Ez a hét LibreOffice 7.6.5-ös verzió hozott

kami911 képe

Elérhető a LibreOffice 7.6.5 Community verziója, az önkéntesek által támogatott nyílt forrású irodai programcsomag hibajavító verziója. A LibreOffice Technology platformra épülő csomag asztali, mobil és felhőalapú környezetekben biztosít számos interoperabilitási fejlesztést a Microsoft zárt fájlformátumaihoz. Az önkéntesek által támogatott ingyenes irodai programcsomag 7.6-os családjának ötödik kisebb kiadása Windowsra (Intel/AMD és ARM processzorok), macOS-re (Apple és Intel processzorok) és Linuxra már elérhető a letöltési oldalukon. Ezzel egyidejűleg a LibreOffice Viewer alkalmazás Androidra is visszakerült a Google Play Store-ba, amellyel a szabványos Open Document Format és a Microsoft Office saját formátumán alapuló dokumentumokat tekinthetjük meg.

A LibreOffice az egyetlen olyan nyílt forráskódú irodai programcsomag a személyes termelékenységhez, amely funkcióról funkcióra összehasonlítható a piacvezetővel. A LibreOffice az irodai programcsomagok piaci szegmensében a legmagasabb szintű kompatibilitást kínálja, az Open Document Format (ODF) natív támogatásával - amely a biztonság és robusztusság tekintetében felülmúlja a szabadalmaztatott formátumokat -, a Microsoft Office fájlok kiváló támogatásával, valamint a számos hagyományos dokumentumformátum szűrőivel, hogy a felhasználóknak visszaadja a tulajdonjogot és az irányítást.

A LibreOffice az asztali, mobil és felhőalapú személyes termelékenységet szolgáló LibreOffice technológiai platform fejlett funkcióira alapozva számos új funkciót kínál, amelyek a Microsoft Office-szal közös dokumentumokat használó vagy onnan áttérő felhasználókat célozzák meg, hogy biztosítsák digitális függetlenségüket a gyártók kereskedelmi stratégiájától. Ezeknek a felhasználóknak érdemes rendszeresen ellenőrizniük a LibreOffice új kiadásait, mivel a fejlődés olyan gyors, hogy minden új verzió drámaian javul az előzőhöz képest.

Újdonságok

Ez a verzió nagyjából 90 hibajavítást és dokumentumkompatibilitási fejlesztést is tartalmaz. A LibreOffice irodai programcsomag 7.6.x sorozata 2024. június 12-ig lesz támogatott.

Egyszerű dokumentum-megtekintés Androidon

A LibreOffice Viewer egy könnyű verziója a LibreOffice-nak Android okostelefonokra és tabletekre, amely lehetővé teszi az Open Document Format (.odt, .ods, .odp) és a Microsoft Office (.docx, .xlsx, .pptx) dokumentumok megtekintését. Ugyanarra a LibreOffice technológiára épül, mint a LibreOffice asztali alkalmazása Windows, macOS és Linux rendszerekhez, így pontosan ugyanúgy jeleníti meg a dokumentumokat.

A LibreOffice Viewer továbbá kísérleti szerkesztési funkciókkal is rendelkezik, amelyeket engedélyezni lehet az alkalmazás beállításaiban, de ezeket még nem tekintik készterméknek. Mivel egy önkéntesek által támogatott, közösségi nyílt forráskódú projekt vagyunk, értékeljük a segítséget a szerkesztési támogatás fejlesztésében.

A LibreOffice Viewer korábban elérhető volt a Google Play-en, de a karbantartás hiánya miatt 2020-ban visszavonták. Azóta több mint kétszáz változtatást hajtottak végre az alkalmazás javítása érdekében, növelve annak stabilitását és használhatóságát, támogatva a jelenlegi Android verziókat és jobban integrálva a rendszerrel.

Az év eleje óta a LibreOffice Viewer frissítéseket kapott a legújabb verziókra a F-Droidban is. Az alkalmazás újbóli megjelenésével a Google Play Áruházban mostantól széles körben elérhető az Android felhasználók számára.

Visszajelzéseket és hibajelentéseket örömmel fogadunk, hogy segítsük a közösséget az alkalmazás minőségének javításában. Hibákat jelenthet és fájlokat csatolhat itt: bugs.documentfoundation.org

A fejlesztők, akik érdeklődnek az alkalmazás fejlesztésének segítése iránt, több információt találhatnak a LibreOffice fejlesztéséről általában, és különösen az Android verzióról a wiki oldalon.

Töltse le a frissítést!

A LibreOffice 7.6 Community a sorozat ötödik javító verziója, az önkéntesek által támogatott nyílt forrású irodai programcsomag új verziója letölthető a https://www.libreoffice.org/download címről. A LibreOffice Technology platformra épülő csomag asztali, mobil és felhőalapú környezetekben biztosít számos interoperabilitási fejlesztést a Microsoft zárt fájlformátumaihoz. Mivel a 7.4.x verziójú LibreOffice verziók 2023 júniusában elavulttá válnak, a LibreOffice fejlesztői felhívják a figyelmet, hogy ideje frissíteni az újabb, aktívan karbantartott 7.5.x sorozatra, amelyek nagyjából októberig kaptak frissítést. Érdemes már most megvizsgálni a - már megjelent -  LibreOffice 7.6-re való frissítés lehetőségét.

A LibreOffice 7.6 újdonságai többek között a Writer programban új Oldalszám Varázsló segíti az oldalszámak könnyebb beillesztését, a Calc táblázatkezelőben új számformátumokat támogatnak és felhasználói szabályok megtartása más dokumentumba másoláskor, míg az Impresszum és Rajzoló alkalmazásokban új navigációs panel és gazdagabb PDFium import, illetve export lehetőségek várnak. A LibreOffice 7.6 Közösségi verzió főbb újításai között szerepel az érintőtáblákon használható nagyítási gesztusok támogatása, dokumentumtémák és témadefiníciók importálásának és exportálásának lehetősége, valamint a betűtípuskezelés jelentős fejlesztése, különösen a jobbról balra írott, CJK és más ázsiai írásrendek esetében. A termék továbbra is bizonyítja, hogy képes Microsoft Office-ra alternatívaként szolgálni.

Megtekinthető PeerTube-on is.

A LibreOffice újdonságai

A LibreOffice 7.6 izgalmas változtatásai között néhány példa:

Közös újdonságok

  • Támogatás az érintőtáblás nagyítási gesztusokhoz a fő nézetben.
  • Támogatás dokumentum témákhoz, valamint témadefiníciók importálásához és exportálásához ODF és OOXML dokumentumokhoz.
  • Sok javítás történt a betűtípuskezelésben, különösen a jobbról balra író szkriptek, a CJK és más ázsiai ábécék esetében.

A Writer (szövegszerkesztő) újdonságai

  • Új Oldalszám Varázsló az Beszúrás menüben, egyszerű oldalszám beszúrásához a fejlécben/láblécen egy lépésben.
  • A Bekezdés Stílus legördülő menü a Formázó eszköztárban a dokumentumban használt stílusok listáját mutatja, nem pedig az elérhető stílusok teljes listáját.
  • A Képek jegyzékek táblázatok most rugalmasabban generálhatók bekezdés stílusok alapján, nem csak kategóriák vagy objektumnevek alapján.
  • A Bibliográfia bejegyzéseket közvetlenül szerkeszthetjük egy bibliográfia táblázatból, és a bibliográfia jelek alapértelmezés szerint hiperhivatkoznak a megfelelő sorra a bibliográfia táblázatban.
  • Kiemelés használt bekezdés- és karakterstílusokra, valamint közvetlen formázásra a szövegben.
  • Kifejezésellenőrzés: Most már elfogad többszavas szótári elemeket a Hunspell helyesírás-ellenőrzőtől és a saját szótárakból

A Calc (táblázatkezelő) újdonságai

  • Számformátum: Most már támogatott a „?” az ODF exportálásnál egy egész számjegy reprezentálásához, amelyet üresre cserél, ha nem jelentős nulla, és tizedesjegyek a másodperces formátumokban truncation nélkül, mint például [SS].00.
  • Más dokumentumba másolt táblázatok most megtartják a felhasználó által meghatározott nyomtatási tartományt.
  • Az Elrendezési beállítások most dokumentumokkal együtt vannak mentve, és az oldalstílusok exportálódnak, még ha nincsenek használatban.
  • Támogatás rajz stílusokhoz alakzatokhoz és megjegyzésekhez, beleértve egy külön stílust a megjegyzésekhez, amely lehetővé teszi az új megjegyzések alapértelmezett kinézetének és szövegformázásának testreszabását.
  • Új kompakt elrendezés a pivottáblázatokhoz.
  • Az automatikus szűrő támogatja a szín szerinti rendezést. Szín alapján történő szűrés/sorba rendezés számszínformátumok alapján történő beállításokat is figyelembe veszi.
  • A Szöveg Importálás párbeszédablak (CSV fájlként vagy formázatlan szövegként) most tartalmaz egy új lehetőséget a tudományos jelölésű számok felismerésének letiltásához (csak akkor, ha a „Különleges Számok Felismerése” ki van kapcsolva).

Az Impress (bemutatókészítő) és a Draw (rajzoló) újdonságai

  • Új navigációs panel a diavetítés nézet közben történő diaváltáshoz (a lehetőség bekapcsolható a Diavetítés Beállításokban található jelölőnégyzet kipipálásával).
  • Objektumok most elrendezés szerinti listában is szerepelhetnek a Navigátorban, a legfelsőbb objektum a lista tetején.
  • Támogatás szabad szövegjegyzetekhez a PDFium importálás során, plusz támogatás az ecsetvonásokhoz, szabad szövegekhez és sokszögek/polygonvonalakhoz való megjegyzésekhez a PDFium exportálás során.
  • Módosították az automatikus szövegarányosítási algoritmust, hogy a MS Office-hoz hasonlóan működjön. A szövegarányosítás most különválik térarányosításra (bekezdés és sor) és betűarányosításra, ahol a térarányosítás 100%, 90% és 80% lehet, és a betűarányosítás a legközelebbi pontmérethez lesz kerekítve. A vízszintes térközök (felsorolás, behúzás) már nem lesznek átméretezve.
  • Számos fejlesztés történt a betűkezelésben a CJK és arab nyelvek esetében.

A LibreOffice 7.6 fejlesztési ciklusának eddigi változásairól bővebb információt a kiadási megjegyzésekben talál. A kiadás ütemterve itt található.

Ha bármilyen hibát vagy problémát talál ebben a béta verzióban, kérjük, jelezze azokat a LibreOffice Bugzilla hibakeresőjében. Kérjük azonban, ne feledje, hogy ezt a kiadást megelőző verziót csak tesztelésre használja és ne telepítse és ne használja semmilyen produktív munkához.

Letöltés >