LibreOffice frissítés érkezett

A Document Foundation bejelentette_ a LibreOffice 7.6.4 kiadását és általánosan letölthető verzióját, amely a legújabb LibreOffice 7.6 nyílt forráskódú irodai programcsomag negyedik karbantartási frissítése.

Mindössze két héttel a LibreOffice 7.6.3 után érkezik a LibreOffice 7.6.4 frissítés, amely összesen 41, a felhasználók által jelentett vagy a LibreOffice fejlesztői által felfedezett hibát és problémát orvosolja. Nézd meg a változásnaplót , hogy megismerd pontosan mivel foglalkozott ez a pontkiadás.

Szintén ma a The Document Foundation kiadta a LibreOffice 7.5.9-et a LibreOffice 7.5 irodai csomagsorozat utolsó karbantartási frissítéseként, amely 2023. november 30-án érte el az élettartam végét. A frissítés csak két hibát javít, de ezen a ponton érdemes frissíteni, aki eddig nem tette azt meg.

Mind a LibreOffice 7.6.4, mind a LibreOffice 7.5.9 letölthető a hivatalos webhelyről binárisként DEB- vagy RPM-alapú GNU/Linux disztribúciókhoz, valamint forrás tarballokhoz. A DEB és RPM bináris telepítőket a The Document Foundation csomagolja, és minden Fedora/RHEL vagy Debian alapú disztribúción működniük kell.

A LibreOffice 7.6 irodai csomagsorozat 2024. június 12-ig lesz támogatott. A következő tervezett frissítés, a LibreOffice 7.6.5 jelenleg 2024 februárjának utolsó hetére esedékes. Fontos, hogy a LibreOffice 7.5 sorozat nem kap semmilyen frissítést, ezért érdemes a lehető leghamarabb frissíteni a LibreOffice 7.6-ra.

A The Document Foundation ismét emlékeztet bennünket, hogy ez a LibreOffice „közösségi” kiadása, amelyet önkéntesek támogatnak. Vállalati szintű telepítésekhez a The Document Foundation az LibreOffice Enterprise alkalmazáscsaládját ajánlja.

Hozzászólások

Hogyan lehet frissíteni a LibreOffice-t?

Előre bocsátom, hogy kezdő Linux-os vagyok....

A gépemen a következő verzió csilingel:  

Version: 7.3.7.2 / LibreOffice Community
Build ID: 30(Build:2)  /  CPU threads: 8; OS: Linux 5.15; UI render: default; VCL: gtk3
Ubuntu package version: 1:7.3.7-0ubuntu0.22.04.3 /  Calc: threaded

Ha a szoftverkezelővel telepítem az új - 7.6-os - verziót, akkor a két LibreOffice egymás mellé telepedik, vagyis a menüben mindkettő megjelenik.

Ha a szoftverkezelővel először megpróbálom eltávolítani a 7.3-as Office-t, akkor a program megmakacsolja magát, és kijelenti, hogy ő rendszerprogram, és ez nem lehetséges.

Nem mintha nekem nem lenne elegendő a 7.3-as Office tudása, de azért tényleg kíváncsi lennék/vagyok, hogyan lehet megoldani egy ilyen helyzetet?

Előre is köszönöm a segítséget!!!!!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogyan lehet frissíteni a LibreOffice-t?

#1 Alapvetően szerintem is maradj meg a tárolóból érkező verziónál. Nem kell semmi különöset csinálni, előbb-utóbb érkezik a többi frissítéssel együtt LibreOffice-é is és simán a többi csomag frissítésével együtt felkerül az is.

A tárolóból alapértelmezetten most a 7.3-as DEB csomagos verzió van feltelepítve, Ha feltétlen ki szeretnéd már most próbálni a 7.6.4-et, akkor lehet azt is, hogy innen letöltöd (vigyázz, neked nem az RPM, hanem a DEB csomag kell), talán ki is kell csomagolni, majd kézzel (mondjuk a GDebivel) feltelepíteni (akár még az is előfordulhat, hogy akadnak további függősségei, melyeket pótolni kell, nem emlékszem, már rég csináltam ezt). Ráadásul ha ezt felteszed, akkor ezzel a tárolóból települő eltávolításra kerül, vagyis a a továbbiakban a LibreOffice frissítésről neked kell manuálisan gondoskodni. Az elvi lehetőség tehát megvan, de én a gyakorlatban lebeszélnélek róla, ez egy csomó, ráadásul felesleges macera, nem éri meg.
Egyszer ezt én is eljátszottam Debianon, de a vége az lett, hogy ezt a kézzel telepítettet leszedtem és visszatettem helyette a tárolóból érkező csomagot.

Szerintem ne bánts a rendszert, némi késéssel, de neked is hamarost lesz LibreOffice 7.6-od. Nem hinném, hogy bármi gondod lenne a 7.3-mal, akkor pedig nem indokolt egy ilyen lépést megtenni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szerintem

Az új verzió Flatpak változatát telepíthetted, egyelőre csak ez érhető el a szoftverkezelőben.

Szerintem ezt távolítsd el, majd várni kell, előbb-utóbb megjelenik rendszercsomagként is az új verzió, és akkor frissülnie kell.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)