Megjelent a LibreOffice 7.6.1 Community verziója

kami911 képe

Elérhető a LibreOffice 7.6.1 Community, az önkéntesek által támogatott nyílt forrású irodai programcsomag új hibajavító verziója. A LibreOffice Technology platformra épülő csomag asztali, mobil és felhőalapú környezetekben biztosít számos interoperabilitási fejlesztést a Microsoft zárt fájlformátumaihoz.

Újdonságok

Ez a verzió nagyjából 120 hibajavítást és dokumentumkompatibilitási fejlesztést tartalmaz.

A LibreOffice 7.6 Community első javító verziója, az önkéntesek által támogatott nyílt forrású irodai programcsomag új verziója letölthető a https://www.libreoffice.org/download címről. A LibreOffice Technology platformra épülő csomag asztali, mobil és felhőalapú környezetekben biztosít számos interoperabilitási fejlesztést a Microsoft zárt fájlformátumaihoz. Mivel a 7.4.x verziójú LibreOffice verziók 2023 júniusában elavulttá válnak, a LibreOffice fejlesztői felhívják a figyelmet, hogy ideje frissíteni az újabb, aktívan karbantartott 7.5.x sorozatra, amelyek nagyjából októberig kapnak frissítést. Érdemes már most megvizsgálni a -már megjelent -  LibreOffice 7.6-re való frissítés lehetőségét.

A LibreOffice 7.6 újdonságai többek között a Writer programban új Oldalszám Varázsló segíti az oldalszámak könnyebb beillesztését, a Calc táblázatkezelőben új számformátumokat támogatnak és felhasználói szabályok megtartása más dokumentumba másoláskor, míg az Impresszum és Rajzoló alkalmazásokban új navigációs panel és gazdagabb PDFium import, illetve export lehetőségek várnak. A LibreOffice 7.6 Közösségi verzió főbb újításai között szerepel az érintőtáblákon használható nagyítási gesztusok támogatása, dokumentumtémák és témadefiníciók importálásának és exportálásának lehetősége, valamint a betűtípuskezelés jelentős fejlesztése, különösen a jobbról balra írott, CJK és más ázsiai írásrendek esetében. A termék továbbra is bizonyítja, hogy képes Microsoft Office-ra alternatívaként szolgálni.

Megtekinthető PeerTube-on is.

A LibreOffice újdonságai

A LibreOffice 7.6 izgalmas változtatásai között néhány példa:

Közös újdonságok

 • Támogatás az érintőtáblás nagyítási gesztusokhoz a fő nézetben.
 • Támogatás dokumentum témákhoz, valamint témadefiníciók importálásához és exportálásához ODF és OOXML dokumentumokhoz.
 • Sok javítás történt a betűtípuskezelésben, különösen a jobbról balra író szkriptek, a CJK és más ázsiai ábécék esetében.

A Writer (szövegszerkesztő) újdonságai

 • Új Oldalszám Varázsló az Beszúrás menüben, egyszerű oldalszám beszúrásához a fejlécben/láblécen egy lépésben.
 • A Bekezdés Stílus legördülő menü a Formázó eszköztárban a dokumentumban használt stílusok listáját mutatja, nem pedig az elérhető stílusok teljes listáját.
 • A Képek jegyzékek táblázatok most rugalmasabban generálhatók bekezdés stílusok alapján, nem csak kategóriák vagy objektumnevek alapján.
 • A Bibliográfia bejegyzéseket közvetlenül szerkeszthetjük egy bibliográfia táblázatból, és a bibliográfia jelek alapértelmezés szerint hiperhivatkoznak a megfelelő sorra a bibliográfia táblázatban.
 • Kiemelés használt bekezdés- és karakterstílusokra, valamint közvetlen formázásra a szövegben.
 • Kifejezésellenőrzés: Most már elfogad többszavas szótári elemeket a Hunspell helyesírás-ellenőrzőtől és a saját szótárakból

A Calc (táblázatkezelő) újdonságai

 • Számformátum: Most már támogatott a „?” az ODF exportálásnál egy egész számjegy reprezentálásához, amelyet üresre cserél, ha nem jelentős nulla, és tizedesjegyek a másodperces formátumokban truncation nélkül, mint például [SS].00.
 • Más dokumentumba másolt táblázatok most megtartják a felhasználó által meghatározott nyomtatási tartományt.
 • Az Elrendezési beállítások most dokumentumokkal együtt vannak mentve, és az oldalstílusok exportálódnak, még ha nincsenek használatban.
 • Támogatás rajz stílusokhoz alakzatokhoz és megjegyzésekhez, beleértve egy külön stílust a megjegyzésekhez, amely lehetővé teszi az új megjegyzések alapértelmezett kinézetének és szövegformázásának testreszabását.
 • Új kompakt elrendezés a pivottáblázatokhoz.
 • Az automatikus szűrő támogatja a szín szerinti rendezést. Szín alapján történő szűrés/sorba rendezés számszínformátumok alapján történő beállításokat is figyelembe veszi.
 • A Szöveg Importálás párbeszédablak (CSV fájlként vagy formázatlan szövegként) most tartalmaz egy új lehetőséget a tudományos jelölésű számok felismerésének letiltásához (csak akkor, ha a „Különleges Számok Felismerése” ki van kapcsolva).

Az Impress (bemutatókészítő) és a Draw (rajzoló) újdonságai

 • Új navigációs panel a diavetítés nézet közben történő diaváltáshoz (a lehetőség bekapcsolható a Diavetítés Beállításokban található jelölőnégyzet kipipálásával).
 • Objektumok most elrendezés szerinti listában is szerepelhetnek a Navigátorban, a legfelsőbb objektum a lista tetején.
 • Támogatás szabad szövegjegyzetekhez a PDFium importálás során, plusz támogatás az ecsetvonásokhoz, szabad szövegekhez és sokszögek/polygonvonalakhoz való megjegyzésekhez a PDFium exportálás során.
 • Módosították az automatikus szövegarányosítási algoritmust, hogy a MS Office-hoz hasonlóan működjön. A szövegarányosítás most különválik térarányosításra (bekezdés és sor) és betűarányosításra, ahol a térarányosítás 100%, 90% és 80% lehet, és a betűarányosítás a legközelebbi pontmérethez lesz kerekítve. A vízszintes térközök (felsorolás, behúzás) már nem lesznek átméretezve.
 • Számos fejlesztés történt a betűkezelésben a CJK és arab nyelvek esetében.

A LibreOffice 7.6 fejlesztési ciklusának eddigi változásairól bővebb információt a kiadási megjegyzésekben talál. A kiadás ütemterve itt található.

Ha bármilyen hibát vagy problémát talál ebben a béta verzióban, kérjük, jelezze azokat a LibreOffice Bugzilla hibakeresőjében. Kérjük azonban, ne feledje, hogy ezt a kiadást megelőző verziót csak tesztelésre használja és ne telepítse és ne használja semmilyen produktív munkához.

Letöltés >

Hozzászólások

stray képe

Ez gyors volt háromnap alatt

Ez gyors volt háromnap alatt 7.5.6-ról 7.6.1. wink

 

Viccet félretéve köszi a sok energiát amit a honlapba fektetsz. Sokan vannak akik mint én csak olvassák a tartalmakat de nem aktívak? Milyenek a statisztikák?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ez gyors volt háromnap alatt

#1 Én örülök, ha párbeszéd alakul ki a kommentek között.

 

Nap 800-1500 egyedi látogató van a statisztika szerint.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Install/Uninstall

Sziasztok,

Gondoltam kipróbálom, ezért letöltöttem a csomagot. Eddig WPS Office-t használtam és bevallom rengeteget fejlödött a LO az elmúlt évek alatt. Jelenleg a WPS éa a LO párhuzamosan van feltelepítve a Bunsenlabs linux rendszeremen. A csomagot

sudo dpkg -i *.deb 

utasítással telepítettem, mivel rengeteg deb file-ból állt.

A kérdésem az lenne, ha kijön egy újabb verzió és ezt a csomagot (a distroval szerelt LO nincs feltelepítve) elszeretném távolítani akkor a következő utasítások megfelelőek?

sudo apt purge libreoffice7.6*

Minden törlésre kerül vagy kell-e esetleg valami még?

Köszi :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Install/Uninstall

#2 Ne szedd le, általában elég csak az újakat rátelepíteni...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve