A jelentősebb mobil felületekkel érkezik az új postmarketOS

kami911 képe

Egy teljesen új postmarketOS kiadás jelent meg, amelynek verziója v23.06. Mint általában, ez is az Alpine kiváló upstream fejlesztéseinek legújabb iterációján alapul. Erről bővebben a 3.18-as kiadási megjegyzésekben olvashat. A postmarketOS 23.06 kiadás nagy újdonsága, hogy ez első kiadás, amely tartalmazza a GNOME Shell UI (GNOME Mobile) grafikus felületet a támogatott telefonok és tabletek számára. Ez a kiadás tartalmazza tehát a GNOME Shell on Mobile 44-et, amely jelentősen fejlesztett GNOME Software csomagkezelőt tartalmaz. A KDE Plasma Mobile 5.27.5, a GNOME-alapú Phosh 0.27 és az Sxmo 1.14.0 a többi alapértelmezetten támogatott és a postmarketOS 23.06 kiadásban támogatott grafikus felületek között található. Fontos megjegyezni, hogy a Phosh 0.27 felület alapértelmezetten tartalmazza az Evince dokumentumkezelőt is.

A postmarketOS egy olyan operációs rendszer, amely Linux-rajongók számára készült. Ez a rendszer a hackereknek, bütykölőknek és technikailag jártas embereknek szól, akik érdeklődnek a mobil eszközeik határainak feszegetése iránt, és többet szeretnének kihozni a gyári operációs rendszerükön elérhető lehetőségekből: több szabad szoftver, mainline kernel, szoftverfrissítések a hardver meghibásodásáig, jobb adatvédelem, kevésbé zavaró funkciók stb.

A cél az, hogy a postmarketOS használható legyen a nem technikai háttérrel rendelkező emberek számára is, de ez még nem valósult meg teljesen. Először az használhatósági és leginkább a stabilitási problémákat kell megoldani. Ha olyan operációs rendszert keresel, amely használhatóságban vetekszik az iOS vagy az Android rendszerekkel, akkor jelenleg ez a projekt nem neked való. A postmarketOS legjobb élményét akkor fogod megtapasztalni, ha időt szánsz a rendszer működésének megismerésére, saját magadnak testreszabod, és hozzájárulsz a fejlesztéshez és/vagy teszteléshez.

A postmarketOS által elérhető lehetőségek attól függnek, hogy milyen eszközön futtatod. Ha most ismerkedsz a Linux rendszerekhez mobil eszközön, érdemes beszerezned egy használt SDM845 vagy MSM8916 alapú eszközt.

A postmarketOS, azaz pmOS egy olyan rendszer, amelyet elsősorban a régi, már nem támogatott okostelefonok számára terveztek, hogy tovább használhassák őket, így kímélve a pénztárcánkat és a környezetünket is. A pmOS egy Linux alapú rendszer, amely lehetővé teszi a régi okostelefonok számára a legújabb szoftverek használatát. A pmOS célja, hogy minél több régi okostelefont tartsanak életben, miközben ugyanakkor biztosítja a felhasználóknak azt a kényelmet és azokat a funkciókat, amelyeket az újabb okostelefonok kínálnak. A pmOS-t úgy tervezték, hogy könnyen telepíthető legyen, és a lehető legkevesebb erőfeszítést igényelje a felhasználótól.

Az Alpine Linux 3.18 operációs rendszer legújabb verzióján alapuló postmarketOS 23.06 a GNOME Shell UI (GNOME Mobile) grafikus felületet hozza el támogatott telefonokra és tabletekre. Ebben a kiadásban megtalálható a GNOME Shell on Mobile 44, amely jelentős fejlesztéseket hoz a GNOME Software csomagkezelővel. A postmarketOS 23.06 verzióban alapértelmezetten támogatott és telepített grafikus felületek közé tartozik a KDE Plasma Mobile 5.27.5, a GNOME-alapú Phosh 0.27 és az Sxmo 1.14.0. Fontos megjegyezni, hogy a Phosh 0.27 felület alapértelmezetten tartalmazza az Evince dokumentumkezelőt is.

A postmarketOS 23.06 további érdekes változásai közé tartozik a működő USB tethering, a háttérvilágítás vezérlése és az audio támogatás a PineBook Pro esetében, a telepítőképekben pedig a jelszavak támogatása 6 karakter hosszúságúra változott, az alapértelmezett nyelvi környezet pedig en_US.UTF-8 lett a C.UTF-8 helyett.

A postmarketOS támogatja számos eszközt, többek között az ASUS MeMo Pad 7, Arrow DragonBoard 410c, BQ Aquaris X5, Lenovo A6000, Lenovo A6010, Motorola Moto G4 Play, Nokia N900, ODROID HC2, OnePlus 6, OnePlus 6T, PineBook Pro, PinePhone, PinePhone Pro, RockPro64, Purism Librem 5 és SHIFT6mq eszközöket.

Emellett támogatott eszközök közé tartozik a Samsung Galaxy A3 (2015), Samsung Galaxy A5 (2015), Samsung Galaxy S III (GT-I9300 és SHW-M440S), Samsung Galaxy S4 Mini Value Edition, Samsung Galaxy Tab 2 7.0", Samsung Galaxy Tab A 8.0, Samsung Galaxy Tab A 9.7, Wileyfox Swift, Xiaomi Mi Note 2, Xiaomi Pocophone F1 és Xiaomi Redmi 2.

Azok, akik rendelkeznek az fent felsorolt támogatott eszközök egyikével, letölthetik és telepíthetik a postmarketOS 23.06 verziót az erre vonatkozó képek letöltése és a hivatalos weboldalon található utasítások alapján. Érdemes megnézni a kiadási bejelentést további részletek

Az új postmarketOS 23.06 verzióval továbbra is a Linux-alapú mobil operációs rendszer iránt érdeklődők és technikai szemléletű emberek számára kínál fejlett lehetőségeket. A projekt célja azonban továbbra is az, hogy a rendszert használhatóvá tegye a kevésbé technikai hozzáértéssel rendelkező felhasználók számára is, bár még sok munka vár a felhasználhatóság és különösen a stabilitás terén. Ha olyan operációs rendszert keresel, ami olyan használható, mint az iOS vagy az Android, akkor jelenleg ez a projekt nem neked való. A postmarketOS-t a legjobb élményben részesítheted, ha időt szánsz arra, hogy megismerkedj a működésével, személyre szabod, és hozzájárulsz a fejlesztéshez és/vagy teszteléshez.

Az általad említett új verzióban, a postmarketOS 23.06-ban számos újítás található. Az alapjául szolgáló Alpine Linux 3.18 operációs rendszer legújabb verziójára épülve a postmarketOS most először szállítja a GNOME Shell UI (GNOME Mobile) grafikus felületet a támogatott telefonokhoz és tabletekhez. A GNOME Shell on Mobile 44 is része ennek a kiadásnak, amely jelentős fejlesztéseket tartalmaz a GNOME Software csomagkezelő terén.

A KDE Plasma Mobile 5.27.5, a GNOME-alapú Phosh 0.27 és az Sxmo 1.14.0 is támogatott és alapértelmezetten telepített grafikus felületek a postmarketOS 23.06 verziójában. Fontos megemlíteni, hogy a Phosh 0.27 felület mostantól alapértelmezetten tartalmazza az Evince dokumentumkezelőt.

A postmarketOS 23.06 más jelentős változásai között szerepel a működő USB tethering, a háttérvilágítás vezérlése és az audio támogatás a PineBook Pro esetében. A telepítőképekben a jelszavak hossza 6 karakterre csökkent, és az alapértelmezett nyelvi környezet en_US.UTF-8 lett a C.UTF-8 helyett, amely alapértelmezett nyelvi környezetként van telepítve.

Beszerzés és telepítés

A meglévő telepítésekhez tekintse meg a frissítés újabb postmarketOS kiadásra wiki-cikket.

