Előrendelhető a PinePhone Pro Explorer Edition Linux-ot futtató okostelefon

kami911 képe

A PINE64 bejelentette, hogy legújabb, PinePhone Pro Linux-alapú okostelefonjuk már előrendelhető mindazok számára, akik szeretnék megvásárolni a készüléket.

A 2021. október közepén bemutatott PinePhone Pro egyedi gyártású RK3399S Rockchip hatmagos processzorral rendelkezik, amely 1,5 GHz-es órajelen fut, és ARM Mali T860 GPU-val van szerelve. Gyönyörű, 18:9-es képarányú, 1440×720-as IPS kijelzője jeleníti meg a felhasználói felületet, amely Corning Gorilla Glass 4 üveggel van védve. A készülék 4 GB, kétcsatornás, 800 MHz-es LPDDR4 RAM-ban futattja az alkalmazásokat és 128 GB belső eMMC flash-tároló áll a felhasználók rendelkezésére.

A linuxos telefon kamera képességeit egy nagyfelbontású 13 megapixeles hátlapi kamera, valamint 5 megapixeles előlapi kamera biztosítja. A készülék megfelelő videohívásokhoz és szelfikhez, valamint Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0 vezeték nélküli kapcsolódási szolgáltatásokat is biztosít. A gyorsulásmérő-, giroszkóp-, közelség-, iránytű-, és környezeti fényérzékelő szenzorok mellett még állapotjelző LED, rezgésmotor, Micro SD foglalat, pogótű érintkezők (pogo-pins), USB-C port töltéshez, valamint DisplayPort alternate üzemmódú videokimenet áll még a telefon felhasználójának rendelkezésére.

A PinePhone Pro egy icipicit vastagabb, mint az eredeti PinePhone, de az alváza eléggé hasonló, hogy az eszköz kompatibilis maradjon az összes meglévő perifériával, beleértve a PinePhone billentyűzetet, a PineDio LoRa-t, az ujjlenyomat-olvasót és a vezeték nélküli töltő tokokat. Ezeket a már fent nevezett pogo-pins segítségével lehet hozzákapcsolni a készülékhez. A pogo-pins-ről egy rövidke videó:

Például ez az aranyos 50 dolláros PinePhone billentyűzet tok, ami nemrég került forgalomba is csatlakoztatható a telefonhoz. Teljesen kompatibilis az új PinePhone Pro-val is, valamint az eredeti PinePhone és a PinePhone Convergence Edition modellekkel is.

„A PinePhone Pro Explorer Edition a beágyazott rendszerekben jártas, illetve a mobil Linux-ban jártas Linux-fejlesztőket célozza meg" - mondta a PINE64.

A készülék hardveres kill-kapcsolókkal is rendelkezik, azaz a kamerák, a mikrofon, a Wi-Fi és a Bluetooth, a 3,5 milliméteres fejhallgató-csatlakozó, UART-kimenettel, LTE-modemmel, GPS-szel együtt mind-mind teljesen kikapcsolhatóak rajta. A 3,5 milliméteres fejhallgató-csatlakozóval, UART-kimenettel, LTE-modemmel, GPS-szel rendelkező készülék egy Samsung J7 kompatibilis cserélhető, 3000 mAh kapacitású akkumulátort kapott. Így a későbbi akkucsere is egyszerűen megvalósítható.

Szoftveresen a PinePhone Pro a Manjaro Linux ARM disztribúciót használja, amely a mobileszközökre szánt KDE Plasma asztali környezetet, azaz a Plasma Mobile-t (Béta előtti állapotban) tartalmazza.

A PinePhone Pro Explorer Edition már most előrendelhető a hivatalos weboldalon 399,00 amerikai dollárért. A január 18. előtt leadott megrendeléseket a január 24-én kezdődő héten szállítják ki. Ha január 18-a után adja le a rendelést, akkor azok a készülékek 2022 február végén kerülnek kiszállításra.

Neked lesz ilyen telefonod? Jónak vagy rossznak tartod ezt a koncepciót? Vagy csak túl gyenge a hardver?

Adatlap

Kialakítás
  • Méretek: 160.8mm x 76.6mm x 11.1mm
  • Tömeg: 215 gramm
  • Felépítés: műanyag
  • Szín: Black
  • SIM: Micro-SIM
Kijelző
  • Típus: IPS kapacitív érintőképerny, Gorilla Glass 4™, 16 millió szín
  • Méret: 6"
  • Falbontás: 1440×720 képpont, 18:9 képernyőarány
Platform
  • OS: Manjaro, Plasma Mobile (Beta előtti kiadás)
  • SoC: Rockchip RK3399S
  • CPU: 64-bit 6 mag 4x ARM Cortex A53 mag + 2x ARM Cortex A72 mag
  • GPU: Mali T860MP4
Memória
  • Belső Flash memória: 128GB eMMC
  • Rendszermemória: 4GB LPDDR4
  • Bővítőhely: Micro SD Card (támogatás SDHC és SDXC kártyatípusokhoz, maximálisan 2TB méretig)
Kamera
  • Főkamera: Egy darab 13MP, Sony iMX258, LED villanőfény
  • Szelfi kamera: Egy darab 8MP, OmniVision OV8858
Hang
  • Hangszoró: Igen, mono
  • 3,5 milliméteres mikrofont is támogató sztereó Jack csatlakozó
Kommunikáció
  • Világvevő LTE hullámsávok
  • LTE-FDD: B1/ B2/ B3/ B4/ B5/ B7/ B8/ B12/ B13/ B18/ B19/ B20/ B25/ B26/ B28
  • LTE-TDD: B38/ B39/ B40/ B41
  • WCDMA: B1/ B2/ B4/ B5/ B6/ B8/ B19
  • GSM: 850/900/1800/1900MHz
  • WLAN: Wi-Fi 802.11AC, Hotspot képes
  • Bluetooth: 5.0
  • GPS: Igen, A-GPS, GLONASS támogatással
Szolgáltatások
  • USB: USB3.0 Type C csatlakozó, USB Host, DisplayPort alternate üzemmódú videokimenet
  • Érzékelők: Gyorsulásmérő, Giroszkóp, Közelség, Környezeti fény, Magnetométer/iránytű
  • Jelzés: Vibrációs motor
  • Adatvédelmi kapcsolók: LTE (GPS-t is beleértve), Wifi Bluetooth, mikrofon, kamera, fejhallgató-csatlakozó (UART)
Akkumulátor
  • Eltávolítható Li-Po 3000 mAh akkumulátor
  • Töltés: USB type-C, 15W – 5V 3A a USB PD specifikációnak megfelelő gyorstöltés
A csomag tartalma
  • PinePhone Pro telefonkészülék
  • USB-A és USB-C végű töltőkábel
  • Felhasználói kézikönyv

(forrás 1, forrás 2)

Hozzászólások

Izgalmas

Nem vagyok okostelefon megszállott. Ennek oka, hogy van okos asztali számítógépem, és inkább azon okoskodok, mint pici mütyűrön. Nem utazok vonattal, busszal, metróval, ezért nem igényem a mobil okosság. Van okostelefonom, amit a fiam kinőtt, ám telefonáláson kívül nem sok egyébre használom. Elsősorban azért, mert a hátam borsódzik az androidtól. Az egy számomra rém testidegen rendszer. Nem ő függ tőlem, hanem én őtőle. Ilyen megközelítéssel azonban észbontó lenne számomra, hogy Iphont tartsak - számomra irreálisan drága. A Windows-os telefonokban egyszewrűen nem bízok meg. (Semmiben, ami májkroszoft.) Ezért aztán ha az okostelefonokban valami megmozgathatja a fantáziámat, az a Linuxos telefon.
Lesz ilyen telefonom. Nagyon tetszik a koncepció, sőt számomra a hardver sem gyenge.
(Mennyire szubjektív dolog az, hogy gyenge hardver! A Commodore úgy halt ki a világból, hogy számtalan kihasználatlan lehetőséget vitt magával a sírba. Megszállottak a mai napig bűvölik a többi megszállott örömujjongásával kísérve.)
Csak kivárok még - fejlődjön csak diszkréten. Ha majd elterjedtebbé növi ki magát, fogok venni egyet használtan olyantól, aki megvette, és csalódott benne (érzem, hogy sokan lesznek így a PinePhone-al, mert sokáig kiforratlan lesz még ez). Szerintem én leszek majd pont az, aki nem csalódni fog benne, hanem kevéske rászánható időmben izgalommal felfedezem majd. Örülve annak, hogy a telefon, pontosabban a hozzá tartozó okosság nem arra hasznosul majd, hogy drága pénzemért árut csinál belőlem, hanem csak szimplán kiszolgál, amiben ki tud szolgálni.

Remélem, így lesz, s nem úgy, hogy hamvába "hol", ahogyan a Commodore. Bíztat, ha arra gondolok, hogy húsz évvel ezelőtt hol tartott a Linux, és hol tart ma - s líneárisan továbbgondolva, hol fog tartani húsz év múlva?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Izgalmas

#2 Azért ezek így nem igazak.

   "a hátam borsódzik az androidtól, Nem ő függ tőlem, hanem én őtőle"
Normális gyártó, gyárilag engedélyezett BL nyitás lehetősége, root, custom romok arzenálja, ésatöbbi. Csendes szelíd békés és abszolút kordában tartható rendszer. És mégegy. A vanilla Android az köszönő viszonyba sincs a gyártók által felcsicsázott, gyárilag telepített bloatware és ransomware applikációkkal és kirthatatlan-lelőhetetlen háttérfolyamatokkal. Az a gyártó sara, nem az Androidé.

Iphone. nagyon de nagyon jó az almáék rendszere. Erre bizonyíték a megelégedett felhasználók hatalmas tábora. Pl. visszafelé kompatibilitásba és támogatottságba verhetetlen.
Zárt? Igen az de felhasználók 100millióit ez különösebben nem izgatja.

Microsoft undor. Csak zárójelbe, egy nagyon kevéssé moddolható de baromira sokoldalú rendszer a Windows. 
Erről épp a múlt héten kezdtem egy leendő blog skiccet öszedobni, ha megszületik végleges formátumban akkor közzé teszem. Érdekesen közelítek meg benne érdekes témákat és nem elvakulva hanem racionálisan.

Az hogy egy bármilyen, akár Linux alapú rendszer mennyire veszélyes, illegitim a felhasználóra nézve arról kb. 99%-ban maga a felhasználó tehet. 
Ebbe nem mennék bele mélyebben de így van és ez rendszerfüggetlen. Linux alól Fészbukozva ugyanolyan gyökér lehet valaki és ugyanúgy kiadhatja az intim adatait mint bármilyen más OS alól.

A témára vissza, mert erősen elkanyarodtam.
A fenntnevezett Linuxos telefon soha nem lesz konkurrencia, még számításba se jöhet egy 5-10 éve Androidon edződött, az app arzenállal, a telepítés könnyű megoldásával (PlayStore) elkényeztetett felhasználónak.
Mert ugye 2 lehetőséget látok. Az egyik hogyha minden natívan így marad akkor az az alkalmazáskínálat szegényes lesz de nagyon.
Ha meg kialakítanak valamiféle Apstor-t akkor meg zártabb lesz.

Csak megkérdem mert ebben a témában tényleg tudatlan vagyok, Linuxra létezik bármilyen valóban jól használható, minimum Gmaps vagy Waze vagy Here szintű,on és offline is használható navigáció?
Minumum egy Simple szintű mobil fizetési módszer, NFC, banki appok?

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
kimarite képe

Izgalmas

#2.1 Csak megkérdem mert ebben a témában tényleg tudatlan vagyok, Linuxra létezik bármilyen valóban jól használható, minimum Gmaps vagy Waze vagy Here szintű,on és offline is használható navigáció?

Az OsmAnd~ vagyis az OpenStreetMap (OSM) Linuxra is elérhető, és például Cruiser, de van több is itt. Offline használható, letölthető az összes térkép.

Minumum egy Simple szintű mobil fizetési módszer, NFC, banki appok?

A Simple-t nem kell túl misztifikálni, egy ismert magyar bank általános alkalmazása, és, ahogy nézem, csak Androidra érhető el. A többi bank közül jó pár, legyártotta Linuxra is a saját alkalmazását. A másik lehetőség, hogy online fizetsz, belépsz a fiókodban vagy a Simple-t (és vannak hasonlóak! - szolgáltatótól függ, mit használ) használod belépés nélkül (ilyen volt régebben a vodkafon fizetési rendszere).
Fizetés szempontból app ellenes vagyok: kártya vagy online bank honlapon, ennyi.

Az NFC a kernelben van (a fejlesztés, ugye) és elérhető Linuxra is. Őszintén szólva, teljesen hidegen hagyott eddig a téma.

Az iPhone vagy a Windows: kérdéses, milyen adatokat gyűjtenek a felhasználóról.
Az előbbinél akár VPN (hozzászólások) és az, hogy az üzlet mindennél fontosabb (a felhasználók adatai a cikkben említett kormányhoz vándorolnak), az utóbbinál egyértelmű, hogy gyűjtik, hiszen le is van írva a részükről, de az üzlet is fontosabb a felhasználónál (és az van, hogy javítást küldenek ki úgy, hogy munka van vele még). Én nem vagyok ellenük, csak olvasom a híreket. ..., ja és az árak :), de azok a mobilpiacon is visszaköszönnek. Mert egy-két napig nem volt jó a telefonom, ránéztem egy Sony-ra (legalább japán). Hát 350.000 forint szolgáltatói kedvezménnyel. Egy telefon nem ér ennyit (nekem). Nagy bajom az a telefonokkal, hogy a frissítésük gyalázatos, azaz élettartamuk alatt megkapnak 2-3 frissítést. Most, ha megnézed a Linuxot,a frissítés napi szinten jön. Ui.: egy fényképezőgép például megéri drágábban (tartja az árát, benne van az a műszaki tartalom, amiért esetleg - ha pénzed is van rá - érdemes fizetni).

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
Koppány képe

Én fogok vásárolni Pine-t.

Én fogok vásárolni Pine-t. Azonban nem a manjaro és ubuntu touch kerül majd rá, hanem a mobian. Engem meggyőzött.

https://mobian-project.org/

Lehet ez az én személyes agymenésem, de a debianban bízok meg a legjobban.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Én fogok vásárolni Pine-t.

#3

Vajon lesz egyszer MobiMint? :D - mert akkor Hogyé' adja? Megveszem!
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én fogok vásárolni Pine-t.

#3 Én egy OpenMoko rendszerű telefont a kezemben fogtam (nem az enyém: megvan, működik, de internetre nem tanácsos lépni vele). Régen befejezték a támogatását a rendszernek, de izgalmas volt. Vélhetően eljutunk oda, hogy ami az asztali rendszerre elérhető alkalmazások, telefonos rendszere is elérhetőek lesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Én fogok vásárolni Pine-t.

#3 Én már annak is örülnék, ha több cserélhető akkus telefon lenne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hááát...

Figyelembe véve az OpenWrt 4/32 kiáltványát, én nem tudom. Én is azt gondoltam, hogy majd lecserélem a Huawei-emen a rendszert, van is (vagy volt is) rá való image, de miután kijött a kiáltvány, már azt gondolom, minek?

És persze, folyamatosan gyártanak 4 GB rammal telefonokat, ha van is 32 GB-s, az nagyon felső kategória, többe kerül mint egy laptop.

kicsit lehangoló :-(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jónak látszik,

de várnék az első verzió megvásárlásával. Szeretem a linuxot, viszont a windows phone is bedőlt, mert nem sok embernek tetszett egy telefonidegen cég telefonra fejlesztett operációs rendszere.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jónak látszik, Jónak látszik,

#5

#5 Rövid de igen bölcs vélemény és osztom is a véleményed.
A Microsoft mobil platformja, annak ellenére hogy irgalmatlan pénzeket toltak bele, kihalt mert nem szerencsés választás egy desktop os-t ráhegeszteni egy mobil eszközre.
Majd ezután kihozták a W8-at azaz egy tapis, érintős módszert akartak egy jól bevált módszer helyett a desktop vonalra ráerőltetni. A híres csempés megoldás.
Ez se lett tömegsiker.

Az a helyzet szerintem hogy ez olyan mint a házépítés.
Lehet egy kész házat toldozni-foldozni de soha életbe nem lesz A++ vagy passzívház belőle. Mert egy passzívháznál az egész tervezési koncepció és az egész építkezési folyamat a gyökerektől, az első kapavágástól teljesen más mint egy hagyományosnál. Szó szerint az alapoknál már eldől, pl. az úszóalap min. 20 centi XPS hőszigeteléssel indul. Ezt egy már kész háznál bajosan. 
Ugyanilyen nehézségekbe ütközik egy benzines autóból elektromost csinálni. Az elektromos az már a tervezőasztalon homlokegyenest máshogy indul.
És ugyanígy nem lehet egy kitűnő, ragyogóan bevált desktop os-t érintőre átalakítani, remélem nem esik ebbe a csapdába a mobil Manjaro.
Kíváncsi lettem volna a használat közbeni felvételekre de a linkelt YT. videóba minden van csak a pont a használatról nincs egy árva képkocka sem. 

A témaindítóban bemutatott telefont magam is szívesen kipróbálnám, hardverileg és Linuxilag is.
addig érthetően semmi véleményt alkotni a mobil Linuxról azaz az ARM Manjaroról. 

Maga a készülék hardver részről véleményem szerint ugyanolyan erősen túlárazott mint a többi Linux specifikus termék.
Tudjátok hogy mini PC fan vagyok és sokat nézelődtem a Linux mini PC-k között is (MintBox Mini sorozat) de olyan mellbevágóan voltak árazva hogy letettem róla. Ez bizonyára nem csak sima árképzés hanem benne van a Linux rendszerek valamilyen anyagi támogatása talán. de akkor is horror.

Pl. a cikkben szereplő PinePhone/kontra Magyarhonba, hivatalos kereskedőnél 120ezerért  vásárolt, hazai garanciás készülék agyonveri a PinePhone-t.
A kisebb nüanszokon nem lovagolok  (bár ezek sem olyan apróságok), hogy ezért a pénzért 30Mpx feletti trial kamera, 6GB ram és sokkal gyorsabb SOC valamint 4000mAh feletti akksi a szokásos de a lényeg mellett nem lehet elmenni. És ez az Amoled kijelző hiánya. 120-ért IPS, az már nagyon nem gyerebe.

Persze ez nem tömegtermék, akinek pont ilyen kell az és az extrák amiket tud, az meg fogja vásárolni. De egyelőre zsákbamacska a Linux hogyan teljesít érintőkijelzőn. Praktikum, használhatóság, a mindennapokba mennyire sikerül vele összeszokni.

Akinek fontos az überbrutál módon bezárható magánszféra, ez kissé durvábban megfogalmazva üldözési mániát takar annak nagyon jól jönnek a hardveres kapcsolók. A kivehető-cserélhető akkunak hatalmas piros pont.
A Pogo pin hogy mire lesz használható azt a jövő eldönti.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jónak látszik (off)

#5.1 Lehet egy kész házat toldozni-foldozni de soha életbe nem lesz A++ vagy passzívház belőle

Nemrég láttam egy építési ellenőr videóját (egy családnak segített tető ügyben | átverés), megnéztem a többit is (sokat). Szóval a BB energiahatékonysági támogatásokról (ő is) azt mondja, ott van elszúrva, hogy nem igazán foglalkozik a hőszigeteléssel. Mert hiába spórolunk a fogyasztáson, ha nincs normális szigetelés ... https://www.youtube.com/channel/UCH2q9_b9VTP_RLcSvqNJmiA
De ez nekem is eszembe jutott, amikor néztem az állami támogatásokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jónak látszik, Jónak látszik, Jónak látszik, (Off 2)

#5.1

#5.1 Ugyanilyen nehézségekbe ütközik egy benzines autóból elektromost csinálni. Az elektromos az már a tervezőasztalon homlokegyenest máshogy indul.

