7 ok, amiért a Cinnamon egy fantasztikus (mégis alulértékelt) Linux asztali környezet

kami911 képe

A Linux Mint az egyik kedvenc disztribúcióm. A zászlóshajó (avagy alapértelmezett) Cinnamon asztali környezet miatt szeretem annyira. A Cinnamon asztali környezet által kínált felhasználói élmény talán nem észbontó vagy csicsás. De ez az asztali környezet elég okot ad arra, hogy a felhasználók szeressék és könnyen használhassák, és hogy egyszerűen elvégezzék a dolgukat.

Végső soron ez az, amit mi akarunk. Egy olyan felhasználói felületet, amely az elvárásoknak megfelelően működik, és nem akadályoz. Úgy gondolom, hogy a Cinnamon asztali környezet néhány dolgot jól csinál, hogy izgalmas élményt nyújtson. Hadd említsek meg néhányat ezek közül itt. Ha nem tudtad volna, a Cinnamon desktop a GNOME 3 egy 2011-ben Clement Lefebvre (Linux Mint készítője) által létrehozott forkja, amelyet az évek során továbbfejlesztett.

Ismerős felhasználói felület

A Cinnamon létrehozásának elsődleges célja a GNOME 2 asztali stílusának életben tartása volt. Éppen ezért a legnépszerűbb felhasználóknak szánt asztali operációs rendszerhez, azaz a Windows-hoz képest ismerős asztali elrendezést kapunk. Természetesen a Windows 11 idővel továbbfejlesztette a megszokott elrendezését. De a start menü, a tálca, a tálcán elhelyezett rendszerikonok (rendszertálca), és néhány ablakdíszítés elérése könnyen áttekinthetővé teszi.

Cinnamon, a már jól ismert asztal

Akár Windows-, akár macOS-felhasználó vagy, a Cinnamon asztali környezet elrendezés ismerős lesz – a valahol már láttam érzést erősíti.

Az Üdvözlőképernyő akár minden indításkor megjelenhet

A további segítség érdekében a Linux Mint „Üdvözlőképernyő”-je minden információt gyorsan megad.

Nem terheli le a számítógépedet

Ahhoz, hogy a Cinnamon asztallal (általában a Linux Mint rendszerrel) kényelmes élményben legyen része, a következő rendszerkövetelményekkel kell rendelkeznie:

  • 4 GB RAM
  • 100 GB lemezterület
  • 1024×768-as felbontású képernyő

A modern számítástechnika korában ezek a specifikációk szinte mindenkinek megfelelnek. Tehát nem kell aggódnia amiatt, hogy őrült mennyiségű memóriára vagy lemezterületre van szüksége a Cinnamon által támogatott Linux terjesztés futtatásához.

Természetesen kipróbálhatja a Cinnamon asztali környezet telepítését Ubuntura is. De ehhez a cikkhez a Linux Mint telepítését tekintjük ideális felhasználási esetnek.

Gyors teljesítmény a felhasználói élmény feláldozása nélkül

Amikor egy könnyed asztali környezetre gondolunk – általában egy unalmas felhasználói felületet képzelünk el, amely a teljesítményre összpontosít. A Cinnamon asztallal nem ez a helyzet. Tartalmaz finom animációkat és olyan ikonokat/témákat, amelyek modern megjelenést biztosítanak, ha nem is a legjobbat.

Minimális megközelítéssel is kellemesen néz ki.

Jellemzően a szép felhasználói felületek híve vagyok, de a Linux Mint egyszerű felhasználói élményével még mindig együtt tudok élni, ha kétmonitoros beállításon (1440p + 1080p) futtatom.

Alapértelmezett testreszabási lehetőségek

Talán már tudod, hogy a KDE valószínűleg a király, ha a dobozon kívüli testreszabási lehetőség megadásáról van szó. De sok felhasználó számára ez túl sok.

Szerintem a Linux Mint megfelelő mennyiségű extrát ad, amit az üdvözlő képernyőn is megismerhetsz.

Néhány olyan elem, amelyet könnyen testreszabhatsz:

  • Asztali szín
  • Világos/sötét téma kapcsoló
  • Panel elrendezés
  • Ikonok, gombok és egérmutató.

A rendszerbeállítások között a „Témák"” menüpontra navigálva megtalálhatod az alapvető finomhangolési lehetőségeket.

Hivatalos kiegészítők az élmény feldobásához

A Linux Mint különböző kiegészítőket támogat a felhasználói élmény fokozására. Ezek mind a Cinnamon Spices kínálatának részét képezik. Ezek közé tartoznak:

  • Témák
  • Bővítmények
  • Kisalkalmazások
  • Asztalkalmazások

A kisalkalmazások és a asztalkalmazások olyan apró programok, amelyeket a panel tetejére (a rendszertálca mellé), illetve az asztalra helyezhetsz.

Rendszerfigyelő kisalkalmazás

Kezelheted a rendszer alapértelmezett kisalkalmazásait, vagy továbbiakat tölthet le a hivatalos tárolókból:

Kisalkalmazások kezelése

Hasonlóképpen hozzáadhatsz egy Asztalkalmazás a rendelkezésre álló alapértelmezettek közül, vagy beszerezhetsz egy újat a tárolókból.

Asztalkalmazások kezelése

Rengeteg értékes segédprogram a rendszer erőforrásainak felügyeletéhez, az időjárás ellenőrzéséhez és még sok máshoz.

Ezen kívül hozzáférést kapsz a közösség által készített különböző témákhoz, amelyek olyan megjelenést kölcsönöznek, amire mindig is vágytál.

A fenti kiegészítők (spices – fűszerek) kiegészítéseként bővítményekkel átlátszóvá tehetied a panelt, vízjelet adhatsz az asztalhoz, engedélyezheted az ablakok csempézését, és izgalmas ablakanimációkat vehetsz használatba.

Kompatibilis és zökkenőmentes felhasználói élmény

Miért emelem ki ismét a felhasználói élményt? A legjobb a Cinnamon asztali környezetben az, hogy úgy fejlődik, hogy minden funkciót tiszteletben tart és támogat.

Ha például egy olyan alkalmazást akarsz telepíteni, amelyet a KDE Plasma rendszeren élvezettel használtál, akkor annak itt is ugyanúgy kell működnie. A Cinnamon asztali környezetben nincs semmi olyan különleges, ami megtörné az élményt.

Hasonlóképpen, az asztal olyan funkciókat ad hozzá, amelyek megpróbálnak más asztali környezetek szolgáltatásaival együtt létezni. Például a naptáresemények támogatása a GNOME Online fiókok használatával.

Panel testreszabás

A dokkoló, a feladatsor vagy a panel a felhasználói felület szerves részét képezi.

Igen, más asztali környezetek lehetővé teszik ugyanennek bizonyos mértékig történő testreszabását. A Cinnamonnal széles teret kap a finomhangoláshoz. Szerintem minden lényeges opciót megkap, amire egy felhasználó vágyik.

Összefoglalva

A GNOME és a KDE Plasma népszerű asztali környezetek. A Cinnamon azonban nem áll messze az optimális felhasználói élmény biztosításához szükséges alapvető részektől.

Mit gondolsz a Cinnamon asztali környezetről? Inkább kipróbálnád a Linux Mint-et? Oszd meg gondolataidat az alábbi megjegyzések között.

(forrás)

Hozzászólások

Nem mintet használok és nem

Nem mintet használok és nem igen szoktam nézni a gépigényt, de az a 100 giga nem elírás? Laikusként ha ezt meglátom az tuti hogy a közelébe se megyek :) ubuntun maga a rendszer az 7 giga nálam, csúnya volna ha a Mintnek 100 kellene

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nem mintet használok és nem

#1 Nem is kell neki annyi. 10-15GB-on elvan, a lista a „kényelmes élmény”-t nevezi, amikor el lehet gérni jól a rendszerrel. Felrakni mindent ami kellhet, belakni. A minimum jóval kevesebb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nem mintet használok és nem

#1 Mindenki ahogy lehet, mindent kipróbál, azaz telepít és letölt (fájlokat). :)

Ahhoz, hogy a Cinnamon asztallal (általában a Linux Mint rendszerrel) kényelmes élményben legyen része, a következő rendszerkövetelményekkel kell rendelkeznie:

  • 4 GB RAM (izé, tán jobb megfogalmazás a 6 GB, mint minden Linux-nál is)
  • 100 GB lemezterület (telepítések, letöltések...)
  • 1024×768-as felbontású képernyő (a telepítő padló igénye)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem mintet használok és nem

#1 A 100 GB-t úgy kell érteni, hogy elég neki sokkal kevesebb, annak, aki ezt felfogja. De a többség aki Windows helyett kezd el Mint-et használni, az letölt (torrent), wine-t telepít és bazi nagy játékokat. És van default Timeshift, 5 nap mentésével u.a. partícióra, mert még egy lemezt mentésre minek.

Aki meg nem torrentezik, játszik, az meg videót szerkeszt. Mondjuk nekik azért szokott lenni több lemez is a gépben.

Aki meg egyiket sem, az virtuális gépekkel szórakozik.

Nekem a nagy gépen kb. 300 GB-t foglal a rendszer, belakva, képekkel, doksikkal, virtuális gépekkel. Egy külön lemez szolgál a szkennelt cuccokra, ill. a telefonokról lementett kismillió képek / videók tárolására, ami 250 GB foglalt helyet jelent.

Csak 1 TB-s lemezek vannak a gépben, 5 db. 2 SSD, 3 HDD. Egy csak a Timeshiftnek van. Bár ha kell hely, akkor mindig akad azon a lemzen. Egy külön HDD a videó felvételekhez. Capture arra megy, ill. szerkesztési munkákhoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem mintet használok és nem

#1.3

 

Szerintem ez, akkor is megtévesztő, akkor a hivatalos oldalt nézve is, mert nem a rendszernek kell 100 giga, hanem, a te egyéni preferenciáidnak. De, hogy te utána mit raksz fel, az mennyi helyet foglal, azt szerintem nem a rendszerigényhez kellene írni, mert ezzel az erővel írhatnák, hogy 8 tera, azon biztos minden kényelmesen elfér, csak köze sincs a valósághoz. Az ubuntu is, úgy adja meg, hogy 25giga + a programjaid, Azért az mégis csak barátibb mint a 100 :D Alaphangon a windows se foglal ennyit.

Jó, tudom, hogy aki linuxot használ, az tisztában van vele, hogy az ott nem feltétlen igaz, csak nekem az ott szemet szúrt, hogy az oszt igen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Felhasználói szokások (100 GB)

#1.3.1 A hasonlatodat rossznak érzem :)). Példa: a közlekedési útvonalaimon van egy „érdekes”, jelzőlámpával ellátott gyalogos átkelőhely. Ha a gyalogosoknak piros -egyértelmű, hogy hol piros, hol zöld, beleértve, hogy néha villog is- és jön a busz, akkor az emberek nagy többsége átmegy a piroson. Sőt, szalad. Még azt sem mondhatni, hogy megnézik, hogy jön-e jármű. Nem nézik meg. Balra, a hátuk mögé kéne nézni... . Khm, ha nem figyelnének a járművezetők, igen sok baleset lenne, akár halálos is. Kürtszó van olykor. ;)

Szóval, a 100 GB az átlagos felhasználói szokások ismeretében van így megadva. Kit szidnak a felhasználók, ha elfogy a hely? Nem magukat, áh! Mind nagyon okosnak érzi magát. De nem. A felhasználók többsége egész egyszerűen nincs tisztában a saját felhasználói szokásaival, és a számítástechnika szabályaival.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Gépigény

A processzor szokott lenni a lassúság oka, 4gb ram az tényleg elég volt az összes ubuntu alapú distrónak amit próbáltam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Nem fogom megtudni

Azt én már sosem fogom megtudni, hogy a MATE és a Cinnamon között van-e különbség, mert én nem láttam. Talán az animációk? Mert azt ki is lehet kapcsolni. Mind a 2 gnome2 alapú. Egyébként most már ablakkezelős rendszert használok. Abban mindenért meg kellett dolgozni, hogy legyen, de az már egészen az enyém, amit alkottam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nem fogom megtudni

#3 Különbség: saját alkalmazások, megjelenítés, működés..., és az egyik elég erősen támogatja az akadálymentesítést (MATE). (az akadálymentesítést egyébként jellemzően a MATE támogatja a legjobban, más asztal környezet nem igazán, és a KDE jellemzően nem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem fogom megtudni

#3 Mate vs Cinnamon:

Mate "jobban" Gnome, azaz a régi Gnome 2 menüt forkolja tovább, hangsúlyosabb a menüje, és ami a kinézetet illeti, ezres nagyságrendben lehet témákat telepíteni, kombinálni, akár színátmenes címsorokkal, ablakszélekkel, míg Cinnamon esetében jóval kevesebb a téma válszték. De utóbbi fejlesztése sokkal intenzívebb, gyorsan fejlesztik.

