Milyen közös újdonságok lesznek a Linux Mint 21.2-ben?

kami911 képe

A Linux Mint 21.2 újdonságai közé tartozik a Slick Greeter frissítése, amely több billentyűzetkiosztást támogat, javul a érintőtábla támogatása, és testreszabható kiosztású virtuális billentyűzetet biztosít. Emellett a Szoftverkezelő frissítést kapott a jobb alkalmazás kiemelés és a Flatpak támogatás révén. A Pix képkezelő frissítése révén pedig jobb teljesítményt, új képeszközöket és támogatást biztosít az új képformátumokhoz. Lássuk részletesen, melyek is ezek az érdekességek, a megújult témakezelés mellett:

Slick Greeter

A Slick Greeter, amely a bejelentkeztető képernyőt és a bejelentkezést biztosító alkalmazás, immáron több billentyűzetkiosztás használatát is támogatja. A képernyő jobb felső sarkában található mutató nyíl egy almenüt nyit ki, amely lehetővé teszi a kiosztások közötti váltást.

Több billentyűzetkiosztás használatának lehetősége

A rendszerben meghatározott kiosztások (/etc/default/keyboard fájlban) könnyű hozzáférhetőség céljából elől jelennek meg a listában. Ezt követően egy almenü felsorolja az összes támogatott kiosztást.

A érintőtábla támogatása is javult. A koppintásra kattintás automatikusan észlelhető és engedélyezett a bejelentkeztető képernyőn.

Az képernyőn megjelenő virtuális billentyűzet használt kiosztása is testreszabható:

Testre szabható kiosztás a virtuális billentyűzeten

A billentyűzettel történő navigációis javult. A nyílgombok használhatók a beírt jelszó szerkesztésére. Egy szemet formázó megjelenítő ikon jelenik meg a jelszó mellett, amikor a jelszóra kattintanak vagy szerkesztik. Ez a megjelenítő használható a jelszó láthatóságának váltására.

Jelszó megjelenítő a bejelentkeztető képernyőn

Több kisebb fejlesztés mellett a Slick Greeter támogatást kapott Wayland munkamenetekhez, LXQT, illetve Pademelon munkamenet jelvényekhez és munkamenet-listát, szükség esetén, egy görgethetően is megjelenít.

Szoftverkezelő

A Szoftverkezelő felhasználói felülete is frissítést kapott:

Jobb alkalmazás kiemelés és felhasználói felület a Szoftverkezelőben

Az ajánlott alkalmazások listája frissítve lett, és most már tartalmaz Flatpakokat is. A pontozási rendszer javult, hogy több láthatóságot biztosítson az új trendi alkalmazások számára.

A Pix képkezelő újdonságai

A Pix eredetileg a gThumb 3.2.8 alapján készült, azonban most a gThumb 3.12.2 verzióján alapul.

Az új gThumb felhasználói felület át lett véve és át lett alakítva. A korábbi eszköztárak és menüsorok helyett, a mostanában jellemzőbb fejlécsávokat és gombokat használ az új alkalmazás. Ez kevésbé nyilvánvaló az új felhasználók számára, de nagyon tiszta és meglehetősen intuitív maradt.

ix 3.0

  • Jobb teljesítmény, gyorsabb kép betöltés, gyorsabb navigáció
  • Támogatás az AVIF/HEIF és JXL formátumokhoz
  • Javított támogatás a GIF, RAW és TIFF képekhez
  • Fejlettebb nagyítás vezérlők
  • Támogatás nagyobb bélyegképek méretéhez: 512, 768 és 1024 képpont.
  • Lehetőség billentyűparancsok beállítására a szűrők aktiválásához.
  • Sablon szerkesztő a különleges kódokkal rendelkező szöveges értékek szerkesztéséhez:
  • parancsok, átnevezési sablonok, nyomtatási fejléc és lábléc, stb.
  • Támogatás színprofilokhoz
  • Javított videolejátszás
  • Új képeszközök: speciális effektek; görbék.
  • Színválasztó
  • Keresés több mappában
  • Testreszabható billentyűparancsok
  • Javított szűrők
  • Meson felépítési rendszer

A Pix-specifikus változtatásokat kiválogatták és újra alkalmazták. Ezek tartalmazzák:

  • Egy intuitívabb alapértelmezett konfiguráció
  • Támogatás a Cinnamon, MATE, Xfce környezetekhez
  • Beállítható sötét üzemmód
  • Támogatás az Xapps kedvencekhez

Megjelenés és életérzés

A Linux Mint 21.2 frissített külsőt kapott. Az operációs rendszer letisztultabbnak és modernebbnek tűnik. Emellett jobban konfigurálható és számos témával van tele.

Mappa ikonok

A mappa ikonok már nem tartalmaznak csíkokat. Ehelyett minden szín szép kétárnyalatos ikonokat kapott.

