6.8-as kernellel jön az új Ubuntu

Az Ubuntu 24.04 a Linux Kernel 6.8-at fogja használni – ha minden a tervek szerint megy!
Az Ubuntu fejlesztői a közelmúltban megosztották az Ubuntu 24.04 LTS által használt Linux kernelverzióval kapcsolatos terveiket.

Az Ubuntu 24.04 egy hosszú távú támogatási kiadás (LTS), és a tavalyi Linux kernel 6.6 is LTS kiadás – ergo, van egy egyértelmű szinergia, ami azt jelenti, hogy az utóbbi lesz az előbbiben. Legalábbis sokan erre tippelnének. De az Ubuntu fejlesztői sokkal merészebbnek érzik magukat!

Terveik szerint a Linux 6.8-as kernelt Ubuntu 24.04-ben szállítják.

A Linux 6.8 jelenleg (február 4-én) aktív fejlesztés alatt áll, de márciusban stabil kiadást fog látni, így az Ubuntu mérnökeinek elegendő idejük lesz a szélek csiszolására, a ráncok kisimítására, a saját javítások befoltozására, és gondoskodnak arról, hogy a dolgok rendben legyenek. szép időben vége a kiadásnak. Vagy nem, mert ha valami probléma adódik, akkor komoly gondok is lehetnek az ütemezéssel, vagy a kiadás biztonságával.

És bár az Ubuntu 24.04 napi buildjei jelenleg Linux 6.7-et használnak, a tesztelők, akik hajlandók elviselni a zűrzavart, hozzáadhatják a Canonical instabil kernel PPA-ját, hogy egy kísérleti Linux kernel 6.8-as buildet telepítsenek a Noble -ba.

Linux 6.8 a Noble-ban?

Bár a Linux kernel 6.8 nem egy hosszú távú támogatási kiadás, örömmel hallom, hogy a tervek szerint az Ubuntu 24.04-ben is szerepel – és kétlem, hogy egyedül vagyok ezzel. Azt hiszem, legtöbbünk szívesen látna minden Ubuntu kiadást a lehető legújabb kernellel, és egy LTS esetében (amelyet még évekig használni fognak) az újszerűség még fontosabb.

A Linux 6.8 használatával az Ubuntu 24.04 szilárd alapokon indul el, és támogatja a legújabb hardvereket és hozzáférést biztosít a legújabb funkciókhoz.

Ezek közül a Linux kernel 6.8 stabil Intel Meteor Lake grafikus illesztőprogramot kínál, lehetővé teszi az IA 32 emuláció engedélyezését, letiltását rendszerindításkor, az Intel Shadow Stack támogatását és még sok mást.

Az Ubuntu fejlesztők hozzáteszik a finomításaikat, beleértve a frissített Apparmor/stacking LSM javításkészletet, és a legújabb GCC-t használják alapértelmezés szerint engedélyezett frame pointersekkel, a Canonical szerint ez a változás _„nagyon nagy előnyt jelent majd a teljesítménytervezés és az alapértelmezett fejlesztői élmény szempontjából”.

Alapértelmezés szerint a 24.04-ben is szeretnénk alacsony késleltetésű funkciókat szállítani. Ezáltal az Ubuntu jobban megfelelne és „azonnal használható” lenne zenekészítéshez, videószerkesztéshez, játékokhoz és egyéb általános, rövid reakcióidejű munkaterhelésekhez – de ez még meg nem erősített bejelentés!

Hozzászólások

Kósza hírek szerint

Nem csak az Ubuntu, hanem a következő Mint is. Mármint, hogy erre fog épülni. Kíváncsi vagyok...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

...igen...

...gyenge pillanatomban telepitettem a 22.04-et dualba...6.5-os kernellel...semmi nem mukodott,bootoláskor egy oldalnyi hiba...visszavarázsoltam az eredeti 5.15-ost,kis defektekkel kezdett mukodni,bootoláskor sem volt hibajelentés...viszont voltak más turhetetlen hibái...most nemtudom,hogy a 22.04-es rendszer nem tokéletes,vagy ez fejlodés???...végeredménybe visszatelepitettem a 20.04-est,minden mukodik...devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

...igen...

#2
Mi az a 22.04? Ubuntu?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

6.5-ös kernel, hát ja

Már frissült párszor, de maradtak a hibák. Két 4. generációs gépen van fent, amin 6.2 volt, az nagyon pöpec volt, de lejárt a támogatás, befrissült 6.5-re, és az váláhogy nem az igazi (Arkagyij Rajkin után szabadon).

Az egyik gép Intel VGA-as, azon nem látszik sok gond, de a másikban van AMD videokártya, na ott dobja a puffertúlcsordulásról az üzeneteket az AMDGPU modul. Mondjuk működik mindkét gép, de azért furcsa ez a dolog. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

6.5-ös kernel, hát ja

#3 https://ubuntuhandbook.org/index.php/2023/11/install-ga-kernel-5-15-ubun...

devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve