Évfordulós meglepetések

kami911 képe

Októberben jelenik meg az Ubuntu 24.10, amely az Ubuntu 20. évfordulóját ünnepli. Ennek megfelelően a Oracular Oriole („jós fülemüle”) néhány meglepetést tartogat a múlt tiszteletére. Mi lehetne retróbb Ubuntu, mint a barna szín?

Az első Ubuntu verzió, az Ubuntu 4.10 „Warty Warthog” előtt tisztelegve az Ubuntu 24.10-ben megjelenik a „Warty Brown” (Warty barna) kiegészítő szín, amelyet a felhasználók saját rendszerükhöz is igazíthatnak.

A retró „Warty Brown” visszatér

Az Ubuntu 2022 óta kínál kiegészítő színeket, bár eddig csak egy javítás révén voltak elérhetőek. Az Ubuntu 24.10-ben található GNOME 47 hivatalos támogatással bír, így az Ubuntu is áttér az upstream verzióra, és egyúttal felfrissíti a színpalettáját is. Az évfordulós kiadás részeként megjelenik a „Warty Brown” szín is. Akárcsak a többi kiegészítő szín, ez is alkalmazható a felhasználói felület (UI) elemeire, például a kapcsolókra, a választógyűrűkre és a kijelölési határokra, valamint számos Yaru ikonra, például a mappákra is. Érdekesség, hogy ha a „Warty Brown” kiegészítő színt választjuk, a felső sáv világosabb lesz – pontosan úgy, mint a GNOME panel az eredeti Ubuntu 4.10-ben.

Az eredeti Ubuntu indítási hang is visszatér

Az Ubuntu 12.04 LTS-ben az Ubuntu letiltotta ezt a bejelentkezési hangot. És amikor később felfrissítette a hangtémát modern zenei motívumokkal, úgy döntött, hogy alapértelmezésben nem kapcsolja be újra a bejelentkezési hangot . Az Ubuntu 24.10 ismét „támogatja az indítási hang lejátszását” a GNOME Shell 47-ben, és az eredeti „Warty indítási hang” fog megszólalni bejelentkezéskor. Ha 20 évvel ezelőtt használtad az Ubuntu-t (vagy esetleg egy régi ISO-fájl segítségével telepítetted azt egy fizikai gépre vagy virtuális gépre), ismerős lesz ez a hang. Ha azonban nem hallottad még az eredeti Ubuntu bejelentkezési hangot, akkor most lejátszhatod:

Nosztalgikus, ugye?

A legtöbben ismerjük az Ubuntu ikonikus bejelentkezési hangját, de az eredeti Ubuntu 4.10 indítási hangja más: hosszabb, inkább éteri és elmélkedő, mintsem rövid, ütős és ritmikus.

További meglepetések várhatók?

Vajon további utalások is lesznek az Ubuntu múltjára ebben az évfordulós kiadásban? Meg lennék lepve, ha nem kerülnének elő még hasonló elemek, például a Warty egyszerű háttérképe.

(forrás)