Íme néhány példa:

Aqua mappák

Rózsaszín mappák

Új színvariánsokat vezettek be népszerű színekhez. Ez itt a Yaru (a Papirusból származó, amely az Ubuntu Yaru témájából inspirálódott):

Yaru mappák narancs témával

A kék és zöld között 7 gyönyörű variáns áll rendelkezésre. Itt van a Teal témát használó Cyan ikonokkal:

Teal témájú Cyan mappák

A Barna és a Homok ugyanaznak a színnek (ugyanaz a színezet) a különböző árnyalatai voltak, így a barna szín eltávolításra került.

Eszköztippek

Az eszköztippek kissé más kinézettel rendelkeztek attól függően, hogy milyen eszközkészletből származtak (GTK2, GTK3, Cinnamon). Ráadásul szürke keretet kaptak, ami nem nézett ki igazán tisztán a sárga hátterük mellett. A különböző GTK verziók és a Cinnamon közötti konzisztencia problémáit javították. Az Adwaita ihlette őket, és nagyobbá, kerekdedebbé és szélesebb margóval rendelkező eszköztippekké tették őket. Az eszköztippek átmeneti elemek, amelyek kiemelnek egy eseményt vagy egy funkciót. Szépeknek és feltűnőeknek kell lenniük.
 Kiemelt eszköztippek

A Cinnamonban egy kis térköz hozzáadásával szétváltak az alkalmazásokat és az eszköztippeket, hogy ne ragadjanak a panelhez.

Címsorok

A címsor-gombokat átrendezték.

Újrarendezett címsávok gombjai

Mono ikonok

Itt van egy „Másolás” menüelem, amely egy szimbolikus ikont használ:

Szimbolikus ikonok alkalmazkodnak a hátterükhöz

Az ikon színe feketről fehérre változik, amikor a menüelemre rámutatunk. Mindig illeszkedik a címke színéhez.

Itt van ugyanez a menüelem, egy mono ikont használva:

Hagyományos ikonok nem

Ez az ikon nem szimbolikus. Ez egy egyszínű ikon, amely úgy jelenik meg, ahogy kinéz. Nem változik színe dinamikusan, és nem illeszkedik a címkével.

Annak érdekében, hogy megelőzzék az ilyen jellegű problémákat, az általunk fejlesztett összes alkalmazás és projekt szimbolikus ikonokat használ. Ez biztosítja, hogy jól nézzenek ki bármilyen témával, legyen az sötét, világos vagy vegyes témájú.

Eddig a Mint-Y monokróm ikonokat biztosított. Ez lehetővé tette, hogy azok az alkalmazások, amelyek még mindig nem használnak szimbolikus ikonokat, modern megjelenést kapjanak a monokróm ikonokkal. Ez azonban némi költséggel járt. Először is, csak a világos témákkal működött, így minden színvariánsnak duplikálva kellett lennie, hogy mindkettőt tartalmazza, világos és sötét ikon témát. Másodszor, függetlenül attól, hogy mi történt, ez nem működhetett olyan témákkal, amelyek sötét és világos elemeket kombináltak (például a Mint-Y-Legacy-Darker vagy az Arc-Darker).

Ez itt a Transmission, az egyike azon kevés alkalmazásnak, amelyek még mindig nem használnak szimbolikus ikonokat. Jól nézett ki, mert a Mint-Y monokróm ikonokat biztosított, amelyek hasonlóak a szimbolikus ikonokhoz... de ez az alkalmazás ugyanazokkal a témakompatibilitási problémákkal rendelkezik, mint fentebb.

Transmission a mono ikonokkal

A Linux Mint 21.2-ben eltávolításra kerültek az összes monokróm ikon és minden sötét ikon téma. Azokban az alkalmazásokban, amelyek még mindig ezeket használják, a teljes színű ikonok most az Adwaitához alapértelmezés szerinti beállítást kapják.

Transmisssion az Adwaita ikonokkal

Az, hogy jobban néznek-e ki vagy sem, szubjektív, de legalább ez lehetővé teszi az alkalmazások kompatibilitását bármilyen vezérléstémával.

XDG Desktop Portal támogatás

Az XApp-okkal együttműködő XDG Desktop Portal támogatást kapott a Cinnamon, a MATE és az Xfce asztali környezetek. Ez jobb kompatibilitást biztosít az asztali környezetek és a nem natív alkalmazások, például a flatpakok vagy a libhandy, illetve libadwaita használó GNOME alkalmazások.

Ezek az alkalmazások így képernyőképeket készíthetnek és támogathatják a sötét üzemmódot is. Ennek eredményeként a sötét üzemmód globális beállítássá válik, amelyet a cinnamon-settings (Cinnamon esetén) vagy a mintdesktop (MATE és Xfce esetén) segítségével lehet beállítani.

A sötét üzemmód beállítása érinti az azt támogató alkalmazásokat, és lehetővé teszi a következő három lehetőség közül való választást:

  • Világos mód előnyben részesítése.
  • Sötét mód előnyben részesítése.
  • Az alkalmazások döntsék el.

Számos alkalmazás támogatja ezt a beállítást, néhány alapértelmezetten világos módban indul (például: Firefox, Xed, Thingy, Xreader), míg mások sötét módban (például: Xviewer, Pix). A beállítást támogatják továbbá számos Flatpak és GNOME LibAdwaita alkalmazás is.

Warpinator

A Warpinator arra tervezték, hogy a felhasználók minél könnyebben és telepítés nélkül fájlokat osszanak meg a helyi hálózaton. Bár a helyi hálózathoz való hozzáférés maga is korlátozottan vagy monitorozottan kellene, hogy legyen elérhető, miután csatlakozott hozzá, láthatja és interakcióba léphet más Warpinator-t futtató eszközökkel.

A SUSE biztonsági csapata nemrég átnézte kódbázist és néhány aggályt emelt ki. Ezután megbeszélések zajlottak, és döntések születtek a Warpinator biztonságának megerősítése érdekében.

A felmerült biztonsági hibákat (CVE-2022-42725) javították annak érdekében, hogy megakadályozzák a fájlok esetleges írását a letöltési könyvtár kívülre egy rosszindulatú távoli Warpinator példány esetén.

Az alkalmazás határozatlan ideig történő nyitva tartásához vagy automatikus indításához szükség lett egy csoportkód beállítására. Csak azon számítógépek láthatják egymást, amelyek ugyanazt a csoportkódot osztják, és az ő kommunikációjuk titkosított. Ezt az intézkedést azért hozták, hogy megakadályozzák, hogy egy rosszindulatú Warpinator másolat álruhában másnak tűnjön a hálózaton, és átviteleket kezdeményezzen, különösen olyan esetekben, amikor a célszemély példánya automatikusan elfogadja a bejövő kéréseket.

Az emberek, akik időnként lazán szeretnének fájlokat megosztani, előzetes kommunikációval egyeznek meg az időzítésről és arról, hogy pontosan mit osztanak meg. Egyszerre indítják a példányaikat és az előre megegyezettek szerint várják a fájlokat. Ebben a forgatókönyvben a telepítési követelmények hiánya fontos, és nincs jelentős igény a csoportkódra.

A jövőbeni lehetséges hibák vagy biztonsági problémák felkészülésére olyan változtatásokat hajtottak végre, amelyek teljesen elkülönítik a Warpinatort a fájlrendszerből, és technikailag lehetetlenné teszik, hogy az érkeztetési mappán kívül bárhova máshova írni tudjon az alkalmazás.

A Warpinator támogatást kapott a landlock és a bubblewrap technológiákhoz. Ezeket a technológiákat arra használták, hogy garantálják a mappák elkülönítését, gyakorlatilag technikailag lehetetlenné téve a Warpinator számára, hogy a dedikált letöltési mappán kívülre írjon.

A Warpinator számos különböző módon és környezetben használható. Legyen szó egy irodáról biztonságos hálózattal és számos számítógéppel, amelyek egymásnak bíznak és folyamatosan nyitottak a fájlátvitelre... vagy egy nyilvános wifi hálózatról, ahol két barát laptopja kapcsolódik egymáshoz, vagy ahogy korábban említettük, te magad küldesz fájlokat magadnak egy okostelefonról, egy Steam Deck-ről vagy egy másik eszközről. A Warpinator mindenkinek működjön, és lehetőleg olyan biztonságos legyen, amennyire csak lehetséges olyan környezetekben, ahol a biztonság előzetesen beállításra került (csoportkód, automatikus indítás, bejövő kérések automatikus elfogadása stb.), és ne igényeljen konfigurációt azokban az esetekben, amikor a felhasználók előzetesen kommunikálnak egymással, és nem támaszkodnak a hálózatra a kölcsönös bizalom kialakításában.

Egyéb fejlesztések

  • A Blueman frissítve lett a 2.3.5-ös verzióra.
  • A Linux Mint 21.2 teljes támogatást nyújt a HEIF és AVIF képfájlokhoz.
  • Az Adobe Illustrator dokumentumokat támogatja az Xreader, a Dokumentum Megtekintő.
  • A Mint-Y-Legacy átkeresztelték Mint-L-re. Ha szereted a "Sötétebb" témákat, soha nem volt még könnyebb kiválasztani őket. És most, hogy a mono ikonok eltűntek, kompatibilis a teljes színű alkalmazásokkal.
  • A Folder-color-switcher többé nem próbálja meg találgatni az ikonok színét a témájuk neve alapján. A szín illesztések meghatározása megtalálható az /usr/share/folder-color-switcher/colors.d/ könyvtárban.
  • Az Xreader alapértelmezetten oldalmódban indul egy maximált ablakkal.
  • Az Nvidia offload funkciót mostantól a libxapp kezeli, és a switcheroo-ra bízza. Ezt a Cinnamon és a mintmenu használja.

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 21.2 lenyűgöző háttérkép-gyűjteményt nyújt a következő emberektől: Bruno Fantinatti, Bilal Mansuri, Jonathan Gallegos, Julius Rinke, Kazuki Taira, Lorenzo Herrera, Mike Enerio, Markos Mant, Masahiro Miyagi, Mohamed Nohassi, Marek Piwnicki, Nguyen Dang Hoang Nhu, Pawel Czerwinski, Tim Gouw, Timon Studler és Vanessa Friedl.

 

Hozzászólások

Balazs_B képe

Szuper!

Nagyon szuper!
A Mint tovább menetel.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)