Nem százas a Firefox legújabb kiadása

kami911 képe

Az asztali Firefox újdonságai

  • Mostantól az „n” billentyűparanccsal kapcsolhatja be a narrációt az olvasó módban.
  • A PDF-nézőben - diakritikus betűkkel vagy anélküli - keresési támogatás jelent meg .
  • A Linux elszigetelési sandbox eljárása megerősödött: a webes tartalmakat kezelő folyamatok többé nem férnek hozzá az X Window rendszerhez (X11).
  • Web MIDI API támogatás.
  • A Firefox mostantól támogatja a hitelkártyák automatikus kitöltését és rögzítését Németországban és Franciaországban.

A 100-as verzió megjelenése előtt

A Firefox hamarosan eléri a 100-as verziót. Ez potenciálisan törést okozhat az olyan webhelyeken, amelyek az üzleti logika végrehajtásához a böngésző verziójának azonosítására támaszkodnak.

A 100-as főverzió nagy mérföldkő mind a Chrome, mind a Firefox számára. Ez a kétjegyű verziószámról a háromjegyű verziószámra való áttérés miatt a weboldalakon is problémát okozhat. A webfejlesztők mindenféle technikát használnak ezeknek a karakterláncoknak az elemzésére, az egyéni kódtól kezdve a User-Agent elemző könyvtárak használatáig, amelyek segítségével meghatározható a megfelelő feldolgozási logika. A User-Agent és bármely más verziójelentő mechanizmus hamarosan háromjegyű verziószámot fog jelenteni.

A Firefox 100-as verziójának gyors közeledtével segíthet tesztelni a webhelyek kompatibilitását a háromjegyű verziószámokkal, ha engedélyezi az új Firefox 100 User-Agent String opciót a Beállítások Kísérleti szakaszában (about:preferences#experimental). Ha olyan webhelyet talál, amely nem működik a Firefox 100-as verziójával, kérjük, küldjön hibajelentést a webcompat.com oldalon.

Az Firefox for Android újdonságai

  • Egy gyakori összeomlás megszűnt, amely akkor következett be, amikor frissítés után visszatért a Firefoxhoz, alkalmazást váltott, vagy amikor feloldotta a készüléket.
  • Javult a Pocket cikkek megjelenésének teljesítménye a kezdőképernyőn.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 99-esra vonatkozó cikkében.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni. Linux Mint esetén a frissítés elérhető a Frissítéskézelő alkalmazásban, illetve más platformok esetén terjesztés által biztosított frissítési csatornákon keresztül. A Windows 11 felhasználók már telepíthetik a Microsoft Store-ból.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.8.0 verziója letölthető innen (újdonságok). A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Az iPhone készülékekre elérhető 39-es verzióról információ pedig itt található. Teljes változáslista.

A Firefox következő – 100-as – verziója, várhatóan 2022. május 3-án jelenik majd meg.

Hozzászólások

Kinek, hogy megy a

#1 yol ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve