A Chromium is a Wayland-re fogad...

A videógyorsítás minden modern webböngésző kulcsfontosságú funkciója. Lehetővé teszi a nagy felbontású videók zökkenőmentes lejátszását, miközben kevesebb processzort fogyaszt, ami jobb laptop akkumulátor-élettartamhoz és összességében jobban reagáló rendszerhez vezet. Egy jelentős fejlesztésként a Chromiumra vonatkozó lehívási kérelmet, amely lehetővé teszi a VA-API (Video Acceleration API) segítségével történő gyorsított videodekódolást a Waylanden, végül egyesítették .

Ez egy régóta várt kiegészítés volt a Linux ökoszisztémához. Ahogy belépünk 2024-be, nem biztos, hogy ez lesz az az év, amikor végre azt látjuk, hogy a „Linux az asztalon” széles körben elterjedt valósággá válik, de a „Wayland on Linux” éve lesz. Bár sok ellenzője van, de ha a nagyobb Linux disztribúciók átállnak, pár "szakadár" marad és lassan teljesen elfogadott lesz ez a megoldás.
Ennek fényében a VaapiWrappert, amely a rendszer kulcsfontosságú összetevője, felülvizsgálták, hogy megszűnjön a libva-x11 és a régi VaapiVideoDecodeAccelerator Chromiumban, és a hangsúlyt kizárólag a libva-drm-re (Direct Rendering Manager) helyezték át.

Ez azt jelenti, hogy a Linux Ozone/Wayland mostantól ugyanazt a kódútvonalat tudja megosztani, mint a Linux Ozone/X11, így hatékonyan egyesíti a különböző Linux környezetek tapasztalatait a mindennapi felhasználók számára. Azok számára, akik nem értenek hozzá, az Ozone egy platform absztrakciós réteg a Chromium Aura ablakrendszere alatt, amelyet alacsony szintű bevitelhez és grafikákhoz használnak.

A legutóbbi változások listája felvázolja ennek a fejlesztésnek a technikai részleteit. Ez magában foglalja a fennmaradó libva-x11 kódok eltávolítását az Ozone-ból és a VaapiWrapperből. De ami még fontosabb, alapértelmezés szerint engedélyezi a VA-API-t a Linux Ozone/Wayland rendszeren.

Ez jelentős lépés a Waylandet futtató Linux rendszerek teljesítményének és képességeinek javítása felé, különösen a videó dekódolási feladatok hatékonyabb kezelésében.

A Chromiumra fogadó Linux-felhasználók mindennapi böngészőjeként egyenrangúvá válnak más platformokon, például a Windowson és a macOS-en, ahol a böngészőalapú videógyorsítás már egy ideje alapszolgáltatás.

Végül érdemes megjegyezni, hogy a Linux böngészők mezőnyének másik jelentős szereplője, a Firefox már kínál hardveres videógyorsítást a Waylanden. Most azonban a Chromium is csatlakozott a családhoz, ami kiváló hír minden Linux-rajongó számára.