Szoktam nézni az Autókereskedőket. Illetve, néztem, amíg Edd China volt, aztán mostanában csak hébe-hóba. Ők csináltak elektromos autót benzinesből, nem is egyet. VW kisbuszt is alakítottak át, gyorsult is mint a güzü.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jónak látszik, (Off 2)

#5.1.2

#5.1.2 Erre elmesélném az én történetemet.
Anno is már igen zöld voltam csak akkor még ezt nem tudtam.
Elektromos autóban gondolkodtam, hozzáteszem 1987-et írtunk.
Elballagtam a Szabó Ervin könyvtár kerületi fiókjába mer'ugye internet meg Gugli akkor még a láthatáron sem volt.
Beleástam magamat az akkori legfrissebb szakirodalomba, tirisztoros vezérlőket építgettem és a Wartburg kombiból kikaptam a motort és a helyére egy elektromos targoncamotor került. A kombirészt meg telepakoltam IFA akksikkal, kb. 4 mázsával. És mint írtad, gyorsult mint állat...!  Csak.... sok volt a "csak".
Csak nem maradt csomagterem. Csak 40 kilométert ment és lemerültek az akkuk és így tovább.
Már akkor a Siemens kifejlesztett egy 14 ezret pörgő ultrakönnyű, kefenélküli 3 fázisú motort direkt villanyutókhoz. És a Varta meg egy másik cég kifejlesztett sokkal könnyebb akkukat, én meg csorgattam a nyálamat.
Vagyis a  Wartburgom ettől elekromos autó lett..? francokat, köze nem volt hozzá, azért mert villany hajtotta, Életképtelen volt.

Ami miatt ezeket elmondtam, ugye Te írtad hogy VW kisbuszt átalakítottak.
Köze nincs egy normális elektromos autóhoz. 
Az úgy indul a kasznitervező asztalon hogy az akku nem az utastérbe meg nem a csomagtérbe van mivel elvenné a helyet. 
Majd jön a meghajtás. Nem a hagyományos váltóra tesszük a villanymotort, nagy hatásfok romlás meg súlynövelés, értelmetlen. 
Teljesen külön egység, akár első hátsó kivitel, akár összkerék is lehetséges. 
A vezérlésbe bele se menjünk, az teljesen célspecifikus és nem összehozható házilag. Pl. visszatöltés tolóüzemben, egylábas vezethetőség 5km/h-ig a gázpedállal, a segédakku töltése, a fő akku töltése, 3 fázisú BLDC motor intelligens vezérlése védelmekkel, kipörgésgátlóval, hátramenettel,  stb.
Speciális kis gördülőellenállású gumiabroncsok, 5-10% hatótáv növekedés is elérhető. És még kismillió célspecifikus dolog.

Vgyis attól hogy a VW.be betettek egy motort meg 5 mázsa akkut, attól az még fényévekre van egy valóban minden porcikájában elektromosra tervezett és legyártott autótól. A hatótávról szó se essen.

Kb. mint Zsigulival is lehet driftelgetni vagy az élethalál mezsgyéjén 220-al autózni de ha átülsz egy Porsche-ba vagy egy Ferrariba... ugye érezni hogy azért azt arra tervezték? Villával is lehet levest enni. Csak értelmetlen.

Kim írta a házszigetelést.
Csak ugye azt se lehet ész nélkül hogy majd milyen keveset kell fűteni ha beszigeteljük.
ha egy 50-60 éves épületet kajakra behungarocelleznek, a födémet kifújják párazó purhabbal és a nyílázárókat is  überfrankó ablakokra-ajtókra cserélik, mindennemű egyéb mutatvány nélkül, akkor megeszi a penész a házat mert elfelejtették hogy a napi 10-20 liternyi vizet, párát azt bizony ki kell vezetni a lakótérből.
Emiatt (is) egy A++ vagy passzívház a tervezőasztalon már aktív hővisszanyerős szellőztetéssel indul, az első ceruzavonástól.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jónak látszik, (Off 2)

#5.1.2.1

#5.1.2.1 ha egy 50-60 éves épületet kajakra behungarocelleznek, a födémet kifújják párazó purhabbal és a nyílázárókat is  überfrankó ablakokra-ajtókra cserélik, mindennemű egyéb mutatvány nélkül, akkor megeszi a penész a házat mert elfelejtették hogy a napi 10-20 liternyi vizet, párát azt bizony ki kell vezetni a lakótérből.

A falazatnak (épületnek) megfelelő szigetelésre gondoltam természetesen (általában véve ... és ésszel). :D
Nem így: https://www.youtube.com/watch?v=wiGuiHM50eI

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jónak látszik, (Off 2)

#5.1.2.1 Az egyik epizódban pont egy olyan kocsit pofoztak helyre, amit leírtál. Elmondták ugyanezeket a problémákat, lecserélték modern li-polimer aksikra, intelligens motorvezérlő, anyámtyúkja, mindennel felszerelték.

Egyébként a  csákó 8 díjat is elnyert, az elsőt a világ leggyorsabb kanapéjáért, ami 140km/h tudott menni, és úgy építette meg, hogy hatósági engedélyt kapott rá, közúton lehetett használni, erről itt egy videó:

https://www.youtube.com/watch?v=aWfCczHfYSQ

itt elmagyarázza: https://www.youtube.com/watch?v=HClKSTUiupM&t=12s

elekromosilázás:https://www.youtube.com/watch?v=j-WpI-W5vqo

Itt a kisbusz, meg az az autó, miről szó volt, úgy szerezték be, hogy ólom aksikkal próbálta használni a gazdája, meg kommersz motorral, amit lecseréltek arra, ami videóban is látszik, ami közvetlenül a váltómű helyén csatlakozik a meghajtásra. Szó mi szó, eléggé telepakolta a csomagtartót aksikkal, de elég lett volna harmada is, csak hát kicsit maximalista a srác. https://www.youtube.com/watch?v=D0JbbRFuMhw

a Világ leggyorsabb fagylaltos kocsija: https://www.youtube.com/watch?v=YYoY_hwgBpU

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jónak látszik, Jónak látszik,

#5.1
Zömmel teljesen korrekt, amiket írtál.
Jómagam más nézőpontból közelitem meg ezt a vonalat.

A pinephone egy irány. Egy olyan irány, ami szemléletváltásával válaszol arra, ami az androidos telefonok rákfenéje tömegek szemében. Szinte kivédhetetlenül követhetővé váltál, lehallgathatóvá váltál, és még árucikké is váltál, amennyiben nem vagy guru, láma, nincs se kedved, se energiád annak kitanulására és kivédésére, hogy ne vájkáljanak olyanok a magánszférádban sajtkukacként, akikről nem is tudsz. Olyanok, akik kiváltották tömegekből az üldözési mániát - ha már így fogalmazunk.

A májkroszoft egy irányt képvisel létezése óta. Ez nem foglal mást magában, mint azt, hogy ellenőrzése alatt tartson téged mindenben, amiben csak lehetséges - éspedig igen agresszív módon. Mert gigapénzeket rejt a giga pofátlanság.
A Linux, a GNU, Stallman munkássága mind válasz a redmondiak irányára. Lassú víz partot mos. Szemléletváltással új irányt hozott létre. Ma már van ilyen irány is, meg olyan is, és te választhatsz közülük. Évtizedekkel ezelőtt még (mesterségesen) lesajnát volt ez az irány. Akkor csak a megszállottak hitték, követték - szerencsére tanítanivaló megszállottsággal. Az internet szelét kifogva vitorláikkal elérték, hogy mára nem csak kicsírázott a szemléletük magja, mi több nem csak hogy sziklevelet bontott, hanem természetes módon szaporodásra is képessé nőtte ki magát nemes szívek megszállottságának eredménye által. Már nem lesajnált irány, hanem fantasztikus, azonnal ható gyógyszer a sajnálatos módon kialakult üldözési mániára. És úgy fejlődik, hogy egy újabb kiadáskor nem kél benned aggodalom, hogy mennyire fognak a fantasztikus újdonságaik a tyúkszemedre lépni, mint a májkroszofté. Lám, az egyik irány arra használta ki az internet szelét, hogy minél több pénzt elvegyen tőled bármilyen áron, a másik irány pedig éppen az ellenkezőjére - éspedig az erkölcs erejével.

Óóó, nem egy bejegyzést, nem is blogot, hanem szépirodalmi gyöngyszemet tudnék én írni erről a több évtizeden át tartó irányok harcáról - akár a Star Wars fekeék-fehérek analógiájára, azzal a különbséggel, hogy ez nem fantasztikus, mégis fantasztikus. Hogy egy fantázia, egy álomkép valósággá vált. Hogy ma már itt a Linux bárki számára elérhetően, szerényen, de stabilan.

Nos, a pinephone-ra én úgy tekintek, mint egy éppen kicsírázott magra, amit nemrég elültettek.

Nagyon szép és találó volt a hasonlatod a korszerű, energiatakarékos, öko ház építésével, hogy azt már az alapoktól másképp kell csinálni. Teljesen másképp, és nem igazán valósítható meg egy régi építésű tökéletessé korszerűsítése.
Úgy tekintek a pinephone kicsírázott magjára, ami nem egy egyszerú újdonság, mint Linux-os telefon, hanem egy új irány magja, ami a pinephone képében ersztett csírát. Ami a Linux térhódításának analógiájára válasz a jelenleg kialakult okostelefonos anomáliáktól terhes világra nem másként, mint az erkölcs erejével.
Látom, hogy hosszú út előtt áll, és hiszem, hogy végig is fog menni ezen az úton, hiszen a pinephone-al máris megmutatta az erejét és a létjogosultságát. Az igényt erre az irányra.
És reményem, hogy élek addig, hogy egy olyan okostelefont használhatok egyszer, amivel értelmét veszíti mindaz, ami miatt a mostani okostelefonok vannak monopolhelyzetben. Hogy lesz egy okos telefonom, amibe nem forrasztották bele az akkumulátort a tervezett elévülés jegyében, ami nem lassul be használhatatlanságig, amin szabadon és egyszerűen cserélhetek OS-t, ami értéktartó, és ami engem nem használ semmire, csak én használom mindarra, amire csak használható.

Nem várom én mindezt ingyen, ahogyan a Linux-ot kaptam. Tudom, hogy minél többet vagyok hajlandó áldozni rá, annál hamarabb lehet a kezemben.

Hiszem, hogy eljön a nap, ahogyan eljött annak a napja is, hogy bár itt van a drága Windows a gépemen, értéktelenné vált, hiszen nem is használom semmire. Értékesebb lett nála számomra a Linux - szinte lélegezni sem tudok nélküle. Hogy eljön a nap, amikor legalább annyian fognak értetlenkedve nézni az androidra anomáliástul, mikor itt a kezükben a Linuxos okostelefon, és van annyira használható. És reményem, hogy egyszer Te magad is inkább preferálsz majd egy olyan telefont, ami impotenssé tette a jelenlegi okostelefonodat.

Tudom, hogy nem elfogultság mindez részemről. Csupán egy vágy. Olyan vágy, amiért hajlandó leszek áldozni - hiszen az ember mindig áldoz a vágyaiért.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve