Az Oracle (Sun) Java JRE 8 telepítése: az update-sun-jre script használata

kimarite képe

A Java JRE 8 letöltését az update-sun-jre alkalmazás végzi, amelyet külső tükör felvétele után lehet telepíteni. Az alkalmazás egy shell script, amely a rendszer frissítések alkalmával megkeresi, letölti és telepíti a legújabb Java JRE (Java Runtime Environment) kiadást, egészen pontosan, mindezt a 8-as verzió tekintetében, és az Oracle weboldaláról.

A támogatott kiadásokban a Java 8-as verziója már nem érhető el a rendszer alapértelmezés szerint használt tükreiről, melyek a Frissítéskezelő alkalmazásból indítható Szoftverforrások alkalmazásban is láthatóak, úgy, mint Hivatalos tárolók, azaz Fő és Alap Tükörkiszolgálók. [*]

A tükör hitelesítési kulcsának (GPG) felvétele a Linux Mint és az LMDE esetében eltér: a Debian, és a Debian-alapú rendszerek (LMDE) manapság nem kezelik az add-apt és az apt-key parancsokat.

Telepítés

Linux Mint

Futtasd a parancssorokat (terminálban):

echo 'deb http://www.duinsoft.nl/pkg debs all' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/duinsoft:update-sun-jre.list
sudo apt-key adv --keyserver keys.gnupg.net --recv-keys 0xE18CE6625CB26B26
sudo apt-get update
sudo apt-get install update-sun-jre

LMDE

A tükör hitelesítési kulcsának felvétele, jelen pillanatban a gpg --dearmor paraméterezéssel történik.

Futtasd a parancssorokat (terminálban):

echo 'deb http://www.duinsoft.nl/pkg debs all' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/duinsoft:update-sun-jre.list
curl -fsSL https://duinsoft.nl/pkg/duinsoftpackages.key | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/duinsoft_update-sun-jre.gpg > /dev/null
sudo apt-get update
sudo apt-get install update-sun-jre

A sikeres telepítés ellenőrzése (apt-cache policy):

apt-cache policy update-sun-jre

A parancssor futtatása (Enter) után megjelenő szöveg éppen azt mutatja, hogy a csomag még nincs telepítve, de elérhető, azaz a tükör felvétele sikerrel járt (kimenet):

update-sun-jre:
  Telepítve: (nincs)
  Jelölt:    2.1.3
  Verziótáblázat:
     2.1.3 500
        500 http://www.duinsoft.nl/pkg debs/all amd64 Packages
        500 http://www.duinsoft.nl/pkg debs/all i386 Packages

Honlap: https://duinsoft.nl/packages.php?t=en
Tájékoztatás az elérhető legújabb verzióról: https://duinsoft.nl/usj.php?t=en
Ismert hibák: https://duinsoft.nl/bugs.php?t=en

Enjoy :-)

Jegyzet

Ha a frissítési információk lekérése parancssor futtatásakor ehhez hasonló üzeneteket látsz (angol, mert a LANG=C környezeti változóval futtattam), akkor valami nem sikerült...

sudo apt-get update
...
Hit:11 https://www.duinsoft.nl/pkg debs InRelease
...
Err:11 https://www.duinsoft.nl/pkg debs InRelease
  The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY E18CE6625CB26B26
Fetched 2521 B in 2s (1255 B/s)
Reading package lists... Done
...
*: The key(s) in the keyring /etc/apt/trusted.gpg.d/duinsoft_update-sun-jre.gpg are ignored as the file has an unsupported filetype.
...
W: http://www.duinsoft.nl/pkg/dists/debs/InRelease: The key(s) in the keyring /etc/apt/trusted.gpg.d/duinsoft_update-sun-jre.gpg are ignored as the file has an unsupported filetype.
W: An error occurred during the signature verification. The repository is not updated and the previous index files will be used. GPG error: https://www.duinsoft.nl/pkg debs InRelease: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY E18CE6625CB26B26
W: Failed to fetch http://www.duinsoft.nl/pkg/dists/debs/InRelease  The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY E18CE6625CB26B26
W: Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

A Java SE licencelése

Az Oracle 2017 végén jelentette be, hogy módosítja a Java SE licencelését. Mivel egyes változások egy hónap múlva hatályba is lépnek, érdemes áttekinteni a változásokat és hatásukat. A változást az üzleti felhasználók két területen fogják érzékelni. Az egyik az, hogy Oracle átáll féléves verziókiadási ciklusra. A másik már húsbavágóbb: 2019. január végétől megszűnik a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a legújabb, Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra.

Ez komoly változást hoz, hiszen a Java napjaink egyik legnépszerűbb programozási nyelve, illetve platformja.

Részletek: Nincs többé ingyenes Oracle Java SE

Hozzászólások

kimarite képe

Oracle Java 17 LTS telepítése Ubuntu, Debian, Linux Mint vagy Po

A Java 17 a legújabb hosszú távú támogatási (LTS) kiadás, és ezzel együtt megváltozott a licenc ,
https://www.oracle.com/downloads/licenses/no-fee-license.html
a bináris fájlok ingyenesen (költségmentesen) használhatók a programozásban, és ingyenesen (költségmentesen) terjeszthetők a következő év teljes végéig. Korábban (az Oracle Java 11 -től mostanáig) az Oracle Java kereskedelmi licencet használt, amely lehetővé tette, hogy ingyenesen töltse le és használja azt fejlesztés és tesztelés céljából, de díjat kellett fizetnie a programozásban való használatért.

Ha inkább a nyílt forráskódú JDK buildeket szeretné használni, nézze meg az AdoptOpenJDK
https://adoptopenjdk.net/
vagy a Zulu OpenJDK által kínált változatokat.
https://www.linuxuprising.com/2019/04/install-latest-openjdk-12-11-or-8-in.html

Szeretném megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy az Oracle Java 17 újra terjeszthető, a Launchpad PPA feltételei úgy tűnik,
https://help.launchpad.net/Legal#Personal_Package_Archive_eligibility
nem teszik lehetővé a licenc miatt a PPA-ba való csomagolást. Tehát a Linux Uprising Oracle Java PPA továbbra is olyan szkriptet használ, amely automatikusan letölti az Oracle Java -t (a bináris fájlokat nem tárolja a Launchpad PPA).

Ez az Oracle Java 17 telepítő a WebUpd8 Java csomagon alapul (tehát a hitelek az eredeti készítőket illetik meg), kisebb módosításokkal. Ez a csomag automatikusan letölti, telepíti (némi változtatással, például jobb betűtípus-megjelenítéssel, alkalmazásmenü-hozzáadással stb.), És opcionálisan beállítja az Oracle Java 17-et alapértelmezett Java-ként (frissítési alternatívákat futtat, a JAVA_HOME környezeti változót exportálja stb.) a rendszerét.

Az Oracle valóban kínál DEB csomagokat az Oracle Java számára, azonban ezek a csomagok egyszerűen másolják a Java bináris fájljait /usr/lib/jvm, anélkül, hogy bármi mást tennének, tehát pontosan ugyanaz, mint a Java könyvtár másolása az adott helyre.

Részletek:
https://www.linuxuprising.com/2021/09/how-to-install-oracle-java-17-lts-on.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve