Az Ubuntu 24.10 megjelenési ütemterve

kami911 képe

A Canonical következő jelentős Ubuntu kiadása, az Ubuntu 24.10 „Oracular Oriole” ("jós fülemüle") hivatalosan 2024. október 10-én jelenik meg. Ez lesz a Canonical 41. Ubuntu kiadása, és egy átmeneti (interim) verzió lesz, amely csak kilenc hónapig kap szoftver- és biztonsági frissítéseket, 2025. júliusáig. Az ilyen kiadások elsősorban azoknak a felhasználóknak készülnek, akik hajlandók a legújabb technológiák használatára, még ha ez kompromisszumokkal is jár az LTS stabilitásával szemben.

A hat hónapos fejlesztési ciklus 2024. április 25-én indult, ugyanazon a napon, amikor megjelent az Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) verzió, a toolchain (eszközkészlet) feltöltésével. Az Ubuntu 24.10 hivatalos megjelenési ütemterve Jeremy Bícha fejlesztő által került nyilvánosságra egy levelezési listán, amely szeptember 19-ét jelöli meg a béta verzió megjelenésének időpontjaként, és október 10-ét a végleges kiadás napjaként.

Fontosabb dátumok és fejlesztési mérföldkövek

Az Oracular Oriole fejlesztési ütemterve más érdekes dátumokat is tartalmaz, többek között két Ubuntu tesztelési hetet június 27-én és augusztus 22-én, a Feature Freeze (funkciófagyasztás) szakaszt augusztus 15-én, a Kernel Freeze (kernel fagyasztás) szakaszt szeptember 26-án, valamint a Final Freeze (végleges fagyasztás) és a kiadásra jelölt verzió időpontját október 3-án.

GNOME 47 és Linux 6.10

Az Ubuntu 24.10 várhatóan a GNOME 47 asztali környezettel érkezik, amely szeptember végén jelenik meg, és valószínűleg a Linux 6.10 kernel sorozat fogja hajtani, amely 2024 júliusának közepén vagy végén válik elérhetővé. Bár egyesek a Linux 6.11 kernelre számítottak, a kernel fejlesztési szakasz fagyasztása szeptember 26-án történik, és a Linux 6.11 valószínűleg nem lesz kész időben, mivel a végleges verzió szeptember 15-én vagy 22-én várható.

Egyéb újdonságok és kiemelt funkciók

Az Ubuntu 24.10 számos figyelemre méltó újítást tartalmaz majd, beleértve a Wayland alapértelmezett beállítását az NVIDIA GPU-k számára, a Snap alkalmazások frissítésével kapcsolatos üzenetek javítását, az App Center további finomításait és harmadik féltől származó DEB fájlok telepítésének támogatását. Továbbá, az Ubuntu telepítő Hyper-V képekhez és Raspberry Pi-hez OEM konfigurációs alternatívát is kínál majd.

A különböző változatok közül a Lubuntu 24.10 az LXQt 2.x sorozatú asztali környezettel érkezik (remélhetőleg az LXQt 2.1 változattal, amely teljes Wayland támogatást biztosít), míg a Kubuntu 24.10 a legújabb stabil KDE Plasma 6 asztali környezettel fog megjelenni.