Elkészült a KDE Gear 24.08-as verziója

kami911 képe

A KDE Project legújabb stabil verzióját, a KDE Gear 24.08-at, számos fejlesztéssel és új funkcióval mutatták be. Az újítások közé tartozik a Dolphin fájlkezelő adminisztratív jogosultságokat igénylő fájlok egyszerűbb kezelése, a Konsole terminálemulátor új könyvjelző funkciója, valamint a Kdenlive videószerkesztő továbbfejlesztett hatásgörbe-szerkesztője. Fedezd fel a KDE Gear 24.08 további újdonságait és fejlesztéseit!

A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége. A négyhavonta megjelenő kiegészítő KDE alkalmazások, keretrendszerek és könyvtárak gyűjteménye számos érdekes alkalmazást kínál a KDE asztali környezet rajongóinak. A KDE Gear 24.08 átveszi a stafétát a KDE Gear 24.05 szoftvercsomagtól.

A KDE Gear 24.08 a KDE Project legújabb stabil kiadása, amely számos alkalmazást tartalmaz a KDE Plasma asztali környezethez és a GNU/Linux disztribúciókhoz. Az új verzió számos fejlesztést hozott, amelyek jelentősen javítják a felhasználói élményt és a szoftverek funkcionalitását. Az új verziók mellett a már jól ismert és megbízható KDE eszközök is rendelkezésre állnak, mint például a Spectacle, Dolphin, Kdenlive, Kate és Okular, amelyek minden új funkcióval, optimalizációval és teljesítményjavítással rendelkeznek.

Dolphin fájlkezelő: könnyebb adminisztratív fájlkezelés

A Dolphin fájlkezelő, a KDE egyik legnépszerűbb alkalmazása, jelentős fejlesztéseket kapott a 24.08-as verzióban.  A Dolphin fájlkezelő új funkciói a rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező fájlok és mappák kezelése köré épülnek. Az új vizuális jelek, telepítési varázslók és jogosultságnövelő menüpontok egyszerűsítik a Dolphin rendszergazdai használatát.

Mappába mozgatás

Új használhatósági funkciók:

  • Új „Áthelyezés új mappába…” opció, amely lehetővé teszi, hogy egy fájlra kattintva létrehozz egy új mappát és azonnal átmásold a fájlt.
  • A háttér kétszeri kattintása automatikusan elvégzi a „Kiválasztás mind” műveletet.

A Filelight, amely a Dolphin kiegészítő alkalmazása, közvetlenül telepíthető a Dolphinból, az ablak jobb alsó sarkában található lefelé mutató nyílra kattintva. Az új verzió barátságosabb kezdőoldalt kapott, és a Windows verzió (elérhető a Microsoft Store-ból) teljes átalakításon esett át a jobb megjelenés érdekében.

Konsole: új könyvjelző funkció hosszú kimenetekhez

A Konsole terminálemulátor szintén kapott egy hasznos új funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hosszú kimenetekben fontos részeket könyvjelzőzzenek. Ehhez elég duplán kattintani a görgetősávon, hogy egy pozíciójelölőt helyezzünk el, amelyhez később gyorsan visszatérhetünk.

Kdenlive: továbbfejlesztett effektusgörbe-szerkesztő

A Kdenlive videószerkesztő is számos frissítést kapott, amelyek közül kiemelkedik az új effektusgörbe-szerkesztő (keyframe curve editor). Ez a funkció lehetővé teszi az effektek még részletesebb testreszabását. Emellett a hatáslista widgetje is újratervezésre került, új rács került bevezetésre, és a Transform effektus továbbfejlesztett verziója mostantól közvetlenül a monitorról kiválasztott klipeket is támogatja.

Kate: fejlettebb dokumentumformázás és nyelvi támogatás

A Kate, a KDE fejlett szövegszerkesztője, szintén számos fejlesztéssel bővült. Az új dokumentumformázó bővítmény jobb támogatást nyújt a bash, d, fish, Nix config, opsi-script, QML és YAML fájlokhoz, továbbá a Language Server Protocol (LSP) funkcióban már támogatja a Gleam, PureScript és Typst nyelveket is. Az új Projekt és Build bővítmény mostantól lehetővé teszi a CMake-alapú projektek build könyvtárának megnyitását és a fájlok, valamint a célok kezelését.

Böngészés

A Falkon, a KDE teljes funkcionalitású web böngészője, számos hibajavítást és optimalizálást kapott, amelyek zökkenőmentesebbé, egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik a böngészést. Az új verzió lehetővé teszi a privát és funkcionális beállítások testreszabását oldalanként.

Utazás

Ha az Akademy 2024-re érkezik, ne feledkezzen meg az Itinerary és a Kongress frissítéseiről. Az Itinerary, a KDE utazási segédprogramja, most még részletesebb információkat nyújt, például az ülések helyszínét közvetlenül a idővonalban. A Kongress, amely a rendezvényeken való tájékozódást segíti, most már beltéri térképeket is biztosít.

További alkalmazások és fejlesztések

  • A Kongress, a KDE konferencia-társalkalmazása, mostantól támogatja a belső helyszínek térképeit. A Falkon web böngésző új lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy testreszabják a weboldalak biztonsági és funkcionális beállításait, site-ról site-ra szabályozva a JavaScript futtatását.
  • A NeoChat, a Matrix csevegő kliens, egy új biztonsági funkcióval bővült, amely lehetővé teszi, hogy előzetesen blokkoljuk az ismeretlen felhasználók meghívásait. A Tokodon, a Mastodon kliens, mostantól értesíti a felhasználókat az új regisztrációkról a szerveren, megkönnyítve ezzel a felhasználók kezelését.
  • Az Okular dokumentumnéző továbbfejlesztett zoom funkcióval és jobb kompatibilitással bővült a kitölthető PDF űrlapokhoz, míg az Elisa zenelejátszó új "Játssza le ezt következőként" funkciót kapott. A PlasmaTube videólejátszóban mostantól lehetőség van a szponzorált szekciók blokkolására is.
  • A PlasmaTube, az online videók lejátszója, új lehetőséget kínál a szponzorált szakaszok blokkolására.
  • Az Elisa, az elegáns zenelejátszó, új „Játssz ezt következőként” funkcióval és oldalsáv és lejátszási lista panelek átméretezésével érkezik.

Frissítési ajánlás

A KDE Gear 24.08 számos kisebb változást és hibajavítást is tartalmaz. A teljes változáslistát érdemes átnézni a technikai részletekért. Javasolt a GNU/Linux disztribúciód stabil szoftver tárolóiban figyelni a KDE Gear 24.08 csomagok megjelenését, és mielőbb frissíteni a telepített verziókat a legújabb kiadásra.

Részletesen az újdonságokról

Letöltés és elérhetőség

Az alkalmazások elérhetőek a Snap-ként valamin a Flathub-on is.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

A KDE egy nemzetközi technológiai csapat, amely ingyenes és nyílt forráskódú szoftvereket fejleszt asztali és hordozható számítástechnikai rendszerekhez. A KDE termékei között modern asztali rendszerek Linux és UNIX platformokra, átfogó irodai termelékenységi és csoportmunka csomagok, valamint számos alkalmazás található különböző kategóriákban, többek között internetes és webalkalmazások, multimédia, szórakozás, oktatás, grafika és szoftverfejlesztés területén. A KDE szoftverek több mint 60 nyelven elérhetők és könnyű használatra és modern hozzáférhetőségi elvek figyelembevételével készültek. A KDE teljes funkcionalitású alkalmazásai natívan futnak Linux, BSD, Windows, Haiku és macOS rendszereken.