Megjelent a Debian 11.5 és 10.13

kami911 képe

A Debian projekt örömmel jelenti be stabil disztribúciójának Debian 11 („Bullseye”) ötödik frissítését. Ez a frissítő kiadás 58 biztonsági hibajavításokat, valamint 58 probléma kiküszöbölését hozza el. Ez a kiadás elsősorban a biztonsági problémák javításait tartalmazza, valamint néhány komolyabb problémára vonatkozó kiigazítást. A biztonsági tanácsok már külön is megjelentek, és ahol elérhetőek, hivatkozunk rájuk.

Emellett megérkezett a Debian 10 („Buster”) tizenharmadik frissítése is. Fontos: Ezt követően a Debian biztonsági és kiadási munkacsoportjai nem fognak többé frissítéseket készíteni a Debian 10 számára. Azoknak a felhasználóknak, akik továbbra is szeretnének biztonsági támogatást kapni, a Debian 11-re kell frissíteniük, vagy a LTS oldalon találnak részleteket az architektúrák és csomagok azon részhalmazáról, amelyekre a hosszú távú támogatás projekt vonatkozik.

Debian 11.3

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a frissítő kiadás nem jelenti a Debian 11 új verzióját, hanem csak a mellékelt csomagok egy részét frissíti. Nem kell kidobni a régi „bullseye” telepítési médiát. A telepítés után a csomagok frissíthetők az aktuális verziókra egy naprakész Debian tükör segítségével.

Azoknak, akik gyakran telepítenek frissítéseket a security.debian.org webhelyről nem kell sok csomagot frissíteniük, hiszen a frissítő kiadás ezeket a frissítéseket tartalmazza.

Az új telepítési lemezképek már elérhetőek  a debian hivatalos oldalán! A telepítő frissítve lett, amely tartalmazza a kiadás által a stable-ba beépített javításokat.

Egy meglévő telepítés erre a változatra frissíthető úgy, hogy a csomagkezelő rendszert a Debian számos HTTP-tükörkiszolgáló egyikére irányítja. A tükrök átfogó listája a következő címen érhető el:

https://www.debian.org/mirror/list

Letölthető Debian 11 („Bullseye”) lemezképek

A Debian-ról

A Debian Project a szabad szoftverfejlesztők munkájának gyümölcse, akik idejüket és energiájukat felajánlják a teljesen ingyenes Debian operációs rendszer elkészítésére.

További információkért látogasson el a Debian weboldalára a https://www.debian.org/ címen, küldjön levelet a press@debian.org címre, vagy lépjen kapcsolatba a stabil kiadási csapattal a debian-release@lists.debian.org címen.

Hozzászólások

Koppány képe

Lassan nyugdíjba megy a

Lassan nyugdíjba megy a Buster. Nagyon jó rendszer volt szívesen mondanám, hogy f*sza de nem szoktam ilyen csúnyán beszélni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lassan nyugdíjba megy a

#2 A Bullseye is jó. Csak ülsz a gép előtt, és mintha motoroznál egy Harley-n vagy Kawasaki-n: más-más élmény, mégis mindkettő benne van. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Lassan nyugdíjba megy a Lassan nyugdíjba megy a

#2.1

#2.1 Érdekes és izgalmas lenne egy külön gépre vagy virtualboxban a sidet kipróbálni ott minden nap egy kaland :) ha majd a gyerekek engedik belekóstolok :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Sid

#2.1.1.1

Bizonyára, csak hát a biztonsági kockázatok kapcsán nem jutok dűlőre. A kockázatok milyensége és súlyossága itt a kérdéses számomra. Példa: Mennyire veszélyes pl. online bankozni unstable rendszeren?

Másik oldalról viszont napjában többször frissül mire valaki rést találna már változhatott is az érintett rész. Van ebben tapasztalata valakinek? Jó és rossz ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sid

#2.1.1.1.1 Mennyire veszélyes pl. online bankozni unstable rendszeren?

Nagyon. Akár az is lehet...

napjában többször frissül mire valaki rést találna már változhatott is az érintett rész.

Erre nem tenném fel a megtakarításaimat. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Sid

#2.1.1.1.1.1 na pont ezaz amiért nem merem élesben használni. Marad a tesztgép amin kényes adatok nincsenek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Sid

#2.1.1.1.1.1 Érdekes kérdés azonban, hogy más rolling Linux változatoknál is jelen van e ez a rizikófaktor?

Úgy vélem igen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sid

#2.1.1.1.1.1.2 Ennyire pontosan nem tudom, milyen szinten néznek utána a biztonsági kérdéseknek az egyes Linux terjesztések, de illene, azaz, elvárható. Aki használ valamit, az nézzen ennek utána ;). A SID kiadásban nem rendszeresen foglalkoznak a security kérdéssel:

https://www.debian.org/releases/sid/

https://tenor.com/view/mr-bean-tunes-oops-slap-gif-11748458

SID -> SGTB :))
( kinéztem egy torzító pedált amúgy, majd ... megveszem. Használt. )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Sid

#2.1.1.1.1.1.2.1 Off: szuper! Gary bácsiban azt szeretem  hogy bár nem bonyolultak a gitárszólói mégis egyedi és szerintem igazán átjön. Sajnos a gitárjaim még itt sincsenek és időm sem volna elővenni de majd egyszer, ha nagyobbak a gyerekök :)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sid

#2.1.1.1.1.1.2.1.1 Van egy elektronikus gitárom, szinte házhoz jött, hirtelen ajánlat, azaz, már volt terv, milyet veszek (mást). A Laney erőlködő saját túlvezérléses distortion hatása kevés, talán vicces is..., habár, nem hevimetálos dalokkal próbálkozom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lassan nyugdíjba megy a Lassan nyugdíjba megy a

#2.1.1 Én használtam egy ideig Sid-et. Gyakorlatilag böngészésre, átlagos célokra, ugyanúgy megfelelt, mint a stabil változat. Egyébként a Busternél a Debian oldala szerint a tervezett támogatás vége 2024, nem?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Lassan nyugdíjba megy a Lassan nyugdíjba megy a

#2.1.1.2 De, igen én is úgy tudom, hogy 2024-ig támogatott. Lehet, hogy csak kritikus dolgokra kap frissítéseket még, de egyéb frissítést már nem?

Hiszen a Stretch-t is nagyon sokáig támogatták még. (idén júniusig) ELTS-ben a Stretch még 2027-ig vígan ellehet. Sőt, a jessy 2025-ig.

 

Bár nézd a táblázat szerint valóban vége a dalnak a Buster-nál, de biztos vagyok benne, hogy LTS dátumot még hozzá fognak adni.

https://wiki.debian.org/DebianReleases

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Sid

#2.1.1.1.1.1

#2.1.1.2

Tegnap a másodlagos gépen egy sör után átírtam a sources.list-et:

 

deb http://deb.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free

 

aztán kapott egy sudo apt update, majd upgrade-t. És indult a mandula :) .

Egyelőre minden szuperül muzsikál napi 137 csomag minimum frissül. Nagyon mozgalmas az élet itt a sid-en. A külsős kizárólag Bullseyere készült debeket, mint pl a virtualbox ki kellett dobnom, mielőtt gondokat okoznak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

apt-pinning

#2.1.1.2.2 Nem tudom, mikor lesz idő megírni, de a forráskódból kiszedtem a helyes formázású leírás változatát, és elkezdtem szerkeszteni. Lehetséges, teljesen átalakítom, de alapnak jó lesz és mellesleg, sosem árt gondolni azokra, akiktől sokat tanultunk és sokat segítettek (egyféle főhajtás az átvétel). Csak alapnak (mert ennél bővebb a történet):

Az LMDE (és a Linux Mint) máshogyan frissít, azaz, ott nem egy, az egyben használható a módszer.

A leírás

Nemrég találtam meg ezt a fantasztikus módszert arra, hogyan is lehet egyszerre több kiadás tárolóiból frissíteni. Gyakorlatilag annyit tesz a dolog, hogy egyszerre használjuk több kiadás tárolóit, és mi döntjük el, melyik csomagot melyikből frissítjük.

Lássuk:

Nyisd meg az /etc/apt/sources.list fájlt, és írd bele:

#TESTING
deb http://ftp.sk.debian.org/debian/ testing main contrib non-free

#UNSTABLE
deb http://ftp.cz.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free

#EXPERIMENTAL
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ experimental main contrib non-free

Aztán:

nyisd meg az /etc/apt/preferences fájlt, és írd bele:

Package: *
Pin: release n=stable
Pin-Priority: 1001

Package: *
Pin: release a=testing
Pin-Priority: 800

Package: *
Pin: release a=unstable
Pin-Priority: 700

Package: *
Pin: release a=experimental
Pin-Priority: 200

Frissíts a megváltozott információkra:

sudo apt-get upgrade

A módszer

Frissítés után megnézzük, miből is élünk :

apt-cache policy thunar

Ezt kapjuk:

thunar:
  Telepítve: 1.0.2-1+b2
  Jelölt:    1.0.2-1+b2
  Verziótáblázat:
     1.2.1-4 0
        200 http://ftp.de.debian.org/debian/ experimental/main i386 Packages
 *** 1.0.2-1+b2 0
        900 http://ftp.ca.debian.org/debian/ stable/main i386 Packages
        800 http://ftp.sk.debian.org/debian/ testing/main i386 Packages
        700 http://ftp.cz.debian.org/debian/ unstable/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
        
Láthatjuk, hogy az experimental tárolóban van frissebb verzió, a 1.2.1-4 0.

Ha ezt akarjuk telepíteni, akkor két lehetőség van

1,

sudo apt-get install thunar/experimental

ezzel  a paranccsal telepíteni fogja az experimental tárolóból a thunar-t, de a függőségeit az eredeti Squeeze tárolóból húzza le. Ha függőségi gondok vannak, akkor jajgat, és nem telepíti, ellenben, pontosan kiírja mi a gond.

2,

sudo apt-get -t experimental install  thunar

Ez a parancs viszont mindent az experimental tárolóból szed le, kiírja szépen mit kell frissíteni, esetleg eltávolítani, és jóváhagyás után csinálja.
Ajánlatos alaposan végigbogarászni mit akar változtatni, de ha bármi okból nem telepíthető a pakk, akkor nem fogja telepíteni, tehát törött csomagot nem csinál.

Tapasztalat: működik. Sikerült csont nélkül a legfrissebb webkit, ill. libsoup csomagokat lehúznom Squeeze-re (az egyik CrunchBang Linux kiadás kódneve), mindenféle gondok nélkül. Utána, a vicc kedvéért az Abiword-öt is felfrissítettem a legújabbra, szintén problémamentesen.

Ezzel a trükkel szinte rolling disztróvá alakulunk, hiszen bármelyik csomagot fel tudjuk frissíteni akár a legújabbra.

Ha normál frissítést csinálunk (apt-get upgrade) semmi nem történik, a prioritások miatt az aktuális verzió tárolójából frissít, nem barmolja össze a rendszert.

Van mikor csak azt látod, hogy pár csomag nem frissül, de nem tudod mely csomagok ezek, nem látod. Ez a parancs segít megmutatni a bujkáló csomagokat és az ütközés okát is:

apt-get -o Debug::pkgProblemResolver=yes dist-upgrade

3.5 Upgrading to a new release
http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/ch-apt-get.en.html

Debian tükrök listája:
https://www.debian.org/mirror/list

Eredeti:
http://crunchbanglinux.org/forums/topic/12081/apt-pinning-and-you-living-on-the-edge-with
vagy
https://web.archive.org/web/20111219152010/http://crunchbanglinux.org/forums/topic/12081/apt-pinning-and-you-living-on-the-edge-with

Utánközölt változat eredetije:
https://ubuntu.hu/d/24158-24158

Hasznos

https://web.archive.org/web/20021010033255/http://jaqque.sbih.org/kplug/apt-pinning.html
https://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/ch-apt-get.en.html#s-pin
https://wiki.debian.org/AptConfiguration
https://sweetcode.io/apt-pinning-linux-sweetcode/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sid

#2.1.1.2.2   Körültekintően a Debian Sid-et majdnem úgy lehet használni, mint egy stabil kiadást. Érdemes használni az Apt-listbugs-ot, ami szól, ha van törött csomag, ami ilyen fejlesztési szoftveren előfordulhat, és eldöntheted, hogy folytatod-e a csomagfrissítést. Itt egy leírás erről. https://linuxconfig.org/how-to-run-debian-sid-relatively-safely

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

apt-listbugs | bug listázása

#2.1.1.2.2.2 Igazából az apt-listbugs nem pontosan erről szól (törés), hanem arról, ha van egy csomagnak valamilyen még éppen nem javított hibája (bug), akkor azt láttatja, tudatja veled, és ezen a ponton megszakíthatod a csomag telepítését. Ne vészes bugok ezek, de mutatja is...
https://manpages.debian.org/testing/apt-listbugs/apt-listbugs.1.en.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Sid

#2.1.1.2.2.1

#2.1.1.2.2.2

Köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Sid

#2.1.1.2.2.2.2 Bocs a rövid válaszért csak sírt mindkét gyermek. A dist-upgrade ra már szükség volt a wine kapcsán. A javaslatod  a tükrökre ki fogom próbálni :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve