Próbáltad már az utóbbi egy évben a Linux-ot?

kami911 képe

Ha valaki az utóbbi időben új operációs rendszer kipróbálásán gondolkodik, mindenképpen érdemes elgondolkodni a Linux Mint rendszer használatán. A Linux Mint egy ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszer, amelynek alapjait a Debian és az Ubuntu Linux disztribúciók képezik. A rendszer a felhasználóbarát környezet mellett több előnnyel is rendelkezik.

Kinek ajánljuk a Linux Mint rendszerét?

A Linux Mint rendszere sok előnnyel rendelkezik, és számos felhasználó számára lehet a legjobb választás. A Linux Mint rendszere különösen ajánlott azoknak a felhasználóknak, akik:

 • Ingyenes és nyílt forráskódú operációs rendszert szeretnének használni
 • Kevésbé erős hardverrel rendelkező számítógépeket használnak
 • Egy megbízható és stabil operációs rendszert keresnek, amely nem igényel gyakori karbantartást
 • Magas szintű biztonságot és adatvédelmet keresnek
 • Testreszabható rendszert keres
 • Magyar nyelvű operációs rendszer keres
 • Magyar nyelvű önkéntes, nem garantált támogatás megfelel az igényeinek

Előnyök és asztali környezetek

A Linux Mint rendszerét minden olyan felhasználónak ajánljuk, aki nyitott az új lehetőségekre. A Linux Mint használatának egyik legnagyobb előnye, hogy ingyenesen letölthető és használható. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók szabadon használhatják, terjeszthetik és módosíthatják a rendszert a saját céljaikra. Ezzel szemben a legtöbb kereskedelmi operációs rendszerhez fizetni kell, vagy legalábbis korlátozásokkal jár az ingyenes használatuk.Az operációs rendszerben a felhasználók számos különböző asztali környezetet használhatnak, mint például a Cinnamon, a MATE vagy az Xfce. Mindegyik környezetnek megvannak a maga előnyei: a Cinnamon a látványos felhasználói felületével, a MATE a hagyományosabb asztali környezetével, az Xfce pedig a kevésbé erőforrás-igényes működésével hívja fel magára a figyelmet.

Miben jó a Linux Mint?

A Linux Mint operációs rendszer sok előnnyel rendelkezik más operációs rendszerekkel szemben. A rendszer nagyon stabil, biztonságos és megbízható, és a felhasználók szabadon testreszabhatják az asztali környezetüket és a szoftvereket a saját igényeikhez. A Linux Mint rendszerének telepítése egyszerű, és a frissítések ingyenesek és automatikusak. Az operációs rendszer támogatja a legtöbb szoftvert és hardvert, így nagyon rugalmas a felhasználók számára.

A Linux Mint rendszerének használata nem csak ingyenes, de az ingyenes szoftverek és alkalmazások kínálata is nagyon széles, amelyekkel sok pénzt lehet megtakarítani. Összességében a Linux Mint operációs rendszer egy nagyszerű választás lehet mindenki számára, akik bizonyos szoftverek miatt kénytelenek meghatározott operációs rendszert használni.

Asztali környezetek

Az asztali környezetek a felhasználói felületet jelentik, amelyen keresztül a felhasználók az operációs rendszerrel interakcióba lépnek. A Linux Mint operációs rendszer több különböző asztali környezetet is támogat, amelyek közül néhányat az alábbiakban ismertetek:

Az asztali környezetek között a Cinnamon az egyik legnépszerűbb, amely egy modern és látványos felhasználói felületet kínál a felhasználók számára. A Cinnamon alapértelmezett megjelenése hasonlít a Windows felhasználói felületéhez, így azok számára, akik a Windows operációs rendszer használatához szoktak, könnyen megtanulható.

Az Xfce egy másik asztali környezet, amely könnyű és kevésbé erőforrás-igényes működése miatt sokak számára vonzó lehet, különösen azoknak, akik régebbi vagy gyengébb konfigurációjú számítógépet használnak.

A MATE azoknak lehet vonzó, akik egy hagyományosabb felhasználói felületet keresnek, amely hasonlít a korábbi Windows vagy GNOME 2 rendszerekhez. A MATE asztali környezet alapértelmezett megjelenése szintén egyszerű és letisztult, így a felhasználók könnyen megtanulhatják használni.

Összességében a Linux Mint operációs rendszer számos asztali környezetet kínál a felhasználók számára, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, attól függően, hogy milyen szintű testreszabhatóságra és látványos felületre van szüksége.

Ezen felül elérhető egy csomó más asztali környezet is, amely nem a Linux Mint alapértelmezett-je, de a csomagtárolókból elérhető:

KDE Plasma: A KDE Plasma az egyik legnépszerűbb asztali környzet a Linuxon. A KDE Plasma kiválóan használható nagy felbontású képernyőkön és többmonitoros beállításoknál is. Rengeteg testre szabási lehetőséggel rendelkezik, és nagyon sokféle stílus és téma közül választhatunk. A KDE Plasma nagyon könnyen testreszabható, de ugyanakkor nagyon rugalmas is, és nagyon sok hasznos funkcióval rendelkezik, mint például a globális menü, a virtuális asztalok és az aktivitások. A KDE Plasma alapértelmezett fájlkezelője a Dolphin, ami egy nagyon hatékony és könnyen kezelhető fájlkezelő.

Azonban a KDE Plasma kicsit nehézkes és lassú lehet a régebbi számítógépeken, és néhány felhasználó számára túl sok a testreszabási lehetőség, és ezáltal nehézkesnek érzik.

LXDE/LXQt: Az LXDE és az LXQt azoknak az embereknek a tökéletes választása lehet, akik nagyon régi vagy gyenge hardverrel rendelkező számítógépet használnak. Az LXDE és az LXQt nagyon könnyű asztali környzetek, amelyeknek nagyon alacsony erőforrás-igénye van. Az LXDE nagyon egyszerű és könnyen kezelhető, de nagyon alapvető funkciókat kínál. Az LXQt nagyon hasonló az LXDE-hez, de modern, Qt alapú kódra épül, és néhány modern funkciót és stílust is tartalmaz.

GNOME 4: A GNOME modern dizájnnal rendelkezik, és rengeteg funkciót kínál a felhasználóknak. Az előnye, hogy intuitív felhasználói felületet kínál, amelynek általános kialakítása könnyen kezelhető. Hátránya azonban, hogy az erőforrásigénye magasabb, mint az LXDE vagy az XFCE, így nem ajánlott régebbi hardverrel rendelkező gépekhez.

Melyik asztali környezetet érdemes választani?

Az asztali környezetek közötti választás függ az egyéni igényektől és a számítógép hardveres képességeitől. Ha a felhasználók egy modern és látványos felhasználói felületet keresnek, akkor a Cinnamon lehet a legjobb választás. Ha a felhasználók kevésbé erős hardverrel rendelkező számítógépet használnak, akkor a Xfce vagy a MATE lehet a jobb választás, mivel ezek könnyűek és kevésbé erőforrás-igényesek.

Ha a felhasználók valami hasonlót keresnek a Windows operációs rendszerhez, akkor a Cinnamon vagy a MATE lehet a legjobb választás. Ha a felhasználók pedig valami modern és testre szabható asztali környezetet szeretnének, akkor a KDE Plasma lesz a legjobb választás. További modern kinézetű asztali környezet a GNOME 3.

Végül, bár a Linux Mint rendszerének minden asztali környezete különböző előnyökkel rendelkezik, az összes közül az Xfce lehet a legjobb választás a kevésbé erős hardverrel rendelkező felhasználók számára. Az Xfce egy nagyon könnyű és gyors asztali környezet, amelynek használata kevésbé igényel erőforrásokat, mint a többi asztali környezet, és ezáltal lehetővé teszi a régebbi és gyengébb konfigurációjú számítógépek használatát is.

Miért érdemes a Linux Mint rendszert használni?

A Linux Mint rendszere számos előnnyel rendelkezik, amelyeket érdemes megemlíteni. Első és talán legfontosabb előnye, hogy ingyenes és nyílt forráskódú. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók szabadon használhatják, terjeszthetik és módosíthatják a rendszert a saját céljaikra. Ezzel szemben a legtöbb kereskedelmi operációs rendszerhez fizetni kell, vagy legalábbis korlátozásokkal jár az ingyenes használatuk.

A második előnye, hogy a Linux Mint rendszere nagyon stabil és megbízható. Az operációs rendszer folyamatosan frissül, és az új verziókban a hibák javításra kerülnek, így a rendszer sokkal kevésbé hajlamos a meghibásodásokra és a rendszerösszeomlásokra, mint a többi operációs rendszer. A Linux Mint rendszere ugyanakkor könnyen használható is, és a felhasználók számos előre telepített alkalmazás közül választhatnak, például a LibreOffice irodai csomag, a Firefox böngésző vagy a VLC médialejátszó.

A Linux Mint rendszere emellett nagyon biztonságos is. A rendszer erős beépített biztonsági funkciókat tartalmaz, és az összes fontos szoftver és alkalmazás rendszeres frissítéseket kap, hogy megakadályozza a vírusok és a rosszindulatú szoftverek behatolását a számítógépre.

A Linux Mint rendszere rendkívül testreszabható és rugalmas. Az asztali környezetek közötti választás mellett a felhasználók testreszabhatják a rendszert a saját igényeik szerint. A felhasználók telepíthetnek és eltávolíthatnak szoftvereket, testreszabhatják az asztali környezetet, és különféle eszközökkel személyre szabhatják a rendszer működését. Az asztali környezeteket további kisalkalmazásokkal, asztalkalmazásokkal és bővítményekkel lehet kiegészíteni, és a mobiltelefonok is könnyen integrálhatóak a rendszerbe a KDE Connect alkalmazásalapú szoftverek segítségével.

A Linux Mint rendszere különösen ajánlott azoknak is, akik újabb asztali környezeteket szeretnének kipróbálni, vagy akiknek problémájuk van a Windows vagy a macOS operációs rendszerrel. A Linux Mint rendszere ugyanakkor nem ajánlott azoknak a felhasználóknak, akiknek az a legfontosabb, hogy egy-egy speciális szoftver futtatása elkerülhetetlen, amely nem rendelkezik Linux-on futó verzióval, vagy megfelelőnek ítélt helyettesítő alkalmazással. Ha a felhasználóknak olyan szoftverekre és játékokra van szükségük, amelyek csak a Windows vagy a macOS rendszeren érhetőek el, akkor talán jobb választás lenne az adott operációs rendszer használata. Azonban egyre több csak Windows-ra készített játék futtatható a Linux Mint-en és a Linux-on általában is. A Linux Mint rendszere is támogatja a Windows alapú szoftverek futtatását is, így a felhasználók Wine segítségével telepíthetik és használhatják a Windows alapú alkalmazásaikat a Linux rendszeren.

Cserébe viszont a régebbi játékok jobban futtathatóak Linux alatt.

Összességében a Linux Mint rendszere egy nagyon jó alternatíva lehet a Windows vagy a macOS operációs rendszer helyett. A rendszer ingyenes, megbízható, biztonságos és testreszabható, és számos felhasználó számára megfelelő lehet. Ha a felhasználók új asztali környezeteket szeretnének kipróbálni, vagy ha problémájuk van a Windows vagy a macOS operációs rendszerrel, akkor érdemes kipróbálni a Linux Mint rendszerét.

Összességében elmondható, hogy a Linux Mint egy olyan operációs rendszer, amely egy stabil és biztonságos alternatívát jelenthet a Windows és a macOS rendszerekhez képest. A rendszer testreszabható, ingyenes és könnyen telepíthető, így ajánlani tudjuk azoknak a felhasználóknak, akik nyitottak az új dolgok kipróbálására, és akik fontosnak tartják a biztonságot és a stabilitást a számítógépükön. Azoknak a felhasználóknak is ajánljuk, akik szeretnék kipróbálni az új asztali környezeteket és szoftvereket, valamint azoknak, akiknek nem áll rendelkezésre sok pénz licencek vásárlására.

A puding próbája az evés

Ha szeretné kipróbálni egy ingyenes, stabil és testreszabható operációs rendszert, akkor érdemes lehet letölteni és kipróbálni a Linux Mint rendszerét.

A Linux Mint operációs rendszert többféleképpen is ki lehet próbálni. Legegyszerűbb megoldás egy weboldalról futtatni. A saját gépen történő kipróbáláshoz először le kell tölteni a ISO-lemezkép-fájlt a Linux Mint weboldalárólletöltés a magyar nyelvű Linux Mint oldalról.

A Linux Mint operációs rendszer kipróbálása segít megbizonyosodni arról, hogy a rendszer megfelelően működik-e a saját számítógépén, és meggyőződni arról, hogy megfelelő alternatívát nyújt-e a jelenleg használt operációs rendszerhez képest. Emellett a Linux Mint kipróbálása segít megismerni a rendszer használatát, az asztali környezetet és a rendszerfunkciókat.

Sok kezdő felhasználónak felmerül a kérdés, hogy melyik Linux terjesztést válassza, vagy éppen melyiket próbálja ki. A Linux rendszerek széles választéka között könnyű elveszni, és nehéz döntést hozni. Azonban most van egy remek megoldás a problémádra: a DistroSea weboldal.

A DistroSea egy ingyenesen elérhető weboldal, amely lehetővé teszi, hogy böngészőből kipróbálj népszerű asztali Linux rendszereket. Ez azt jelenti, hogy nem kell telepítened semmit a számítógépedre, vagy feláldoznod a jelenlegi operációs rendszeredet. Egyszerűen csak látogasd meg a DistroSea weboldalt, és máris elkezdheted felfedezni a Linux világát.

A weboldal könnyen használható felülettel rendelkezik, amely lehetővé teszi számodra, hogy különböző Linux terjesztéseket próbálj ki. Csak válaszd ki a kívánt terjesztést a listából, és indítsd el a virtuális gépet. Néhány pillanat alatt bejelentkezhetsz és megtapasztalhatod az adott rendszer működését. Ha befejezted a kipróbálást, egyszerűen zárd be a virtuális gépet, és választhatsz egy másik terjesztést. Az elindítható rendszerek az úgynevezett Live rendszereket mutatják be, amelyek a telepítés előtt állapotot mutatnak be. De már itt is jól látható egy-egy rendszer képessége, kinézete. A rendszerek nem érik el az internetet és nem lehet telepíteni őket. A Live rendszerek indítása általában több előkészületet igényel, vagy egy virtuális gépet, amelyet itt most kényelmesen ki lehet kerülni.

A weboldal támogatás is elfogad a projekt fenntartásához.

A DistroSea weboldalon többek között megtalálhatod a legnépszerűbb Linux terjesztéseket, mint például az Ubuntu, a Fedora, a Debian és még sok más. Minden rendszer egy virtuális környezetben fut, így biztonságosan próbálhatod ki őket, anélkül hogy bármilyen kockázatot vállalnál.

Tehát, ha kíváncsi vagy a Linux világára, de nem vagy biztos abban, hogy melyik terjesztést válaszd, látogasd meg a DistroSea weboldalt. Itt felfedezheted és kipróbálhatod a különböző asztali Linux rendszereket.

Próbáld ki a DistroSea weboldalon a különféle Linux terjesztéseket!

A hír írásakor a következő terjesztések érhetőek el:

 • Alma Linux
 • Alpine Linux
 • Arch Linux
 • Archcraft
 • Arco Linux
 • CentOS Stream
 • Debian
 • Deepin
 • Devuan
 • elementary OS
 • EndeavourOS
 • Fedora
 • FreeDOS
 • Gentoo
 • Kali
 • KDE Neon
 • KolibriOS
 • Kubuntu
 • Linux Mint
 • Linux Mint Debian Edition
 • Mageia
 • Manjaro
 • MX Linux
 • NixOS
 • Lubuntu
 • openSUSE
 • Slackware
 • Solus
 • Tails
 • TrueNAS Core
 • Ubuntu
 • Ubuntu Budgie
 • Ubuntu Kylin
 • Ubuntu MATE
 • Ubuntu Studio
 • Ubuntu Unity
 • Void Linux
 • Xubuntu
 • Zorin OS

Mi az az Live rendszer?

A Live rendszer egy olyan operációs rendszer vagy rendszerkörnyezet, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egy adott operációs rendszert futtassanak a merevlemez telepítése nélkül. Ez azt jelenti, hogy a Live rendszer lehetővé teszi a Linux vagy más operációs rendszer kipróbálását és használatát anélkül, hogy megváltoztatná vagy telepítené a meglévő rendszerét.

A Live rendszerek általában bootolhatók CD/DVD lemezekről vagy USB meghajtókról. Amikor a számítógépet elindítja és a Live rendszer betöltődik az adathordozóról, akkor egy ideiglenes munkakörnyezetet kap, amelyben teljes körűen használhatja az adott operációs rendszert.

A Live rendszerek számos előnnyel rendelkeznek, különösen az alábbiak miatt:

 1. Kipróbálás: A Live rendszerek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy kipróbálják és teszteljék a Linux vagy más operációs rendszereket anélkül, hogy telepítenék azokat a merevlemezre. Ez hasznos lehet, ha csak bele szeretne kóstolni az adott rendszerbe, vagy ellenőrizni szeretné a hardverével való kompatibilitást.

 2. Mentés és helyreállítás: Ha a számítógép meghibásodik vagy problémák merülnek fel a rendszerrel, egy Live rendszer segítségével hozzáférhet a merevlemezhez, és biztonsági mentéseket készíthet a fontos fájlokról, vagy megpróbálhatja helyreállítani a rendszert.

 3. Diagnosztika és problémamegoldás: A Live rendszerek hasznosak lehetnek diagnosztikai célokra vagy problémák megoldására. Ha például a számítógép nem indul el, vagy különböző hibákkal találkozik, egy Live rendszerrel könnyen hozzáférhet a rendszerfájlokhoz és szerszámokhoz, hogy megoldja a problémákat.

 4. Mobil munkakörnyezet: A Live rendszerek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy saját, személyre szabott munkakörnyezetet hozzanak létre, amelyet magukkal vihetnek bárhová. Ez különösen hasznos lehet, ha másik számítógépen szeretne dolgozni, de nem kívánja megváltoztatni vagy telepíteni az ottani rendszert.

Az egyik lehetőség a telepítés egy virtuális gépbe, például a VirtualBox segítségével. Ezzel a módszerrel nem kell telepíteni az operációs rendszert a számítógépére, és biztonságos környezetben tudja kipróbálni a rendszer funkcióit.

Ha azonban telepíteni szeretné a rendszert a számítógépére, akkor a Linux Mint weboldaláról letöltött ISO-lemezkép-fájlt ki kell írni egy USB pendrive-ra, vagy egy üres DVD-re, ahonnan telepíthető a rendszer. Amennyiben elakadna a kipróbálás, vagy a telepítés során a Súgóban találhat további információt. Amennyiben nem találja a választ a felmerülő kérdésére, felteheti azt a magyar nyelvű Linux Mint fórumon.

Fontos megjegyezni, hogy a telepítés előtt érdemes biztonsági mentést készíteni a fontos fájlokról és a személyes adatokról. A telepítés előtt is javasolt elolvasni az útmutatót és az alapvető telepítési lépéseket, hogy ne legyenek problémák a telepítés során.

Miután elkészült a telepítőlemez vagy a telepítő USB, a Linux Mint telepítése nagyon hasonló más operációs rendszerek telepítéséhez. Indítsa a számítógépet a DVD lemezről vagy USB pendrive-ról. A rendszer ezután úgynevezett „Live” üzemmódban indul. Itt ki tudja próbálni a rendszert telepítés előtt.

A Linux Mint operációs rendszer kipróbálása segít megbizonyosodni arról, hogy a rendszer megfelelően működik-e a saját számítógépén, és meggyőződni arról, hogy megfelelő alternatívát nyújt-e a jelenleg használt operációs rendszerhez képest. Emellett a Linux Mint kipróbálása segít megismerni a rendszer használatát, az asztali környezetet és a rendszerfunkciókat.

Innen telepítheti is a rendszert a telepítés ikonra kattintva. Ha a felhasználó úgy dönt, hogy a Linux Mint mellett szeretne dönteni, akkor a telepítési folyamat is egyszerű. A telepítés során a rendszer felajánlja a lehetőséget, hogy a meglévő rendszer mellett telepítse a Linux Mint-et, vagy az egész merevlemezre telepítse. A telepítési folyamat során az új rendszer beállításait is meg lehet adni, például a felhasználói fiókokat, a jelszavakat és az asztali környezetet.

A Linux Mint alapértelmezésben tartalmazza az általános felhasználói szoftvereket és a szükséges illesztőprogramokat, így a telepítés után rögtön használható a rendszer.

(kép)

Hozzászólások

Elnézést kérek a kritizálásért, de ez nagyon tipikus hiba!

Kedves kami911!

Nagyon örülök, hogy mint az oldal talán legaktívabb hírírója, számtalan hírrel örvendezteted meg a magyar közösséget.

Az „Ingyenes és nyílt forráskódú”-t viszont (amennyiben a FOSS, azaz Free and Open Source Software fordítása szeretne lenni) kérlek javítsd „Szabad és nyílt forráskódú”-ra, mert úgy helyes. Ez mindig nagyon szúrja a szemem az ezt a hibát tartalmazó magyar írásokban, mint a szabad szoftver filozófiában jártas embernek, ráadásul magyarul az ingyenes és a szabad kifejezés jól eltér, így nem hagyhatjuk ezt a lehetőséget kihasználatlanul.

Referencia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Free_and_open-source_software
https://wiki.hup.hu/index.php/FOSS.html

https://itsfoss.com/what-is-foss/
https://fossunited.org/wiki/what-is-foss

De főként:
https://www.gnu.org/philosophy/floss-and-foss.html

https://www.gnu.org/philosophy/words-to-avoid.html#FOSS
https://www.gnu.org/philosophy/essays-and-articles.html#free-open

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elnézést kérek a kritizálásért, de ez nagyon tipikus hiba!

#1 Én is elnézést kérek az ellentmondásért, de angolul hogy is mondják, hogy ingyenes?

(Úgy alapból, mert a gratouitous latinost kevesen használják)

Angolul nagyon sok szót használnak eltérő fogalmakra, így mindig szövegkörnyezetre kell figyelni. pl. fly, table, drop

Tény, hogy attól, hogy ingyenes, szabadságot is élvez, szabad módosítani, stb. de a többségnek ez vajmi keveset számít, a népekre nem az jellemző, hogy elemzik, és módosítják a Linux forráskódját, hanem az számít, hogy ingyen van.

Hogyan kommunikálnád ezt a dolgot a tömegeknek? Vigyétek, mert nincs licenckorlátja, nyílt forráskódjával azt csináltok amit akartok, vagy vigyétek, mert ingyen van?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: T.István

#1.1

#1.1

>> Én is elnézést kérek az ellentmondásért, de angolul hogy is mondják, hogy ingyenes?

Természetesen úgy, hogy „free”.

>> Angolul nagyon sok szót használnak eltérő fogalmakra, így mindig szövegkörnyezetre kell figyelni. pl. fly, table, drop

Pontosan! A kontextus pedig a „Free and Open Source Software” kifejezés, amelyben a napnál világosabb, hogy a szabadságot jelenti, nem az ingyenességet, amint az a fentebbi linkeken is kiválóan látszik!

Tehát ez nem is kérdés, hogy amennyiben a fenti kifejezést fordítjuk, szabadnak kell fordítani(, de az ilyen félreértések elkerülésére is volt már kísérlet).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De hogyha már így felvetetted, mi lenne a kedvezőbb jelentés?

Ehhez először azt a kérdést kell megválaszolnunk, hogy mit is szeretnénk elérni?
Te erre azt a választ adod, hogy itt természetesen a tömegeknek kell minnél jobb propagandát készíteni a tárgyról, szerintem viszont a propaganda és tudatlanok térítőkampánya helyett sokkal fontosabb, hogy ismeretterjesztő jelleggel osszuk meg a nagyközösséggel, hogy mi ez, és miért jó, mert ez sokkal több, mint ingyenesség, maga a windows is ingyen van, sőt letölthető a microsoft honlapjáról! Mi ezt pont azért szeretjük és ezt szeretnénk megtanítani, hogy azt a számítástechnikából már többnyire kiveszett dolgot, hogy szabadság, itt, és csak így találhatják meg.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De nézzük a te gondolkodásodat:

>> Tény, hogy attól, hogy ingyenes, szabadságot is élvez, szabad módosítani, stb. de a többségnek ez vajmi keveset számít, a népekre nem az jellemző, hogy elemzik, és módosítják a Linux forráskódját, hanem az számít, hogy ingyen van.

Először is, én inkább fordítva mondanám: azon felül, hogy szabad, ingyenes is. Ugyanis az ingyenesség mellékes.

Eztán azt állítod, hogy egy átlagembernek nem számít, hogy szabad, hiszen nem szeretné módosítani. Ez megint alapjaiban nem igaz, hiszen a szabad szoftver az, amely rendelkezik a négy szabadsággal, melyből csak egy a módosítás joga.

Egyrészt a felhasználók gyakorta gyakorolják a 0. szabadságot, a szabad futtatás jogát, és kevésbé, de tagadhatatlanul a 2. szabadságot, a szabad továbbadás jogát(, de a másik kettő lehetőség is meg kell legyen).

Másrészt pedig, bár a programok tanulmányozásának és módosításának szabadságát a felhasználók egyen-egyenként nem mindig gyakorolják, a 3. szabadság révén kollektíven (vagy rendelésre) részesülhetnek azokból a módosításokból, amelyeket szeretnének és elkerülhetik azokat, amelyeket nem szeretnének.

Végül megjegyezném, hogy nem az számít, hogy ingyen van-e, hiszen amint már említettem a windows is gyakorlatilag ingyen van.

>> Hogyan kommunikálnád ezt a dolgot a tömegeknek? Vigyétek, mert nincs licenckorlátja, nyílt forráskódjával azt csináltok amit akartok, vagy vigyétek, mert ingyen van?

Amint fentebb említettem, nem mindegy, hogy mit kommunikálunk, mert ha nem azt, amit szeretnénk, édesmindegy, hogy hatásos-e.

A fentebbi kacifántos mondataid helyett pedig mit szólsz ehhez: „Vigyétek, mert szabad!” Szerintem egyszerűbb is, rövidebb is, közérthetőbb is, és a jelentése is megfelelőbb.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)