Bejelentette a LibreOffice a GSoC projektjeit

kami911 képe

A LibreOffice bejelentette a Google Summer of Code (GSoC) 2023-as projektjeinek kiválasztását. A projektek célja, hogy új funkciók és fejlesztések bevezetésével válaszoljanak a felhasználók igényeire. A közelgő fejlesztések között a LibreOffice jövőbeli kiadásai tartalmazni fogják az APNG (Animated PNG) import, illetve export támogatását, amely egy fejlettebb animált formátumot kínál a GIF-képekhez képest megnövelt színekkel és részleges átlátszósággal.

Egy másik izgalmas fejlesztés a láthatáron az „Beállítások” párbeszédablakon belüli keresőmező bevezetése. Ennek a kiegészítésnek az a célja, hogy egyszerűsítse a különböző beállítások megtalálását és egyéni preferenciák szerinti konfigurálását. Ezzel az új funkcióval a LibreOffice felhasználói kényelmesen és intuitív módon navigálhatnak majd a lehetőségek széles skáláján, növelve ezzel általános termelékenységüket és testreszabási lehetőségeiket. Javított PGP/GPG titkosítási támogatás is készül, és a fejlesztőcsapat egyszerűsíteni fogja a dokumentumok titkosításához szükséges megfelelő kulcsok megtalálásának folyamatát, ami felhasználóbarátabb élményt eredményez. A megvalósítás a teljesítmény optimalizálására is összpontosít majd az aszinkron lekérdezés bevezetésével.

A folyamatos integrációs lánc hatékonyságának erősítése érdekében a LibreOffice gépi tanuláson alapuló tesztkiválasztási módszert fog alkalmazni. Ez a megközelítés jelentősen csökkenti a tesztelési terhelést, miközben biztosítja a tesztek hatékony végrehajtását. A gépi tanulási algoritmusok kihasználásával a LibreOffice célja, hogy javítsa szoftverei általános stabilitását és minőségét. Végül, az Writer's UNO API fejlesztésére irányuló folyamatos erőfeszítések részeként a LibreOffice C++ nyelven írt egységtesztek bevezetését tervezi. Az eredetileg Java nyelven írt és az OpenOffice.org-tól származó egységtesztek jelentős átalakításon mennek keresztül a kompatibilitás, a teljesítmény és a megbízhatóság javítása érdekében. Ez a változás tovább erősíti a LibreOffice elkötelezettségét egy robusztus és funkciógazdag irodai csomag biztosítása mellett.

Ezeket az új funkciókat és fejlesztéseket a diákok a Google Summer of Code 2023 során fogják kifejleszteni, és a tervek szerint a LibreOffice jövőbeli kiadásaiba is bekerülnek. A felhasználók valószínűleg 2024-ben kapják majd meg ezeket a fejlesztéseket. Egyelőre kaphatunk egy kis ízelítőt abból, hogy mi vár ránk az egyik legnépszerűbb nyílt forráskódú irodai programcsomag fejlesztései közül.

Hozzászólások

Ha, ha, ha

"Egy másik izgalmas fejlesztés a láthatáron az „Beállítások” párbeszédablakon belüli keresőmező bevezetése."
Az Androidnál erre már régen ráizgultak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ha, ha, ha

#1 szerintem ez egy hasznos funkció, Androidon is használom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha, ha, ha

#1.1 Egyetértek! Nagyon hasznos, mert sokszor egy beállítás nem ott van, ahol a neve alapján keresné az ember.
A programozók nagyon leleményes emberek.

Az Always On Display (AOD) kikapcsolását hiába keresi az ember az Zárolt képernyő > AOD beállításai közt, mert az túl egyszerű lenne. Ahhoz el kell látogatni az Akkumulátor > Energiatakarékosság lapra.

De legjobban az Akkumulátorvédelem van eldugva.
Sokan nem is hallottak róla, pedig minden második telefonnal foglalkozó cikk arról szól, hogy mentsük meg a Földet, és keljünk fel hajnali 2-kor, és húzzuk ki a töltőt.

Pedig van egy beállítás, ami korlátozza a töltést, és 85%-ra, (ami állítólag az ideális,) és lekapcsolja a töltést. Tehát akár egy hétig is a töltőn hagyhatjuk, nem lesz semmi baja, és a töltőáram sem fogja pörgetni a villanyórát.

Ezt néha kikapcsolom, ha tudom, hogy sokat fogom használni a telót.
De hiába keresném az Akku- és eszközkarbantartónál.
Ott mindenféle grafikonok vannak, meg néhány baromság. Például a Szoftverfrissítés letöltésének módja, ami persze nem a Szoftverfrissítésnél van, ahol kellene lennie.

(Hmm. Lehetne egy második beállítási lehetőség is, ami 99%-nál kapcsolja le a töltést, és lehetne ez alapértelmezett is, tehát mindenképpen kapcsoljon ki a töltés, és akkor nem is kellene ilyen második lépcső.
Ez jó lenne az akkunak, a töltőnek, és rengeteg pénz meg tudnánk így spórolni. Szerintem évente akár 10-20 forintot is.)

Ahhoz, hogy eljussunk a beállításhoz, rá kell nyomnunk Az Akkumulátor töltöttségét mutató grafikonra, vagy sorra, és ez egyáltalán nem magától értetődő. Nem úgy néz ki, mint egy menüpont.
Aztán, ha jó sokat görgetünk lefelé, megtaláljuk a További akkumulátorbeállításokat, és akkor már csak egy kattintásra vagyunk attól, hogy rátaláljunk erre a fontos beállításra.
(Hasonlóképpen érdemes rákattintani a Tárhely, és a Memória statisztikára is, mert azok is menüpontok)
Ezek a beállítások persze telefononként eltérő helyen vannak, mert úgy sokkal jobb.

Erről az egészről eszembe jut egy rég elfelejtett Linux feature.
Valamikor 2010-körül, azt hiszem, hogy az Ubuntuban, ha a"Startmenüben", (mert akkor még nem volt Unity) beírtunk a keresőbe egy programnevet, vagy mondjuk azt, hogy player, és az nem volt telepítve, vagy nem volt olyan, akkor felugrott egy ablak, és felkínálta a telepíthető programokat. Adott egy listát!!!
Ha ott rákattintottunk, máris elindult a telepítés.
Emlékszik erre valaki?
Mikor számoltak le ezzel, és miért?
Vajon ez miért nem alapvető tulajdonsága minden Menünek?

A Terminal felajánlja a telepítési parancsot, ha olyan programot akarunk indítani, ami nincs telepítve.
$ testdisk
"testdisk” parancs nem található, de telepítheti így: sudo apt install testdisk

Úgy látszik, a Terminálban lehet ilyen, de a felhasználói felületem már nem.

Linux for human beings

Na ezért is írtam, hogy hurrá, újra feltalálták a meleg vizet. És úgy tálalják, hogy ez egy forradalmian nagy újítás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha, ha, ha

#1.1.1 Egyszer, ha lesz sok időm, összeírom a Linux rég elfelejtett lehetőségeit.
Csak az a baj, hogy már én is elfelejtettem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha, ha, ha

#1.1.1

De legjobban az Akkumulátorvédelem van eldugva.
Sokan nem is hallottak róla, pedig minden második telefonnal foglalkozó cikk arról szól, hogy mentsük meg a Földet, és keljünk fel hajnali 2-kor, és húzzuk ki a töltőt.

Pedig van egy beállítás, ami korlátozza a töltést, és 85%-ra, (ami állítólag az ideális,) és lekapcsolja a töltést. Tehát akár egy hétig is a töltőn hagyhatjuk, nem lesz semmi baja, és a töltőáram sem fogja pörgetni a villanyórát.

Az enyém ráadásul nem csak ezt tudja. Hanem ha ráteszem este a töltőre, akkor nem kezdi el azonnal tölteni, hanem valamikor hajnalban kezdi el, hogy pont akkora legyen feltöltve, amikorra az ébresztő be van állítva.

Bár ez sem akadályozta meg, hogy ne fújódjon fel az aksi, és feszítse szét a telefont. Mivel tokban volt, ez nem is látszott. Annyi volt, hogy egyszercsak nem töltött. Elvittem szerelőhöz, az kivette a tokból, és szétesett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha, ha, ha

#1.1.1.2 Hogy "pont akkora legyen feltöltve, amikorra az ébresztő be van állítva."
Mint a kenyérsütő gép. Kellemes dolog a frissen sült kenyér illatára ébredni 4 órakor, kivéve, aki csak 6-kor akar kelni a családból.
Gondolom, smart kávéfőtő is létezik.

Amúgy ez a funkció elég kétélű dolog. Én például nagyon sokszor állítom be az ébresztőt akkor is, amikor nem alszom. Ha ilyenkor felrakom töltőre, majd hirtelen el kell mennem, és lekapom a töltőről a lemerült telót, az nem nagy élvezet.
Nem mondom, hogy nem jó dolog, és biztosan ki is kapcsolható ez a lehetőség, de a rengeteg smart készülék rengeteg smart funkciójának észben tartásához nekem már kellene egy személyi titkárnő, de a nejem nem engedi.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha, ha, ha

#1.1.1.2.1 :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve