Megjelent a VirtualBox 7.0.10-es verziója

kami911 képe

Az Oracle kiadta a VirtualBox 7.0.10-es verzióját, mely az legfrissebb stabil verziója az általa készített nyílt forrású, ingyenes és több platformot támogató virtualizációs szoftvernek. A VirtualBox egy hatékony x86 és AMD64/Intel64 vállalati és otthoni használatra szánt virtualizációs termék. A VirtualBox nem csak egy rendkívül gazdag funkciójú, nagy teljesítményű alkalmazás a vállalati ügyfelek számára, hanem az egyik olyan professzionális megoldás, amely a GNU General Public License (GPL) 2. verziójának feltételei szerint nyílt forráskódú szoftverként szabadon elérhető. A VirtualBox 7.0.10-es verziója három hónappal az előző kiadás, a VirtualBox 7.0.8 után került kiadásra. Az új verzió frissítésének legfontosabb eleme, hogy megjelent Linux 6.4 és a hamarosan megjelenő 6.5 kernel verziók támogatását vezeti be. Ezenkívül a program továbbfejlesztett támogatást nyújt a Red Hat Enterprise Linux 8.8, és a Red Hat Enterprise Linux 9.3 verzióihoz is. Eközben javították, a futó gépek állapotlekérdezését, a PulseAudio kezelését, valamint a macOS 13.3 Ventura támogatását, illetve a Windows 11 vendégek támogatását is.

Jelenleg a VirtualBox Windows, Linux, Macintosh és Solaris hosztokon fut, és számos vendég operációs rendszert támogat, többek között, de nem kizárólagosan a Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4, 2.6, 3.x és 4.x), Solaris és OpenSolaris, OS/2 és OpenBSD rendszereket.

A VirtualBox-ot aktívan fejlesztik, gyakori kiadásokkal, és egyre bővül a funkciók, illetve a támogatott vendég operációs rendszerek és a platformok listája, amelyeken fut.

Az új VirtualBox verzió számos újítást tartalmaz a Linux rendszerekhez is. Például lehetővé teszi a a Linux gazda- és vendéggépek jobb állapotellenőrzést, amikor a kernelmodulokat alá kell írni. Az audiót is javították, hogy a PulseAudio háttérrendszert használja, amikor a pipewire-pulse fut, ahelyett, hogy az ALSA hangezenetre térne vissza.

A VirtualBox 7.0.10 kiadása Linux vendég kiegészítések területén általános javításokat vezet be a telepítőben, javít egy problémát, amikor a vboxvideo modul újratöltése kernel pánikot okozott néhány vendéggépben, és javít egy problémát, amikor a kernelmodulok minden induláskor újraépültek vendégeknél, amelyeken nincs X11 telepítve.

Több figyelemre méltó változtatás között szerepel az OpenGL 4.1 kezdeti támogatása, a TPM 1.2-vel konfigurált virtuális gépek támogatásának javítása, az általános javítások bevezetése az OCI és GUI területén, a macOS 13.3 Ventura támogatásának javítása, valamint a Windows 11 vendégek támogatásának javítása.

Különböző hibákat is orvosoltak, beleértve a elindított vendéggép első argumentumának kezelését, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára az explicit megadását az új --arg0 opcióval, ami visszaállítja a korábbi VirtualBox verziók viselkedését. Javították továbbá a --ignore-orphaned-processes paraméterrel kapcsolatos problémát, valamint a hibát, amely az Intel gazdagépeknél okozott túl sok naplóbejegyzéseket, amikor a lapozó táblákat bejárták és egymásba ágyazott virtuális gépeket futtattak.

A VirtualBox fő verziónak újdonságai voltak

A VirtualBox 7.0-s verzió bő két és fél évvel a Virtualbox 6.1 után jelent meg és olyan érdekes funkciót hozott, mint a teljesen titkosított virtuális gép. Tehát mostantól nem csak a lemez, hanem naplófájlok és állapotmentések is is titkosítottak lehetnek Egyelőre kizárólag parancssorból érhető el ez a funkció. A 3D alrendszert teljesen új implementációt kapott, amely WIndows-on DirectX 11-en alapul, míg nem Windows gazda gépeken a Proton/Wine világból ismert DXVK alrendszert használja. A TPM 1.2 és 2.0 virtuális eszközök telepítése megnyitja az utat a tökéletes Windows 11 vendéggép telepítések előtt, a virtuális AMD és Intel IOMMU eszközök kezelése pedig leegyszerűsíti a vendég gépek közvetlen hardverhasználatát. Az IOMMU a memóriavezérlő egyik összetevője, amely az eszköz virtuális címeit fizikai címekre fordítja.Az IOMMU DMA újratérképezési funkciója szükséges a VMDirectPath I/O működéséhez. A passthrough PCI funkció által küldött DMA-tranzakciók a vendég operációs rendszer fizikai címeit hordozzák, amelyeket az IOMMU-nak kell lefordítania a hoszt fizikai címeire. A hardveresen támogatott I/O MMU virtualizáció, amelyet Intel processzorokban Intel Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d), AMD processzorokban pedig AMD I/O Virtualization (AMD-Vi vagy IOMMU) néven emlegetnek, egy olyan I/O memóriakezelési funkció, amely az I/O DMA átvitelek és az eszközmegszakítások újratérképezését végzi. Ez a funkció (szigorúan véve a lapkakészlet, nem pedig a CPU funkciója) lehetővé teszi, hogy a virtuális gépek közvetlen hozzáféréssel rendelkezzenek a hardveres I/O eszközökhöz, például a hálózati kártyákhoz, a tárolóvezérlőkhöz (HBA-khoz) és a GPU-khoz. A videórögzítés mostantól Vorbis-t használ alapértelmezett hangformátumként a WebM konténerekhez. Az EFI Secure Boot támogatás hozzáadása is fontos lépés a kompatibilitás magasabb szintre emelésében.

Fejlesztések

Ez egy hibajavító kiadás:

  • OCI: Általános javítások bevezetése.
  • VMM: Javított lassú teljesítmény a macOS Ventura 13.3-cal (hibajelentések: #21563, #21596).
  • VMM: Javított hiba a lapozó táblák bejárásakor, amikor egymásba ágyazott virtuális gépeket futtatunk, ami a felszabadítási napló túlterheléséhez vezetett (csak Intel gazdagépek esetén, hibajelentés: #21551).
  • GUI: Általános javítások bevezetése.
  • TPM: Javított összeomlás, amikor egy virtuális gépnek konfigurált TPM verziója 1.2 (hibajelentés: #21622).
  • 3D: Kezdeti támogatás az OpenGL 4.1-hez.
  • 3D: Különböző grafikai problémák javítása a Windows 11 vendégek esetében (hibajelentések: #21136, #21515).
  • Guest Control/VBoxManage: Javított "--ignore-orphaned-processes" paraméter.
  • Guest Control/VBoxManage: Javított viselkedés a megkezdett vendégfolyamat első argumentumának kezelésekor: Most már explicit meg lehet adni a "--arg0" opcióval. Ez visszaállítja a korábbi VirtualBox verziók viselkedését.
  • Audio: A PulseAudio háttérrendszer használata, amikor a pipewire-pulse fut, ahelyett, hogy az ALSA-ra térne vissza (hibajelentés: #21575).
  • NAT: Az UDP proxy időkorlátjának beállítása 18-21-ről 21-24-re, hogy tiszteletben tartsa a szándékolt 20 másodperces időkorlátot (hibajelentés: #21560).
  • Linux gazdagép: Kezdeti támogatás az Indirect Branch Tracking-hez (hibajelentés: #21435).
  • Linux gazdagép: Kezdeti támogatás a 6.5 kernelhez (MEGJEGYZÉS: A vendég kiegészítések még nem támogatják a 6.5 kernelt).
  • Solaris gazdagép: Általános javítások bevezetése a telepítő területen.
  • Linux gazda és vendég: Jobb állapotellenőrzés, amikor a kernelmodulokat alá kell írni.
  • Linux gazda és vendég: Kezdeti támogatás a RHEL 8.8-hoz (hibajelentés: #21692), 8.9-hez (hibajelentés: #21690) és 9.3-hoz (hibajelentések: #21598 és #21671) kernelverziókhoz.
  • MacOS gazda és vendég: Általános javítások bevezetése a telepítő területen.
  • Windows gazda és vendég: ECDSA támogatás bevezetése (hibajelentés: #21621).
  • Linux vendég kiegészítések: Javított probléma, amikor a kernelmodulok minden induláskor újraépültek, amikor a vendégrendszeren nincs X11 telepítve.
  • Linux vendég kiegészítések: Kezdeti támogatás a 6.4 kernelhez.
  • Linux vendég kiegészítések: Javított probléma, amikor a vboxvideo modul újratöltése kernel pánikot okozott néhány vendégrendszerben (hibajelentés: #21740).
  • Linux vendég kiegészítések: Általános javítások bevezetése a telepítő területen.
  • Windows vendég kiegészítések: Általános javítások bevezetése a grafikus illesztőprogramok területén.

(változásnapló)

A VirtualBox beszerzése

https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads amihez érdemes feltenni az itt elérhető Extension Pack-ot is: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

A VirtualBox fellelhető a Linux Mint tárolóiban virtualbox-ose néven, de egy régebbi verzióban. A VirtualBox kipróbálásához az rendszerben lévő verzió is tökéletes.

További információk: https://www.virtualbox.org

(forrás)

Hozzászólások