Megjelent a VirtualBox 7.0-s verziója

kami911 képe

A VirtualBox egy hatékony x86 és AMD64/Intel64 vállalati és otthoni használatra szánt virtualizációs termék. A VirtualBox nem csak egy rendkívül gazdag funkciójú, nagy teljesítményű alkalmazás a vállalati ügyfelek számára, hanem az egyik olyan professzionális megoldás, amely a GNU General Public License (GPL) 2. verziójának feltételei szerint nyílt forráskódú szoftverként szabadon elérhető.

Jelenleg a VirtualBox Windows, Linux, Macintosh és Solaris hosztokon fut, és számos vendég operációs rendszert támogat, többek között, de nem kizárólagosan a Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4, 2.6, 3.x és 4.x), Solaris és OpenSolaris, OS/2 és OpenBSD rendszereket.

A VirtualBox-ot aktívan fejlesztik, gyakori kiadásokkal, és egyre bővül a funkciók, illetve a támogatott vendég operációs rendszerek és a platformok listája, amelyeken fut.

A VirtualBox 7.0-s verzió bő két és fél évvel a Virtualbox 6.1 után jelent meg és olyan érdekes funkciót hozott, mint a teljesen titkosított virtuális gép. Tehát mostantól nem csak a lemez, hanem naplófájlok és állapotmentések is is titkosítottak lehetnek Egyelőre kizárólag parancssorból érhető el ez a funkció. A 3D alrendszert teljesen új implementációt kapott, amely WIndows-on DirectX 11-en alapul, míg nem Windows gazda gépeken a Proton/Wine világból ismert DXVK alrendszert használja. A TPM 1.2 és 2.0 virtuális eszközök telepítése megnyitja az utat a tökéletes Windows 11 vendéggép telepítések előtt, a virtuális AMD és Intel IOMMU eszközök kezelése pedig leegyszerűsíti a vendég gépek közvetlen hardverhasználatát. Az IOMMU a memóriavezérlő egyik összetevője, amely az eszköz virtuális címeit fizikai címekre fordítja.Az IOMMU DMA újratérképezési funkciója szükséges a VMDirectPath I/O működéséhez. A passthrough PCI funkció által küldött DMA-tranzakciók a vendég operációs rendszer fizikai címeit hordozzák, amelyeket az IOMMU-nak kell lefordítania a hoszt fizikai címeire. A hardveresen támogatott I/O MMU virtualizáció, amelyet Intel processzorokban Intel Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d), AMD processzorokban pedig AMD I/O Virtualization (AMD-Vi vagy IOMMU) néven emlegetnek, egy olyan I/O memóriakezelési funkció, amely az I/O DMA átvitelek és az eszközmegszakítások újratérképezését végzi. Ez a funkció (szigorúan véve a lapkakészlet, nem pedig a CPU funkciója) lehetővé teszi, hogy a virtuális gépek közvetlen hozzáféréssel rendelkezzenek a hardveres I/O eszközökhöz, például a hálózati kártyákhoz, a tárolóvezérlőkhöz (HBA-khoz) és a GPU-khoz. A videórögzítés mostantól Vorbis-t használ alapértelmezett hangformátumként a WebM konténerekhez. Az EFI Secure Boot támogatás hozzáadása is fontos lépés a kompatibilitás magasabb szintre emelésében.

Fejlesztések

Ez egy nagy kiadás, rengeteg új funkcióval és hibajavítással:

  • A virtuális gépek mostantól teljesen titkosíthatók, beleértve a VM konfigurációs naplókat és a mentett állapotokat is (egyelőre csak CLI)
  • OCI: A felhőalapú virtuális gépek hozzáadhatók a Virtual Machine Managerhez, és helyi VM-ként vezérelhetők.
  • OCI: A felhőhálózatok mostantól a Hálózatkezelő eszközzel ugyanúgy konfigurálhatók, mint a csak hoszt és NAT hálózatok esetében.
  • GUI: A "top" vagy "resource monitor"-hoz hasonló új segédprogramot adtak hozzá, amely a futó vendégek teljesítménystatisztikáit (CPU-használat, RAM-használat, lemezes I/O-ráta stb.) listázza.
  • GUI: Az új vm varázsló átdolgozása a felügyelet nélküli vendég operációs rendszer telepítésének integrálása és az egyszerűsített munkafolyamat érdekében.
  • GUI: Új súgó megtekintő widget hozzáadása, amely lehetővé teszi a felhasználói kézikönyvben való navigálást és keresést.
  • GUI: Új értesítési központ hozzáadása, amely egységesíti a legtöbb futási folyamatot és hibajelentést a GUI körül.
  • GUI: Javított téma-támogatás minden platformon. A Linux és a macOS natív motort használ, míg a Windows hoszt esetében külön implementáció készül.
  • GUI: Nagy ikonok frissítése.
  • Hangfelvétel: Mostantól Vorbis-t használ alapértelmezett hangformátumként a WebM konténerekhez. Az Opus már nem használatos.
  • Hang: "Alapértelmezett" host-illesztőprogramtípus hozzáadása, hogy lehetővé tegye a VM-ek (eszközök) különböző platformok közötti mozgatását anélkül, hogy az audioillesztőprogramot kifejezetten meg kellene változtatni. Az "alapértelmezett" meghajtó kiválasztásakor a platformhoz legjobban illeszkedő audio backend opciót fogja használni. Ez az alapértelmezett az újonnan létrehozott VM-ek esetében.
  • Vendégvezérlés: A Linux vendégek Vendégkiegészítőinek automatikus frissítésének kezdeti támogatása.
  • Vendégvezérlés: A vendég várakozásának és/vagy újraindításának lehetősége a Vendégkiegészítők frissítésekor a VBoxManage segítségével.
  • VBoxManage: A Guest Control "waitrunlevel" alparancs hozzáadása, amely lehetővé teszi, hogy megvárja, amíg a vendég elér egy bizonyos futási szintet.
  • Windows hosztok: Kísérleti támogatás hozzáadva az automatikusan indított VM-ek futtatásához a 0. munkamenetben, hogy a VMS akkor is fusson, ha az user nincs bejelentkezve (alapértelmezés szerint letiltva, kérjük, olvassa el a kézikönyvet).
  • macOS host: Minden kernel-bővítményt el lett távolítva. A VirtualBox mostantól teljes mértékben az Apple által biztosított hypervisor és vmnet keretrendszerekre támaszkodik. Jelenleg az implementációból hiányzik a "Internal Networking" funkcionalitás. Ez egy későbbi időpontban lesz biztosítva.
  • macOS host: Developer Preview csomag biztosítása Apple szilícium CPU-val rendelkező rendszerekhez. Ez egy nem támogatott, folyamatban lévő munka, és ismert, hogy nagyon szerény a teljesítménye.
  • Linux vendég kiegészítések: Átdolgozott vendég képernyő átméretezési funkció, alapvető integráció néhány vendég asztali környezettel.
  • Eszközök: DirectX 11 alapú új 3D támogatás (és DXVK a nem Windows hostokon).
  • Eszközök: Virtuális IOMMU eszközök hozzáadása (Intel és AMD változat)
  • Eszközök: Virtuális TPM 1.2-es és 2.0-s eszközök hozzáadása.
  • Eszközök: Az EHCI és XHCI USB-vezérlő eszközök már a nyílt forráskódú alapcsomag részét képezik.
  • EFI: Secure Boot támogatás hozzáadva
  • Hibakeresés: Kísérleti támogatás hozzáadva a vendég hibakereséshez a GDB-n keresztül, és erősen kísérleti támogatás a vendég hibakereséshez a KD/WinDbg-n keresztül.

Javítások

  • OCI: A helyi VM-ek felhőhálózati funkcionalitása bővült, mostantól a helyi VM-ek is csatlakozhatnak a felhőhálózathoz.
  • GUI: Javították a virtuális gépek listájának és a különböző VM-ekkel kapcsolatos eszközöknek a viselkedését több elem kiválasztása esetén.
  • GUI: A rendelkezésre álló platformokon új opciót adtak hozzá a hoszt képernyővédőjének letiltásához
  • GUI: A globális beállítások, a gépbeállítások és a varázslók átdolgozása a stabilitás és a használhatóság javítása érdekében.
  • GUI: Az egér kezelésének javítása többmonitoros esetben X11 platformon
  • GUI: A tárolóeszközök keresési medoldása átdolgozásra került, hogy javuljon a teljesítmény
  • GUI: A NAT hálózati dolgok átkerültek a globális beállításokból a globális Hálózatkezelő eszközbe.
  • GUI: A Extension Pack Manager a globális beállításokból a globális eszközökbe került.
  • GUI: A fejlesztők javítottak az akadálymentesítésen.
  • GUI: A legújabb Qt verziókra való áttérés.

(változásnapló)

A VirtualBox beszerzése

https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads amihez érdemes feltenni az itt elérhető Extension Pack-ot is: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

A VirtualBox fellelhető a Linux Mint tárolóiban virtualbox-ose néven, de egy régebbi verzióban. A VirtualBox kipróbálásához az rendszerben lévő verzió is tökéletes.

További információk: https://www.virtualbox.org

Hozzászólások

kimarite képe

Telepítésénél ütközésre panaszkodik a GDebi (letöltött fájl),

a 6.1-es verzióval, de telepíthető így (vagyis frissíthető):

sudo apt-get install virtualbox-7.0
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
Ajánlott csomagok:
  linux-image
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
  virtualbox-6.1
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
  virtualbox-7.0
0 frissített, 1 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 91,3 MB.
A művelet után 7.078 kB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n]
...

Létező vendég rendszert nem bánt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vbox7-Ubuntu~eoan

Véletlen vagy szándékos, hogy nincs Vbox7-es Ubuntu~eoan rendszerre?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Vbox7-Ubuntu~eoan

#2 Mármint, a 19.10-es kiadásra?
Gondolom, azért, mert a VB verziók főleg a fő Linux kiadásokra készülnek el. Az aktuális Debianra is elég sokára készítik el. ;)
A 19.04-es verziót próbáltad? Eggyel korábbi telepítő általában működik: például a 20.04-re a 18.04-es.
Siker vagy milyen probléma jött?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vbox7-Ubuntu~eoan

#2.1 Nincs problémám. Egy korábbi frissítéskor csak az eoan települt.
Letöröltem a Vbox-ot szőröstűl- bőröstűl, majd újra telepítettem a focal-t és helyre állt a rend.

Kipróbáltam a 7-es Vboxot, de nekem csak úgy települt, ha a 6-ost teljesen eltávolítottam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Vbox7-Ubuntu~eoan

#2.1.1 Egy korábbi frissítéskor csak az eoan települt.

Az Eoan-ra csak az fog. A Focal-ra nem hiszem.

Kipróbáltam a 7-es Vboxot, de nekem csak úgy települt, ha a 6-ost teljesen eltávolítottam.

Neki is így sikerült! De akkor nem „csak” kipróbáltad, hanem telepítetted, és használni fogod. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vbox7-Ubuntu~eoan

#2.1.1.1 Ez a gép, melyen a válasz írom, még  20.3-as Cinnamon fut.
"Az Eoan-ra csak az fog. A Focal-ra nem hiszem." Úgy látszik látnok vagy, hogy tudod mi, hogyan települ a gépemre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve