Megjelent az NVIDIA 550.40.07 beta illesztőprogram

kami911 képe

A NVIDIA legfrissebb zárt tulajdonosi grafikus eszközvezérlő illesztőprogram béta verziója, az 550.40.07, amely 2024. január 24-én került kiadásra, számos fontos fejlesztést és javítást tartalmaz a Linux 64-bites operációs rendszerekhez. Ez a verzió különösen azoknak az AMD64/EM64T architektúrájú rendszereken használható, amelyek a legújabb grafikus megoldásokkal, például Maxwell, Volta és Pascal GPU-kkal rendelkeznek.

Kiemelt fejlesztések és javítások

  • Wayland alkalmazások sebességproblémáinak javítása: Az új verzió kijavította azt a hibát, ami néhány esetben okozta, hogy a Wayland alkalmazások Maxwell, Volta és Pascal sorozatú GPU-kon kevesebb, mint egy képkockát per másodperc sebességgel fussanak.

  • Asztali képfrissítési sebesség kiesésének javítása: Megoldásra került egy hiba, amely időszakosan csökkentette az asztali képfrissítési sebességet.

  • „Flip event timeout” üzenetek hibajavítása: A rendszernaplóba kerülő „Flip event timeout” felesleges hibajelzések megoldásra kerültek, amelyek akkor jelentek meg, amikor a kijelzőket menet közben csatlakoztatják, és a nvidia-drm illesztőprogram a fbdev=1 kernelmodul paraméterrel van betöltve.

  • További hibajavítások: Az új verzió kijavította az Xid hibákat a Horizon Zero Dawn, Metro Exodus, Forza Horizon 5 és Halo Infinite játékokban.

  • VRR kijelzők támogatásának javítása: Megoldásra került egy hiba, amely lehetővé tette, hogy a VRR kijelzők alacsonyabb, mint a minimális frissítési ráta alatt működjenek, ami üres vagy villogó képet eredményezett.

Új funkciók és támogatások

Az új verzió több új funkciót és támogatást is hozott:

  • Kwin teljesítményének javítása hibrid GPU rendszereken: Hozzáadott egy alkalmazásprofilt, amely javítja a Kwin teljesítményét hibrid GPU rendszereken az OGL_DEDICATED_HW_STATE_PER_CONTEXT=ENABLE_ROBUST beállítás hozzáadásával.

  • R8, GR88 és YCbCr GBM formátumok támogatása: A támogatás kiterjesztése ezekre a formátumokra a legújabb funkciók támogatásához.

  • HDR jelzés támogatása: További támogatást adott hozzá a HDR jelzéshez az HDR_OUTPUT_METADATA és a Colorspace per-connector DRM tulajdonságokon keresztül.

  • Open kernel modulok béta minőségű támogatása: Az új verzió béta minőségű támogatást ad a GeForce és Workstation GPU-khoz az open kernel modulokon keresztül.

  • Runtime D3 (RTD3) power management támogatása: Az új verzióban kezdeti kísérleti támogatás érkezett a Runtime D3 (RTD3) power managementhez asztali GPU-kon.

  • Framebuffer konszolok kísérleti támogatása: A kísérleti támogatás lehetővé teszi a framebuffer konszolok használatát a nvidia-drm-en keresztül, azokon a kernel verziókon, amelyek implementálják a szükséges funkciókat.

Záró gondolatok

Az új béta verzió rengeteg új funkciót és javítást hozott magával, amelyek nagyban javítják a Linux 64-bites rendszereken futó NVIDIA grafikus megoldások teljesítményét és megbízhatóságát. A felhasználók biztonságosan frissíthetik a legújabb verzióra, hogy kihasználják ezeket a fejlesztéseket, és javítsák a rendszerük teljesítményét és stabilitását. Az új verzióval kapcsolatos további részletekért és telepítési útmutatásokért kérjük, látogasson el a hivatalos NVIDIA weboldalra.