikus rakéta tudományba. Ezért inkább összehoztak egy együttműködést, fizettek, pénzelték az orosz űrprogramot, ami szintén sok pénzbe került, és még elavultabb volt, mint az amerikai technológia, de megtartotta ellenőrzött keretek között a technológiai tudást. Csak ez volt a lényeg, foglalkoztatni, lefoglalni az oroszokat. Ezt a korabeli politikusok mesélték el (vallották be) mostanság, riportok alkalmával) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Visszatérés az űrbe - film, első látásra | Elon Musk

#865.1 SZU összeomlásakor az amerikai politika azzal a parával szembesült a hidegháborút követően, hogy az orosz rakétatudósok elvesztik az állásukat, ezért a környező radikális országokban keresnek munkát, akik nagy hajlandóságot mutattak sok pénzt fektetni a ballisztikus rakéta tudományba.

Nagyon is elképzelhető, habár nem olvastam riportokat, viszont pontosan ugyanezt gondolom, annyira egyértelmű. Nyilván, ha „agyelszívás”, akkor érdemes nem meghagyni másnak..., de inkább ne tegye radikális nézetű ország (a nagy országok felfogása mindig ilyen: az oroszokat sem kell félteni e tekintetben ;)). A NASA-nak Elonnal már viszont elég jó befektetése van házon belül, nem szorul rá bérelni orosz űrhajót (drága és függőség). A tudást mindig valahogy felhasználja a politika, tény, és nem jutottunk el oda, hogy lenne a bolygó kapitánya vagy éjszakai őrség, nappali őrség, de valami hasonló bontakozik előnyeivel, hátrányaival. Mindegy, milyen nemzetiségű tudós van benne akármelyik „ipari forradalomban”, csak legyen fejlődés, a fejlesztés legyen hasznára az emberiségnek általában. A tudósok maguk jellemzően nem szoktak politizálni. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Esterházy Péter arcképe a rómaifürdői HÉV-megállóba került

A kép forrása:
https://konyvesmagazin.hu/friss/esterhazy_peter_romaifurdo.html

Április 14-én, Esterházy Péter születésnapjának 72. évfordulóján – amely egyúttal a magyar próza napja is – adják át az író portréját Óbudán, a rómaifürdői HÉV-megállóban, Vertigo Murals alkotócsoport szabadtéri képzőművészeti alkotását

„A gyűlölethez sok út vezet, a legrövidebb talán a megalázottságon át. Akit megaláztak, az tehetetlenségében sokszor csak a gyűlöletben talál menekvést, csak a gyűlöletben talál nagy megbántottságára írt, ott talál megnyugvást. Egy ideig. Gyűlölet gyűlöletet szül, megaláztatás megaláztatást, sosincs vége. Megaláztatásban, megalázottságban nagy tartalékai vannak ennek az országnak.

Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre. A Légy szabad! felszólításnak ebben áll a nagysága, ebben az esélyben, ebben a súlyban. Szabadnak lenni az nem szabadságon lenni, az nem valami könnyű felhőtlenség, szabadnak lenni nehéz. Nehéz és jó.

Az ember szabadnak születik.”

-- Egy kékharisnya följegyzéseiből, 1994

Részletek itt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fél éven át mászkáltak a kormányzati rendszerben...

A kiberbűnözők netes kereséseiből kiderült, hogy a kormányzati számítógépeket használták különféle rosszindulatú szoftverek felkutatására és telepítésére. A hálózaton való, hónapokig tartó turkálás után a bűnözők aztán komolyra fordították a szót: a naplók azt mutatták, hogy telepítettek egy olyan nyílt forrású eszközt, amelyik már képes a bejelentkezési hitelesítő adatokat is kinyerni a Windows rendszerekből. A használt víruskereső jelezte az első ilyen próbálkozást, de az informatikai részleg nem vette figyelembe a program figyelmeztetését.

A biztonsági csapat öt hónap elteltével vette észre, hogy a rendszerek ismételten újraindulnak, és más esetekben is furcsán viselkednek. A hálózatok vizsgálata és szegmentálása, illetve az újjáépítések során azonban letiltották a szabotázsvédelmet (tamper protection), a támadók pedig a megszerzett hitelesítő adatok felhasználásával érzékeny fájlokhoz férek hozzá vagy titkosították azokat, és nekláttak egy újabb adag azonosító feltörésének is. ...
https://bitport.hu/fel-even-at-maszkaltak-a-kormanyzati-rendszerben-a-felamator-hekkerek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lehetőség az adód 1%-nak jó helyre juttatásához

Felhőkön üldögélni és varázsszőnyegen repülni mi sem tudunk, de sok más dolgot igen. A mi Rett-szindrómás lányaink egy ritka betegség miatt viszont a leghétköznapibb dolgokban is segítségre szorulnak. Segíts most te is, hogy alapítványunk minél több élményt és fejlesztést, családjaiknak pedig minél több támogatást tudjon nyújtani. Kérjük, adód 1%-át idén ajánld fel a Magyar Rett Szindróma Alapitvány-Hungarian Rett Syndrome Foundation javára. Köszönjük, ha bennünket választasz, és a posztot is megosztod.
Nagy-nagy köszönet a 30y zenekarnak, hogy a kisfilm elkészítéséhez felhasználhattuk a Fürdőzők a Balatonnál című dalukat. <3
Külön köszönet a szereplőknek – Boginak, Borinak, a két Esztinek, Kamillának, Lencsinek és Viviennek – akik vidáman és végtelen türelemmel vettek részt a forgatáson, valamint Rick Zsófi videónak a kisfilm elkészítéséért.
https://www.facebook.com/rettalapitvany/videos/525646949018438/
https://rettszindroma.hu/about/story )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tizenöt éve rendezik meg világszerte a Lemezboltok napját,

azaz a Record Store Day-t. Hazánkban 2010 óta ünnepeljük a független lemezboltokat ezen a napon, amelyre a lemezkiadók és az előadók különleges fizikai hanghordozókkal készülnek. Április 23-án nyolc magyarországi lemezboltban: https://openairradio.hu/kulonleges-hazai-es-nemzetkozi-megjelenesekkel-jon-az-idei-lemezboltok-napja/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A földkéreg harmadáig már sikerült lefúrnunk

#871 Nagyon érdekes és a linken még jó darabig elcsemegéztem.
Köszi!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most a szabálytalan bringások kerültek sorra

Megdöbbentő, de az utakon legnagyobb számban közlekedő személyautó vezetők után már a kerékpárosok okozzák a legtöbb balesetet! A balesetek 10-12 százalékát okozzák! Kell valamit tenni, hogy betartsák a KRESZ-t!

Mintha a bringán ülve megszűnne minden szabály: látjuk ezt főképp Budapest útjain. Bringások hajtanak a járdán, tekernek át a zebrán, átsurrannak a kereszteződéseken a tilos jelzés ellenére, szabálytalanul kanyarodnak, nem adnak elsőbbséget, gondolván úgy is elférnek, áthúznak a gyalogosok között. És a rossz példa mindig újabb követőket szül, tényleg tisztelet azoknak a fővárosi kerékpárosoknak akik betartják a KRESZ előírásait.

Mert bizony be kell tartani, a kerékpár jármű, a rajta ülő kerékpáros a járművezető. A forgalomban, az utakon rá is kötelezően érvényes a KRESZ, annak a szabályrendszerét be kell tartania. A tilos jelzés rá is vonatkozik, a járdán, ahogy egy autó, úgy egy kerékpáros sem haladhat (kivéve a gyerekek), és a gyalogátkelőhelyen sem tekerhet át bringás, mint ahogy robogós sem használhatja és még teherautót sem igen láttunk zebrán közlekedni.

Ezért a rendőrség döntött, és hogy jogkövető magatartásra bírja a szabálytalankodó kerékpárosokat a Pofátlan(TAN)ító civil jellegű rendőrautókat olyan bevetésre küldte, amelyen a cél a kifejezetten a szabálytalanul közlekedő bringások kiszűrése volt. Egyik sem úszta meg szankció nélkül.

Kérjük a kerékpárosokat tartsák be a KRESZ rájuk vonatkozó szabályait! Úgy várhatják el a többi közlekedőtől, autósoktól, teherautó vezetőktől, gyalogosoktól, hogy velük szemben is előzékenyen, figyelemmel viselkedjenek. A közlekedés működése többek között a kölcsönösségen is alapul és a bizalmi elv az alapja: tehát feltételezzük a közutakon, hogy a többi közlekedő is betartja a szabályokat! Mindenki, a kerékpáros is!

A videón a kerékpáros-elfogásokat mutatjuk be!
https://www.youtube.com/watch?v=SAAlBqxr3Gg
Az ellenőrzések maradnak, reméljük egyre kevesebb bemutatni valónk lesz!

Pofátlan(TAN)ítás 18. rész
https://kreszvaltozas.hu/hir/most-a-szabalytalan-bringasok-kerultek-sorra-akciora-reakcio/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Most a szabálytalan bringások kerültek sorra

#872 Ui.: most olvastam el a szöveget. Szóval, a szakújságíró rosszul fogalmaz. Mert ez így nem igaz:

a járdán, ahogy egy autó, úgy egy kerékpáros sem haladhat (kivéve a gyerekek),

Az van, hogy...

54. § (2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=97500001.KPM

Ezen „vitatkoznak,

és a gyalogátkelőhelyen sem tekerhet át bringás,

de annyi biztos, áttekerve, nincs elsőbbsége (mert nem gyalogos).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Melyik az igazi Bluesmobile?

Melyik az igazi Bluesmobile?

– 106 mérföld Chicagóig, van egy teli tankunk, fél doboz cigink, sötét van és napszemüveg van rajtunk!
– Nyomjad neki!

Öt különböző Bluesmobile volt, ebből kettő csak papíron létezett. Harminckét év után még mindig izzik a vita, melyik az „igazi”. Ha a valós forgalomban megtett mérföldeket nézem, mindenképpen egy Dodge Polara. Sokan nem tudják, de a Blues Brothers már jóval a film ötlete előtt létező duó volt, amit Dan Aykroyd és John Belushi maguk és barátaik szórakoztatására találtak ki. Aztán a Saturday Night Live és megannyi sikeres koncert után írta meg Aykroyd és John Landis rendező a forgatókönyvet.

