Tör felfelé a Frlathub és a flatpak!

Miután 2023 májusában elérte az egymilliárd letöltést a Flathub, a Linuxra szánt alkalmazások és játékok százainak otthona, újabb mérföldkőhöz érkezett, egymillió aktív felhasználóhoz (és növekszik).

A Flathub a Flatpak alkalmazások központosított tárháza, amely számtalan alkalmazást és játékot biztosít a Linux-felhasználóknak, amelyeket gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúcióra telepíthetnek minimális erőfeszítéssel a Flatpak néven ismert sandbox univerzális bináris formátumnak köszönhetően.

A Flathub jelenleg az egyik legnépszerűbb Linux alkalmazásbolt, amely több mint 2400 alkalmazás 1,6 milliárd letöltését szolgálja Flatpak formátumban, amelyek közül több mint 850 alkalmazást ellenőriztek az eredeti szerzők. A Flathub büszkén jelentette be, hogy meghaladta a Flatpak alkalmazások 1 millió aktív felhasználóját.

„Megtekinthetjük a frissítések letöltéseinek számát ennek a futtatókörnyezetnek a legutóbbi kiadásához, hogy megbecsülhessük, hány aktív telepítés érkezik a Flatpaksból a Flathubtól. Ez a módszertan azt mutatja, hogy az elmúlt néhány hónapban több mint egymillió frissítés történt a FreeDesktop SDK legújabb futásidejű kiadásaiban, ami azt jelenti, hogy túlléptük az egymillió aktív felhasználó határát” – áll a közleményben.

A cég úgy véli, hogy a felhasználók számának közelmúltbeli növekedése több tényezőnek köszönhető, többek között néhány nagyon népszerű alkalmazás (pl. Firefox, Thunderbird, VLC, Spotify, OBS Studio, Google Chrome, Telegram) elérhetősége, az új és ellenőrzött alkalmazások támogatása. A Flathub, mint a Steam Deck asztali módjának alapértelmezett alkalmazásforrása lett, valamint a népszerű GNU/Linux disztribúciók egyre növekvő elterjedése.

De könyörtelenül törekednek arra, hogy a Linux alkalmazások első számú forrásává váljanak, és a belátható jövőben számos jóval kecsegtetnek, beleértve a fizetős alkalmazások támogatását, a Flathub új szervezeti felépítését, a dokumentációs fejlesztéseket, a külső fejlesztőkkel és független szoftverfejlesztőkkel való együttműködést, valamint az alkalmazások gondozása és továbbfejlesztett megjelenítése.

A Flatpak egy olyan alkalmazáscsomagoló formátum és egy hozzá kapcsolódó szoftveres platform, amely lehetővé teszi a Linux alkalmazások telepítését, frissítését és futtatását egy szigetelt környezetben, függetlenül a rendszer többi részétől. Bár a Flatpak számos előnyt kínál, például az alkalmazások kiszigetelése és könnyű telepítése, néhány veszély is felmerülhet:

  1. Biztonsági kockázatok: Ha egy alkalmazást egy Flatpak
    csomaggal telepítesz, az a Flatpak által biztosított környezetben fut. Bár ez kiszigetelheti az alkalmazást a rendszer többi részétől, a Flatpaknak is megvannak a maga biztonsági kihívásai. Az alkalmazásokat rendszeresen frissíteni kell, hogy az esetleges biztonsági réseket kijavítsák.

  2. Teljesítmény: Mivel a Flatpak alkalmazások szigeteltek, azok esetlegesen kevesebb erőforrást használnak fel, és a teljesítményük lassabb lehet, mint az azonos alkalmazásoknak a rendszerben történő futtatása esetén.

  3. Függőségek és méret: A Flatpak alkalmazások csomagokban érkeznek, amelyek tartalmazhatnak olyan függőségeket, amelyek nem szükségesek a rendszer összes részéhez. Ez azt eredményezheti, hogy egyes alkalmazások mérete nagyobb lehet, és több tárhelyet igényelhetnek.

  4. Kompatibilitás: Bár a Flatpak próbálja biztosítani az alkalmazások egységes környezetét, néhány rendszer-specifikus probléma előfordulhat, ami kompatibilitási problémákhoz vezethet egyes alkalmazások esetében.

  5. User-error: Önmagában a Flatpak sandbox (elszigetelt tér) biztonságosnak mondható, de ezek a biztonsági szintek user szinten változtathatóak. Már több grafikus program is áll rendelkezésre ehhez, így nulla tudással belebarmolhat egy user a szabályokba. Te ezt ne tedd, csak ha tudodo is mit teszel!

Fontos hangsúlyozni, hogy a Flatpak használata önmagában nem feltétlenül jelent kockázatot, és sok felhasználó számára nagyon hasznos lehet a Linux rendszereken. Az említett veszélyek inkább általános megfontolások, és a konkrét esetek függnek a használt alkalmazásoktól és azok fejlesztőitől. A biztonság érdekében mindig frissítsd az alkalmazásokat, és csak megbízható forrásokból szerezz be Flatpak csomagokat.