Az LVFS 100 millió firmware-frissítést szállított le eddig

kami911 képe

A LVFS már több mint 100 millió frissítést szállított Linux gépekre világszerte. A valódi letöltési szám ismeretlen, mivel lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy újraosszák a frissítéseket bármilyen nyomkövetés nélkül. Ezen felül lehetővé teszik nagy vállalatoknak vagy ügynökségeknek, hogy tükrözzék az egész LVFS-t, így az archívum offline is használható. A telepített frissítések valódi száma valószínűleg sokkal magasabb lehet. Csak 8 éve volt, hogy a  Red Hat megkérte a fejlesztőt, hogy „a firmware-frissítések működjenek Linuxon”, és most már van egy virágzó projekt, amely tiszteletben tartja mind a szabadságát, mind a magánéletét, és egy növekvő hardvergyártók ökoszisztémáját, akik Linux-felhasználókat tekintenek első osztályú állampolgároknak. Minden hónapban két-három új gyártó csatlakozik; a „LVFS”-en nem megjelenés logisztikai, biztonsági és legfontosabb gazdasági következményei ma már túlságosan kritikusak az IHV-k, ODM-ek és OEM-ek számára ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják.

A Red Hat valóban sok elismerést érdemel a LVFS és a fwupd tagadhatatlan sikeréért, mivel az elmúlt évtizedben és annál is tovább fizették a felmerülő költségeket, a fejlesztő fizetését és ösztönöztek előre jutásban. A fwupd és a LVFS ügyfeleinek száma egyre nő – és a fwupd/LVFS új eszközök támogatására történő tervezése most már hónapokkal előre történik annak érdekében, hogy a fwupd készen álljon a hosszú távú támogatású disztribúciókban, például a Red Hat Enterprise Linux-ban. A Linux Foundation által szállított infrastruktúrával és támogatással a LVFS valóban stabil alapra épült, amelyet évekig használnak majd.

Ahogy a LVFS által támogatott eszközök száma minden héten növekszik, örülök annak, hogy a fwupd körüli közösség ugyanolyan ütemben növekszik, mint a népszerűség. A Google és a Collabora is elképesztő partnerek voltak a LVFS-en való frissítések szállítására és a fwupd támogatására a ChromeOS-ben – a bizalmuk és támogatásuk felbecsülhetetlen volt. Örülünk annak is, hogy az olyan „mellékprojektek”, mint a „GNOME Firmware”, a „Host Security ID”, a „fwupd-barát firmware” és az „uSWID, mint egy SBoM formátum”, úgy tűnik, független projektekké fejlődnek.

Mindenki hihetetlenül izgatott a fwupd és a LVFS hosszú távú jövőjével kapcsolatban, és várjuk együtt a következő 100 milliós mérföldkövet. Hatalmas köszönet mindazoknak, akik segítettek.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, folytatja a Fwupd Friendly Firmware kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

A fwupd (Firmware Update Daemon) egy Linux operációs rendszeren futó eszköz firmware frissítésére szolgáló program. A fwupd az előre telepített firmware-eket frissíti a csomagkezelő rendszeren keresztül, így biztonságosabb és egyszerűbb firmware frissítést biztosít a felhasználók számára.

A Linux Vendor Firmware Service (LVFS) egy olyan platform, amely lehetővé teszi a firmware frissítését és az eszközök firmware-ének kezelését a Linux operációs rendszeren. Az LVFS az eszközgyártók által készített firmware-ket tárolja és biztosítja azokat a Linux felhasználók számára a fwupd segítségével. Az LVFS nem csak a firmware frissítését teszi lehetővé, hanem az eszközök firmware-ének ellenőrzését és a biztonságosabb firmware használatát is biztosítja.

Az LVFS és a fwupd együttesen jelentős előnyöket nyújtanak a Linux felhasználóknak, különösen azoknak, akik hardverkompatibilitási problémákkal küzdenek, vagy a hardver gyártója csak korlátozott vagy semmilyen firmware frissítést nem biztosít a Linux rendszerhez. A fwupd és az LVFS együttműködése lehetővé teszi a biztonságosabb és hatékonyabb firmware frissítéseket, így javítva az eszközök teljesítményét és stabilitását.

További információk