Megjelent az NVIDIA 550.54.14 illesztőprogram

kami911 képe

Megjelent az NVIDIA legfrissebb zárt tulajdonosi grafikus eszközvezérlő illesztőprogram 550.54.14 verzióját, amely nemrég került kiadásra, számos fontos fejlesztést és javítást tartalmaz a Linux 64-bites operációs rendszerekhez. Támogatott rendszerek: GNU/Linux, FreeBSD és Solaris platformok.

A NVIDIA 550.54.14 grafikus illesztőprogram főbb újdonságai között kiemelendő az R8, a GR88 és a YCbCr GBM formátumok támogatása. Újdonság még a transparent huge pages használata, amikor az elérhető. elérhető és a kísérleti HDMI 10 bit per komponens támogatás, továbbá egy alkalmazásprofil a KWin teljesítményének javításához hibrid GPU rendszereken.

Emellett támogatást ad a HDR-képes kijelzőkhöz is a HDR_OUTPUT_METADATA és a Colorspace per-connector DRM tulajdonságokon keresztül, amikor a nvidia-drm betöltésekor a modeset=1 paraméterrel történik. További újdonságként megjelent a PRIME render offload-hoz a Vulkan Wayland WSI-re történő támoghatás is. Emellett támogatást nyújt a CTM, DEGAMMA_LUT és GAMMA_LUT DRM-KMS CRTC tulajdonságokhoz is, amelyeket a „Night Light” funkció használ a GNOME-ban és a „Night Color” funkció a KDE Plasma-on Wayland-en.

Más új funkciók közé tartozik a virtuális valóságos kijelzők támogatása, például a SteamVR a Wayland kompozitorokon, amelyek támogatják a DRM bérletet, támogatás a NVIDIA VDPAU illesztőprogramhoz Xwayland-on, valamint a EGL_ANDROID_native_fence_sync EGL, VK_EXTERNAL_SEMAPHORE_HANDLE_TYPE_SYNC_FD_BIT és VK_EXTERNAL_FENCE_HANDLE_TYPE_SYNC_FD_BIT Vulkan kiterjesztésekhez.

Ez a frissítés támogatást ad a VK_KHR_video_encode_queue, VK_KHR_video_encode_h264, VK_KHR_video_encode_h265 és VK_KHR_video_maintenance1 Vulkan kiterjesztésekhez, javítja a Vulkan alkalmazások támogatását, és kijavít egy hibát, amely okozott sérült ablakdekorációkat néhány alkalmazásban, amikor a GNOME asztali környezeten futnak.

A NVIDIA 550.54.14 optimalizálja az X meghajtó headless (kijelző nélküli) képkocka sebesség korlátozóját, hogy közelítse az upstream viselkedést, és megakadályozza annak aktiválását nem megfelelő helyzetekben, béta-minőségű támogatást ad a GeForce és Workstation GPU-khoz az open kernel modulokban, valamint kísérleti támogatást nyújt a runtime D3 (RTD3) energiakezeléshez asztali GPU-kon.

Szintén kísérleti jellegű a framebuffer konzolok támogatása, amelyet a nvidia-drm biztosít a Linux boot konzol helyettesítésére egy olyan kernelen, amely implementálja a drm_fbdev_generic_setup és a drm_aperture_remove_conflicting_pci_framebuffers funkciókat.

Különféle hibákat is kijavítottak ebben a kiadásban annak érdekében, hogy javítsák a videójátékok támogatását, például a Halo Infinite, a Horizon Zero Dawn, a Forza Horizon 5, a Forza Horizon 4, a Hogwarts Legacy és a Metro Exodus támogatását, valamint támogatást nyújtson néhány Wayland alkalmazáshoz a Maxwell, Volta és Pascal sorozatú GPU-kon, támogatást nyújt a VRR kijelzőkhöz, a VRR (Változó Frissítési Ráta) támogatást Wayland-en, a Gamescope támogatást a NVIDIA Open GPU Kernel modulokhoz, a háttérvilágítás fényerejének beállítását, a UI sérülést a nvidia-installerben, és támogatást a Source 2 motorral készült játékokhoz.

Ezenkívül e frissítés megoldást kínál azokra a hibákra is, amelyek miatt a HDMI FRL kijelzők villogtak vagy elhomályosultak a VRR engedélyezésekor 8 bitenkénti színcsatornánként, egy hiba, amely megakadályozta a nvidia-installernek a --gbm-backend-dir parancssori opció betartását, valamint két további hiba, amelyek az WSI (Window System Integration) X11 csere láncához kapcsolódtak.

Végül a NVIDIA 550.54.14 grafikus illesztőprogram támogatást nyújt a meglévő NVIDIA illesztőprogram telepítéséhez, amikor az előző verzió már be van töltve.

Záró gondolatok

Az új verzió rengeteg új funkciót és javítást hozott magával, amelyek nagyban javítják a Linux 64-bites rendszereken futó NVIDIA grafikus megoldások teljesítményét és megbízhatóságát. A felhasználók biztonságosan frissíthetik a legújabb verzióra, hogy kihasználják ezeket a fejlesztéseket, és javítsák a rendszerük teljesítményét és stabilitását. Az új verzióval kapcsolatos további részletekért és telepítési útmutatásokért kérjük, látogasson el a hivatalos NVIDIA weboldalra, ahonnan letöltheti a NVIDIA 550.54.14 grafikus illesztőprogramot 64 bites vagy ARM64 (AArch64) rendszerekhez, valamint FreeBSD és Solaris platformokhoz.