Itt a NetworkManager 1.44 verziója

kami911 képe

Megjelent a NetworkManager 1.44 verziója, ami a népszerű, a legtöbb mai GNU/Linux disztribúcióba beépített hálózati kapcsolatkezelő segédprogram legújabb stabil verziója. A NetworkManager 1.44 több mint hat hónappal és közel 800 kódbeküldéssel a NetworkManager 1.42 után jelent meg, és néhány változást tartalmaz. Az új Network Manager verzióban az ifcfg-rh plugin elavulttá vált, csak hibajavítások lesznek hozzáadva. Az nmtui-ben most már lehetséges a Wi-Fi és WWAN rádió kikapcsolása. Emellett nyomon követik az automatikus csatlakozási próbálkozásokat és figyelmeztetést adnak az nmcli-ben a NetworkManager verzió eltéréséről. Az új hivatkozási beállítások mellett több hibajavítás és fordítási frissítés is érkezett.

Az ifcfg-rh Plugin elavulttá lett nyilvánítva

Az ifcfg-rh plugin elavulttá vált; csak hibajavításokat kap, és nem lesznek új funkciók hozzáadva. Figyelmeztetés jelenik meg a naplóban, ha egy kapcsolat ifcfg-rh formátumban található.

Továbbá, az már meglévő ifcfg-rh kapcsolatok automatikus áttelepítése a keyfile formátumba érdekében, új konfigurációs lehetőséget nyújt, a main.migrate-ifcfg-rh. Az áttelepítés alapértelmezetten le van tiltva, de az alapértelmezett értéket a build időben megváltoztatható a --with-config-migrate-ifcfg-rh-default=yes kapcsoló segítségével. Erősen javasoljuk minden csomagolónak és disztribúciónak, hogy alapértelmezetten engedélyezzék ezt a lehetőséget, mivel az ifcfg-rh már elavultnak tekinthető.

Wi-Fi és WWAN rádió kikapcsolása a nmtui-ban

Az nmtui egy képernyőorientált konfigurációs eszköz a NetworkManager számára. Bár nem olyan hatékony, mint az nmcli, rendkívül hasznos azok számára, akik nem szeretnek parancssor alapú eszközöket használni.

Mostantól lehetséges a Wi-Fi és WWAN rádió kikapcsolása az nmtui kliens segítségével.

Összességében az új NetworkManager 1.44 kiadás jelentős előrelépést jelent a hálózati konfiguráció és kezelés területén, amely segít a felhasználóknak egyszerűen és hatékonyan kezelni a hálózataikat.