Megjelent az Xfce 4.18-as verziója

kami911 képe

Közel két évnyi munka után az Xfce fejlesztői örömmel jelentették be az Xfce4.18 kiadását, amely a Thunar-ba előnézeti és visszavonási, valamint fájlkiemelési lehetőségeket, a panelra új óra widget-et, javított HiDPI támogatást, a Beállítás-szerkesztőbe keresési lehetőséget kapott. Érkezik az Xfce Terminal 1.0-s verziója is.

Az Xfce 4.16 óta sok jelentős fejlesztés történt. Az Xfcecsapat több szép új funkciót adott hozzá, hibajavítások garmadáját végezték el és különböző kisebb javításokat végeztek. Ezt a fejlesztési ciklust nagyban befolyásolta a GSoC 2021 és GSoC 2022, ami különböző új funkciókat eredményezett, a legtöbbet a Thunar, az Xfce fájlkezelője számára. Bár több más Xfce komponens is sok figyelmet kapott, és számos fejlesztés történt a motorháztető alatt.

Várható változások

Az újdonságok részletes listája itt olvasható el. A teljes változásnapló pedig itt található.

  • A Thunar 4.18-ban fejlődik a tömeges fájlátnevező és a keresési funkciók bővítését több keresési elemmel bővül. Továbbá az utolsó módosítás dátumát az állapotsorban is meg tudja majd jeleníteni és további konfigurációs beállításokat is kap. A Thunar lehetőséget biztosít már az képek előnézet ének két fajta megjelenítésére és a fájlműveletek visszavonása és újra végrehajtására is lehetőséget biztosít. Újdonság a fájlkiemelési lehetőségek is.
  • A Panelre új, konfigurálható óra kisalkalmazás helyezhető el.
  • Szintén ehhez az új kiadáshoz érkezik az Xfce Terminal 1.0-s verziója. Az Xfce Terminal 2022 áprilisában tizenhat évnyi fejlesztés után jutott el az első 1.0-ás verzióhoz, amely javított tab viselkedést, memóriát és egyéb használhatósági javításokat tartalmaz.
  • Talán a legkritikusabb változás a korai Wayland-támogatás, amelyet ebbe a verzióba terveznek. Ez nem egy teljes megvalósítás. De ez egy kezdet, mert a teljes magot érinti. A Wayland implementációjáról a tervezett verzióban itt tudhat meg többet.
  • Képernyőkép készítő frissítések: Az Xfce saját képernyőfotó segédprogramja megkapja az egyik legkívánatosabb funkciót - egyéni műveletet a képernyőfotón. Jelenleg az xfce4-screenshooter csak alapvető funkciókat biztosít, mint például - mentés, a felvétel megnyitása, feltöltés az Imgur-ra és másolás a vágólapra. Az új funkció kihasználja az Xfce egyéni művelet funkcióját. Egy új párbeszédpanel segítségével meghatározhatja az egyéni műveleteket, hogy mit szeretne tenni a képpel. Lehet, hogy el szeretné küldeni valakinek e-mailben, kinyomtatni vagy megnyitni egy másik szerkesztőprogramban, mondjuk a GIMP-ben.
  • HiDPI kijelzők jobb támogatása

Letöltés

Ez a kiadás letölthető önálló csomagok készleteként, vagy egy nagy tarballként, mely az összes egyedi program új verzióit tartalmazza: Letölthető innen >

További információk

Az Xfce asztali környezetről

Az Xfce egy könnyű asztali környezet UNIX-szerű operációs rendszerekhez. Célja, hogy gyors legyen és kevés rendszererőforrást igényel, miközben vizuálisan vonzó és felhasználóbarát.

Az Xfce a modularitás és az újrafelhasználhatóság hagyományos UNIX filozófiáját testesíti meg. Számos komponensből áll, amelyek biztosítják a modern asztali környezettől elvárható teljes funkcionalitást. Ezek külön-külön vannak csomagolva, és a rendelkezésre álló csomagok közül választhat az optimális személyes munkakörnyezet kialakításához. Az Xfce másik prioritása a szabványokhoz való ragaszkodás, különösen a freedesktop.org által meghatározottakhoz. Az Xfce számos UNIX platformra telepíthető, többek között Linux, NetBSD, FreeBSD, OpenBSD, Solaris, Cygwin és MacOS X, különböző CPU architektúrákon.

Az Xfce számos alapvető komponenst tartalmaz a minimális feladatokhoz, amelyeket egy asztali környezettől elvárhatunk:

  • Ablakkezelő: Kezeli az ablakok elhelyezését a képernyőn, ablakdekorációkat biztosít, és kezeli a munkaterületeket vagy virtuális asztalokat.
  • Asztalkezelő: Beállítja a háttérképet, és biztosítja a gyökérablak menüt, az asztali ikonokat és az ablakok listáját.
  • Panel: Váltás a megnyitott ablakok között, alkalmazások indítása, munkaterületek váltása, valamint menücsatlakozók az alkalmazások vagy könyvtárak böngészéséhez.
  • Munkamenetkezelő: Irányítja az asztal bejelentkezését és energiagazdálkodását, és lehetővé teszi több bejelentkezési munkamenet tárolását.
  • Alkalmazáskereső: Kategóriák szerint mutatja a rendszerre telepített alkalmazásokat, így gyorsan megtalálhatja és elindíthatja őket.
  • Fájlkezelő: Az alapvető fájlkezelési funkciókat és olyan egyedi segédprogramokat biztosít, mint a tömeges átnevezés.
  • Beállításkezelő: Eszközök az asztal különböző beállításainak, például a billentyűparancsok, a megjelenítés, a megjelenítési beállítások stb. vezérléséhez.

A modulok alapkészlete mellett az Xfce számos további alkalmazást és bővítményt is biztosít, így tetszés szerint bővítheti az asztalt, például terminál emulátorral, szövegszerkesztővel, hangkeverővel, alkalmazáskeresővel, képnézegetővel, CD- és DVD-író alkalmazással.

Hozzászólások

xfce 4.18

A Xubuntu 23.04 daily-ben már megjelent, szépen muzsikál. A Verában már ő lesz?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

xfce 4.18

#1 Linux Mint 21.1 features Xfce 4.16.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

xfce 4.18

#1.1 Köszönöm, kár, pedig még meg sem érkezett a leányzó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve