Gyere fel a hegyre!

kami911 képe

Bejelentették az Alpine Linux 3.18.0 kiadását, ami az új v3.18 stabil sorozat első tagja. Ez az új verzió számos jelentős fejlesztést és frissítést tartalmaz, amelyek segítségével még hatékonyabbá és megbízhatóbbá válik a rendszer.

Újdonságok

Az egyik kiemelkedő újdonság az új Linux kernel 6.1-es verziója, amely már aláírt kernel modulokat tartalmaz. Ez a fejlesztés biztosítja a kernel modulok biztonságos működését és megerősíti a rendszer integritását. Fontos megjegyezni, hogy a verifikált modulok nem kötelezőek alapértelmezetten, így a harmadik fél által készített modulok továbbra is működnek.

A musl libc 1.2.4-es verziója új funkcióval bővült: mostantól a DNS feloldónál TCP fallback támogatást nyújt. Ez javítja a hálózati kommunikáció stabilitását és megbízhatóságát, különösen olyan helyzetekben, amikor a hagyományos UDP protokoll esetleg nem elégséges.

A programozási nyelvek között számos frissítés történt. Az Alpine Linux 3.18.0 már tartalmazza a Python 3.11-es és a Ruby 3.2-es verzióját. Emellett a Node.js jelenlegi (current) 20.1-es verziója is elérhetővé vált. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a legújabb nyelvi funkciókat és fejlesztéseket használják a projektjeikben.

A felhasználói felület terén is több újdonsággal gazdagodott az Alpine Linux. Az új verzió bevezeti a GNOME 44-es verzióját, amely számos felhasználóbarát és vizuális fejlesztést tartalmaz. Emellett a KDE Plasma 5.27-es hosszan támogatott (LTS) verziója is rendelkezésre áll, amely modern és testreszabható felhasználói felületet biztosít a felhasználók számára.

A rendszer alapjait tovább erősítik a Rust 1.69-es verziója és a Go 1.20-as verziója. Ezek a programozási nyelvek lehetővé teszik a hatékony és biztonságos szoftverfejlesztést, és számos újítást hoznak az Alpine Linux ökoszisztémájába.

Az Alpine 3.18-as verziójával érkező e2fsprogs csomag megváltoztatta a mke2fs viselkedését, így az újonnan létrehozott fájlrendszerek két új funkcióval vannak engedélyezve.

A kiadási megjegyzések szerint: A mke2fs program (a mke2fs.conf fájlon keresztül) most alapértelmezetten engedélyezi a metadata_csum_seed és orphan_file funkciókat.

Azonban, míg a metadata_csum_seed funkció ismert az e2fsck régebbi verziói által, az orphan_file funkció hozzáadásra került az e2fsprogs 1.47.0 verziójában, és ugyanakkor engedélyezve lett. Ezért az e2fsck régebbi verziói nem képesek ellenőrizni (fsck) azt a fájlrendszert, amit a mke2fs 1.47.0 hozott létre.

Ebbe a verzióba bekerült az nginx 1.24-es verziója és sway 1.8-as verziója. (kiadási megjegyzések)

Ezen felül az Alpine Linux 3.18.0 tartalmaz egy kísérleti támogatást az automatikus telepítésekhez a tiny-cloud segítségével. Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a telepítés folyamán egyszerűbben és automatikusan konfigurálják a rendszert. Ez különösen hasznos lehet olyan környezetekben, ahol nagyobb számú gépet kell telepíteni, vagy az automatizálás előnyös.

Verziók

Támogatott platformok:

  • 64-bit (x86_64)
  • AArch64 (ARM64)
  • ARMv7
  • 32-bit (x86)
  • PowerPC 64-bit Little Endian (ppc64le)
  • IBM System z (s390x)

További részletek (wiki, git log) és letöltés.