Így ünnepeltük meg idén a rendszergazdák napját

kami911 képe

Idén július 19-én különleges élményben lehetett része azoknak, akik ellátogattak a Budapest Gardenbe, ahol itthon a tizenötödik alkalommal a Rendszergazdák és az IT-üzemeltetők világnapját ünnepeltük meg. Az ESET főtámogatásával megrendezett esemény egy igazi IT-security meetup is volt, ahol a szakma nagyjai tartottak előadásokat a legújabb kihívásokról és trendekről, se sok más érdekes történés is volt.

A helyszín tökéletes választás volt: a Duna-parti Budapest Garden több hektáros, zöld területe ideális helyszínt biztosított az informálódáshoz, a kötetlen beszélgetésekhez és a sörözgetéshez. Már a kapunyitás pillanatától érződött a különleges atmoszféra, hiszen az IT-közösség régi ismerősei találkozhattak egymással és új arcokkal is. Az idei rendezvényre több mint 560 látogató regisztrált, ami a legnagyobb részvételi arány volt az elmúlt években, és külön öröm volt látni, hogy az új látogatók aránya is közel 50% volt, ami friss energiát hozott az eseményre.

Mi egy sátorral képviseltettük magunkat, ahol helyet kaptak a Linux Mint, a Mozilla, az OpenStreetMap, a BSD, az FSF.hu rajongói és önkéntesei is. A sátornál szinte végig sokan voltak, és az érdeklődők szabadon kérdezhettek a szabad szoftverekről, valamint a kellemes beszélgetések mellett kétfajta quiz-t is kitölthettek. Közel kétszáz ember töltötte ki a quiz, és reményeink szerint jobban megismerkedtek a szabad szoftverekkel, a Linux Mint-tel, a Firefox-szal, annak nagyvállalati ESR verziójával, a Common Voice-szal, a Thunderbird-del, a BSD-vel, az OpenStreetMap-pel, a Mobil Firefox, a StreetComplete, az OsmAnd, a MagicEarth alkalmazásokkal és más érdekességekkel.

Az előadások során az IT-biztonság különböző aspektusait boncolgatták a szakértők. Makay József előadása például rávilágított arra, hogy a könyvelők is jelentős kockázati tényezők lehetnek a zsarolóvírusok terjedésében. Ezt követte Béres Péter gondolatébresztő prezentációja a Linux-szerverek biztonságáról, míg Fehér Sándor nagyvállalati incidensekről mesélt, levonva a legfontosabb tanulságokat.

A délután egyik fénypontja az FSF.hu Alapítvány tombolahúzása volt, amelyet a kitöltött szabad szoftveres és Linux Mint quizek alapján sorsoltak ki az aktivisták. A nyertesek egy-egy darab OpenWRT-s Wi-Fi 6-os Cudy AX3000 Gigabit routert vihettek haza. Az IT-kvízek is nagy sikert arattak, hiszen a résztvevők értékes képzéseket nyerhettek a legnagyobb hazai oktatócégek felajánlásaiból.

A nap zárásaként Benk Dénes stand-up műsorán kacaghattunk, amit követően a támogatói tombolán értékes nyereményeket sorsoltak ki, majd a résztvevők a késő esti órákig kötetlenül beszélgettek, söröztek és élvezték egymás társaságát.

Az idei SYSADMINDAY nemcsak a résztvevők számában, hanem az előadások minőségében is kiemelkedő volt. A látogatók visszajelzései alapján az előadások 4,65-ös átlagpontszámot kaptak, ami azt mutatja, hogy a résztvevők nagyon elégedettek voltak a tartalommal.

Az idei képeket itt találjátok...

Összességében elmondható, hogy a Rendszergazdák és IT-üzemeltetők világnapja nemcsak szakmailag, hanem közösségileg is nagy sikert aratott. A találkozó nemcsak a szakma elismerését célozta, hanem egyúttal erősítette a közösséget és a cégek, illetve egyének közötti kapcsolódásokat is.

Jövőre ugyanitt találkozunk!

A rendszeradminisztrátorok - ahogy itthon hívják őket, rendszergazdák vagy IT-üzemeltetők - gondoskodnak a munkahelyek informatikai eszközparkjának zökkenőmentes működéséről, legyen szó nagyvállalati szerverekről vagy irodai alkalmazásokról. Ők azok, akik bármikor rendelkezésre állnak, hogy megoldjanak bármilyen felmerülő technikai problémát - méghozzá azonnal, hiszen a munka nem várhat. És ők azok, akik mindezek ellenére láthatatlanok maradnak, munkájuk gyakran alulértékelt, cégen, illetve a mindennapokon belül pedig alaptalan sztereotípiák élnek róluk, ahogy például ez a népszerű brit komédiasorozatból, a The IT Crowdból is kiderül.

A rendszeradminisztrátorok és IT-üzemeltetők elismeréséért több mint 20 éve küzd a sysadminday.com. Kezdeményezésükre minden év júliusának utolsó péntekén világszerte megtartják a világ IT-közösségében méltán népszerű rendszeradminisztrátorok megbecsülésének napját. A hazai SYSADMINDAY a nagy nyári szabadságolásokhoz idomulva, a hivatalos dátumhoz képest két héttel előbb kerül megrendezésre.

Régebbi hangulatvideók:

2015

2018

2020

2016

2019

2017