Megjelent az OpenZFS 2.2 – Linux 6.5 kernelhez is

kami911 képe

Itt az OpenZFS 2.2 a nyílt forráskódú ZFS fájlrendszer-megvalósításnak a legújabb frissítése, amelyet jelenleg Linux és FreeBSD rendszerek támogatnak.

A szokásos hibajavítások mellett az OpenZFS 2.2-at az teszi kiemelkedőbbé, hogy a Linux 6.5 kernel kompatibilitást is biztosítja. A Linux 6.5 upstream kernel mostantól használható az OpenZFS 2.2 out-of-tree moduljaival, ami nagyszerű hír az olyan Ubuntu 23.10 rendszerek számára, amelyek alapértelmezésben Linux 6.5-öt használnak. Az Ubuntu 23.10 új telepítőjével visszaállítja a ZFS root fájlrendszer telepítésének támogatását. Az OpenZFS továbbra is megőrzi kompatibilitását a Linux kernel verzióival egészen a Linux 3.10-ig visszamenőleg.

Az OpenZFS 2.2 egy újabb lépés a fájlrendszer és tárolókezelő rendszerek terén. Ebben a cikkben bemutatjuk az OpenZFS 2.2 legújabb funkcióit és teljesítményjavulásait, amelyek még hatékonyabbá és kifinomultabbá teszik ezt a rendszert.

Új Funkciók

  • Blokk Klónozás: Az új funkció lehetővé teszi egy fájl vagy annak részeinek „klónozását”. Ez egy könnyített másolatot hoz létre, ahol az meglévő adatblokkokra való hivatkozás történik, anélkül hogy azokat másolná. Későbbi módosítások esetén a rendszer adatainak másolatot készít, majd azt módosítja. Ezt a lehetőséget a „reflinks” vagy a „fájlszintű másolás-írás” implementálásához használják.
  • Linux konténer támogatás: Az OpenZFS 2.2 tartalmazza a Linux-specifikus konténer interfészek támogatását, például a renameat(2) funkciót, az overlayfs-t, az idmapped mountokat a felhasználói névtérben, és névtérdelegáció támogatást a konténerek számára.
  • Scrub hiba napló: A zpool status jelentést készít minden olyan fájlrendszerre, snapshotra és klónra vonatkozóan, amelyet egy megosztott sérült blokk érint. A zpool scrub -e használható az ismert sérült blokkok gyors, célzott javításához, amikor lehetséges.
  • BLAKE3 ellenőrző összegek: A BLAKE3 egy modern kriptográfiai hash algoritmus, amely magas teljesítményre összpontosít. Sokkal gyorsabb, mint a sha256, sha512, és akár 3-szor gyorsabb, mint az Edon-R. A BLAKE3 a javasolt biztonságos ellenőrző összeg.
  • Hibajavító "zfs receive": Ez egy új típusú zfs receive, amelyet használhatunk megrongálódott adatok helyreállításához fájlrendszerekben, snapshotokban és klónokban, amikor adatainak másolata már létezik egy biztonsági másolat küldési folyamataként.
  • Vdev tulajdonságok: A programozható vdev-ek egyedi tulajdonságainak megfigyelését biztosítja.
  • Vdev és zpool felhasználói tulajdonságok: Lehetővé teszi az egyedi felhasználói tulajdonságok beállítását a vdev-eken és zpool-okon, hasonlóan a meglévő zfs adatkészlet felhasználói tulajdonságokhoz.

Teljesítményjavítások

Az OpenZFS 2.2 több fontos teljesítményjavulást is hozott:

  • Teljesen adaptív ARC: Az ARC egységesítése lehetővé teszi az MRU/MFU elosztás és az adat/metaadat megkülönböztetés által előírt mesterséges korlátok lazítását. Ez lehetővé teszi az ARC számára, hogy jobban alkalmazkodjon a dinamikus munkaterhez, és minimalizálja a kézi munkaterheken alapuló beállítások szükségességét.
  • SHA2 ellenőrző összegek: Optimalizált SHA2 ellenőrző összeg implementáció használatát teszi lehetővé hardveres gyorsítással.
  • Edon-R ellenőrző összegek: Az Edon-R változatok újratervezésre kerültek, és optimalizálták a kódot, hogy néhány apró sebességjavítást hajtsanak végre.
  • ZSTD korai megszakítás: A zstd tömörítési algoritmus használatakor azonnal észleli a nem tömöríthető adatokat, elkerülve a felesleges munkát.
  • Előzetes optimalizálások: Kiterjedt I/O előzetes betöltés elemzés és optimalizálás.
  • Általános optimalizálások: Számos teljesítményjavítás az egész rendszerben.

További Információk

Az OpenZFS 2.2 egyértelműen fontos lépés a fájlrendszerek és tárolási rendszerek világában, amely új és fejlett funkciókat hoz az asztalra, miközben folyamatosan optimalizálja a rendszer teljesítményét. Az OpenZFS 2.2 felhasználói számára további lehetőségeket kínál a hatékonyabb és megbízhatóbb adatkezeléshez.

További részletek és a forráscsomag letölthető az újdonságok részletes listáját tartalmazó kiadási oldalról.

Támogatott platformok

  • Linux: kompatibilis a 3.10 - 6.5 rendszermagokkal,
  • FreeBSD: kompatibilis a 12.2-RELEASE-től kezdődő kiadásokkal.