Itt a PeppermintOS rendszer Debian 12-re épülő verziója

kami911 képe

A Peppermint OS csapata bejelentette a legújabb, Debian GNU/Linux 12 „Bookworm” operációs rendszer sorozaton alapuló ISO-lemezképek letölthetőségét.

A frissített csomagok mellett a Peppermint OS új kiadása több fejlesztést és frissített dizájnt tartalmaz. Ide tartozik az új logó, egy új téma a Plymouth boot splash képernyőhöz, valamint új Marawaita témák és Tela ikonok. Ezen kívül a Üdvözlőképernyő és a Peppermint Hub is frissült a felhasználói visszajelzések alapján. A Kumo egyszerűsített grafikus felületet kapott, és mostantól a Lua programozási nyelvet használja. A neofetch pedig a logó nélküli alapértelmezett kimenetet kapta. A Debian 12 alapú Peppermint OS kiadással együtt frissített Calamares grafikus telepítő érkezik. Így már nem fog csomagokat letölteni és telepíteni a telepítés során, mivel az időbe telik, hogy befejeződjön a telepítés folyamata. Emellett a Peppermint dokumentáció is frissítésre került.

A meglévő Peppermint OS felhasználók tudnak frissíteni a jelenlegi Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” alapú telepítéseiket a Debian GNU/Linux 12 „Bookworm” alapú új verzióra a Debian frissítési folyamatán keresztül, ami azzal jár, hogy az új verzióhoz tartozó tárolókat kell beállítani. Másik lehetőségként használhatják a Peppermint OS frissítési eszközét, amely frissíti a Peppermint eszközöket is. Azonban ennek az eszköznek még mindig dolgoznak a fejlesztésén, és jelenleg nincs konkrét megjelenési dátuma.

Addig is, ha telepíteni szeretné a Peppermint OS-t a személyes számítógépére, a hivatalos weboldalról vagy az alábbi közvetlen letöltési linkekről már most letöltheted az új ISO képeket 64-bites vagy 32-bites rendszerekhez.

A Peppermint OS továbbá kínál Devuan alapú ISO képeket is, amelyek nem tartalmazzák a systemd init rendszert. Azonban ezek még mindig az előző Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszer sorozaton alapulnak, és egy kicsit több időre van szükség ahhoz, hogy felfejlesszék őket a Debian GNU/Linux 12 „Bookworm” operációs rendszer alapra.

A Peppermint OS célja, hogy könnyűsúlyú disztribúciót kínáljon a Linux közösség számára mindennapi használatra, alapértelmezetten a Xfce 4.18 asztali környezettel.  Az új kiadás jelentős frissítéseket és fejlesztéseket hoz az alapvető komponensekben, valamint a felhasználói élmény javítására fókuszál. A csapat figyelembe veszi a felhasználói visszajelzéseket, hogy még jobb és kényelmesebb legyen a Peppermint OS használata.

Ha kedvet kapott a PeppermintOS futtatásához a systemd init rendszer nélkül, akkor az új Devuan-alapú ISO-képeket már most letöltheted a hivatalos weboldalról vagy az alábbi közvetlen letöltési linkek segítségével 64 bites és 32 bites hardverarchitektúrákra egyaránt.

Letöltés

  Debian alap (bookworm) Devuan alap (chimaera)
64 bit SourceForgesha512 ellenörzőösszeg SourceForgesha512 ellenörzőösszeg
32 bit SourceForgesha512 ellenörzőösszeg SourceForgesha512 ellenörzőösszeg