Az új Calamares verzió már letölthető

A Calamares 3.3 a Linux következő generációs grafikus telepítőjeként jelent meg. Bár sokan használtuk, de jellemzően nem ismerjük a Calamares-t. A Calamares egy grafikus telepítő keretrendszer a Linux operációs rendszerek számára. Ez egy olyan eszköz, amely segítségével könnyedén telepíthetők a különböző Linux disztribúciók. A Calamares egy általános célú telepítő, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a partícionálást, a nyelvi beállításokat, a felhasználói fiókok létrehozását és egyéb konfigurációs beállításokat, hogy egyszerűvé tegye a Linux rendszerek telepítését és beállítását. Sok disztribúció használja ezt a telepítőt az egyszerűsége és testreszabhatósága miatt. Azaz nagyon nagy valószínűséggel ez a program segítette a telepítésedet!

Több mint másfél éves munkálatok után, és több mint öt évvel a 3.2-es verzió után, a Calamares 3.3 telepítője már elérhető olyan GNU/Linux disztribúciók számára, amelyek univerzális, független és teljesen testreszabható grafikus telepítőre vágynak.
A Calamares 3.3 számos változást hoz, beleértve a rendszerbetöltő module további opcióinak támogatását a kernel parancssorának felépítésekor, a megújult fstab konfigurációt, valamint a rendszerbetöltő telepítésének kihagyását a partíciós modulban több forgatókönyv esetén.

Bemutat egy új, zfshostid nevű modult is a ZFS által generált másoláshoz /etc/hostid, LUKS vagy LUKS2 lemeztitkosítás támogatása a Partition modulban, konfigurálható kernelnév támogatása a Dracut modulban, valamint modernizált felhasználói felület a billentyűzet és a nyelvi modulok számára.

A Calamares 3.3 frissíti a Netinstall modult is egy új, "nem ellenőrizhető" opcióval a csoportok számára, hogy megakadályozza a csoportok egészének ellenőrzését vagy törlését. A fejlesztők megjegyzik, hogy a felhasználók továbbra is ellenőrizhetik a csoport egyes elemeit.

Ezenkívül ez a kiadás lehetővé teszi a haladás százalékának lokalizálását a telepítés során. Ezt a vonalat nem ártott javítani, mert sok embernél problémás volt a haladást mutató sáv "furcsa" viselkedése. Erősíti a felhasználók module jelszavas biztonságát is azáltal, hogy hosszabb ideig engedélyezi az üres jelszómezőt, javaslatokat tesz más jelszó-követelmény-sémákra, és támogatja az erősebb jelszókivonatokat.

Ezen felül a machineid module frissítésre került az /etc/machine-id fájl írásának számos változatának támogatásával. Az rsync opcióval a ritka fájlok támogatása érdekében, a packagechooser module pedig már támogatja a legújabb AppStream 1.0 API-t.

Végül, de nem utolsósorban a billentyűzet modult továbbfejlesztették, hogy kifejezetten X11 billentyűzet használatára legyen beállítva.
A FreeDesktop locale1 DBus szolgáltatást adták hozzá, amely utóbbi hasznos a Calamares számára a Wayland munkamenet „kezdeti beállítási” rendszereként. Támogatja a billentyűzetkapcsoló-konfigurációt és az X11-es elrendezés konfigurációjának írásának lehetőségét is, minden nem ASCII-elrendezés változataival. Itt is látni, hogy egyre erősebb a Wayland támogatás.

Az új Calamares kiadás része lesz a 2024-ben és azután megjelenő nagyobb Linux OS-kiadásoknak, beleértve a Lubuntu 24.04 LTS-t is. Azonnal letölthető a Calamares 3.3 a hivatalos webhelyről . Ez a kiadás kompatibilis a legújabb Qt 6 és KDE Frameworks keretrendszerekkel.

Fontos: ez nem felhasználói program, a hír számunkra érdekes (jobb, szebb telepítőket kapunk), de csak a disztribútoroknak kell ezzel foglalkoznia!