A Polara is Aykroyd ötlete volt, saját bevallása szerint illett a két karakter személyiségéhez. Miután megvette, elvitte egy fényezőhöz és megbízta, hogy fújja le feketére. Amikor a fényező hívta Aykroydot, hogy kész van, ő éppen a zenekarral próbált. Csak ránézett a többiekre és annyit mondott: kész a Bluesmobile! A tagok pedig szinte egyszerre kiáltottak fel: Bluuuuuuesmobile! Hát innen a név. Belushi 1982-es halála után a Polara az özvegye kertjében rozsdásodott évekig, majd szétbontották.
https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2012/02/23/melyik_az_igazi_bluesmobile/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

typosquatting | a kormányhivatalok is terjesztették még nemrég

Ha támadóként azt látja valaki, hogy a magyar közigazgatásban kiadtak egy olyan dokumentumot, hogy itt és itt lehet jelentkezni az állami támogatásokért, és ott a hibás link, akkor egészen kézenfekvő, hogy lemásolja az oldalt, és ott begyűjti az infót. Tehát klasszikus adathalászatra és a magánszemélyek megkárosítására nagyon jó. És ha ezt mi észrevettük, akkor más is észreveheti.
https://telex.hu/assets/images/20220427/1651053064-temp-BoJiED_cikktorzs-komplex-kicsi.jpg

Frész Ferenc szerint a történet pozitívuma, hogy az állami szereplők a hiba felfedezése után rögtön léptek: „Szerintem nagy eredmény, hogy a Facebook-csoportunkban ott vannak az állami szereplők is, és ezek a kollégák nagyon gyorsan reagáltak.”

Az orosz–ukrán háború kiberfrontjáról legutóbb itt írtunk,
https://telex.hu/tech/2022/04/07/orosz-ukran-haboru-ukrajna-21-szazadi-haboru-internet-hekkerek-kriptovaluta-telegram-starlink-tiktok-twitter-osint
de részletesebben itt mutattuk be, arról pedig ebben a cikkben olvashat,
https://telex.hu/kulfold/2022/02/03/ukrajna-oroszorszag-ukran-orosz-konfliktus-kiberhaboru-kibertamadasok-orosz-hekkerek-sandworm-turla-fancy-bear-kemkedes-dezinformacio-szabotazs
hogy a háború előtti években hogyan vált egyre inkább az orosz hekkerek játszóterévé Ukrajna.
https://telex.hu/tech/2022/04/28/kiberbiztonsag-orosz-hekkerek-apt-28-kormanyzati-oldalak-kormanyhivatalok-gov-hu-qov-hu-adathalaszat-typosquatting-misspelling-domain

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A magyar film napja

Szemüvegesek - magyar filmdráma, 78 perc, 1969
https://www.youtube.com/watch?v=cKAMWeIdIP8

Valkó László (Bujtor István) építészmérnök, három évvel az egyetemi diploma megszerzése után, megkapja élete első komolyabb megbízását. A tehetséges és ambiciózus fiatalember nagy lendülettel áll neki a munkának, és a megrendelt épület terveit a legkorszerűbb módon készíti el. Az ellentétes szakmai érdekek és a hivatalos szervek értetlensége miatt azonban a kivitelezés folyamán mindenhol korlátokba ütközik, és fokozatosan fel kell adnia eredeti elképzeléseit. Miközben elkeseredetten küzd a karrierjéért, magánéleti gondok is nyomasztják. Feleségével (Ronyecz Mária) megpróbálnak önálló otthonhoz jutni, de a számukra kiutalt, romos lakással rengeteg probléma akad. Bár a helyzet egyik fronton sem rózsás, nagyobb tragédia nem történik, és mérnök lassan megtanulja, hogyan alkalmazkodjon a rendszerhez.
https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/szemuvegesek

A magyar film napja alkalmából számos magyar filmet láthatnak a nézők a hétvégén országszerte – közölte csütörtökön a Nemzeti Filmintézet (NFI), amelynek kezdeményezésére televíziók, streamingszolgáltatók és mozik is csatlakoztak a közös ünnepléshez.
https://librarius.hu/2022/04/29/a-magyar-film-napja-6-alkotas-ingyen-hozzaferheto-a-neten/

A magyar film napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.
Ebből az alkalomból filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák, valamint más kulturális és oktatási intézmények minden évben vetítésekkel, találkozókkal, szakmai beszélgetésekkel, játékos vetélkedőkkel tisztelegnek a magyar film nagy korszakai, valamint azon kiemelkedő tehetségű filmalkotók előtt, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. Az ünnepi rendezvények célja, országszerte sikerrel megszólítani és bevonni a filmkedvelő közönséget, számukra ismét vonzóvá tenni a hazai filmalkotásokat.
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_film_napja

– Mondd, egy idő után mindenki ilyen cinikus lesz?
– Nem, a hülyék azok nem.
https://snitt.hu/filmek/szemuvegesek-1969#

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma (CERN)

Hároméves, koronavírus-járvánnyal súlyosbított szünet után, 2022. április 22-én újraindult a világ legnagyobb és legnagyobb teljesítményű fizikai kutatóberendezése, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (Large Hadron Collider, LHC).

A CERN Genf mellett található nagy hadronütköztetője csaknem 14 éves, a nagyenergiájú fizika legnagyobb és legkorszerűbb berendezésében 2008. szeptember 10-én haladt végig az első protonnyaláb. A nagy hadronütköztető kísérleteinek egyik legfontosabb eredménye, hogy 2012-ben – fél évszázaddal a feltételezése után – sikerült bizonyítani az isteni részecskének is nevezett Higgs-bozon létezését. 2018-ban az LHC ATLAS kísérletével bizonyították a Higgs-bozon B-kvarkokra való szétesését is.

Az LHC-vel eddig felfedezett részecskék – köztük a Higgs-bozon – megfeleltek az úgynevezett Standard Modellnek, ami az 1970-es évek óta a fizika irányadó elmélete. A Standard Modell azonban hiányos, mivel nem ad magyarázatot a fizika néhány megválaszolatlan kozmikus kérdésére, például a sötét anyag természetére. A CERN-ben működő négy hatalmas részecskedetektor egyike, az LHCb kísérletében korábban gyűjtött adatok is a részecskék olyan viselkedéséről árulkodnak, amelyek nem magyarázhatók a standard modellel.
https://rtl.hu/tudomany-tech/2022/04/30/cern-lhc-nagy-hadronutkozteto-gend-fotok-atlas-alice-cms-detektorok-reszecskefizika-standard-modell

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Webb-űrtávcső: beállítva

Négy hónappal a start után újabb örömhírt közölt a NASA és az ESA a James Webb űrteleszkóp beüzemelésével kapcsolatban: a sikeres finomhangolás után befejeződött az űrtávcső fő tükrének beállítása, a Webb-űrtávcső képes éles, jól fókuszált képeket készíteni a négy nagy teljesítményű fedélzeti tudományos műszer mindegyikével.

Az alábbi képsorozaton a teleszkóp fő képalkotó műszereinek összehangolása látható, az űrtávcső teljes látómezején:
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2022/04/Webb_in_full_focus

A teleszkóp összehangolásának hetedik és egyben utolsó szakaszának befejeztével a Webb mérnökei megállapodtak abban, hogy jöhet az utolsó szakasz, a tudományos műszerek üzembe helyezése. A műszerek beállítása és tesztelése körülbelül két hónapig tart, mielőtt a nyáron megkezdődne a tudományos működés, amit a világ csillagászai – köztük sok magyar is – már olyannyira várnak.

A teleszkóp optikai teljesítménye továbbra is jobb, mint a mérnöki csapat legoptimistább előrejelzései. A Webb tükrei most már teljesen fókuszáltan irányítják az űrből begyűjtött fényt az egyes műszerekbe, és minden egyes műszer sikeresen készít képeket a hozzájuk érkező fénnyel. Az összes eddig kapott tesztkép minősége, a látható részletek finomsága a fizikailag lehetséges legjobb.
https://rtl.hu/tudomany-tech/2022/04/29/pengeeles-kepeket-kuldott-vissza-a-webb-urtavcso

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Autisták Országos Szövetségének online fotókiállítása

Az Autisták Országos Szövetségének online fotókiállítása április 29-től érhető el a nagyközönség számára az AOSZ virtuális kiállításának weboldalán. A képeket Komka Péter fotóriporter készítette 2010 és 2022 között ugyanazokról a személyekről, családokról. A virtuális tárlatot a képek főszereplőinek családtagjai, illetve hozzájuk közel álló személyek leírásai teszik teljessé. Az itt megfogalmazott üzenetekből megismerhetjük örömüket, bánatunkat, küzdelmeiket, aggodalmaikat a jövővel kapcsolatban.

A fotókon szereplő autista gyermekek első fotói 2010-ben készültek, a kiállítás az elmúlt 12 évben készült fotódokumentáció segítségével mutatja be, hogy a család, főként az édesanyák gondoskodó szerepe változatlan, miközben gyermekeikből időközben felnőttek lettek. Édesanyák, akiknek dönteni kell, mert az iskola után gyermekük már csak a közvetlen családra számíthat a mindennapokban. Édesanyák, akik nyugdíjas éveikben szeretnék megnyugtatóan látni gyermekük jövőjét.

Az 5 életutat bemutató fotókiállítással az Autisták Országos Szövetsége szeretné felhívni a figyelmet minden olyan családra, akik a társadalom számára láthatatlanok, magukra maradnak. Családokra, akikért mindannyian felelősek vagyunk! Autista társaink számára egyenlő esélyeket kell teremteni minden életkorban, hiszen a család ezzel a feladattal ma még nagyon magára marad.

A mára több mint 100 tagszervezetet tömörítő AOSZ és elődje immáron 33 esztendeje képviseli az autizmusban érintett családok érdekeit. A Szövetség az ország 15 pontján elérhető AOSZ Info-Pont irodában számos szolgáltatással támogatja a családokat. Éves szinten több, mint száz esetben járul hozzá az autista emberek jogainak érvényesítéséhez.
https://aosz.hu/autizmus-egy-eleten-at-virtualis-fotokiallitas-az-autistak-orszagos-szovetsegenek-szervezeseben/

A kiállítás megtekinthető:
https://kiallitas.aosz.hu/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mozdonyvezetők nyílt levele az autósokhoz

Mit érez a mozdonyvezető, amikor a vasúti átjáróban meglát egy autót, teherautót, kerékpárost vagy gyalogost?

Elsősorban tehetetlenséget. Gyorsfékezünk, de a vonat fékútja többszáz méter. Ez az egyetlen lehetőségünk, és nagyobb jármű esetén - ahogy tanították az idősebb, rutinos mozdonyvezetők - a géptérbe szaladni, hogy túléljük az ütközést.

A balesetek egyetlen pillanat alatt következnek be, szinte esélyünk sincs az elkerülésükre, és onnantól kizárólag a szerencsén múlik azok kimenetele.

Az ütközés borzalmas, amelybe a mozdony is beleremeg. Ez a legnagyobb trauma, ami érhet bennünket és egy életen át elkísér. Ki így, ki úgy dolgozza fel közülünk, de egy biztos: maradandó nyomokat hagy bennünk. A csattanás, a látvány, a hangok, a gondolatok a fejben szaladva hátra a megállás után... Vajon mit találunk? Vajon élnek? Miért nem figyeltek, mi történhetett? Gondolatok milliói a fejben. A mozdonyvezető fejében, aki nem ezért ment be dolgozni, nem ezért választotta ezt a munkát, nem ezt gondolta, amikor örömmel, boldogsággal lobogtatta a jogosítványát a rengeteg tanulás után, miután kimondhatta az élete álmát: „mozdonyvezető lettem”. Aztán jön egy eset, amely teljesen megváltoztatja az életét. Innentől kezdve minden más. Csalódás, sajnálat, gyötrelem a szívében. Miért? Vajon kik voltak? Miért hibáztak? Miért nem figyeltek? Kérdések ezrei, amikre sosem lesz válasz, amikre sosem kapunk magyarázatot. Egy kis rekesz az agyban, ahová bekerül az eset. Barátok, kollégák, szakemberek vagy mentori program segíthet a borzalmak feldolgozásában. Mert menni kell tovább, holnap is fel kell ülni a mozdonyra, hiszen ez a munkánk, a hivatásunk.

Megéri 2 perccel hamarabb odaérni bárhová, mint soha többé?
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/story/document/public/mozdonyvezetok_nyilt_levele_az_autosokhoz.pdf

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szupermasszív fekete lyuk, a Sagittarius A*

Elkészült az első kép a galaxisunk középpontjában található szupermasszív fekete lyukról, a Sagittarius A*-ról – jelentette be csütörtök délután a szenzációs áttörést az eseményhorizont teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) kollaboráció, amely még 2019 áprilisában közölte a legelső, történelmi felvételt egy fekete lyukról.

Az M87 fekete lyukához képest a Sagittarius A* megörökítése jelentősen nehezebb feladat volt, annak ellenére, hogy utóbbi sokkal közelebb van hozzánk. Mint az EHT kutatója, Csan Csi-kvan elmagyarázta, „a fekete lyuk környékén található gázok hasonlóan, közel fénysebességgel mozognak mindkét objektum körül, ugyanakkor az M87 sokkal nagyobb fekete lyukát napok, vagy hetek alatt kerülik meg, míg a sokkal kisebb Sgr A*-t néhány perc alatt. Ez pedig azt eredményezi, hogy a gáz fényessége és mintázata gyorsan változott galaxisunk központi fekete lyuka körül az EHT-vel való megfigyelések alatt”. A kutatók összességében öt évig dolgoztak az adatokon szuperszámítógépek segítségével, és új módszereket fejlesztettek ki, amelyek figyelembe vették a gáz mozgását, és lehetővé tették egy átlagolt kép elkészítését.
https://qubit.hu/2022/05/12/megerkezett-a-szenzacios-elso-felvetel-a-tejutrendszer-kozponti-fekete-lyukarol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Tejútrendszer magjába küldenének üzenetet

Az ott élő idegeneknek köszönhetnénk ezzel, bár a kétoldali kommunikációra minimális az esély.

A földönkívüli élet kutatásával kapcsolatban többnyire a SETI munkálkodásáról számolhatunk be, erre viszont nem túl gyakran kerül sor, legutóbb például 2019-ben írtunk arról, hogy a szervezet a NASA-val közösen kutakodik. Most egy másik csapat szánta el magát egy részletes üzenet elküldésére, amit még véglegesíteniük kell.

A napokban tették közzé az előzetes anyagot, amelyben a Beacon in the Galaxy névre keresztelt projekt részleteit közlik velünk – illetve a területtel foglalkozó további kutatókkal, akiknek még szintén tüzetesen szemügyre kell venniük a dokumentumot. Ebben arról írnak, hogy a SETI eszköze, vagyis a kaliforniai Allen Telescope Array, valamint a kínai FAST (Aperture Spherical Radio Telescope) révén sugároznának egy hosszabb üzenetet a Tejútrendszer központja felé, ahol csillagok egy meglehetősen sűrű gyűrűje valószínűleg ideális körülményeket kínál az élet megjelenéséhez és annak megmaradásához, vagyis az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételhez.

A kínai fejlesztés eredetileg még 2016-ban állt munkába, ...

Az azóta elhunyt Stephen Hawking professzor évekkel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy nem kellene ezen erőlködnünk, egy sikeres kapcsolatfelvétel ugyanis olyan körülményeket idézhet elő, mint annak idején Kolumbusz partra szállása Amerikában – és ezúttal mi lennénk a fogadó fél.
https://sg.hu/cikkek/tudomany/149540/a-tejutrendszer-magjaba-kuldenenek-uzenetet

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy új tanulmány szerint azok, akik szeretnek zenét hallgatni,

fontosabbnak tartják az éghajlati válság kezelését, mint azok, akik nem rajonganak a zenéért.

A Glasgow-i Egyetem által készített, Turn Up The Volume című, 2184 felnőtt bevonásával készült felmérés során a kutatók a zenével kapcsolatos kérdéseket tettek fel, beleértve a zeneszámok hallgatásának és megvásárlásának módját, valamint a környezetvédelmi szempontokhoz való hozzáállást.
https://www.youtube.com/watch?v=2DLnhdnSUVs

Az eredmények szerint a zenekedvelők 82%-a aggódik az éghajlatváltozás miatt, míg a nem zenekedvelőknek csak 72%-a.

A felmérés azt is megállapította, hogy a zenebarátok 54%-a úgy véli, hogy az éghajlatváltozás kezelésének mostantól elsődleges prioritásnak kell lennie, megelőzve más kérdéseket.

Dr. Matt Brennan, a tanulmány vezetője elmondta: „A projekt eredményei azért izgalmasak, mert egyértelmű összefüggést mutatnak a zene iránti rajongás, az éghajlatváltozással kapcsolatos fokozott aggodalom és a cselekvés iránti vágy között. A zenei kultúra régóta kulcsszerepet játszik a társadalmi mozgalmakban, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy ez a kapcsolat napjainkban is erős, amikor az éghajlati vészhelyzetről van szó.”

A felmérésből az is kiderült, hogy a zenét értékelő emberek hajlandóak is fenntartható módon foglalkozni a zenével.
https://www.elobolygonk.hu/Elmenybutik/Zenesarok/2022_05_13/a_zenerajongok_klimatudatosabbak

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án

Május 16-án, hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás lesz, amit itthonról is megfigyelhetünk napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron. A folyamat magyar idő szerint hajnali 4:28-kor kezdődik majd.

„Bár a telihold minden hónapban szembekerül a Nappal, a holdpálya apró dőlése miatt mégsem takarja ki Földünk a napfényt, így hónapról hónapra gyönyörködhetünk a teliholdban. Egy-két évente azonban pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt. Ekkor következik be a holdfogyatkozás” – idézi a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársainak közleményét az InfoRádió.
https://infostart.hu/tudomany/2022/05/10/kiderult-mikor-kezdodik-a-holdfogyatkozas

A teljes folyamatot Dél-Amerikából, illetve Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó keleti részéről követhetik végig, aki kíváncsi rá, a NASA honlapjáról követheti majd élőben.
https://www.youtube.com/watch?v=vGIaEIICIcs

A közelgő tudományos eseményről kérdés-felelet formában írtak a csillagászok.

Miért nem fogy el a Hold? Mégis milyen fogyatkozás lehet az, amelynek során az égitest végig látható marad?
A válasz a Föld légkörében keresendő. Bár bolygónk árnyéka valóban eltakarja a Holdat, a Föld légkörének köszönhetően mégsem tűnik el teljesen a szemünk elől. Légkörünkben, akárcsak egy opálos bevonatú üveglapon vagy lencsén, megtörik és szóródik a napfény, amely így halványan megvilágítja a Holdat, amelynek fényessége azonban közel századára csökken holdfogyatkozáskor.

Miért vöröses színű a Hold?
A légkörön keresztülhaladó fény a fényszórás miatt színeire bomlik, akárcsak egy képzeletbeli prizma üvegén. A hosszabb hullámhosszú (vörös) sugarak kevésbé szóródnak a légkörben, ezért látjuk a naplementét is narancsvörös színben pompázni. Ugyanez a hullámhosszú fény folytatja útját a Föld gázburkán át a Hold felé, hogy felszínét vöröses árnyalatokba öltöztesse.

Mit láthatunk hazánkból?
A részleges holdfogyatkozás 4:27-kor kezdődik, az égitest ekkor már csak alig 6 fokkal lesz a délnyugati látóhatár fölött. Így ezúttal egy sok körülménnyel nehezített, de annál egzotikusabb jelenségnek lehetünk szemtanúi. A holdfogyatkozás csak teljesen szabad délnyugati látóhatár mellett figyelhető meg. Binokulárban és kis távcsőben azonban megkapó látvány lesz az egyre nagyobb fázist öltő fogyatkozási holdsarló, ahogy a horizont tereptárgyai fölött lebeg. A légköri fénytörés (refrakció) laposra torzítja a holdkorongot, ráadásul az alsó felét jobban összenyomja, mint a felsőt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szavazz az akadálymentesítésre... | Access4you

https://www.youtube.com/watch?v=bCKIyJ1kXMc

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures idén immáron ötödik alkalommal rendezi meg a közép-kelet-európai régió legrangosabb startup networking eseményét, a Regional Startup and Innovation Dayt, ahol több startup díjat is átadnak. 2022-ben ráadásul először tüntetik ki azt a startup vállalkozást, amely – amellett, hogy pénzügyileg életképes – tevékenységével mérhető társadalmi, környezeti vagy fenntarthatósági hatást vált ki. A Best Impact Award-ra három startup vállalkozás esélyes. Szavazz!

Honlap:
https://access4you.io/
Szavazz! Szerintem, ez a projekt most a három közül a legfontosabb...
Itt: https://wmn.hu/startup-szavazas-2022

( itt, a hozzászólásokban egy másik, de hasonló projektről olvashatsz )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Space Perspective további fejlesztésre kapott támogatást

A Space Perspective május 19-én jelentette be, hogy további 17 milliárd dollárra tettek szert, így folytathatják az utasszállító ballonrendszerük további fejlesztését, mely a tervek szerint egészen a sztratoszféráig fogja emelni a különleges kilátásra vágyókat. Az újabb befektetők neveire szintén fény derült a nyilatkozatban, köztük a Silicon Valley Bank, a Trinity Capital, és Henry Kravis, aki a KKR and Co. vállalat társalapítója.

A közölt adatok alapján a Space Perspective eddig összegyűjtött támogatása meghaladja a 65 millió dollárt, melyből 40 millió dollárt 2021 októberében sikerült elnyerniük egy "A" sorozatú fordulóban, ami a vezetők akkori közlése szerint teljes mértékben finanszírozza a vállalatot a kereskedelmi üzemeltetés megkezdéséig, amit 2024 év végére tűztek ki.

A vállalat Spaceship Neptune elnevezésű ballonrendszere nyolc utast és egy személyzeti tagot szállító kapszulát fog eljuttatni mintegy 30 kilométeres magasságba. A Space Perspective fejenként 125 000 dollárért árulja a helyeket, és hozzátették, hogy az első járatokra már elkeltek jegyek, de konkrét számot nem közöltek. A repüléseket a vállalat a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyével fogják elvégezni.
https://spacejunkie.hu/hir/a-space-perspective-tovabbi-fejlesztesre-kapott-tamogatast

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Minőségi oktatást | petíció

https://a.tanitanek.info/forms/fenyegetes-helyett-minosegi-oktatast/

Június 5-én, Pedagógusnap alkalmából levélíró kampányt szervezünk, hogy minél többen kifejezzék a megbecsülésüket és a tiszteletüket az oktatásban dolgozók felé.

Írj te is lelkesítő gondolatokat, bátorító üzeneteket, mi pedig eljuttatjuk a pedagógusokhoz! Támogassuk őket ilyen módon is, mert megérdemlik a bátorító szavakat!
https://a.tanitanek.info/forms/pedagogusnapi-uzenet

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Idén újra lesz JóreményStég...

közösségi pihenőhely a Tisza-tó partján, amit bárki élvezhet! Egy kis közösségi munkára hívlak benneteket, felújítjuk, csinosítjuk a tavaly létrehozott kis birtokot. Június 11-12-én várlak benneteket szeretettel, hozzunk létre együtt valami szépet és valamit jót! Egy nyugodt, tiszta és barátságos helyet, egy fapados közkincset :) Részletek az esemény leírásában:
https://www.facebook.com/events/713941629806944/
Előre is köszönöm a segítségetek és Viszlát a Tiszán! Üdv.: Dimi
Tavaly így újítottuk fel a stéget és így alakítottuk ki a pihenőhelyet közösen:
https://www.facebook.com/dimitryfilms/videos/276021910951111
-- Ljasuk Dimitry films

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van-e a tech. civilizációnak még száz éve fúziós energia nélkül?

Nem elírás, a legfrissebb becslések szerint a világ jelenlegi tríciumkészlete húsz kilogramm.

A trícium jelenlegi egyetlen gazdaságos előállítási formája az, hogy az anyag melléktermékként jön létre a nehézvizes nukleáris reaktorokban. A gond az, hogy ilyen technológiát használó atomerőművekből jelenleg már csak kevesebb mint 30 működik világszerte, ezek egyenként nagyjából 100 gramm tríciumot termelnek évente. Bár India tervez újabb nehézvizes blokkokat építeni, a termelés évtizedes időtávban még inkább tovább fog csökkenni növekedés helyett.

A váratlan kereslet és a szűkös termelés hatására a trícium a világ egyik legdrágább anyagává változott, jelenleg nagyjából 30 ezer dollár (11 millió forint) egyetlen grammja. Egy folyamatosan áramot termelő 1 GW teljesítményű fúziós reaktornak a becslések szerint nagyjából 55 kilogramm tríciumra lenne szüksége évente.

Persze vannak más módszerek a trícium előállítására, de ezek ilyen mennyiségek esetén elképesztően drágák lennének. A tudósok viszont előálltak a tökéletes megoldással. A D-T fúziós reakció közben a reaktormagból nagy energiájú neutronok szabadulnak fel. Ha ezek útjába lítium-6 izotópokat teszünk, akkor ezek elnyelik a neutronokat, és közben trícium képződik. (Ezt is, és általában a fúziós energiatermelést is a lehetőségekhez képest közérthetően magyarázza el Dr. Dunai Dániel, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa az alább megtekinhető előadásában.)

https://www.youtube.com/watch?v=96Oo6uiNGCY

„A számítások azt mutatják, hogy egy jól megtervezett tríciumszaporító takaró képes lenne elég tríciumot szolgáltatni ahhoz, hogy az erőmű önfenntartó legyen üzemanyag tekintetében, miután külső forrás felhasználásával beindítottuk”
https://mfor.hu/cikkek/tudomany/olaj-gaz-ugyan-mar--a-fuzios-eromuveknek-mar-azelott-elfogyhat-az-uzemanyaguk-mielott-beindulnak.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Belgrádig jutott a Dunán, aztán feladta a túl sok szar miatt

Andreas Fath német kémikus közel 3.000 kilométer hosszú úszásra indult a Duna teljes hosszán, hogy vízmintákat gyűjtsön a folyóból, amelyeket a Bécsi Egyetem kutatócsoportja elemzett a hajón fedélzeten lévő mobil laboratóriumban. Fath egészen Belgrádig úszott így, ahol végül feladta a sok fekália miatt.

Fath és egy bécsi kutatócsoport belevágott a Tisztítsuk meg a Dunát elnevezésű projektbe, hogy vízmintákat gyűjtsön, és megvizsgálja azokban a mikroműanyagok és az adalékanyagok jelenlétét, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek a víz élővilágára.

A német vegyész Belgrádig úszott, de aztán feladta, mert a folyó itt már túl szennyezett, és attól tartott, hogy hatással lehet az immunrendszerére, magyarázta a kutatócsoporthoz tartozó Utah Neumann.

„Mintegy 1,7 millió ember él Belgrádban. A szennyvizük semmilyen szennyvíztisztító-üzemen sem halad át, hanem közvetlenül a folyóba ömlik. Ürülék jut a vízbe. A vízbe kerülő baktériumok mennyisége miatt nagy kihívást jelent a folyóban úszni Belgrádnál. A Duna vizével való érintkezés következménye ugyanis Escherichia coli-fertőzés is lehet”, nyilatkozta Neumann a Telegrafnak.

A hazájában csak „úszó professzor“-ként ismert Andreas Fath kémiatanár és kutató a németországi Furtwangen Főiskolán. Fath 2014-ben a Rajna végigúszásával érdemelte ki ezt a nevet: a nem mindennapi sportteljesítmény közben a professzor vízmintákat is vett, amelyeket később bevizsgáltak.
https://greenfo.hu/hir/az-uszo-professzor-belgradig-jutott-a-dunan-aztan-feladta-a-tul-sok-szar-miatt/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megtalálták az élet építőköveit a Ryugu kisbolygón

A hírt, amelyről a japán Nikkei Asia és a Japan Times híroldal is beszámolt, az oktatási minisztérium egy tagja hozta nyilvánosságra - a hivatalos tanulmány publikálását még nem jelentették be, de annyit már elárultak, hogy a felfedezett építőkövek aminosavak, amelyek a fehérjék alapvető szerkezeti egységei. A 20 féle aminosav között megtalálható többek között a glutaminsav, valamint olyan esszenciális aminosavak is, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, úgymint a valin és az izoleucin, emellett glicinre is rátaláltak a mintákban, ami a kollagén egyik fő összetevője. Az aminosavak némelyike nagy mennyiségben megtalálható volt a Földön a bolygó keletkezése idején, ezzel megerősítést nyerhet az a teória, miszerint az élet kialakulását a Földet bombázó aszteroidákról származó anyagok segítették elő. A Ryugu ugyanis egészen ősi objektum: az összetétele a bolygókeletkezési időszak óta nagyrészt változatlan, így a Naprendszer születéséről, nagyjából 4,6 milliárd évvel ezelőtti állapotokról hordoz információkat.

Az ilyen C-típusú, karbonátokban gazdag és rendkívül porózus aszteroidák a Föld légkörében könnyen szétesnek, ezért is jelent mérföldkövet a kisbolygókutatások terén, hogy a Hajabusza-2 segítségével sikerült a földi laboratóriumokba hozni a róla származó mintákat, hogy a kutatók közelebbről tudják tanulmányozni az anyagát és alátámasztani (vagy cáfolni) az eddigi teóriákat a Naprendszer formálódásáról.

A Ryugu földi "szennyezéstől" mentes törmeléke egyike az első olyan mintáknak, amelyet távoli kisbolygókról szereztek be az űrügynökségek: korábban a JAXA a Hajabusza szondával már szállított mintát az Itokawáról, de az a küldetés több szempontból különbözött a Ryugu esetétől: egyrészt a mintavétel során meghibásodott berendezések miatt csak az edény falára tapadt port tudták kielemezni a kutatók, másrészt annak a vizsgálatnak a során nem találták anminosavak nyomát a mindössze 1500 részecske között.
https://raketa.hu/megtalaltak-az-elet-epitokoveit-a-ryugu-kisbolygon

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kedves Szentjánosbogár kedvelők!

Megkezdődött az idei Szentjánosbogár-rajzás, így a séták is megkezdődnek.
A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben és a Soroksári Botanikus Kertben már hétfőn indulnak az esti szakvezetések.
A regisztráció továbbra is a http://bogarmester.hu/ oldalon végezhető el.
Szeretettel várunk mindenkit!
-- Mécsbogár Fesztivál

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Beiratkozási akció a Múzeumok Éjszakája napján

2022. június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján, már reggel 9 órától beiratkozási kedvezménnyel várjuk látogatóinkat.

A új beiratkozóknak és a havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasóinknak is egy év ingyenes könyvtárhasználatot biztosítunk.

Az újonnan regisztrálóknak csak az 500 Ft értékű kártyakészítési díjat kell kifizetniük.

Az ezen a napon váltott vagy hosszabbított olvasójegyek 2023. június 25-éig lesznek érvényesek.

A beiratkozásról bővebben:
https://www.oszk.hu/beiratkozas
A Múzeumok Éjszakájának teljes programját a jövő héten közöljük. A rendezvény Facebook-eseménye:
https://www.facebook.com/events/1164615567632453
Szeretettel várjuk Önöket addig és akkor is!
http://www.oszk.hu/hirek/beiratkozasi-akcio-muzeumok-ejszakaja-napjan

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az eddig ismert legnagyobb baktérium

A Thiomargarita magnifica 0,9 centiméter hosszúságú.

A kutatók szerint a sejtnek olyan szerkezete van, amely szokatlan a baktériumoknál. Az egyik legfontosabb különbség, hogy egy membránnal körülvett központi sejtszervecskével, vakuólummal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy egyes sejtfunkciók ebben az ellenőrzött környezetben történjenek, ahelyett, hogy az egész sejtben zajlanának.

„Ez a nagy központi sejtszervecske, vakuólum segít a sejtnek abban, hogy megkerülje a fizikai korlátokat, ami a sejtek méretét illeti” – magyarázta Manuel Campos, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ biológusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

A kutatók elmondták: még nem tudják biztosan, hogy a baktérium miért ilyen nagy. Volland elmélete szerint az alkalmazkodás lehet az oka: a nagy méret segíthet elkerülni, hogy kisebb organizmusok megegyék.
https://24.hu/tudomany/2022/06/24/vilag-legnagyobb-bakteriuma-mangrove-mocsar/

... csak nagyobbra ne nőjön!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak