Új funkciók és fejlesztések a BitTorrent kliensben

kami911 képe

A qBittorrent 5.0 legfontosabb újdonságai közé tartozik a systemd energiakezelési-támogatás, valamint a Linuxon elérhető lokalizált kézikönyv oldalak. Az új verzióban lehetőség van a nyelvi beállítások megadására, ha azok nincsenek beállítva, és támogatja a Mark-of-the-Web (MoTW) címkézést, valamint a nagyobb darabmérettel rendelkező .torrent fájlok létrehozását. A kiadás új szűrőt is biztosít, amellyel a tracker hibákat lehet szűrni. Emellett lehetőséget biztosít a tracker eltávolítására a szűrő menüből, és lehetővé teszi, hogy a nem kívánt fájlokat egy külön mappába helyezze. A felhasználók mostantól profil-relatív útvonalakat is használhatnak, valamint RSS és figyelt mappák esetén korlátokat állíthatnak be.

Ezek mellett már csak hab a tortán az egész BitTorrent munkamenet szüneteltetésének és folytatásának lehetősége, a torrent tartalom szűrésére szolgáló reguláris kifejezések használata, illetve a tartalom fájlok a Kukába helyezésének lehetősége a törlés helyett, és a torrent „privát„ jellegének megjelenítése a felhasználói felületen. Ezen kívül új jelzés került a Peers fülre, amely a NAT porthasználatát jelzi, valamint lehetőség nyílik a torrentek alapértelmezett megosztási korlátjának felülírására is. Ez a verzió új gombokkal is dicsekedhet, hiszen hozzáadásra került a teszt e-mailek küldéséhez egy gomb és mostantól minden qBittorrent példányt el lehet nevezni. A beépített keresőmotor további javításra került, lehetővé téve a felhasználók számára a Python végrehajtható fájl elérési útjának megadását és a keresési fülek átrendezését is. Az RSS olvasó is frissült, mostantól megjeleníti az RSS feed címét a HTML böngészőben, és lehetőséget biztosít a kérések közötti késleltetés beállítására.

A Web-alapú felhasználói felület

A qBittorrent 5.0 web-alapú felhasználói felülete sötét témát kapott, természetes rendezést, javított bejelentkezési viselkedést és érzékeny válaszokat kínál. A felhasználói felületen megjelent a „Moving” (Áthelyezés) szűrő a oldalsávban, emellett a torrent tartalom fájlok törlésének megjegyzése is megvalósult. További fejlesztések közé tartozik a torrent keresési fülek helyreállításának lehetősége, valamint a korábban használt fül betöltése.

API fejlesztések is történtek

A qBittorrent 5.0 új és frissített Web API-val is rendelkezik, amely már támogatja az SSL torrenteket, lehetőséget biztosít .torrent fájlok letöltésére a kereső bővítmény használatával, és támogatja a könyvtár tartalmának listázását.

Természetesen a kiadás számos hibajavítást is tartalmaz, amelyek tovább javítják a torrent letöltési munkamenetek stabilitását és megbízhatóságát. A hibajavítások részleteiről a kiadási megjegyzésekben olvashat. Addig is, a qBittorrent 5.0 letölthető univerzális AppImage bináris változatban, amelyet gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúción telepítés nélkül elindíthat.