Két biztonsági hiba javításával érkezik a curl project

kami911 képe

A széles körben használt curl és libcurl projekt csapata bejelentette a szoftverek 8.4.0-s verzióját amelyben néhány újdonság mellett két biztonsági hiba javítását is elvégezték. A veszélyesebb a CVE-2023-38545 hiba, amely mindkét eszközt érinti és magas besorolást kapott.

Milyen sebezhetőségeket javítottak a curl 8.4.0 verziójában?

Daniel Stenberg curl egyik fejlesztője jelezte, hogy a már megjelent 8.4.0 verzió egy magas CVE súlyosságú és egy alacsony CVE súlyosságú javítást is tartalmaz.

A magas besorolású CVE-2023-38545 hiba lehetővé teszi a curl számára, hogy túlcsorduljon egy heap alapú pufferben a SOCKS5 proxy kapcsolatfelvétel során. Amikor a curl-t arra kérik, hogy továbbítsa a hosztnevet a SOCKS5 proxy-nak, hogy lehetővé tegye a cím feloldását, és ne a curl végezze el, akkor a hosztnév maximális hossza 255 bájt lehet. Ha a hosztnév hosszabb, mint 255 bájt, a curl helyi hosznévfeloldásra vált, és csak a már feloldott címet továbbítja a proxy-nak. Egy hiba miatt a helyi változó, amely azt jelenti, hogy "a hosztnek hagyja, hogy feloldja a nevet", hibás értéket kaphat egy lassú SOCKS5 kapcsolatfelvétel során, és ellentétben a szándékkal, a túl hosszú hosztnévet másolja a célpufferbe, ahelyett hogy csak a feloldott címet másolná oda.

Részletes lista az újdonságokról:

Ebben a curl kiadásban nincs API vagy ABI változás.

Mi a curl és a libcurl?

A "Client for URL" (vagy "curl") egy sokoldalú, nyílt forráskódú parancssoros eszköz (CLI), amit fájlok átvitelére használnak szerverek között. A curl többféle protokollt ( például SSL, TLS, HTTP, FTP, SMTP és még sok mást) is tud használni, és mögötte a libcurl könyvtár áll, amely több API-t és támogatást biztosít számos hálózati összeköttetést. A fejlesztők és a rendszergazdák gyakran használják azt az API-khoz való kapcsolódáshoz, fájlok letöltéséhez és különböző internetes feladatok közötti automatizáláshoz.

Másrészről, a libcurl a Curl mögötti erőforrás, egy ingyenes, kliensoldali URL átviteli könyvtár, amely támogatja ugyanazt a széleskörű protokollválasztékot. Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy erős adatátviteli funkcionalitást adjanak alkalmazásaikhoz, biztosítva, hogy szoftverük képes legyen kommunikálni a szerverekkel olyan feladatokhoz, mint HTTP kérések küldése, sütik kezelése és az azonosítás kezelése. Ez nélkülözhetetlen eszközzé teszi a webhez kapcsolódó alkalmazások fejlesztése során.

Mi a különbség a curl és a libcurl között?

A libcurl egy fejlesztői könyvtár (rövidítve "lib"), amely lehetővé teszi más programok számára, hogy használják a curl eszközt, míg a "curl" a CLI eszköz vagy frontend, amit egy parancsfájlból vagy parancssoros ablakból futtatnak.

Források: