Megjelent a Wine 9.2

kami911 képe

Linux alatt a Wine alkalmazása azért lehet hasznos, mert segítségével Windows alapú szoftverek futtathatók Linux operációs rendszerek alatt. A Wine egy kompatibilitási réteg, amely lehetővé teszi a Windows alkalmazások futtatását más operációs rendszereken anélkül, hogy teljesen szimulálná a Windows környezetet.

Néhány lehetséges előnye a Wine használatának Linux alatt:

 1. Kompatibilitás: Sokan Windows alapú szoftvereket használnak, és a Wine segítségével ezek a szoftverek futtathatók Linux alatt is anélkül, hogy a felhasználóknak meg kellene változtatniuk a rendszerüket.
 2. Teljesítmény: Bár a Wine nem mindig biztosít azonos teljesítményt a Windows rendszerrel, egyes alkalmazások még mindig jól futnak rajta, és elfogadható teljesítményt nyújtanak Linux rendszeren.
 3. Nyílt forráskódú: A Wine nyílt forráskódú projekt, így lehetőség van a fejlesztésre és testreszabásra. A közösség által támogatott projekt, így folyamatosan frissítik és fejlesztik a kompatibilitást.
 4. Alternatív megoldás: Bár vannak más megoldások is, mint például a virtualizáció vagy a dual-boot rendszer, a Wine egy könnyű és gyorsabb lehetőséget kínál azoknak, akik csak néhány Windows alkalmazást szeretnének futtatni Linux alatt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wine nem garantálja minden Windows alkalmazás hibamentes futtatását, és néhány esetben előfordulhatnak kompatibilitási problémák. Érdemes az alkalmazásoknak a WineHQ weboldalán történő ellenőrzése is, hogy megtudjuk, mely alkalmazások támogatottak, és milyen mértékű támogatást nyújtana.

A Wine fejlesztési kiadása, a 9.2 mostantól elérhető. Az új verzió számos újítást és fejlesztést hozott, amelyek még stabilabbá teszik a szoftvert. A főbb újdonságok a következők:

 • Mono motor frissítve a 9.0.0 verzióra: A Mono motor frissítése révén a Wine most már a legújabb technológiai fejlesztéseket használja ebben a komponensben, ami javítja a kompatibilitást és a teljesítményt.

 • Tálca kezeléssel kapcsolatos javítások: A rendszertálca kezelésével kapcsolatos néhány probléma megoldásra került, javítva ezzel a felhasználói élményt és az alkalmazásstabilitást.

 • Kivételkezelés fejlesztések ARM platformokon: Az ARM platformokon történő alkalmazások kivételkezelésében történő javítások révén nőtt a programstabilitás és az alkalmazások megbízhatósága.

Hibajavítások

A 9.2-es verzióban összesen 15 hiba lett javítva, amelyek érintik például a felhasználói felületet, az alkalmazások kompatibilitását és az általános rendszerstabilitást. A Wine javításai között számos játékhoz és alkalmazáshoz található fejlesztés, többek között: Quick3270, digikam 6.10, digikam-7.1.0, Dolphin Emulator, LANCommander, ShowSystray, Elite Dangerous, Windows Sysinternals Process Explorer 17.05, Epic Games Launcher 15.21.0 és más szoftverekhez készültek javítások.

Az újdonságok teljes listája a bejelentésben található.

Forráskód és telepítés

A frissített forráskód innen tölthető le. A különböző disztribúciókhoz számos bináris csomag érhető el a WineHQ letöltési oldaláról. A dokumentáció a WineHQ dokumentációs oldalán érhető el.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

További disztribúciókhoz szánt csomagok

 • Ubuntu - WineHQ bináris csomagok: Ubuntu aktuális kiadások
 • Debian - WineHQ bináris csomagok: Debian aktuális kiadások
 • Fedora - WineHQ bináris csomagok: Fedora aktuális kiadások
 • macOS - WineHQ bináris csomagok: macOS 10.8 és újabbakhoz.
 • Továbbiak

 

Jó borozást!