Jelenleg a Mate erőforrás igénye nagyobb, kb. csak a KDE plasma igényel több erőforrást nála.

Windows vs Linux blogom egyik részében vannak animált gifek, ott látni valamennyire mit tud egyik-másik. Bocs, telóról írok, nehézkes linket ide tennem

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Cinnamon

Nekem is ez a kedvencem. Nagyon sok linuxot kipróbáltam és amelyik engedte a cinnamont használtam. Az xfce lehet,hogy gyorsabb de kevesebb is a KDE nálam szóba se jöhet. A Windows 11 asztala és használhatósága ehhez képest kevés nem sokáig bírom és visszatérek a sokkal jobb felhasználói felülettel rendelkező Linuxhoz , Cinnamonhoz. Ez is az https://ibb.co/Kq4YCd8 pedig az Endeavour a telepítéskor felajánl nagyon sok asztali környezetet. De átlag felhasználásra ez esik legjobban kézre ebben van a legtöbb logika. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én is elég régóta használom a

Én is elég régóta használom a Cinnamont, az Xfce-vel karöltve. Bár mostanában ismét ránéztem a Gnome-ra, miután kiadták a 43-as kiadást. A Matet mostanában már hanyagolom. Az tény, hogy a Cinnamon elég kényelmessé teszi az életet. Rendszetrhangokat is eleve beépítetten tárolja, sokkal könnyebben be lehet őket állítani, mint például Xfce-n. Rengeteg hasznos kiasalkalmazást tartalmaz a panelre, én mondjuk az asztali alkalmazásokat kevésbé használom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Talán a 17.3 óta használom a

Talán a 17.3 óta használom a LM-et Fahéjj felülettel. Nekem is ez jött be legjobban, bár nem sok más próbálkozásom volt más irányba. A KDE szép, de mindig akad valami baja, Mate túl retro, XFCE angolos, kifordított, de ezt választanám a Fahéjj után (csak a Papyrus icon készlet nekem nem tetszik).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

+ még egy lényeges szempont

Ami kimaradt még, ez lehet jónak, vagy kevésbé jónak ítélni, az az, hogy a Cinnamont intenzíven fejlesztik. Mármint, sokkal gyakrabban jön ki újabb verzió, mint a többiek esetén, még úgy is, hogy kinézetben csak apró változások vannak, de akkor is, van egy olyan érzete is, hogy mindig "van valami új benne", miközben a többi "stagnál". (ami nem igaz, de mégis :-))

Az angol fórumokon újra és újra előjön, hogy miért nem megy a KDE irányába. Én meg azt gondlom, hogy minek két KDE, annak mégis mi értelme lenne? Akinek ez kell, annak ott a KDE. "Kész van", minek újra feltalálni...

A másik, hogy mikor lesz Wayland támogatás. Hát nem tudom, voltak generális problémák ezzel, aminek egy része a hírek szerint megoldott, bár az akadálymentesítés még mindig kérdés, azt gondolom, ezért is nem jeleskedik a KDE ebben. Bár a Wayland projekt dolgozik ezen is... Minden esetre, ha egyszer erre sor kerül (Wayland implementálása a Mintbe, arra én is kíváncsi leszek :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

+ még egy lényeges szempont

#7 Napokban rápróbártal a Gnome 43-ra, de túl egyszerű minden, vitába is keveredtem a hivatalos fórumukon, hogy miért nem tesreszabható jobban. Az volt a többségi vélemény, hogy ez a fejleszztők feladata. Azért még emlékszünk arra, amikor még a Gnome is testreszabhatóbb volt, ma már a KDE is jobb ebben nála. Visszamentem a Cinnamonra, és persze használok Xfce-t  is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve