Fantasztikus újdonságokkal érkezik a Thunderbird béta verziója

kami911 képe

Új lendületet kapott a Thunderbird fejlesztése. Végre sikerült a projektet ismét növekedési pályára állítani. A főbb újdonságokról a blogbejegyzésben tudhat meg többet. Ezekből szemezgetünk.

A fejlesztők nagyon izgatottak a 2022-es kiadással kapcsolatban, és alig várják, hogy kiadhassák. A Thunderbird 102 számos jelentős új funkciót tartalmaz a globális felhasználói közösség számára. Érdemes még megemlíteni, hogy gyorsan bővül a csapatunk, így a kedvenc e-mail kliens fejlesztési üteme is. A nagyobb mérföldkövektől kezdve, mint a jövő évi Thunderbird 114-ben (kódnevén „Supernova”) megjelenő teljesen modernizált UI/UX, egészen az olyan apróbb részletekig, mint az új ikonografika, az elegáns új címjegyzékfunkciók és az importálás, illetve exportálás varázsló. A Thunderbird nem csak fennmarad, hanem virágzik is az önök nagylelkű adományainak köszönhetően. Minden összeg, legyen az kicsi vagy nagy, sokat számít. Kérjük, fontolja meg, az adományozást a projekt számára. Nagyra értékeljük a támogatását!

Az új címjegyzék a Thunderbird 102-ben

A múltban már beharangozásra került egy új címjegyzékkel, amely végre megjelenik a Thunderbird 102-ben. A felfrissített dizájn nem csak a navigációt és a kapcsolattartást könnyíti meg, de új funkciókkal is büszkélkedhet, amelyek segítségével jobban láthatja, hogy kivel kommunikál.

A címjegyzék új külsőt és továbbfejlesztett funkciókat kap a Thunderbird 102-ben: Az új címjegyzék kompatibilis a vCard specifikációkkal, a kapcsolatok mentésének defacto szabványával. Ha az alkalmazás (például a Google Contacts) vagy az eszköz (iPhone, Android) képes a meglévő névjegyeket vCard formátumba exportálni, a Thunderbird képes azokat importálni. És ahogy a fenti képernyőképen is látható, minden egyes névjegykártya az adott névjegyet érintő üzenetküldés, e-mail vagy esemény létrehozásának indítópontjaként működik.

Emellett több mező kezelését is hozzáadtak a fejlesztők minden egyes névjegybejegyzéshez, és ezek az eddigieknél sokkal jobban, áttekinthetőbben jelennek meg.

A Thunderbird 102-ben komoly frissítést kapnak a kapcsolatai! Még sok mindent meg fognak a fejlesztők osztani ezzel kapcsolattal, ezért kérjük, figyelje a Thunderbird blogot, hogy a közeljövőben egy önálló mélyebb tanulmányt olvashasson az új címjegyzékről.

A Spaces eszköztár

A Thunderbird 102 egyik alapcélja, hogy a szoftver használata egyszerűbbé váljon, okosabb vizuális jelzésekkel, amelyek növelhetik a termelékenységet. Az új Spaces eszköztár egy egyszerű, kényelmes módja az alkalmazás különböző tevékenységei közötti mozgásnak. Ilyen például az e-mail kezelése, a kapcsolatokkal való munka a fantasztikus új címjegyzékkel, a naptár és a feladatok funkció használata, a csevegés, sőt, még a bővítmények is!

Ha a képernyő területét szeretné megtakarítani, a Spaces eszköztárat el lehet hagyni, és helyette a Thunderbird által kínált különböző tevékenységek között az új, kitűzött Spaces fülön navigálhat. (A képen a lapoktól balra, felül)
A különböző tevékenységeket bemutató kitűzött Spaces fül, a fülek bal oldalán.

Hivatkozás előnézeti lapok

Szeretne megosztani egy linket barátaival vagy kollégáival, de egy kicsit elegánsabban? Az új Link Preview Cards (hivatkozás előnézeti kártyák) pontosan ezt teszi. Amikor beillesztesz egy linket az Levélírás ablakba, az alkalmazás megkérdezi (egy kikapcsolható eszköz segítségével), hogy szeretné-e a hivatkozás gazdag előnézeti képét megjeleníteni. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a címzett egy pillantással lássa, mire kattint, és egy elegáns módja annak, hogy az e-mailek egy kicsit jobban nézzenek ki, ha azt szeretné!

Fiókbeállítási központ a Thunderbird 102-ben

A korábbi kiadásokban javították az első alkalommal történő fiókbeállításon. E-mail beállításakor a naptárak és címjegyzékek automatikus felderítése nagyon jól működik! A fiókok kezelése és az első beállításon túli további fiókok beállítása azonban lemaradt - eddig. A Thunderbird 102-ben frissítjük az ezzel kapcsolatos felhasználói élményt.

Szeretné használni a Thunderbirdöt e-mail fiók nélkül? Van ilyen, és ezt most sokkal egyszerűbbé vált az Ön számára! A szoftver telepítése után mostantól az alábbi fiókközpontba kerül, ahelyett, hogy új e-mail fiók beállítására kényszerülne. Szabadon konfigurálhatja a Thunderbirdöt az Ön által választott sorrendben, és csak a kiválasztott elemeket.

Importálás és exportálás varázsló

És megérkezett a vadonatúj Importálás és Exportálás eszköz is. A fiókok és adatok áthelyezése a Thunderbird-be és a Thunderbird-ből való importálás lés exportálás gyerekjáték lett! Eddig ehhez bővítményeket kellett használnia, de nyilván örömmel nyugtázza, hogy ez mostantól a Thunderbird 102 alapfunkciója lett. Egy tündér segíti lépésről-lépésre haladva az Ön számára fontos adatok importálásában. Az Outlookból, SeaMonkey-ból vagy egy másik Thunderbird telepítésből való átállás könnyebb lesz, mint valaha.

Extra óvintézkedéseket is bevezettek a fejlesztők annak érdekében, hogy az importálás után véletlenül se duplikálódjanak adatok a profiljában. Ennek érdekében az Ön által kiválasztott műveletek egyike sem kerül végrehajtásra a folyamat utolsó lépéséig. Az új címjegyzékhez hasonlóan az új importálási és exportálási eszközről is további tudnivalókat ismerhet majd meg egy későbbi blogbejegyzésben.

Matrix Chat támogatás

A nyílt forráskód filozófiája központi eleme a Thunderbird fejlesztésének, többek között ezért is adták hozzá a fejlesztők a Thunderbird 102-hez a népszerű, decentralizált csevegőprotokollt, a Matrix támogatását. Azok, akik élvezik a béta verziót, tudják, hogy ez már a 91-es verzió óta opció, de ebben az új kiadásban végre azonnal használható lesz. A fejlesztők igérete szerint folyamatosan fejlesztik a Matrix-élményt, és örömmel fogadjuk a fejlesztők a visszajelzéseket.

Az üzenetfejléc újratervezése

Egy másik UX, illetve vizuális frissítés a mindenhol látható üzenetfejléc újratervezésében érhető tetten. A felfrissített dizájn jobban kiemeli a fontos információkat, így gyorsabbá és könnyebben navigálhatóvá válik.

Mindezek a fejlesztések fokozatos, de magabiztos lépések a Thunderbird 114 „Supernova” 2023-as nagyszabású kiadása felé, amely a Thunderbird felületének teljesen modernizált átalakítását fogja biztosítani.

Ahogy a Thunderbird fejlesztői írják:

„Úgy gondoljuk, hogy imádni fogja ezt a kiadást, és alig várjuk, hogy kipróbálhassa! Érdekli a Thunderbird 102 korai kipróbálása? A béta csatornánkon 2022 május végére lesz elérhető. Bátorítjuk, hogy próbálja ki! A 102-es verzióval kapcsolatban "feature freeze" állapotba léptünk, és most a csiszolásra koncentrálunk. Ez azt jelenti, hogy a béta-élménye meglehetősen stabilnak kell lennie.

Mindenki számára, aki a stabil verziót élvezi, 2022. június végére számíthatnak az új verzióra.

Letöltés

A legújabb béta Thunderbird, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre a béta csatornáról tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió részletes béta fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni. A béta verzió jellemzői:

  • A Beta telepítése felváltja a jelenleg telepített programot, hacsak nem használja a Hogyan telepítsük és futtassuk a Beta programot című fejezetben található utasításokat. Így telepítheti a Thunderbird Beta-t a meglévő Thunderbird mellé, de alapértelmezés szerint a meglévő Thunderbird levelező le lesz cserélve.
  • A Thunderbird adatprofilok védelme érdekében készítsen rendszeres biztonsági mentéseket.
  • Az új funkciók befejezetlen állapotban lehetnek, mivel egyesek hosszabb idő alatt készülnek el és csiszolódnak. A béta fórumon további információkat kaphat a funkciók fejlődéséről.
  • A hibák előfodulhatnak. A nagy hatású hibák, beleértve az adatvesztést is, nagyon ritkák, de előfordulhatnak. Védekezzen biztonsági mentésekkel. Az alacsony hatású hibák nem biztos, hogy gyorsan kijavításra kerülnek, mivel a javításokat a hatás alapján rangsorolják.
  • Havonta hét frissítéssel számoljon, havonta egy nagyobb frissítéssel és több kisebb frissítéssel. A frissítések ilyen gyakorisága lehetővé teszi a gyors javításokat.

Rendszerkövetelmények

Windows

  • Windows 7
  • Windows 8
  • Windows 10
  • Windows 11

Windows - ajánlott hardver

  • Pentium 4 vagy újabb, SSE2-t támogató processzor
  • 1 GB RAM, illetve 2 GB RAM a 64 bites verzióhoz
  • 200 MB hely a merevlemezen
    • további merevlemezterület a levelek tárolásához

Mac

  • macOS 10.12
  • macOS 10.13
  • macOS 10.14
  • macOS 10.15
  • macOS 11
  • macOS 12

Ajánlott hardver

  • Intel x86-os processzorral rendelkező Mac számítógép
  • 512 MB RAM
  • 200 MB hely a merevlemezen
    • további merevlemezterület a levelek tárolásához

GNU/Linux

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a GNU/Linux disztribútorok az Ön disztribúciójához olyan csomagokat is biztosíthatnak, amelyek eltérő követelményekkel rendelkeznek.

  • A Thunderbird egyáltalán nem fog futni a következő könyvtárak vagy csomagok nélkül:
    • glibc 2.17 vagy magasabb
    • GTK+ 3.14 vagy magasabb verziószám
    • libstdc++ 4.8.1 vagy újabb verzió
    • X.Org 1.0 vagy magasabb verziószám (ajánlott az 1.7 vagy magasabb verziószám)
  • Az optimális működés érdekében a következő könyvtárakat vagy csomagokat ajánljuk:
    • DBus 1.0 vagy magasabb verzió
    • GNOME 2.16 vagy magasabb verzió
    • libxtst 1.2.3 vagy újabb verzió
    • NetworkManager 0.7 vagy magasabb verzió
    • PulseAudio

Hozzászólások

Én megelégednék, ha a hibákat javítanák ki

Én megelégednék, ha a hibákat javítanák ki. Nekem rendszeresen előfordul, hogy a Delete gomb megnyomására nemcsak az aktuális, hanem az eggyel alatta levő levelet is törli. Utána a kukában megnézhetem, mi volt az.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én megelégednék, ha a hibákat javítanák ki

#1 Nálam a Delete csak a kijelöltet törli, mellette lévőket nem.
Neked melyik verzió van?
Nekem 91.10.0.

apt-cache policy thunderbird
thunderbird:
  Telepítve: 1:91.10.0-1~deb11u1
  Jelölt:    1:91.10.0-1~deb11u1
  Verziótáblázat:
 *** 1:91.10.0-1~deb11u1 500
        500 http://security.debian.org/debian-security bullseye-security/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     1:78.14.0-1~deb11u1 500
        500 http://deb.debian.org/debian bullseye/main amd64 Packages

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Laca73 képe

Jó hír

Nekem kimondottan öröm hír... Régóta használom, rá fért már egy frissítés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

OpenPGP

Valahol olvastam, hogy visszatér az Enigmail (ez egy kiegészítő „volt”) azon jó tulajdonsága, hogy 10-15 percenként kéri a felhasználó által, a titkosított levelezéshez párosított jelmondatot.
Lesz ilyen?
Előzmény: https://support.mozilla.org/hu/kb/openpgp-thunderbird-howto-and-faq
Jelenleg, aki leül a gépem elé, simán meg tudja nyitni a titkosított leveleim.

Az első képen mintha azt is látnám,hogy egy felhasználói e-mail titkosítás nélküli,a másik OpenPGP-vel használt. Az Enigmail-ben azt is jó volt, hogy egy e-mail címhez hozzárendelhettem azt, hogy minden esetben titkosítva küldjem a levelet egy-egy adott címre, felhasználói beavatkozás nélkül.
Lesz ilyen?
Most ez sincsen, minden egyes levél küldéskor titkosításra kell állítani a beállítást...
Biztonság > Titkosítás megkövetelése
És csak általában lehet beállítani: mindenkinek titkosítva vagy nem titkosítva küldök levelet.

Ma már nem tudok ezeknek utánanézni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A K-9 Mail csatlakozik a Thunderbird családhoz

Nna...

Ezért örömmel jelentjük be, hogy a mai napon a K-9 Mail hivatalosan is csatlakozik a Thunderbird családhoz. A cketti pedig már csatlakozott a Thunderbird teljes munkaidős munkatársaihoz, és hozza magával a mobil platformokkal kapcsolatos értékes szakértelmét és tapasztalatát.

Végső soron a K-9 Mail átalakul „Thunderbird Android-on” alkalmazássá.

Ez azt jelenti, hogy maga a név is megváltozik, és átveszi a Thunderbird márkajelzést. Mielőtt ez megtörténne, el kell érnünk bizonyos fejlesztési mérföldköveket, amelyekkel a K-9 Mailt összhangba hozzuk a Thunderbird funkciókészletével és vizuális megjelenésével.

Ennek eléréséhez a pénzügyeket és a fejlesztési időt a K-9 Mail folyamatos fejlesztésére fordítjuk. Vadonatúj funkciókkal és életminőség-javító fejlesztésekkel fogunk bővülni.

# A K-9 Mail és a Thunderbird egyaránt közösségi finanszírozású projekt. Ha segíteni akarsz nekünk a K-9 Mail gyorsabb javításában és bővítésében, kérjük, fontold meg az adományozást a https://mzla.link/k9-give címen.

Íme egy kis betekintés a funkciók ütemtervébe:

-- Fiókbeállítás a Thunderbird automatikus fiókkonfigurációjával.
-- Továbbfejlesztett mappakezelés.
-- Üzenetszűrők támogatása.
-- Szinkronizálás az asztali és a mobil Thunderbird között.

"A Thunderbird családhoz való csatlakozás lehetővé teszi a K-9 Mail számára, hogy fenntarthatóbbá váljon, és forrásokat biztosít számunkra a régóta kért funkciók és javítások megvalósításához, amelyeket a felhasználóink szeretnének" - mondja cketti. "Más szóval, a K-9 Mail a Thunderbird segítségével még nagyobb magasságokba emelkedik."

Részletek:
https://blog.thunderbird.net/2022/06/revealed-thunderbird-on-android-plans-k9/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve