Ubuntu 24.10 „Oracular Oriole” nyilvános bétatesztelése megkezdődött a Linux 6.11 és a GNOME 47 rendszerekkel

kami911 képe

Canonical elérhetővé tette az Ubuntu 24.10 (kódnév: „Oracular Oriole”) operációs rendszer béta verzióját a nagyközönség számára, hogy azt tesztelni lehessen az október 10-én esedékes végleges kiadás előtt.

Három héttel a stabil verzió megjelenése előtt a béta lehetőséget kínál arra, hogy ízelítőt kapjunk a végleges verzióban várható fejlesztésekből. Az Ubuntu 24.10 középpontjában a legfrissebb GNOME 47 áll, amely számos fejlesztést hozott a GNOME Shell, GTK4/libadwaita, a beállítások és a core alkalmazások terén. A Nautilus fájlkezelő oldalán új, áttervezett sáv található, amely új lehetőségekkel bővült; a hálózati oldal pedig letisztultabb lett, könnyebb kapcsolatokat és távoli meghajtók böngészését teszi lehetővé. Az új funkciók közé tartozik a helyi információk megjelenítése is, amelyek magyarázzák, miért lehetnek lassúak egyes keresések.

Az új bétaverzió a legújabb Linux 6.11 kernelt is tartalmazza, amely jobb energiahatékonyságot kínál az AMD számítógépeken, teljesítményjavítást az EXT4 fájlrendszerben, és bővíti a hardvertámogatást, beleértve a grafikus kártyákat is.

Az Ubuntu 24.10 legfontosabb újdonságai

Az Ubuntu 24.10 kiemelkedő újdonságai közé tartozik a frissített asztali telepítő, amely mostantól támogatja a helyi fájlutakat az automatikus telepítési (autoinstall) importálásnál, valamint a továbbfejlesztett és optimalizált Power Profiles Manager (energiaprofil-kezelő), amely jobb támogatást biztosít az újabb hardverekhez, különösen az AMD processzorok esetében. Továbbá frissítették az ujjlenyomat-eszközök támogatását is.

Az új rendszer ígéretes újítása a biztonsági központ, amely lehetőséget biztosít az otthoni könyvtár engedélykezelésének kísérleti funkciójának egyszerű bekapcsolására vagy kikapcsolására. Ezen felül továbbfejlesztették az alkalmazásközpontot (App Center) is, különösen a „Kezelés” oldalon, valamint további javításokat eszközöltek a Mutter és a GNOME Shell rendszereken a stabilitás és teljesítmény javítása érdekében.

  • Egy másik érdekes újítás az Ubuntu 24.10 kiadásában az NVIDIA grafikus kártyákat használó felhasználók számára készült. Az „Oracular Oriole” alapértelmezésben a Waylandet fogja használni az Xorg helyett azoknál a gépeknél, amelyek NVIDIA GPU-kkal működnek. Mint mindig, számos változás történt az alapértelmezett beállításokban is, amelyek többsége az újabb csomagverziókból adódik.
  • Az új Security Center alkalmazás előtelepítve található az Ubuntu 24.10-ben, amely a (szintén új) Prompting Client-tel együtt lehetővé teszi a felhasználók számára a mappák jogosultságainak jobb ellenőrzését a snap alkalmazások esetében.

  • Az App Center finomhangolásai között szerepelnek fontos módosítások a „Kezelés” oldalon, amelyek megkönnyítik a snap alkalmazások frissítéseinek nyomon követését, és az eltávolítást is egyszerűbbé tették.

  • Az Ubuntu Dock mostantól progressziós sávot mutat a rögzített snap alkalmazásoknál, amikor azok a háttérben frissülnek.

  • Az Ubuntu 24.10 a Ubuntu első kiadásának 20. évfordulóját is ünnepli. Számos évfordulós funkciót tartalmaz, például egy „warty” barna színsémát és az első Ubuntu bejelentkező hang visszatérését – nem, nem a híres dobos hangot!

Frissített eszközkészlet

A motorháztető alatt az Ubuntu 24.10 frissített eszközkészlettel érkezik, amely tartalmazza a GCC 14.2, GNU Binutils 2.43.1, GNU C Library 2.40, LLVM 19, Rust 1.80, Go 1.23, OpenSSL 3.3, systemd 256.5, Netplan 1.1 és a .NET 8 verzióit.

Ha szeretnéd kipróbálni az Ubuntu 24.10 (Oracular Oriole) bétáját, a hivatalos weboldalról már most letöltheted. Ne feledd azonban, hogy ez egy előzetes kiadás, ezért nem ajánlott termelési környezetben használni. A béta verziók elérhetők az Ubuntu Desktop, Server és Cloud kiadásokhoz, valamint az Edubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Budgie, Ubuntu Kylin és Ubuntu MATE hivatalos verziókhoz is.