Új funkciók és a 32 bit-es verzió hiánya

kami911 képe

A ClamAV víruskereső szoftver 1.4.0-s verziója mostantól stabil kiadásnak minősül, és a felhasználóknak javasolt az azonnali frissítés a legújabb változatra. Az új verzió letölthető a ClamAV hivatalos letöltési oldaláról, a GitHub Release oldaláról, valamint Docker Hub-on keresztül is, beleértve az Alpine-alapú és a Debian-alapú többarchitektúrás képeket. Fontos megjegyezni, hogy a Docker képek az új kiadás napján kerülnek építésre, és elérhetővé válnak, amint készen állnak.

Ezzel egyidejűleg elérhetővé vált a ClamAV bytecode fordító 1.4.0-s verziója is, amely letölthető a GitHub Release oldaláról és Docker Hub-ról.

Platformtámogatási változások

Az új kiadással több platformot érintő változás is életbe lépett. A ClamAV fejlesztői megszüntették a 32-bites Linux csomagok támogatását, mivel a RHEL 7 támogatásának megszűnése miatt át kellett állniuk Alma Linux 8 használatára, amely nem biztosít 32-bites képeket. Azon felhasználók, akik továbbra is 32-bites platformokat használnak, forráskódból építhetik a szoftvert.

Továbbá, a ClamAV mostantól ARM64 csomagokat is kínál Windows platformra, azonban a jelen kiadásban nem érhetők el ARM64/aarch64 Linux csomagok.

Jövőbeni kiadások

Egy lejárt aláíró tanúsítvány okoz tesztelési hibákat a korábbi verziókban (1.3.1, 1.0.6 LTS), ám ez csak tesztelési probléma, és nem befolyásolja a ClamAV működését vagy a vírusfelismerést. A fejlesztők készülnek a hiba javítására az 1.3 és 1.0 verziók frissítéseivel.

A következő hosszú távú támogatási kiadást (LTS) később az év folyamán fogják bejelenteni, és várhatóan az 1.4-es verzió utáni kiadás lesz.

Az 0.103 LTS kiadás hamarosan eléri az életciklusa végét, így nem kap több biztonsági javítást. Részletekért látogasson el a ClamAV blogjára.

Újdonságok az 1.4.0 verzióban

Az 1.4.0 verzió számos jelentős újítást tartalmaz:

  • ALZ archívumok támogatása: Az ALZ archívumok kicsomagolásának támogatása, új ClamAV fájltípus (CL_TYPE_ALZ), valamint DCONF opció az ALZ archívum támogatásának engedélyezésére vagy letiltására.
  • LHA/LZH archívumok támogatása: Az LHA/LZH archívumok kicsomagolásának támogatása, új ClamAV fájltípus (CL_TYPE_LHA_LZH), valamint DCONF opció az LHA/LZH archívum támogatásának engedélyezésére vagy letiltására.
  • Kép homályos ujjlenyomatának (fuzzy hashing) letiltása: Lehetőség nyílik a kép alapú fuzzy hashing letiltására. Ez a mechanizmus hasznos a kártékony szoftverek azonosításában, amelyek képeket tartalmazhatnak például adathalász e-mailekben vagy dokumentumokban.

Továbbá, új parancssori opciók érhetők el a ClamScan és ClamD eszközökben, amelyek lehetővé teszik a kép alapú szkennelés és fuzzy hashing engedélyezését vagy letiltását.

Egyéb fejlesztések és hibajavítások

A verziószámhoz kapcsolódóan számos egyéb fejlesztés és hibajavítás is történt, beleértve a cross-compiling (keresztfordítás) támogatását ARM64/aarch64 processzorokhoz, a Freshclam dokumentációjának javítását, valamint a memóriakezelési folyamatok optimalizálását. A fejlesztők emellett számos hibát is kijavítottak, többek között a HTML fájlok szkennelésekor előforduló zavaró figyelmeztetéseket, kisebb fordítói figyelmeztetéseket, valamint a tesztfájlok aláírásával kapcsolatos hibákat.

A ClamAV egy ingyenes és nyílt forráskódú víruskereső motor és a hozzá használható vírusadatbázis. A vírusadatbázist a hivatalos forrásból lehet frissíteni, de külsős beszállítóktól elérhetőek különféle extra adatbázisok a ClamAV veszélyfelismerési képességek bővítéséhez. További ClamAV szignatúra állományok beszerzése az internetről >

ClamAV letöltések

Csomgatelepítés menete >

Jellemzők

  • Parancssori víruskereső / malware-ellenes eszközkészlet.
  • Milter interfész a sendmail számára.
  • Fejlett adatbázis-frissítő a szkriptelt frissítések és a digitális aláírások támogatásával.
  • Naponta többször frissített vírusadatbázis.
  • Beépített támogatás az összes szabványos mail fájlformátumhoz.
  • Beépített támogatás különböző archívumformátumokhoz, beleértve a ZIP, RAR, Dmg, Tar, GZIP, BZIP2, OLE2, Cabinet, CHM, BinHex, SIS, UDF és mások.
  • Beépített támogatás az ELF futtatható fájlok és az UPX, FSG, Petite, NsPack, wwpack32, MEW, Upack segítségével csomagolt és a SUE, Y0da Cryptor és másokkal obfuszkált hordozható futtatható fájlok számára.
  • Beépített támogatás a népszerű dokumentumformátumokhoz, beleértve az MS Office és MacOffice fájlokat, HTML, Flash, RTF és PDF formátumokat.