Új telepítésekhez pedig látogassa meg a Letöltési oldalt. Ezen felült telepítés előtt mindenképpen olvassa el a készülékhez tartozó wiki-oldalt.

Ez egy teljesen nyílt forráskódú rendszer és számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyeket az újabb okostelefonok is kínálnak, például a háttérben futó alkalmazások, a főképernyőn elhelyezhető widgetek és a telefonkönyv. A rendkívül rugalmas és skálázható rendszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testreszabják a rendszert a saját igényeiknek megfelelően. A pmOS-t többféle eszközön is futtathatjuk, például okostelefonokon, táblagépeken és hordozható számítógépeken is. A pmOS telepítése előtt a felhasználóknak először el kell végezniük a készülékükön a rootolást, amely lehetővé teszi a rendszer számára, hogy hozzáférjen a készülék teljes rendszeréhez. A rootolás után a felhasználók a pmOS-t a készülékükön telepíthetik a rendszert. A pmOS telepítése után a felhasználók számos olyan alkalmazást telepíthetnek, amelyeket az újabb okostelefonokra is használhatnak. A pmOS-ben elérhető alkalmazások között megtalálhatóak a népszerű közösségi média alkalmazások, a játékok és a productivitást segítő eszközök is.

A projekt így vall magáról és a küldetéséről:

Teljesen elkerüljük az Android build rendszerét. Ahelyett, hogy monolitikus rendszerképet építenénk minden egyes eszközhöz, az egész operációs rendszert kisebb csomagokra osztjuk. Ugyanezeket a csomagbináriusokat telepíthetjük azokra az eszközökre, amelyek azonos CPU architektúrát használnak. A készülék specifikus részeket minimálisra redukáljuk, ideális esetben csak egyetlen készülékcsomag van. Gyakorlatban gyakran szükség van a downstream Linux kernelre is, de amennyire lehetséges, helyettesítjük azokat a Mainline verzióval. A postmarketOS többi Linux disztribúció szellemében több felhasználói felületet is csomagol, amelyek független projektek, például a Plasma Mobile, a Phosh és az Sxmo.

Egy a parton heverésző, driftwoodra támaszkodó Phosh felhasználói felületű postmarketOS futtató OnePlus 6

A postmarketOS az Alpine Linuxra épül, amely annyira kicsi (kevesebb mint 10 MB méretű), hogy a pmOS fejlesztése gyorsan elvégezhető bármely Linux disztribúción. Több chrootban telepítjük az Alpine-ot, hogy keresztfordítsuk a csomagokat, építsük és flasheljük a postmarketOS-t, futtassuk QEMU-val egy virtuális gépen, vagy interaktívan portoljunk új hardvert. Mindezt a könnyűsúlyú Python programunk, a pmbootstrap segítségével tehetjük meg, anélkül, hogy telepítenénk valamit a gazdagépre. A csomagok írása könnyű, mellesleg: elég ha tudsz shell szkripteket írni, és már indulhatsz is. Rendszeres integrációt alkalmazunk, amely biztosítja, hogy minden, ami a csomagok tárolójába kerül, sikeresen felépüljön, többek között más egészségügyi ellenőrzésekkel együtt.

Az említett tervezési döntések lehetővé teszik, hogy a rendszert friss tartsuk, az összes eszközön egyszerre! Az Androidhoz képest ez hatékonyabbá és demokratikusabbá teszi a fejlesztést: nem kell erős és drága számítógépet vásárolnod az egész operációs rendszer újrafordításához. Csak azokat a kis részeket kell újrafordítanod, amelyeket módosítani szeretnél.

Ami a módosítást illeti, a projekt szabad szoftver jellegének köszönhetően gyakorlatilag mindent megváltoztathatsz. Sőt, még a propietárius Android felhasználói területi illesztőprogramok futtatása sem kötelező. Valójában az összes propietárius komponenst (beleértve a WLAN-t, a mobilmodemet és a Bluetooth firmware-t is) kizárhatod, ha saját képet építesz a pmbootstrap segítségével.