Firefox 100

kami911 képe

Helló, izgatottan vártuk a Firefox 100. verziójának megjelenését! Örömmel jelentjük, hogy a Firefox 100 végre megjelent!

Köszönjük mindenkinek, aki ide juttatott minket: Köszönjük minden korábbi és jelenlegi munkatársunknak, aki szerepet játszott a Firefox kifejlesztésében - köszönjük a kitartást és a kemény munkát. Minden közreműködőnek, aki a nyílt forráskódért szállt síkra és közös értéket teremtett - köszönjük, hogy egy böngészőből mozgalmat csináltatok!

Végül köszönet a Firefox minden egyes felhasználójának - köszönjük Önöknek! Nem jutottunk idáig - 17 évvel és 100 verzióval később - a támogatásotok nélkül. A Firefox használata közvetlenül hozzájárul a jobb webhez, mivel nyílttá és mindenki számára elérhetővé teszi azt. Mélységes hálával és elismeréssel fogunk továbbra is küzdeni ezért a globális közkincsért, az embereket a profit elé helyezve.

Szeretne együttműködni velünk? Csatlakozzon hozzánk a Mozilla Connecten, egy olyan közösségi térben, ahol megoszthatja termék-visszajelzéseit, ötleteket küldhet új funkciókkal kapcsolatban, és részt vehet a jövőbeli kiadásokat alakító, értelmes vitákban. Vegyen részt Ön is, hallani akarunk Önről!

Telepítse és próbálja ki ismét a Firefox böngésző legújabb verzióját, frissítsen a legújabb verzióra. Nem fogja megbánni. Frissült az asztali, az androidos és az iOS böngészők is. Melyik platformon futó Firefox van telepítve?

Az asztali Firefox újdonságai

  • Mostantól támogatottak a Kép a képben (Picture-in-Picture) videóknál is a videófeliratok megjelenítése a YouTube, Prime Video és Netflix videókon. Csak kapcsolja be a feliratokat az oldalon belüli videólejátszón, és azok megjelennek a PiP-ben.
  • A Kép a képben mostantól támogatja a WebVTT (Web Video Text Track) formátumot használó webhelyek feliratozását is, mint például a Coursera.org, a Canadian Broadcasting Corporation és sok más webhely.
  • A telepítés utáni első futtatáskor a Firefox felismeri, ha a nyelve nem egyezik az operációs rendszer nyelvével, és választási lehetőséget kínál a felhasználónak a két nyelv között.
  • A Firefox helyesírás-ellenőrzése (Firefox spell checking) mostantól több nyelven is ellenőrzi a helyesírást. További nyelvek engedélyezéséhez válassza ki őket a szövegmező helyi menüjéből.
  • A HDR-videók mostantól támogatottak a Firefoxban Mac-en - például a YouTube-on. A macOS 11+ rendszerű (HDR-kompatibilis képernyővel rendelkező) Firefox-felhasználók élvezhetik a nagyobb színhűségű videotartalmakat. A HDR-videó támogatás bekapcsolásához nem kell manuálisan átbillenteni semmilyen beállítást - csak győződjön meg róla, hogy az akkumulátor beállításai NEM az „optimize video streaming while on battery” / „optimalizálja a videostreaminget akkumulátoros üzemmódban” beállításra vannak beállítva.
  • A hardveresen gyorsított AV1 videódekódolás a támogatott GPU-kkal (Intel Gen 11+, AMD RDNA 2, kivéve Navi 24, GeForce 30) rendelkező Windows operációs rendszeren futó böngészőnél engedélyezett. A Microsoft Store-ból származó AV1 videóbővítmény telepítése is szükséges lehet.
  • A videó átfedés (overlay) engedélyezve van Windowson az Intel GPU-k esetében, ami csökkenti az energiafelhasználást a videolejátszás során.
  • Javult a képkirajzolás és az egyéb események kezelése közötti feladatkiosztás. Ez érezhetően javítja a hangerőszabályzó teljesítményét a Twitch-en.
  • A görgetősávok Linux-on és Windows 11-en alapértelmezés szerint nem foglalnak helyet. Linux-on a felhasználók a Beállításokban módosíthatják ezt. Windows-on a Firefox a rendszerbeállítást követi (Rendszerbeállítások → Hozzáférhetőség → Vizuális hatások → Mindig mutasson görgetősávokat).
  • A Firefox mostantól támogatja a hitelkártya-adatok automatikus kitöltését és rögzítését az Egyesült Királyságban.
  • A Firefox mostantól figyelmen kívül hagyja a kevésbé korlátozott hivatkozási irányelveket - beleértve az unsafe-url, no-referrer-when-downgrade és origin-when-cross-origin - a webhelyközi alerőforrás/iframe kérésekhez, hogy megelőzze az adatvédelem kiszivárgását a hivatkozóból.
  • A felhasználók mostantól kiválaszthatják a weboldalak preferált színsémáit. A témák szerzői mostantól jobban meg tudják határozni, hogy a Firefox milyen színsémát használjon a menükhöz. A webes tartalmak megjelenése mostantól megváltoztatható a Beállításokban.
  • Ettől a kiadástól kezdve a Firefox telepítője Windowsra SHA-1 helyett SHA-256 azonosítóval van aláírva. A KB4474419 frissítés szükséges a sikeres telepítéshez Microsoft Windows 7 rendszert futtató számítógépen. A frissítéssel kapcsolatos további részletekért látogasson el a Microsoft műszaki támogatási webhelyére.
  • A macOS 11+ rendszerben már csak ablakonként egyszer raszterizálja a Firefox betűtípusokat. Ez azt jelenti, hogy egy új lap megnyitása gyors, és a lapok váltása ugyanabban az ablakban szintén gyors. (Még van mit tenni a betűtípusok ablakok közötti megosztásán, illetve a betűtípusok inicializálási idejének csökkentésén.)
  • A mélyen egymásba ágyazott display: grid elemek teljesítménye jelentősen javult.
  • Több java szál profilozása támogatásával bővült ez a verzió.
  • A weblap újratöltése többé nem okozza erőforrások teljes újravizsgálatát.
  • A vsync nem összefüggő feladatok több időt kapnak a futtatásra, ami javítja a Google docs és a Twitch viselkedését.
  • Geckoview API-kat adtunk hozzá a profil rögzítésének kezdő/leállító időpontjának vezérléséhez.

A 100-as verzió megjelenése után

A 100-as főverzió nagy mérföldkő mind a Chrome, mind a Firefox számára. Ez a kétjegyű verziószámról a háromjegyű verziószámra való áttérés miatt a weboldalakon is problémát okozhat. A webfejlesztők mindenféle technikát használnak ezeknek a karakterláncoknak az elemzésére, az egyéni kódtól kezdve a User-Agent elemző könyvtárak használatáig, amelyek segítségével meghatározható a megfelelő feldolgozási logika. A User-Agent és bármely más verziójelentő mechanizmus hamarosan háromjegyű verziószámot fog jelenteni.

Ha olyan webhelyet talál, amely nem működik a Firefox 100-as verziójával, kérjük, küldjön hibajelentést a webcompat.com oldalon.

A Firefox for Android újdonságai

Két új háttérkép érhető el a kezdőlap hátteréhez.  Van valami az élénk színekben és a vidám mintákban, ami örömet okoz az embereknek.  A böngészőben két új háttérkép - Beach vibes és Twilight hills - lett elérhető. A háttérképek funkciót a Beállításokban találja. Az iOS-en is elérhető a háttérképek funkció.

  • Az előzmények frissítésre kerültek a rendezettség növelése és a korábban megnézett oldalak megtalálása érdekében:
    • Az előzmények keresése mostantól elérhető.
    • A hasonló keresések mostantól csoportosítva jelennek meg az előzményekben a rendezettebb nézet érdekében.
    • A kezdőlapon egy új rész mutatja be az előzmények fontosabb tételeit.
  • Elérhetővé vált a könyvjelző keresés.
  • Mostantól bekapcsolhatja a csak HTTPS módot, amely az összes meglátogatott webhely biztonságos változatát kéri, és figyelmeztet, ha az nem elérhető.
    • A Firefox mobil kiadása lehetővé teszi, hogy a böngészés során a HTTPS kapcsolatokat kikényszerítse a böngésző a „Csak HTTPS mód”-ban. A HTTPS biztonságos, titkosított kapcsolatot biztosít a Firefox és a meglátogatott webhelyek között. A legtöbb webhely támogatja a HTTPS-t, és ha a Csak HTTPS mód engedélyezve van, akkor a Firefox HTTPS-re frissíti az összes kapcsolatot.

      Engedélyezéséhez a Beállítások között keressük ki a „Csak HTTPS mód” lehetőséget. Itt kép beállítás között választhatunk:

      • Engedélyezés az összes lapon
      • Engedélyezés csak privát lapokon
  • A rendszer vágólapja mostantól érvényes megosztási célpont a szöveg és az URL-címek számára.
  • A Firefox 68-as vagy régebbi profilok migrálására szolgáló kódot eltávolították a fejlesztők.

A Firefox for iOS újdonságai

  • Két új háttérkép érhető el a kezdőlap hátteréhez.
  • Az előzmények frissítésre kerültek a rendezettség növelése és a korábban megnézett oldalak megtalálása érdekében:
    • Az előzmények keresése mostantól elérhető.
    • A hasonló keresések mostantól csoportosítva jelennek meg az előzményekben a rendezettebb nézet érdekében.
    • A kezdőlapon egy új rész mutatja be az előzmények fontosabb tételeit.
  • A könyvjelző mappája többé nem áll vissza a legfelső szintre.
  • A 2FA kitöltése a szinkronizálásba való bejelentkezéskor már nem hibázik olyan gyorsan.

Lapok kezelésének kényelmesebb módja

A laptálcán lévő lapokkal legutóbbi lapokra összpontosíthat, így könnyedén válthat a lapok között attól függően, hogy éppen min dolgozik.  Ha 14 napon belül nem látogatott meg egy lapot, akkor azt „inaktív állapotba” kerül a laptálcán. Ez azt jelenti, hogy továbbra is megtarthatja és visszaléphet az adott fülekre, de többé nem fogják zavarni az alapnézetet, és könnyen bezárhatja őket, amikor már nem kívánja az adott lapot használni. Ez a szolgáltatás elérhető mind Androidon, és iOS-en is.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 100-asra vonatkozó cikkében.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni. Linux Mint esetén a frissítés elérhető a Frissítéskézelő alkalmazásban, illetve más platformok esetén terjesztés által biztosított frissítési csatornákon keresztül. A Windows 11 felhasználók már telepíthetik a Microsoft Store-ból.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.9.0 verziója letölthető innen (újdonságok). A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Az iPhone készülékekre is elérhető vadonat új 100-as verzióról információ pedig itt található. Teljes változáslista.

A Firefox következő – 101-es – verziója, várhatóan még ennek a hónapnak a végén, 2022. május 31-én jelenik majd meg.

Hozzászólások

kami911 képe

(Nincs cím)

#1 Eljött ez az idő is, emlékszem mikor még a Firefox 3.5-nek szerveztünk kiadási party-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

(Nincs cím)

#1.1.1 olyan gyorsan nem tudnánk szervezni, akkor havonta kellene ünnepelni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve