Új parancsokkal és továbbfejlesztett hitelesítéssel érkezik a terminál multiplexer

kami911 képe

Alexander Naumov bejelentette a GNU Screen 5.0 verziójának elérhetőségét, amely a népszerű, teljes képernyős ablakkezelő legújabb stabil kiadása. A GNU Screen lehetővé teszi egy fizikai terminál megosztását több folyamat között, és ez az új kiadás több mint egy évvel az utolsó 4.x sorozatú verzió megjelenése után érkezik.

bejelentetteFőbb újítások a GNU Screen 5.0 verziójában

A 5.0-s verzió több újítást hoz, köztük egy átdolgozott hitelesítési mechanizmust, amely nagyobb biztonságot nyújt a felhasználóknak. Új escape szekvenciák is megjelentek, például a %T, amely megjeleníti az aktuális TTY-t (teletypewriter) egy ablak számára, illetve a %O, amely megmutatja a jelenleg nyitott ablakok számát.

Ezen kívül a szoftver már támogatja a wcwidth() funkciót a UTF-8 táblák helyett, ami további kompatibilitást biztosít a karakterkódolások kezelésében.

Új parancsok és funkciók

A GNU Screen 5.0 számos új parancsot vezetett be, amelyek további rugalmasságot biztosítanak a felhasználók számára:

  • auth [on|off]: lehetővé teszi a jelszóval való védelem be- és kikapcsolását,
  • status [top|up|down|bottom] [left|right]: lehetővé teszi a státuszüzenetek áthelyezését a képernyő bármelyik sarkába,
  • truecolor [on|off]: engedélyezi a 24-bites valódi szín (true color) támogatását,
  • multiinput: támogatja a több ablak egyidejű bemenetét.

Hibajavítások és elavult parancsok eltávolítása

Az új verzió számos hibát is kijavít, például az ESC billentyű lenyomásának végtelen ismétlődését a képernyőpufferben, illetve összeomlásokat, amelyek zmodem átvitelnél fordultak elő. Emellett néhány elavult parancs is eltávolításra került, köztük a time, debug, password, maxwin, és nethack parancsok.

A GNU Screen 5.0 részletes változáslistáját a hivatalos kiadási oldalon találhatod meg, és letölthető a projekt hivatalos weboldaláról, vagy telepíthető a legtöbb GNU/Linux disztribúció stabil szoftvertáraiból.

A GNU Screen-ről

A Screen egy teljes képernyős ablakkezelő, amely egy fizikai terminált több folyamat, jellemzően interaktív héjak között multiplexel. Minden virtuális terminál a DEC VT100 terminál funkcióit, valamint ezen felül az ANSI X3.64 (ISO 6429) és az ISO 2022 szabványok számos vezérlési funkcióját (pl. sor beszúrása/törlése és több karakterkészlet támogatása) biztosítja. Minden virtuális terminálhoz tartozik egy visszagörgetési előzménypuffer, valamint egy másolási és beillesztési mechanizmus, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a szöveges régiók ablakok közötti mozgatását. A screen meghívásakor egyetlen ablakot hoz létre, benne egy héjjal (vagy a megadott paranccsal), majd eltűnik az útból, így a program a szokásos módon használható. Ezután bármikor létrehozhat új (teljes képernyős) ablakokat más programokkal (beleértve további héjakat is), megölheti az aktuális ablakot, megtekintheti az aktív ablakok listáját, be- és kikapcsolhatja a kimeneti naplózást, másolhat szöveget az ablakok között, megtekintheti a visszagörgetési előzményeket, válthat az ablakok között stb. Minden ablakban egymástól teljesen függetlenül futnak a programok. A programok akkor is tovább futnak, ha az ablakuk éppen nem látható, és akkor is, ha az egész képernyős munkamenet leválik a felhasználói terminálról.

(forrás)